Cumnatul în fotbal

Dică azi mă interesează mai mult decît ce va face Rădoi mîine

Un prieten - unul din cei mai buni prozatori ai zilei, dar şi un dinamovist inflexibil - m-a întrebat duios la telefon: “Crezi că va mai exista viaţă după plecarea lui Mirel?”. I-am răspuns cît se poate de sincer: “Pe mine mă interesează mai mult ce face Dică în Sicilia!”. Am impresia că a luat-o ca pe o simplă glumă. Nu. Poate să pară exagerat, dar pe mine - printre atîtea bombe de toate calibrele care ne explodează în faţă deschizînd ziarele - soarta lui Dică mă preocupă mai mult decît… (hai, fără “decît”, că cine ştie ce se poate înţelege…). Totuşi, să fim drepţi, Dică nu a plecat la Groznîi. Fie şi în Sicilia aceea atît de enigmatică, Dică, totuşi, s-a dus în Vest, nu în Estul încă discutabil moral şi fotbalistic.

Nu mă bag în problemele de impresariat, cu umbrele şi penumbrele lor de tip mafiot, mă gîndesc numai că Dică ne-a entuziasmat de atîtea ori, că era primul după Rădoi în jocul Stelei, că atunci cînd obiectul era la el începeau să vuiască tribunele şi peluzele (loja nu!), semnul totdeauna indiscutabil că omul acela e cineva pe teren. Ca unul care demult - de cînd au apus Progresul, Sportul şi UTA - nu mai ţin cu vreo echipă, ci doar cu jucătorii buni de la orice team, o scriu fără ezitare. Mi-a plăcut mult Dică. Cred că şi lui Zenga - altfel de ce l-ar fi luat la Catania? Să se fi înşelat şi Zenga? Să-şi fi dat el seama că una e să joci în România în derbyurile eterne ale campionatului şi cu totul altcineva e românul care are în faţă un Inter, un Milan…? E adevărat că la noi, cînd pe vreun ştab de fotbal sau preş de Ligă îl apucă tremuriciul fuduliei, orice fotbalist bun poate să joace la Manchester - totuşi, eşecul unui jucător român de certă valoare la o echipă de mîna  a doua din Italia nu ţine de poveştile telenovelelor. Eşec? Nu sînt prea dur? Am citit de curînd ce s-a scris în presa italiană despre jocul lui Dică în meciul Juventus-Catania (3-0, în sferturile Cupei Italiei).

Am mai înregistrat note între 4 şi 5, chiar şi la Mutu sau Chivu, premianţii noştri, mai dă-le naibii de note proaste… Dar ironii de cruzimea acestora, la adresa unui stranier român, parcă niciodată. De la “este un obiect misterios…” sau “pînă se gîndeşte la cum să dea în minge, adversarul intră deja în careu cu acelaşi balon”, pînă la banalităţi ucigătoare: “…face multă economie pe teren”, “dacă nu alergi, nu poţi emite pretenţii la nivel înalt”. Cea mai tare ca aliaj de falsă naivitate şi straşnic sarcasm mi s-a părut aceasta: “ştie să lovească bine mingea, însă acest lucru îl face şi cumnatul meu, care s-a retras de 10 ani”. Sub şocul ei, mă întreb dacă nu ar fi mai bine ca decît să batem drumurile din Spania şi pînă în Turcia pentru a înregistra monotonele bombasticisme anuale în pregătirea de iarnă, cineva să dea o fugă pînă în Sicilia, şi 0să afle de la Dică totul, adică adevărul.

5 comments ↓

# 5 date'n porumb on 23.01.09 at 12:35 pm

Maestre, cred că e vorba de un blocaj mental.
Dacă te macină tot felul de gânduri joci crispat şi nu-ţi prea mai iese nimic.
Ar fi bun un psiholog sau un antrenor care se pricepe la asta şi care să-i vorbească pe limba lui(pt.că e nevoie de reglaj fin..)
Dică e un tip inteligent şi talentat (a demonstrat-o şi în CL) ar fi păcat să se piardă aiurea prin Italia…

# 4 explorish on 23.01.09 at 11:05 am

si pe mine.
si lucrurile acestea ne doare.

# 3 danic on 23.01.09 at 9:29 am

caderea lui Dica a inceput cand era la Steaua si la Catania s-a desavarsit
pacat de el e (cat pe ce sa scriu “era”) un jucator bun, Mutu nu mi s-a parut mai bun poate mai norocos
sa speram ca isi va reveni
Multa sanatate, maestre!

# 2 gicu on 23.01.09 at 2:12 am

Sanatate, maestre!

# 1 Sandokan-USA on 23.01.09 at 1:00 am

E clar ca Dica nu s-a adaptat. Totusi e o diferenta intre o echipa mica din Italia si Steaua. Poate ca Dica nu e jucat cum trebuie de alti jucatori. Eu nici macar nu sunt stelist, dar cred ca Dica nu are cum sa fi ajuns asa de slab cum scriu italienii.
Dar desigur ca intr-o echipa de afoni te plafonezi. Daca te uiti la Beckham cum joaca la LA Galaxy te ia plansu. Dar nu are cu cine ca ailalti 10 din echipa sunt vai de mama lor, abia se tin pe picioare, alearga la reluare, pun stop cu tibia si nimeresc numai pe langa minge. In schimb l-am vazut pe Beckham in nationala Angliei cu Kazahstanul in Oct 2008 si a jucat super, driblinguri, doua pase de gol, centrari impecabile, etc.
Dica trebuie sa plece la o echipa mai evoluata. Multa bafta!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.