Golani, nu mafioţi

Diferenţa nu-i doar la dicţionar, ci şi la banii cu care se statuează poziţiile în gaşcă

M-am născut şi am copilărit într-un cartier, nu într-o mahala. Cartierul e o comunitate bine definită, cu o anume conştiinţă a alcătuirii sale. Mahalaua e o vraişte umană. Golanii din cartierul meu aveau un limbaj vitriolat, spurcat şi primitiv, se mai spintecau între ei la barbut şi pentru femei, dar nu ajungeau niciodată la revolver şi la crimă. Nu se constituiau niciodată într-o structură mafiotă dură, cu legi interne teribile, fiindcă erau fuduli şi individualişti. Golanii ţin de o gaşcă, însă nu şi de un şef.

În vorbirea liberă, de gaşcă, din înregistrările DNA, i-am recunoscut, cu un pic de melancolie tîrzie, pe golanii cei mari ai cartierului meu. Golanul are gură bogată şi rea, e om de cuvînt numai cu alţi golani, se dă unic pînă şi la closet, se laudă cu  regulile sale de viaţă, iar cînd e la ananghie face urît. La Kalaşnikov însă nu ajunge niciodată. Golanul căzut e de toată sila, pentru că nu are nici un pic de demnitate. Nu că ar fi avut-o, cînd era în bani, dar la calicie asta se observă întîi, un caracter mic şi de tot rîsul. În cartierul meu, golanii scăpătaţi mai şi cerşeau.

Fotbalul nostru colcăie de golani. Cei cîţiva ambiţioşi din provincie, care au venit cu un nume bun şi urcă în prima Ligă cu o idee de moralitate dobîndită în familie şi în anturajul de tîrg în care s-au format, îşi dau curînd seama de cultura de gaşcă din fotbalul bucureştean. Unii se contaminează imediat de la interesele găştii, alţii luptă să-şi păstreze mersul drept, dar ştiţi cum e: chiar dacă nu calci în rahaţi, cînd sînt la tot pasul şi trebuie să mergi împleticit, începi să puţi.

În dialogurile de şanţ şi de pîrnaie dintre Gigi Becali, Piţurcă, Mititelu, Lăcătuş, Doboş şi Rădoi am regăsit scene clasice din repertoriul de stăpîni ai campionatului al unor Pinalti, Neţoiu, Dinel Staicu, Corleone, Turcu şi Borcea. Dar şi contribuţii lingvistice de bordel ale unor antrenori şi ţuţări rătăcitori. Pînă la limbajul controlat şi plin de subînţelesuri al mafiei e însă un drum lung.

De aceea vin şi zic că e exagerat să-i înălţăm pe nişte golani cu dovezi de golănie groase, publice şi inventariate oficial la rangul de mafioţi. Diferenţa nu-i doar la dicţionar, ci şi la banii cu care se statuează poziţiile în gaşcă. Ciubucuri, faţă de sumele rulate în mafii. Pariuri banale la partide table şi de pocher jucate cu şpriţul în nas. Regret, dar România e şi aici în coada Europei. Cum să te lauzi cu o mafie, cînd nu se trage niciodată cu mitraliera şi nici o maşină de procuror nu explodează?

31 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 31 ady on 23.12.08 at 3:39 pm

Nea Tudorika, nimerisi bine cu articolu asta. am o singura remarca : banii care ii invart golanii nu-s de ici de colo, raportat la nivelul romanilor.

# 30 Undertaker on 22.12.08 at 2:17 pm

bande de cartier din bronx,sau unor killeri din tbilisi…si se vor a fi niste mafioti..:))cat despre “valiza”,banuiesc ca ea va ramane inchisa si nu vor fi luate sanctiuni.praf in vant aruncat in an electoral.

# 29 Undertaker on 22.12.08 at 1:43 pm

Mafia este organizatie serioasa,care are colaboratori in mediile sus puse ale societatii.colaboreaza cu persoane influente,cu masoneria are si intelectuali de valoare in randurile ei.in anii 60,actrita marlyn monroe era atat amanta presedintelui kennedy,cat si a don-ului sam giancana.functioneaza dupa legi si coduri interne proprii.ca,acum,orice clan de rusnaci,de jamaicani sau de chinezi emigranti se intituleaza grupare mafiota e alt aspect.in romania nu exista o mafie de tipul cosa nostra,etc,pentru ca noi nu avem traditie.sicilienii o au din 1870,cand la noi,pana in 1950 mai actionau haiducii prin paduri:))suntem ultimii pentru ca si la bune si la rele e in fiinta noastra populara sa fim asa.exista,insa o un sistem de tip mafiot,fara a fi unul mafiot.cel politic,impartit in gasti care au propriile interese.incearca ei sa imite bossi legendari precum carlo gambino,al capone,lucky luciano,sau paul castellano,dar sunt niste palizi amatori,supusi adevaratilor mafiozzi din vest si de peste ocean.cat despre interior,au slugile lor,pe care le coboara,sau le ridica,multe din acestea fiind capetenii interlope,sau oameni de afaceri,oameni din sport.mai sunt cate unii care adora pe tony montana si stilul mafiot si care si-au inceput activitatea prin fata caselor de bilete,dar pana la a deveni niste doni le-ar mai trebui 5 vieti de trait…ei n-ar putea face fata unei b

# 28 stelistul on 22.12.08 at 12:43 pm

Super articol Este o radiografie nu numai a footbalului romanesc ci si a societatii noastre de azi Acestia sunt cei ce ne conduc ,acestia sunt cei pe care ii vedem zilnic pe posturile de televiziune si asa cum spunea dl Gatu iti este frica sa deschizi o cutie de conserva sa nu cuva sa-i gasesti si acolo ACEASTA ESTE ROMANIA REALA CU ACESTI CIOCOI CU BODYGUARD

# 27 Un cititor on 22.12.08 at 11:41 am

frumos articol! tineti-o tot asa!

# 26 dorel on 22.12.08 at 10:54 am

TRIST DAR ADEVARAT MAESTRE.O SA VEDETI CA NICI FALITI DE ONOARE NU O SA AVEM PREA CURIND.

# 25 Mitrita on 22.12.08 at 9:49 am

Pana la limbaj hai mai treaca mearga , da` ppt. atatea si atatea sudalmi si ocari chiar nu exista nici un ” pumn ” legal care sa-l faca pe musiu Jijii sa se opreasca ? Sa lasam deoparte pt. ce-i judecat , dar pt. limbaj eu zic ca ar merita chiar sa stea si la mititica ,asa vo 1-2 saptamani ca prea ne rupe urechile. Nu ma pricep la legi, da daca nu vor ei sa-l agate cu altele !!! cu atat mai putin cu acest respect pe care macar de amintirea tatalui sau ar trebui sa tina cont. Asa se lauda ” DACA LU` TATA IAR FI PLACUT …” E poate ca si tatal lui vorbea tot asa. Grea mostenire ….

# 24 fane-cj on 22.12.08 at 9:07 am

mafia totusi e un sistem organizat,in timp ce se stie ca romani sunt individualisti si nu se stiu organiza.in plus lipsa de caracter si de loialitate fata de un grup sau fata de prieteni a romanului creiaza dezbinare….dezbina ca sa poti conduce zice napolion,in felul acesta de mici cartofari vom fi ramane ultimi din europa in toate domenile

# 23 FOR-PETER on 22.12.08 at 8:56 am

Ai dreptate, cu o mica corectie. Avea Kent nu Marlboro si mai mult era pe Magheru, la Patria si Scala.

# 22 Marius on 22.12.08 at 3:51 am

Bun articolul, la fel si comentariul lui Peter. Tragedia este ca in Romania golanii au devenit majoritari. Se voteaza intre ei sau pentru un mic avantaj.

Articolul s-ar potrivi si ‘cremei politice’ nu numai celei fotbalistice. Mitrea, Oprisan, Iliescu, Mazare, etc. golani care au terminat scoli cu partidul sau cu banii in fata. Nu sint cu nimic mai prejos de Becali, Mititelu, etc.

Un popor de golani manelari (se pare 70% din cei ramasi in Romania) nu poate spera la mai mult. Pacat de cei 30% la suta care numai ai nici un cuvint de spus.

# 21 d(r)ac_impielitzat on 22.12.08 at 2:59 am

mafioti din toate colturile lumii uniti-va! ca va fac golanii romani de ras numele!

articolul asta e ok pana spre final, unde parca instiga la arme numai ca sa-si dovedeasca astia statutul de mafioti.
nu suntem numai cioflingari, suntem si criminali, uitati-va in istoria noastra, veri cu veri se turnau unul pe altul, se omorau unul pe altul pentru putere. mai bine ca avem numai personaje caragelienesti nu si a la piovra. asta ne mai lipsea acum!

# 20 sena on 22.12.08 at 2:44 am

Ai o liniste sufleteasca si o bucurie launtrica atunci cand citesti ceva in romaneste ,scris fara frica si fara sclifoseli.Ma simt bine si voi dormi linistit ,macar un articol corect pe zi ..si tot e ceva.

# 19 extreme on 22.12.08 at 2:06 am

hahaha!! extraordinar articolul! ati pus punctul pe i. asa trebuie raspuns unor cioflingari de astia ajunsi cu bani. felicitari pentru articol.

# 18 Paul on 22.12.08 at 12:56 am

Ma baieti, dar despre un meci ceva nu vb si voi? Nu v-ati saturat de circ? acum 60% din reportajele voastre sunt despre “cazul valiza”! De ce nu il faceti si voi pe episoade genul Elodia ep. 3345!? Mai bagati si un “in direct” si uite ce ziar de sport suntem noi obligati sa citim (nu de alta dar toate sunt la fel si nu avem alternativa)! Pe voi va apuca sila cand vedeti brichete pe gazon (Paraschivescu), dar pe noi ce boala sa ne mai loveasca cand citim aberatiile astea de 2 bani pe care voi le numiti articole sportive? Cu voi nu avem nici o sansa sa ne redresam! Voi ridicati la rangul de vedeta toti papitoii si o faceti cu buna stiinta!

# 17 vasco on 22.12.08 at 12:45 am

Aveti dreptate d-le Tudor Octavian,ei ,cei din fotbal sunt doar niste golani,mafia advarata e in spatele lor,ii indruma si ii protejeaza.Cred ca ii cam stiti dar nu pomeniti nimic de ei.Sau poate tocmai “de aia”…

# 16 Sohil on 21.12.08 at 11:18 pm

Ca bine zici, “Peter”! Din pacate, nu am reusit sa ne civilizam pe vremuri, ce sa mai reusim acum, cand Europa insasi o ia cu pasi repezi inapoi catre comuna primitiva?! Daca mergi prin Anglia, sa zicem, vezi diferente uriase intre generatii. Ii vezi pe bunici, cei care au “aparat Londra cu inversunare”: rafinati, eleganti, prevenitori. Ii vezi de fiii lor, cei din generatia Beatles, dar care s-au cumintit intre timp: mai putin manierati decat batranii, dar totusi civilizati si corecti. Si, finalmente, generatia tinerilor: betie, violenta, droguri, sex, ragaieli, imbecilitate. Cam asta e si la noi. Imperiul ne distruge, ne deformeaza, ne animalizeaza.
***

# 15 alk on 21.12.08 at 10:29 pm

Felicitari pentru articol.

# 14 Mor oile de ciuda on 21.12.08 at 10:26 pm

E corect articolul insa mai trebuie spus ca acesti golani trebuie condamnati pentru ca se joaca cu nervii si banii publicului de buna credinta, invrajbesc suporterii echipelor adverse si isi bat joc de munca fotbalistilor si antrenorilor cinstiti!

# 13 xixoka on 21.12.08 at 10:08 pm

stai domnule, de unde explozii, mitraliere. oricum merge treaba ca si unsa.

# 12 dinu on 21.12.08 at 9:31 pm

Maestre, ati facut o precizare necesara, insa cred ca va pierdeti vremea cu acesti derbedei si riscati ca ei chiar sa creada ca sunt importanti. …doar niste derbedei.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.