Safin antrenor

Lucrurile bune au un sfîrşit. Asta trebuie să priceapă şi marii campioni

Marat Safin, 28 de ani, fost nr.1 mondial, pierde la Paris în primul tur şi se declară inapt pentru tenis.Safin e un depresiv, dar are dreptate. N-a mai cîştigat nimic din 2005, cînd a făcut un meci de tenis suprareal, l-a bătut pe Federer şi a cucerit Open-ul Australian. De atunci, eşec după eşec şi senzaţia că tenisul se împotriveşte vieţii şi operei lui Safin. Acum cîţiva ani, acelaşi Safin a trecut printr-un set în care n-a cîştigat nici o minge şi a abandonat, convins că nu mai ştie să joace. Criza personală a lui Safin are ceva strigător la fileu şi, mai sus, la cer. Într-un fel, Safin are dreptul să creadă că a fost refuzat de tenis şi se poate apuca de comentariu sportiv sau apicultură. Important şi cît de cît luminos în această cădere crîncenă e curajul lui nu, adică a acelui da cu care Safin are puterea să-şi pună problema retragerii. Cine înţelege că lucrurile bune au un sfîrşit şi că gloria e îngrădită de gărduleţul mizer al neşansei, poate înceta să mai fie sportiv pentru între timp a devenit înţelept. Lotul scepticilor realişti e patronat de Borg, eroul auto-pensionat la 27 de ani, şi curtat, pe lîngă Safin, de însuşi Federer, supraomul care a învăţat să ştie că e muritor şi mult mai aproape decît s-ar crede de ieşirea din tenis.

Diego Maradona, 48 de ani, fost nr.1 planetar şi actual nr.1 al mitologiei fotbalistice globale, apare brusc la uşa Federaţiei Argentiniene, prezintă carnetul de antrenor cu vechime cumulată de 4 luni şi anexează legitimaţia de mit în vigoare. Federaţia spune da, Maradona nu spune nu şi iese uns antrenor al Alibicelesti-lor (deşi Federaţia are prudenţa minimă să îl aşeze pe Bianchi, antrenor sadea, în suita tehnică a noului Supremo). Nu e nevoie de prea multă imaginaţie pentru a sesiza defecţiunea totală a îndrăznelii lui Maradona. De fapt, nu e nevoie de nici un fel de imaginaţie. Realitatea e suficientă, numai că fotbalul şi mai ales nevoia de publicitate prin fotbal nu sînt cei mai buni amici ai realităţii. Argentina va trece prin inepţia antrenorală a lui Maradona şi va coborî foarte aproape de graficul Becali 6 luni, pentru că ego-ul a bătut prudenţa. În definitiv, trăim în plină criză mondială. De finanţe şi de valori. Remediul: Safin antrenor de etică personală şi colectivă.

11 comments ↓

# 11 feliciano on 03.11.08 at 12:10 am

Ma cam indoiesc ca Federer se va retrage prea curand. E pornit sa redevina nr.1 si sa castige Roland Garrosul. Sincer,la Paris ma cam indoiesc ca o sa castige,dar cred cu tarie ca la anul,in perioada de dinaintea sezonului de zgura,va redeveni lider. Iar Safin…un talent urias,mare pacat de el! Sper ca nu va renunta,eu un om care(vorba lui Burlaku’) nu stie ce inseamna ipocrizia.

# 10 ClaudiuMiron on 01.11.08 at 11:28 am

:-) Safin antrenor de etica personala? :-) Eu il vad pe Safin mergand inainte si reusind sa castige cel putin inca un titlu de Mare Slem. E un jucator talentat si valoros. Oare de ce nu face eforturi pt a-si controla mai bine nervii?

# 9 Burlaku' on 31.10.08 at 4:17 am

Nu sunteti cam duri, baieti, cu Safin? Multi jucatori (nu numai rusi) si-ar dori sa fi avut cariera sa, nu mai vorbesc de talentul sau. Uitati victoriile sale cu Sampras ori Federer, macar ca a castigat titluri de Grand Slem si tot este enorm.
El nu a fost niciodata un jucator constant, il vad mai degraba ca pe un jucator exploziv, insa, daca ii veti urmari declaratiile veti vedea ca el nu stie ce este aceea ipocrizia….

Imi pare rau ca dl. TRU nu intra in dialog cu cititorii sai, presupunand, nu neaparat prin absurd, ca citeste opiniile de pe blog, as pune oricand pariu ca Federer nu este chiar atat de “aproape” de “iesirea” din tenis. Doar ca, ar trebui, in primul rand, sa ne intelegem putin asupra cuvantului “aproape”: sa fie doi ani, trei, patru?

# 8 Bogdan on 30.10.08 at 3:50 pm

Baieti, sunteti tare superficiali!
Chiar n-a inteles nimeni ca decaderea lui Safin s-a produs de cand Abramovici i-a suflat-o pe Daria?

# 7 Filbert on 29.10.08 at 11:44 pm

@ Vlad M.

L-a batut in semifinala. Safin il avea atunci ca antrenor pe suedezul care-l lansase pe Federer si caruia Federer i-a dat un picior undeva cind s-a vazut sus.

# 6 Vladi Martinus on 29.10.08 at 9:38 pm

de parere cu alex :)
in orice caz, va respect mult, d-le Ungureanu si sunteti unul din foarte putinii jurnalisti carora le citesc toate articolele.
Mare pacat de Safin. Avea un potential enorm, undeva prin 2005, cand l-a batut in finala Australian Open pe Federer, pe atunci un fel de zeu al tenisului, in plina verva.
Si, totusi, intotdeauna am fost de parere ca un sportiv adevarat este cel care stie sa piarda. Iata ca si Safin este un exemplu de spirit cu adevarat sportiv.

# 5 alex on 29.10.08 at 8:35 pm

good stuff dar.. daca ai fi spus ceva mai mult despre tenis, ti s-ar fi stricat tastatura? :)

# 4 tudor on 29.10.08 at 8:27 pm

Cei care se lasa devreme de sport e posibil sa fii “ars” din cauza dopajului.

# 3 explorish on 29.10.08 at 8:20 pm

da, si io il simt pe federer aproape de retragere, dar n-am constientizat gandul. ce kestie.

# 2 Brady on 29.10.08 at 7:50 pm

da; e pacat ce se intampla cu Marat. Intr-un timp era unul din favoritii mei… Ai dreptate, acel meci cu Federer a fost suprareal .. poate acolo si-a lasat tot bagajul de cunostinte in tenis pe care il are! .. a mers la pshiholog si parea ca isi revine! Din pacate Safin nu a mai fost niciodata jucatorul pe care il stiam noi .. cel care dadea 25 asi pe meci in cazul defavorabil .. rupea rachete pe banda rulanta; Este un exemplu pentru cei tineri care se exteriorizeaza foarte tare la tenis, cei care isi doresc dar nu resuesc, sa NU faca ceea ce a facut rusul!

# 1 Florin on 29.10.08 at 7:36 pm

Anul acesta a reusit totusi o semifinala la Wimbledon, singurul jucator rus care a ajuns pana acolo.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.