Teza la literatura română

El Zorab, de George Coşbuc, asemănări cu realitatea
 
La paşa vine un arab,/ Cu ochii stinşi, cu graiul slab/  - “Sînt, paşă, neam de beduin,/ Şi de la Bab-el-Manteb vin/ Să-l vînd pe El-Zorab.”

Poetul ne prezintă,  cu maxima economie de mijloace, personajele tranzacţiei: cumpărătorul, în persoana bogatului şeic arab, vînzătorul  aflat într-o criză temporară de lichidităţi şi marfa: frumosul pur-sînge El Zorab. “Graiul slab”al vînzătorului e, probabil, dictat de tehnica negocierii, alminteri, se ştie, personajul e extrem de vocal.

“Arabii toţi răsar din cort,/ Să-mi vadă roibul, cînd îl port / Şi-l joc în frîu, şi-l las în trap!/ Mi-e drag ca ochii mei din cap/ Şi nu l-aş da nici mort.”

El Zorab e, într-adevăr, un exemplar reuşit, mîndria hergheliei, inspirînd admiratorilor un devotament necondiţionat, iar în Giuleşti ură şi blesteme.  Şi totuşi, iată că după ce l-a călărit atîta timp, l-a jucat în frîie de aur şi l-a lăsat în trap de Bentley, Stăpînul e nevoit să-l vîndă:

“Dar trei copii de foame-mi mor!/ Uscat e cerul gurii lor;/ Dă-mi bani pe cal! Că sînt sărac!/ Dă-mi bani! Dacă-l găseşti pe plac”

 O imagine plastică, dar în acelaţi timp o exagerare de dragul efectului dramatic, pentru că am aflat cu toţii între timp de palat şi de butonii cu diamante.

“O mie de ţechini primeşti?”/  “O, paşă, cît de darnic eşti!

Tranzacţia se finalizează rapid, departe de ochii presei, toată lumea e aparent mulţumita, iar “Arabul ia, cu ochii plini/ De zîmbet, mia de ţechini.”
Restul poeziei cade în desuet, se vehiculează noţiuni din secolului 19,  puţin cunoscute azi, cum ar fi dispreţul faţă de bani sau mustrarea de conştiinţă, semn că, oricît ar fi de clasici, Coşbuc sau Caragiale nu sînt şi în intregime de actualitate. Timpul nu cruţă pe nimeni, nici la 28 de ani, nici la 32, cîţi avea Rivelinho cînd s-a transferat la Al Hilal, înainte de a se îngropa ca fotbalist.

P.S.: O observaţie, Mirel: indiferent cît o sa cîştigi la arabi , cineva din anturajul tău va cîştiga mai mult decît tine. Oli, sau vreun Wilhelmson, sau vecinul de peste drum. Nu ai cum să fii mai bogat decît toti ceilalţi. Intotdeauna cineva va avea mai mult decît tine. De aceea gîndeste-te, ce vei face dacă:

 ”Nu vor grăi cu tine blînd,/ Te-or înjura cu toţi pe rînd/ Şi te vor bate, odorul meu,”?

34 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 34 Viorel Muha on 30.01.09 at 2:34 pm

moartea nu poate nimeni s-o-nvingâ
ea biruie trupul, în luptă nedreaptă
încercă, tu, trecătorule în astă viaţă
să laşi urme, ce ea, nu poate să ucidă

Viaţa ne va face mai buni, doar cu ceea ce lăsăm în urma noastră.

Autor Viorel Muha

# 33 completare la "ofensat" on 19.01.09 at 4:04 pm

“Ofensat” are dreptate, d-le Gradinescu, cel care primeste instructiuni prin telefon de la “Rafa” Benitez este Xavi Valero, antrenorul portarilor lui Liverpool.
Ca sa va convingeti:
****

Sper sa comentati “Merseyside derby” si sa tineti seama de observatiile noastre

# 32 Zadkielix on 19.01.09 at 6:05 am

Felicitari MAESTRE !

# 31 ovi on 17.01.09 at 8:52 pm

Un articol inspirat,plastic.Ma bucur ca ai observat lipsa “trairilor desuete de secol 19″ale lui Becali care desi de multi ani il purta pe fin in harnasament de aur, nici macar nu a varsat “nici o lacrima” ca in cupletul genial din filmul BD. Cred ca Becali se bucura si de bani si de plecarea uneia dintre putinele persoane, care mai indraznea sa- l contrazica.

# 30 Fotbal on 17.01.09 at 8:47 pm

Frumos si adevarat!

Dar ma uitam si la celelalte comentarii. Ne-am cam saturat de Radoi. Toate echipele au inceput pregatirea si nu aflu de nicaieri ce fac pe la antrenamente.

Pana una-alta, Radoi a plecat unde s-a dus si Elton (ma refer la tara), unde a antrenat Balaci (care, fie el o mare legenda, ca antrenor nu prea a demonstrat nimic), si pe unde ajung cam toti la final de cariera. Intr-adevar, e simbolul stelei, dar totusi…

# 29 alin on 17.01.09 at 4:14 pm

de ce nu ai dat toata poezia ? ai selectat doar ce voiai tu . de ex mai era un vers in care se spunea ca pasa a incercat calul si dupa aia ii da pretul -> era un cal bun.

# 28 dan on 17.01.09 at 2:03 pm

sa vedem ce urmeaza, vorbim de gigi…..un articol foarte reusit, d-le Gradinescu

# 27 dan on 17.01.09 at 2:03 pm

Arabul ia, cu ochii plini
De zâmbet, mia de ţechini -
De-acum, de-acum ei sunt scăpaţi,
De-acum vor fi şi ei bogaţi,
N-or cere la străini!

Nu vor trăi sub cort în fum,
Nu-i vor cerşi copiii-n drum,
Nevasta lui se va-ntrema;
Şi vor avea şi ei ce da
Săracilor de-acum! -

El strânge banii mai cu foc,
Şi pleacă, beat de mult noroc,
Şi-aleargă dus d-un singur gând,
Deodată însă, tremurând,
Se-ntoarce, stă pe loc.

Se uită lung la bani, şi pal
Se clatină, ca dus de-un val,
Apoi la cal priveşte drept;
Cu paşii rari, cu fruntea-n piept,
S-apropie de cal.

Cuprinde gâtul lui plângând
Şi-n aspra-i coamă îngropând
Obrajii palizi: - “Pui de leu,
Suspină trist. Odorul meu,
Tu ştii că eu te vând!

# 26 sixers on 17.01.09 at 1:41 pm

Am si eu o intrebare d-le Gradinescu:nu putem sa facem ceva ca sa-l indepartam pe acest IOAN VIOREL de la Eurosport?Ori macar de la comentariile meciurilor din PL.Daca nici asta nu se poate atunci macar de la comentariile meciurilor lui Arsenal.
Adica, omul e catastrofal si super enervant cand comenteaza meciurile lui Arsenal.Am observat ca pentru el aproape orice gol marcat de tunari e unul norocos,aproape dupa fiecare partida ne spune ca Arsenal nu merita sa castige etc.
Cel mai enervant e atunci cand un jucator de la Arsenal e la pamant si el(Ioan Viorel) se grabeste sa ne spuna:”n-a fost fault”.
Eu inteleg ca tine cu Spurs(apropo pe ce loc sunt ratatii astia?) dar un comentator n-ar trebui sa fie totusi IMPARTIAL?Ori daca comentam asa dupa simpatie/antipatie atunci cum ramane cu profesionalismul?

PS:in meciul Hull-Aston Villa acest individ pe nume Ioan Viorel ne-a spus de 658 de ori pe durata partidei ca nu-i place jocul mult prea dur,rudimentar al gazdelor si ca pana la urma e bine ca au castigat cei din Birmingham.
Sunt aproape sigur,ca in cazul in care va ajunge sa comenteze-sper totusi sa nu fie asa- Hull-Arsenal si gazdele vor castiga,Ioan Viorel va fi super incantat de fotbalul hotarat si dur al tigrilor…

# 25 danny on 17.01.09 at 1:00 pm

am avut mereu senzatia ca la mijloc e vb de un tip de bun simt si de o calitate umana veritabila, acum vad ca e si sperantza de mai bine, ceea ce ma face sa vă felicit, d-le gradinescu.
PS VA ROG DIN TOT SUFLETUL, INCERCATZI SA-I MAI TAIATI DIN IMPRESII LUI IOAN VIOREL, ACEL MESIA AL SCOMENTARIULUI SPORTIV, CARE JUDECA PE TOTI ARTISTII DIN ANGLIA DE PARCA AR FI SF PETRU LA POARTA RAIULUI

# 24 ofensat on 17.01.09 at 10:35 am

domnul gradinescu,o singura observatie,fara legatura cu poeziile dvs.
va rog mult de tot ca atunci cand comentati meciurile pe eurosport2 sa nu l mai confundati pe pelegrino cu baiatul acela cret care primeste telefoane de la benitez.
pelegrino este celalalt secund,cel inalt.
perseverati in aceasta greseala si ne inselati asteptarile.
va multumim

# 23 aaa on 17.01.09 at 7:13 am

deci de trei zile nu citesc nimic ca imi ajung titlurile. penibil. s-a scris in trei zile despre radoi cat despre … costica stefanescu (de exemplu) in intreaga cariera.
il exageram pe radoi asta de miii de ori. uitam intrari criminale cu piciorul in dantura adversarului si alte chestii mai putin sportive.
nu stiu de unde vine valul asta despre valoarea lui radoi, pe care o vedem doar noi, ca dintre cate cluburi de fotbal sunt in europa, doar Oli de la Al Hilal i-a vazut valoarea … sa fim seriosi …
ma rog, articolul asta e singurul care l-am citit, si nu-mi pare rau. e bun. bravo.
“estul poeziei cade în desuet, se vehiculează noţiuni din secolului 19, puţin cunoscute azi, cum ar fi dispreţul faţă de bani sau mustrarea de conştiinţă”
foarte reusit. pentru cine vrea sa inteleaga ceva, evident.

# 22 Chat Noir on 17.01.09 at 7:05 am

Frumos articolul desi cred in continuare ca Mirel a facut bine ce a facut.

# 21 pt andrei si adevar on 17.01.09 at 3:38 am

pentru adevar: nu mi se pare ca bat campii. deschide paginile de web ale celor 2 cotidiane majore de sport din romania si 3 sfert dintre articole sunt despre radoi. mi se pare o intoxicare si practic nu mai ai nimic interesant sa citesti in ziarele de azi.

pentru andrei: nu contest devotamentul lui radoi pentru steaua si atasamentul suporterilor in consecinta. dar toate detaliile sentimentale ar trebui sa se consume in mas-media stelista si nu de o asemenea maierea pe toate canalele nationale. radoi e o prezenta oarecare la nationala. nu am nici o problema ca steaua e cea mai iubita echipa din romania, am o problema cand cei care o promoveaza in mas-media se declara impartiali.

# 20 cipa on 17.01.09 at 1:01 am

Mama ce m-am saturat de subiectul asta …parca ar fi vorba de nu stiu ce vedeta de fotbal…nici despre Hagi nu au curs atatea randuri…dar de daca am ajuns sa ne bucuram ca pleaca Radoi la Al hilal si sa facem un subiect mediatic din asta…vai de ?$%/? nostru.
In alta ordine de ideei articolul chiar este diferit de ceea ce am citit in ultimul timp. Felicitari Dl. Gradinescu mai scrieti …dar nu tot timpul.

# 19 adrian on 17.01.09 at 12:59 am

iar ai dat-o in bara!
slab si in acelasi timp subiectiv!
in continuare lovesti in Steaua, intelege si dumneata ca Radoi gata a plecat si nu mai este nevoie sa dai cu noroi in el.

# 18 andrei on 17.01.09 at 12:50 am

chapeau!

# 17 anda on 17.01.09 at 12:39 am

frumos, dar puteai sa iei in considerare in articol si faptul ca la finalul poeziei arabul isi ucide calul cu pumnalul. e o chestie ce ar merita analizata.

# 16 andrei on 17.01.09 at 12:37 am

Radu,
se poate sa ai dreptate.Dar vorbim despre un om care 9 ani a fost un model de devotament si seriozitate.Numeste un singur jucator roman avand aceste 2 calitati la fel de bine conturate pe parcursul a 9 ani intregi.
Nu incerca sa intelegi ce se intampla saptamana asta..doar cei care sunt cu sufletul alaturi de Steaua inteleg.Puteti sa ironizati cati vreti,puteti sa criticati si sa radeti dar la fel de bine ati putea sa imi aratati ultimul jucator (fara exagerare -leu pe teren) care a plans ca un copil in momentul in care si-a luat la revedere de la colegi.
Nu ai cum sa intelegi golul din sufletele noastre (si dupa cum se vede si din ale presei).
Respect capitane si mult succes!

# 15 goool on 17.01.09 at 12:32 am

frumos , foarte frumos … dar sper sa fie si inteles …

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.