După un dezastru

Pe cine să mai luăm în serios?

Cea mai tare replică din ultima săptămînă a fost pentru auzul meu aceea a lui Giovanni Becali, în studioul GSP TV, cînd, mai mult bonom decît indignat, le-a spus lui Costin Ştucan şi Decebal Rădulescu: “Voi de 6-7 ani îl luaţi în serios pe Gigi!”. Ambii noştri confraţi au tăcut mai mult amuzaţi decît speriaţi în faţa unei perspective într-adevăr, necunoscute. Vărul glumea, vărul nu glumea? De luni de zile nu mai pun pe hîrtie numele acelui castelan de pe Aviatorilor, fiindcă îmi ziceam că îi fac un prea mare serviciu în opera de popularizare după care e hămesit; în nici un caz nu-mi trecuse prin minte ipoteza zguduitoare a vărului său: ea ne făcea pe toţi de oameni fără humor. Recunosc că am luat-o în serios ca ori de cîte ori mi se spune în faţă că-s prost; fusesem pînă atunci papagali, hahalere, dar chiar atît de lipsiţi de inteligenţă? A doua zi, înaintea meciului cu Fiorentina, patronul susţinea că “Steaua va fi singura echipă românească în cupele europene”. L-am ascultat pe Don Giovanni şi bine am făcut. Steaua, miercuri seară, nu ar fi putut nici măcar să-şi ia revanşa asupra Sportului Studenţesc. Nimic nu mai e de spus, de analizat, de ironizat, de înfierat, decît riscînd a fi spirituali în faţa unui dezastru. Sau a unei drame - cum bine zicea MM Stoica. O dramă dincolo de fotbal: a incompetenţei chiar în lăudăroşenie. O vedem peste tot.

Problema mea - pardon de expresie, dar aşa se zice în lumea tot mai bombastică - este pe cine să mai luăm în serios în acest peisaj după o bătălie în care am pierdut toate cele 7 echipe în competiţiile europene? Dacă cel mai bogat şi cel mai puternic om din România - care nu ştia ce-i locul 2 - s-a dovedit 99% o hahaleră, ce facem cu preşedintele Ligii, al cărui oracol profesionist prevedea că măcar în Cupa UEFA ne calificăm cu toate 5? Ce facem în faţa acestui dinamovist - prea fericit de eşecul Stelei - care, după ce ne-a anunţa în tur că echipa va avea un atac letal, şi am văzut cît de letal a fost, acum îşi anunţă adversarii să se concentreze pentru locul 2 în campionat? Nu poate nimeni dintre cei care le ţin microfoanele unor căpoşi sau tahericardici ca să-i auzim în integralitatea obscenei lor fudulii săi întrebe brusc, simplu şi naiv: vorbiţi serios? Atît. Nu mai mult. Să vedem ce efect produce… La urma urmei, singurul bine verificat în seriozitate este Dan Petrescu. De pildă, el susţine că CFR Cluj e cea mai bună echipă din ţară, iar Urzicenii lui sînt doar buni. Îl cred.

14 comments ↓

# 14 eu on 13.12.08 at 6:54 pm

si basescu l-a luat tot inserios, bine ca l-ai tras de maneca

# 13 cyril21 on 12.12.08 at 8:37 pm

imi face placere sa iti citesc articolele…

stiam ca esti fantastic in comentariile ehipei nationale (mai ales la EURO), dar si articolele sunt pur si simplu formidabile!

Numai respect!

# 12 bhuttu on 12.12.08 at 11:21 am

Chapeau, maestre!

# 11 ady on 12.12.08 at 10:24 am

Ataaaat Vasimacio!
Fi dur, doar ca mai ai grija pe la gramatica. Graba, stiu:)
Pai cine altcineva decat presa a facut fenomen social din aceasta “gluma de om”?
Sa se spele cu el pe cap, ar trebui sa nu mai scrie nimeni de cioban si toata lumea ar fi multumita.

# 10 dan on 12.12.08 at 9:30 am

Respect, maestre. De acord cu cele scrise. Ma gandesc la o solutie da’ e mai mult decit utopica. Ce-ar fi daca Gigi nu ar mai face audienta? Adica sa nu mai intereseze pe nimeni ce scoate el pe partea din fata-sus. Care e totuna cu partea din spate-jos. Ce-ar fi daca am considera dintr-o data ca omu’ a disparut? Chiar daca ziaristii ( folosesc cuvantul asta pentru ca e o diferenta intre ziaristi si gazetari, ca si intre doctori si medici) incearca sa ni-l tot bage pe git. Ce-ar fi ca tribunele din Ghencea si din orice stadion unde “joaca” Steaua sa contina 0 suporteri stelisti? Omu’ asta fara rating e zero barat. Asta-i hrana lui. Hai sa-l lasam nemincat, sa vedem cit rezista?

# 9 ciupi on 12.12.08 at 8:40 am

putini dintre noi realizeaza cit de reprezentativi suntem pentru beeeehcali…

# 8 nime.n.lume on 12.12.08 at 7:04 am

Serios Maestre?
:)
Pe cine sa mai iei in serios azi?
Pe mine insumi nu ma mai iau demult.
Pe politicieni? Pe patroni? Pe sindicalisti? Pe politisti?
Pe preoti?
Mai era o speranta la ziaristii seriosi, dar acum daca si dl Cosasu s-a prins de cacialmaua nationala cat o sa mai treaca pana intra si domnia sa in hora?
Merg la o ghicitoare!

# 7 gicu on 12.12.08 at 5:38 am

Sanatate, maestre!

# 6 silvinho on 12.12.08 at 5:18 am

Maestre, ai dreptate.
SINGURII profesionisti din fotbalul romanesc sunt Dan Petrescu si MM Stoica!!!
****

# 5 sportsaga.ro on 12.12.08 at 1:06 am

Maestre, nu mai scrie de Cioban! Scrie de coeficientul UEFA de 2.642 scos de echipele noastre in acest sezon. Scrie de handbal. Scrie de fenomenul Galati la volei, scrie de nationalele de WOW, FIFA sau CS. Orice, dar nu mai vreau sa aud de Cioban.
Luati un cersetor de pe strada si intrebati-l de fotbal! Orice! Din modul lui de a percepe lumea o sa aveti un izvor nesecat de subiecte si de intrebari.

# 4 explorish on 11.12.08 at 7:17 pm

da, si eu il cred pe dan, dar am o dilema - sa-i iau si circul pe care-l face pe marginea terenului in serios?

# 3 vasim on 11.12.08 at 4:33 pm

Si ziaristi sunt vinovati de show-ul din footbalul romanesc!
De ce domnilor ii luati pe toti **** in serios ?
Numai scrieti atata despre niste parveniti care isi bat joc de oamenii seriosi si cu scaun la cap.
Numai vreau sa citesc in presa despre acesti parveniti.
Dati sportivilor ce a al lor!!
Voi scriti doar despre acesti oameni iresposnabili cae glumesc de cand au intrat in football ca sa ascunda incompetentza lor!!!
Atat!

# 2 Radu B. on 11.12.08 at 4:17 pm

Poate reînviem Cupa Balcanică ca să mai jucăm și noi un pic de fotbal, că în celelalte cupe o să mergem ceva mai rar…

# 1 Ai lasat vreodata muzica sa-ti vorbeasca? on 11.12.08 at 4:01 pm

Sa luam in serios rasul. Sau caterinca daca vreti. Intotdeauna m-am intrebat de ce romanul face haz de necaz? Cred ca d’aia. Vorba reclamei(ieftine si bune): N’ai cu ce domle’… N’AI CU CE!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.