Europeana tăvăleală

Dacă nu sîntem doar simpli miştocari…

Aţi auzit de Obasi…? Da’ de Ibisevici? Da’ de Damba Ba? Sîmbătă i-am văzut de-adevăratelea într-un film uşor incredibil, în care Hoffenheimul lor avea 3-0 în primele 30 de minute împotriva Hamburgului. Hamburgul Urzicenilor, unul din crocodilii Bundesligii. Pe primul loc în clasamentul nemţesc, Hoffenheimul ăsta e senzaţia sezonului, venită din adîncul anonimatului, mai ceva decît CFR Cluj, cu un patron miliardar şi un antrenor necunoscut, jucînd în afara comunei lor, precum Otopenii, fiindcă nu au stadion acasă… M-au fermecat: viteză cît pentru 22 plămîni, presing feroce, pase dintr-una, maximum din a doua, căci la antrenamente a treia pasă se sancţionează! Repet: 3-0 în 30 de minute, dar au avut în repriza a doua şi 4-0, ei ştiind ce să joace la asemenea scoruri foarte periculoase… Comentatorii se întrebau ce ar fi făcut Urzicenii cu ei, în loc de Hamburg. Cred că ar fi jucat mai puţin intimidaţi. Căci, la ora actuală, forţa acestor nemţi numiţi Obasi, Ba sau Salihovici stă şi în lipsa lor de renume, în inexistenţa lor în Europa. Nu-i cunoaşte mai nimeni de la vreo tragere la sorţi, sînt neumblaţi şi mai ales neuzaţi de miercuri în miercuri, de sîmbătă în sîmbătă, nici în cupe nici la naţionalele lor.

M-au fermecat, dar nu m-au prostit: ei ţin de un fenomen care străbate azi continentul, de la Atlantic pînă în Urali: marile senzaţii europene - un Hull City în Anglia, un Toulouse în Franţa, un Napoli lîngă Udinese în Italia, NEC şi Groningen în Olanda, pînă la Rubin în Rusia  (unde-i Zenitul?) - toate aceste miracole sînt în afara cadenţelor săptămînale, tot mai epuizante, la care sînt supuse eternele favorite şi vedetele lor inestimabile. Obasi ăsta nu riscă să se rupă de două ori pe săptămînă, ca Berbatov sau Kaka sau, de ce nu, Mutu sau Rădoi. Pe Damba Ba încă nu l-a “citit” nimeni ca pe Messi. Dacă nu sîntem simpli miştocari, nu putem să nu ţinem seama de acest coeficient de intensă uzură nervoasă şi osoasă, de cine ţine şi nu ţine la tăvăleala europeană.

Ca şi criza financiară, acest fenomen ne priveşte şi pe noi. Sînt perfect de acord cu toate mesajele de duminică de pe GSP TV, care aclamau victoria provinciei asupra bucureştenelor. Aşa e: azi, fotbalul ceva mai bun se joacă în afara Capitalei şi a capitaliştilor ei de doi bani în cultura calcistică; însă fără Europa nu se poate judeca nimic. FC Timişoara-CFR Cluj a fost un meci de calitate, dar se poate trece cu vederea ce, cît şi cum joacă în Europa campioana României şi ce au făcut bănăţenii în exterior? Sau se poate ignora ce a “realizat” Dinamo în Cupa UEFA şi cum, şi cu cine se zbate Steaua? Eu, ca bucureştean, nu cer milă pentru Steaua, Dinamo sau Rapid, căci eu ţin cu Progresul de pe altă planetă şi nu-mi revin uşor după acel 1-0 cu Ploieştii de alaltăieri, cînd i-am dominat groaznic de inutil.

13 comments ↓

# 13 gicu on 01.11.08 at 5:11 am

Sanatate, maestre!

# 12 criticul on 31.10.08 at 2:58 pm

Foarte bun articol, maestre(ca deobicei,adica!) ,dar trebuie tinut cont de faptul ca echipele necunoscute, cu proiecte mari, ambitioase, ajung echipe cunoscute in timp(vezi cazul Villareral din Spania, oras cu 40.000 de locuitori, locul 2 anul trecut dupa Real Madrid in Primera sau Mouscron in Belgia, oras cu 30.000 de locuitori, locul 3 in primul an in care au debutat, editia 1998-1999, daca nu ma-nseala pe mine memoria). Astea sunt echipele(din orasele mici) care vor revigora fotbalul de club la nivel european, intrucat cei din orasele mari sunt supra-saturati de fotbal de clasa, iar cei din orasele mici abia-l asteapta! :)

# 11 turca on 31.10.08 at 2:41 pm

articol ok

# 10 Cristi on 31.10.08 at 2:38 pm

Cu tot respectul pentru “opinionistul” meu preferat (all-time !): antrenorul nu e deloc un necunoscut in Bundesliga. Ralf Rangnick a antrenat pe Schalke 04 inainte de a decide a coboare in liga a 3-a, intr-un proiect deosebit numit “Hoffenheim”. Si inainte de Schalke au fost Hannover si Stuttgart. E supranumit “Profesorul” si are reputatia unui antrenor extrem de inteligent si competent, care comunica foarte bine cu jucatorii si cu presa. Parerea mea e ca este mai mult genul care reuseste sa faca “mare” o echipa “mica” decit un antrenor pentru un club ca Bayern.

# 9 fuhrerul on 31.10.08 at 2:38 pm

e DEMBA BA nu damba ba.iar OBASI e international olimpic nigerian si vicecampion olimpic.

# 8 Albu-Sibiu on 31.10.08 at 2:37 pm

Fotbalul la nivel european are mai multe probleme. In primul rand este una ce tine de adaptarea la tehnologie. E nepermis ca in era gazoanelor artificiale si a nocturnelor tip “soare” sa nu se poate juca un fotbal cu timp efectiv de joc, asa cum e la baschet, rugby si chiar si la handbal. A vedea acum fotbalisti tavalindu-se pe gazon in asteptarea targii mi se pare nedemn si total din alte vremuri. De asemenea implementarea gazoanelor artificiale, a unor echipamente superior calitative si renuntarea la crampoane ar putea prelungi viata unor fotbalisti care nu merita sa fie macelariti de actualele incaltari barbare. Peste cateva decenii ne vom uita la actualele ghete cu crampoane ca la niste instrumente medicale medievale.
A doua problema, mult mai mare, este prapastia tot mai mare ce se casca intre echipe in Liga Campionilor. Barcelona, Arsenal si alte de acelasi calibru, cu mici exceptii nici nu mai au vreun stres in meciurile europene. Sa recunoastem ca CFR-ul, oricat de minunat ar juca, nu se poate ridica la nivelul granzilor. Suntem cam in Liga a II-a a Campionilor, cu ambitii si pretentii de figuranti si nu de a castiga. Poate ar fi buna o regandire a competitiilor acestea. Liga Campionilor sa se reformeze intr-o Liga Europeana, cu 20 de echipe care sa joace fiecare cu fiecare si poate la final un playoff, dupa sistemul american si, ca sa nu fie cu circuit inchis, ultimele 4-5 echipe ale acestei Ligi ar putea retrograda in… inapoi in campionatele nationale. Competitia secundara europeana, una care ne-ar fi accesibila si noua, cu CFR sau Steaua ar putea da echipele ce promoveaza. Si ce-i daca s-ar distruge cateva campionate nationale? Fotbalul ar avea de castigat. In plus, Cupele ar capata o valoare mai mare fiindca acolo marile forte s-ar putea intoarce la nivelul intern. Sa fie solutiile astea doar utopii?

# 7 mesi on 31.10.08 at 2:25 pm

foarte frumos articolul, ca si multe altele de pe blogul asta, mi-a placut in mod SPECIAL faza cu Progresul. Felicitari autorului.

# 6 marius on 31.10.08 at 2:17 pm

Maestre, o mica inexitate: a treia atingere poate se sanctioneaza… nu ca leaga trei pase. In rest, in nota obisnuita, foarte bun. multumesc

# 5 Mihai on 31.10.08 at 2:09 pm

pt.Ludovic - totusi sa nu le comparam.stade de france a fost construit in urma cu 12 ani si nu este un stadion exclusiv pt.fotba. Acolo se joaca si rugby si se desfasoara si competitii de atletism si alte jocuri sportive. Si pe langa asta, stadionul din St.Dennis are o caracteristica mai putin intalnita, are tribune retractabile, adica primele randuri de scaune, elibereaza pista de atletism cand este nevoie.dar asae, stadionul celor de la Hoffenheim este foarte frumos si cand te gandesti ca l-au construit doar intr-un an.

# 4 Doctorul on 31.10.08 at 2:04 pm

Excelent.

Peace

# 3 MARIU on 31.10.08 at 1:54 pm

BRAVO, UN EDITORIAL FOARTE BUN

# 2 Ludovic on 31.10.08 at 1:48 pm

zilele trecute am trecut pe langa stadionul celor de la hoffenheim, mi sa facut pielea de gaina, sa vezi pe un camp asa constructie ramai fara cuvinte. Este extraordinar si sincer va spun ca stadionul nemtilor, mie personal mi se pare mult mai frumos decat stade de france.

# 1 Mihai on 31.10.08 at 1:33 pm

Domnule Cosasu va apreciez foarte mult ca ziarist, insa mi se pare ca articolul e cam neterminat.De ce nu ati facut precizarea ca toate echipele mai sus mentionate, ma refer la cele din strainatate, s-au ridicat datorita unor investitii serioase (hoffenheim 150 mil.euro + constructia unui stadion ultramodern, hull aprox.50 mil., Rubin la fel, etc), nu cum se intampla la noi, cand aceia care stau langa echipe, dau bani doar ca sa apara la tv., insa nu baga bani adevarati la echipe.Luati exemplu domnilor asa zis investitori, actionari, latifundiali, patroni, sau cum va mai spune.Asa se face performantza in orice domeniu

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.