Gol de sistem

A fost un meci frumos pe care Steaua l-a pierdut urît

Nici o schimbare. 3-5 cu Lyon a fost totuna cu 0-3-ul  de data trecută, doar un pic mai asemănător cu un 0-4, dacă punem la socoteală că Lyon a jucat în 9, prin neprezentarea stoperilor. Însă Steaua a fost constantă şi aşa va rămîne, pînă în clipa improbabilă în care acest club blestemat ca orice club departamental va fi silit să intre în lumea reală.

La fel ca economia sau justiţia, fotbalul e ceva nesuferit de avansat şi competitiv. Realitatea e peste tot o funcţie a performanţei. Pînă şi căderea pieţelor financiare are de-a face cu un soi de superperformanţă care şi-a venit de hac. Tocmai această exigenţă nu vine şi nu ne convine, ne deranjază şi ne lasă baltă insistent. De ce? Pentru că toate candidaturile noastre la performanţă sînt o funcţie a imitaţiei. Steaua, de pildă, repetă imitativ un model pe care nu îl poate susţine. Meciul de pe Ghencea putea fi tranşat de eficienţa pe greşelile adverarului şi atunci Steaua ar fi cîştigat cu un 2-0 sau 2-1 de rigoare italiană. Dar Steaua Şcolii Becali e, la fel ca Palatul Patronului, o pretenţie finanţată. Italienii cîştigă pe erori, pentru că stăpînesc tactic şi conceptual jocul şi locul în care adversarul şi-a permis să greşească. Palatele îşi trăiesc splendoarea numai cînd sînt locuite de aristocraţi. Altfel, sînt imitaţii prost gîndite sau muzee fără viaţă.

Lyon a jucat infernal faza de apărare, dar a dezvoltat, în cel mai natural chip cu putinţă, arta fotbalului ca joc de sistem. Pierderile calorice provocate de proasta izolaţie defensivă au trecut rapid la capitolul daune planificate, pentru că maşina de joc a dezvoltat un randament formidabil. Problema e că Steaua şi, solidar, fotbalul românesc , au pierdut demult capacitatea de a se exprima ca sistem. Cu sau fără importuri, Steaua şi majoritatea non-CFR a cluburilor nu cunosc dimensiunea fotbalului coerent, compact şi competent pe care Lyon pare să o respire reflex. Diferenţa ne separă în toate planurile, dar e infinit mai vizibilă în fotbal, unde nu cere mai mult de o oră şi jumătate pentru a se exprima. N-a fost nimic urît în scorul sau golurile de pe Steaua. A fost în schimb ceva foarte greu de suportat pentru un public românesc-european în înapoierea de sistem.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 NEMO on 26.10.08 at 2:39 pm

Traian isi imbarliga minte degeaba pentru a gasii explicatii fortate pentru lucruri simple, evidente. In cazul de fata lucrul simplu, evident e banul, mai exact numarul banilor investiti in echipa. Pana la un punct, exista o proportionalitate intre banii investiti si performanta, in cazul de fata intre bugetele echipelor Steaua si Lyon. E atat de simplu..

# 21 oaia dolly on 26.10.08 at 12:48 am

TRU, de ce te bagi unde n-ai competente ?

# 20 nelu on 25.10.08 at 2:48 pm

“dacă punem la socoteală că Lyon a jucat în 9, prin neprezentarea stoperilor.” zau asa?
cu asa text iti dovedesti adevarata valoare

# 19 quiet on 25.10.08 at 6:43 am

Un articol cu totul aiurea ce sa zic,la aceasta ora asta ne e valoarea, de fapt e reprezentata de bugetele celor 2 echipe nu?pe cand Lyon are un buget extraordinar de mare an de an ,ce poti astepta de la Steaua care are bugetul de cateva ori mai mic.Referitor la italieni as dori doar sa-ti amintesc ca nu e chiar asa, aminteste-ti doar de finala de acum 3 ani daca nu ma insel cand AC Milan, conducea la pauza cu 3 -0 in finala UCL ca pana la final sa piarda cu 4-3 si atunci…..teoriile tale nu tin…deci gaseste altceva, nu fi penibil.

# 18 ptr-mike on 25.10.08 at 5:38 am

Citez: “in a invata lectiile capitaliste ale ADEVARATULUI SUCCES in viata”. Adevaratul succes in viata, nu se datoreaza Capitalismului, d-nule Mike, sau ma rog, Misu. Am putea filozofa, ore in sir asupra acestei afirmatii, dar nu este timp si nu fac politica, pe un site de sport. Si apropos, Capitalismul a suferit recent, un “atac de cord” si a suferit o interventie chirurgicala. Se asteapta rezultatul operatiei. Nu se stie. In plus, se suspecteaza si un cancer. Cit despre justitia sociala ? Hmmm. Unii, care au succes in capitalism, au averi de zeci de miliarde de dolari. Cam cit bugetul tuturor tarilor de pe continentul african, la un loc, pe urmatorii 10 ani. Hai, La Revedere.

# 17 nime.n.lume on 25.10.08 at 12:38 am

Mike@11
rescrisesi articolul pentru uz personal?
Citesc mai multa refulare si revolta in comentariul tau decit in articol.
Todeauna te infierbinti asa?
Have fun, Mike!

# 16 Poppy on 25.10.08 at 12:22 am

Excelent articol !
Excelenta si interventia lui “Mike” ! Bre nea’ Mike, ori esti ieftin, ori gratuit, in rest “VORBARIE MULTA SI BOGATA”, cum bine te autointitulezi. Prefer scump si calitativ, recte acest articol.

# 15 Ple.shit.iza 55 on 24.10.08 at 6:52 pm

de acord cu nimeni.n.lume,
cum gindim viata asa jucam si fotbal. de fapt, cum gindim viata asa gindim si fotbalul, si cum traim, practicam si fotbalul. din pacate la noi este f mult amatorism, sperficialitate, lipsa de proiecte de dezvoltare, lipsa unui spirit de competitie, in general lipsa de valori sanatoase

# 14 Ple.shit.iza 55 on 24.10.08 at 6:46 pm

dragi bloggeri,
nu inteleg de ce va revoltati asa la enuntarea unor adevaruri. Nu se vede cu ochiul liber ca Steaua si celelalte echipe romanesti nu au sistem? Nu joaca legat, compact, coerent si cursiv?
Aveti indrazneala sa spuneti ca e un acident, ca nu asta e trasatura noastra de baza? Poate, este o trasatura conjuncturala, determinata istoric si cultural, dar ce mai conteaza cind ea se repeta atit de des in ultima in istoria noastra recenta?
Pt cei care vorbesc de Galatasaray: i-am batut atacind in primele 10 minute si aparindu-ne in cele 170 cite au mai ramas de jucat din cele doua manse. Practicam un joc las, lipsit de elan, de ritm si de forta. Daca Steaua ar fi jucat in ritmul lui Galatasary doar 20 de minute nu ne-am fi calificat. Si daca am fi jucat cu Galatasaray mai tirziu cu vreo 2 saptamini decit data meciurilor, tot nu ne0am fi calificat.
Si inca ceva: intre fotbalul nostru si al lor nu e numai o diferenta cantitativa: ei au mai multi bani si in consecinta mai buni jucaotri. Conceptia lor despre fotbal este mai avansata si asta se traduce in ftobalul de sistem predicat de TRU: echipele lor joaca, alearga, paseaza, fac pressing, impreuna, dezvoltind un joc solid, pe cind ale noastre prezinta un fotbal in frinturi, in firimituri.

Mike parca vorbea ca nu e vorba de o incapacitate de a juca in sistem ci de lipsa de discioplina tactica si mentala: pai aceste lipsuri sint parte din lipsa de sistem: incapacitatea de a practica un fotbal in care idea din vestiar sa fie transpusa pe teren.

# 13 odd_cristian on 24.10.08 at 5:30 pm

Subsumate, tote cuvintele acestui articol se reduc la zero absolut. Motivul!? Simplu, pentru ca elevatia mult prea cautata se loveste de fondul mizerabil in care activeaza.

# 12 noki on 24.10.08 at 5:07 pm

E aberant sa scrii ca 5-3 e la fel cu 4-0.
E rauvoitor si insultator la adresa jucatorilor, care totusi au marcat 3 goluri unei echipe care nu prea primeste.
Fiecare din noi are o anumita valoare, care nu poate depasi, doar fiindca asa dorim pe altii care sunt mai valorosi ca noi.
Turcii care investec de 10 ori mai mult ca noi, au pierdut de la Arsenal cu 6-3, asta fiind o surpriza mai mare decat a Stelei.
Apoi Steaua a invins Galatasaray, o echipa cu un buget mult mai mare.
Asta e fotbalul, e un joc, in care intervine si norocul si forma de moment, cu care uneori se poate depasi valoarea.
Dar nu intotdeauna se intampla minuni.

# 11 Mike on 24.10.08 at 2:20 pm

Sa fim seriosi!! Acest autor al articolului s-a scremut intelectual sa scrie un articol elevat tocmai pt a-si ascunde complexele majore care-i definesc fiinta! Si cei care il admira simt nevoia sa se INCRUNTE INTELECTUAL tocmai pt viata cenusie si plina de lacune pe care o au! Acest autor al articolului NU PACALESTE PE NIMENI. Sau poate ca da! Pe cei (fffffff multi slabi de ingeri, plini de lacune si de mari frustrari si complexe existentiale) care simt impulsul de a le si revela ceva ce merita sa-i inspire i viata cenusie, insa au gresit locul: NU E LOCUL AICI, PE UN BLOG DE SPORT SA CAUTI (SA TII SI SA IEI) LECTII FILOSOFICE ALE EXISTENTiALISMULUI SI NEVOII DE ADEVAR. Autorul articolului pur si simplu, nu stie sa comprime si sa sintetizeze adevarurile existentialismului intr-o maniera simpla, din care sa nu se zareasca nici pe aproape IFOSE de intelectual. NU PACALESTI PE NIMENI, DIN CEI CARE CONTEAZA! Traduc eu: autorul articolului a vrut sa scoata in evidenta lipsa de DISCIPLINA TACTICA SI MENTALA PT MAREA PERFORMANTA intre mentalitatea clubului Steaua Bucuresti si a clubului hyper profesionist Lyon( listat la Bursa) un club al adevaratilor profesionisti in fenomenul ce poarta denumirea de FOTBAL! Ce club departamental? Cred ca glumesti? Visezi! Steaua e un club de fotbal patronat de un privat( MAI DE RASUL LUMII , MAI DE NERASUL LUMII) care traverseaza o perioada TULBURE( ca de altfel intreaga noastra tara, o entitate statala complet debarasata din punct de vedere juridic, de trecutul comunist, cu o organizare juridica pt care nu trebuie condamnata la CEDO), care are in fata un drum greu si lung in a invata lectiile capitaliste ale ADEVARATULUI SUCCES in viata! Autorul articolului de ce condamna ? De ce se pripeste sa osandeasca inainte de a cunoaste MAI BINE ceea ce condamna? Sa CONDAMNI si sa PRETINZI CA TII LECTII siroind de suficienta in cunostiinte fotbalistice e revoltator! Clubul Steaua, ca si fotbalul romanesc , cunoaste dimensiunea fotbalului coerent si compact ca un sistem care se poate adapta realitatilor de la un moment dat, doar ca II LIPSESTE DISCIPLINA SA LE APLICE PERSEVERENT! Sa fie adevarat ce scrie autorul articolului ar insemna ca romanii nu stiu sa joace fotbal de performanta, si asta e aberant! Pt ca romanii stiu sa joace FOTBAL ADEVARAT! Din cauza aceasta ce scrie autorul E VORBARIE MULTA SI BOGATA! Se cunoaste vorba aceea, VORBARIA E IEFTINA!!! FOARTE IEFTINA! Sa fie autorul articolului ieftin? Hmm!!! Ma intreb! In rest numai de bine!

# 10 procurorul on 24.10.08 at 9:35 am

pe tine nu te iert din momentul in care ai jignit cel m-ai mare club sportiv din lume,dinamo.

# 9 george on 23.10.08 at 9:15 pm

problema e cu totul alta. e ca si cum ai vrea sa intreci un ferrari, conducand o dacie, intr-o cursa de viteza! trebuie sa ne vedem lungul nasului. asta e nivelul fotbalului romanesc. situatia e vizibila si la nationala. nu ne putem bate de la egal la egal cu greii.rezultate gen 2-1 la roma, 1-1 la lyon, anul trecut, 0-0 acasa cu chelsea sau 4-1 la kiev sunt pur intamplari. cand vom ajunge la niveluri salariale de 800 000- 1 000 000 , atunci putem spera sa ne batem pentru un loc in optimile ligii. pana atunci, doar sa speram la accidente fericite

# 8 boacteru on 23.10.08 at 8:45 pm

frumos zis!

# 7 paraipan on 23.10.08 at 7:47 pm

Frumos articol, ma bucur ca mai gasesc si articole de valoare in GSP. Poate le dati cateva sfaturi si d-lor Tolontan, Sendre s.a. despre cum se scrie un articol cu substanta, si fara reflexe comuniste instigatoare.

# 6 nime.n.lume on 23.10.08 at 4:21 pm

Bun articol!
Insa imaginea palatelor golite de aristocrati, asa memorabila cum e, poate creea intelegeri gresite.
Ideea de baza e sa nu faci imitatie, ci sa inveti lucrurile temienic. O spoiala nu ajuta.
Trebuie sa invatam sistemul incepind cu conceptele de baza: cum gandim viata asa jucam si fotbalul.
Banii ne pot aduce palate si masini si imagine dar nu ne fac aristocrati pina nu gindim si ne comportam ca aristocratii (in sensul de propietari de drept, si nu impostori).
Calitatea (in viata ca si in sport) e un obicei!
Trebuie sa ne creem acest obicei, fiecare dintre noi si atunci o sa se vada si la nivelul socitatii romanesti.
TRU e advocatul schimbarilor profunde in cadrul societatii si uneori incearca sa promoveze schimbari mai mici insa in directia dorita.
E o idee buna atat timp cat nu uita scopul final.
Poate uneori TRU se bate pentru lucruri (sau oameni) marunte (marunti). Si nu e rau, fiindca lucrurile marunte sint la baza celor mari, dar e bine sa aiba tot timpul in fata lucrurile profunde, adevarate.
Just my five cents!

# 5 Albu-Sibiu on 23.10.08 at 11:43 am

@durden, nu mai citi, fiindca oricum nu pari a pricepe ceva. Iar atunci cand vorbesti cu cineva pe care nu ai avut onoarea de a-l cunoaste foloseste macar un plural al politetii, caci nu esti ca in trafic, sa folosesti ca mijloc principal de comunicare claxonul.

# 4 durden on 23.10.08 at 11:05 am

nici nu stiu de ce te mai citesc…hai promit ca asta a fost ultima oara…

# 3 Albu-Sibiu on 23.10.08 at 11:02 am

“Palatele îşi trăiesc splendoarea numai cînd sînt locuite de aristocraţi. Altfel, sînt imitaţii prost gîndite sau muzee fără viaţă.” - sunt frazele fundamentale ale acestui articol. Oricand aristocratia e de preferat oligarhiei fiindca sangele albastru e in primul rand curatenie, eleganta (fie ea impusa, traditionala), pe cand banii au duhoarea sudorii celui care-i produce (nu insa si a celui care-i capitalizeaza).
Aici nu e vorba de fotbal. Nu fotbalul este cel care ne conduce viata. Este vorba despre civilizatie, despre valori autentice si despre o sleahta de maimute ajunse sa populeze acest templu parasit de oameni (de aristocrati) numit Romania. Haideti sa acoperim crapaturile din temelia Romaniei. Haideti sa nu mai hranim animalele si sa nu mai radem de giumbuslucurile lor. Sa ne uitam doar cata mizerie fac si sa incercam sa scapam cat mai repede de ele. E simplu: ne trebuie doar un sistem de valori, privit cu seriozitate si de la care sa nu mai facem derogari. Oare ne sta in firea romaneasca asa ceva?

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.