Dinamo - un stat în stat

Durii galeriei latră la cei care nu mai vor să-i plătească şi muşcă mîna stăpînilor

Dintotdeauna, de cînd a fost creată ca echipă a Miliţiei şi a Securităţii, iar prin asta  ca pol de putere, de abuz şi de reprezentare în sport, Dinamo a contat ca un tip de  autoritate, în care teama a mers tot timpul înaintea respectului. Ca formaţie încă agreată de Interne şi patronată discret, prin mijloace specifice - ca să folosim limbajul duplicitar al Internelor - Dinamo a rămas şi astăzi un club de fotbal cu pretenţii de directivă şi control. Control, în sensul că trecutul îi controlează în foarte multe privinţe prezentul şi că echipa de fotbal Dinamo se socoteşte îndreptăţită din oficiu la tot felul de favoruri. Cum ar fi, de exemplu, un tratament îngăduitor pentru golăniile repetate ale nucleelor dure din tribune.

Privaţii care subvenţionează echipa, cu oblăduirea discretă a Poliţiei, profită în foarte multe privinţe, de protecţia trecutului şi se manifestă frecvent ca şi cum ar avea spatele asigurat. De fapt, chiar îl au. Dovadă e  batalionul de presiune şi de asalt,  plătit pe sub mînă şi numit, de ochii lumii, TRIBUNA SUPORTERILOR.

Acum, cînd susţinerea financiară, pe care i-au asigurat-o batalionului de cîini răi sponsorii Borcea şi Turcu, a devenit publică, aflăm şi cum a funcţionat ea. A funcţionat în paralel cu fiscalitatea de stat. La Dinamo, căruţa cu bani care a circulat de ani buni de la Borcea şi Turcu spre tribunele de asalt, n-a fost niciodată impozitată pe de-a-ntregul. La Dinamo, statul român nu-şi bagă nasul în actele contabile decît dacă se lasă cu un mare scandal. Dar şi atunci statul îşi retrage repede nasul din situaţie, ca să nu i se înfunde de la miros.

Privind în urmă, vedem că toate declaraţiile trufaşe şi belicoase ale domnilor cu trabuc şi ochelari de şmecheri n-au fost altceva decît îndemnuri la luptă adresate indirect tribunei de urlători şi de huligani mercenari. Practic, în toate ieşirile lor publice de dinaintea unor partide cu mare încărcătură emoţională, domnii Borcea şi Turcu au aţîţat, printr-un limbaj marcat de ironii groase şi răsteli de miliţieni, aripa dură a galeriei. Normal ar fi să tacă şi să se dea gripaţi, nu să-i condamne pe cei pe care i-au plătit să fie golani. Regula cercului e să se închidă. La Dinamo, cercul se închide. Golanii stimulaţi financiar să facă prăpăd în tribunele adversarilor se întorc violent contra celor care nu mai vor să-i plătească. Din angajaţi, Borcea şi Turcu şi i-au făcut duşmani. Iar dacă nenea Fiscul va contabiliza toate sumele, cu care s-au scăpat la mînie sponsorii, vom şti şi care e mercurialul golăniei în fotbal. 
         

83 comments ↓

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 83 vasco on 05.10.08 at 8:04 pm

Nu am vrut sa intru deloc in polemica cu vreun suporter al vreunei echipe,fiecare om cu parerile lui,nu am satisfactii de genul ca eu am dreptate intotdeauna,o discutie bazata pe argumente si respect imi place intotdeauna.De aceea i-as intreba pe cei care spun ca nu Steaua are cei mai multi suporteri,in momentul de fata,pe ce se bazeaza?Pot fi de acord ca ca,din cauza trogloditului aflat acum in posesia Stelei peste 5-6 ani lucrurile s-ar putea sa nu mai stea asa,dar acum asta e,da ,si datorita rezultatelor la care alte echipe doar viseaza(intre care si Rapid) Steaua e cea mai iubita echipa din tara ,dar asta e microbistilor le plac echipele care au rezultate,iar acestea vin in urma unui joc bun,frumos si uite asa ajunge lumea sa te iubeasca.Bineinteles ca sunt si unii invidiosi care se simt frustrati,dar asta e deja alta poveste.Acestia incep sa numere suporterii si spera ca ,din cauza lui becali Steaua sa nu mai fie asa de iubita.Vom vedea!Noi stelistii iubim Steaua si asteptam sa scapam de cioban.Steaua redivivus!

# 82 ptr-xyz on 05.10.08 at 1:27 pm

Este exact invers de ceea ce spui tu, dar nu am timp de tine. Viseaza frumos. Eu ma duceam la toate cuplajele, unde media, era ca, de 60000 de spectatori. O parere personala, poate ma insel dar nu cred: Steaua avea vreo 30000, Dinamo 20000 si Rapidul si Progresul sau Sportul i restul. Imi aduc aminte bine, pentru ca muream de ciuda cum la golurile Stelei, se ridicau in picioare aproape tot stadionul. Tot asa era ca si acum, isi dadeau foc in tribune, la steaguri si se profanau reciproc. Galeria lui Steaua era la tribuna 1, vizavi, galeria lui Dinamo, la tribuna 2, tot la tribuna2, era galeria rapidului dar pe partea cealalta. Galeria Progresului, tot la tribuna 1, vizavi de cea a rapidului. Povestea cu 60000 de spectatori care veneau sa incurajeze rapidul in divizia B, e adevarata, dar ce nu se spune, este ca la acel meci au venit, multi stelisti si dinamovisti care au vrut in acest fel sa ajute rapidul, care trecea prin momente grele. Asta e adevarul. Galeria rapidului, era f.dura si ii cam alerga pe aia de la Dinamo. Cu toate ca era comunism si o gramada de militzieni, astia devastau zona din jurul stadionului, in special rapidistii.

# 81 RAPI on 05.10.08 at 1:23 pm

Curajos articol!

# 80 gogoo on 04.10.08 at 11:02 pm

galeriile sunt platite peste tot !!!!!!! si se stie asta demult !!!!

# 79 XYZ on 02.10.08 at 10:59 am

Vasco, adevarul este cel pe care l-a spus Alb Albastru, Tartarin, Lupu Galben si multi altii. Ceea ce spui tu este fum. Quote Alb Albastru (cred):”Daca s-ar bate Dinamo si mai ales Steaua pentru locurile 5-10 vreo 7-8 ani de zile sa vedeti ce suporteri ati mai avea voi, aproape la fel de multi ca si Progresul”. Stadioanele erau intradevar pline DE SUPORTERI chiar si la meciurile Rapidului din div. “B”, iar pe 23 August 60.000 din cei 80.000 de oameni erau rapidisti. Citeste, intreaba, documenteaza-te, invata. Ai vostrii nu sunt suporteri ai Stelei, sunt “suporteri” ai echipei cu cele mai bune rezultate (INDIFERENT CARE AR FI AIA), ai echipei cele mai mediatizate, ai lui Becali, (daca tot vorbesti despre oraselele si comunele in care Steaua nu exista sa nu aibe “suporteri”. ASTA este adevarul.

# 78 XYZ on 02.10.08 at 10:52 am

Nae, ce vorbesti dom’le!!! Se vede ca esti pedinafara si ca nu ai fost in viata ta pe stadion. Fara “nucleele” astea de suporteri fotbalul ar fi la fel de banal si anost ca un picnic unde joci fotbal cu prietenii. “Pe timpuri” pe 23 August ERAU nu numai nuclee de suporteri ci adevarate galerii mai ales fenomenala si neegalata galerie a Rapidului (nu, nu sunt rapidist) si o atmosfera cel putin la fel de incrincenata ca si astazi numai ca cei ca si tine care nu erau nascuti sau care se uitau la TV nu aveau de unde sa stie pentru ca pe vremea aia multe lucruri erau trecute sub tacere si nu se scria nimic despre acest aspect prin ziare si nici nu se facea atita vilva la TV ca in zilele noastre cind pentru o tortza si 3 scaune aruncate se face un adevarat circ mediatic ***

# 77 vasco on 01.10.08 at 7:25 pm

Tartarin din Tarascon,stii ca personajul al carui nume ti l-ai ales era un mincinos?S-ar parea ca da din moment ce folosesti aceeasi metoda de laudarosenie care nu e bazata pe adevar!Nu exista catun ,sat ,comuna sau oras din Romania in care stelistii sa nu fie cei mai multi in timp ce rapidul are suporteri doar in cartierele alea rau famate din Bucuresti sau printre angajatii din SNCFR si cite unii politicieni care s-au gindit ca da bine sa fii cu altcineva decit cu Steaua sau Dinamo.Iti place sau nu asta e realitatea.Respect pe toata lumea ,e in regula sa tii cu rapidul,dar trebuie respectat si adevarul.

# 76 nae on 01.10.08 at 4:49 pm

niste **** care strica atmosfera pe stadioane. Toate grupurile de suporteri sint niste drogati, betivi sint orice numai suporteri nu sint. Sa se uite pe alte canale sa vada suporteri adevarati care si atunci cind echipa lor pierde cinta si aplauda la sfirsitul meciului si pe echipa lor si cea adversa. Pe timpuri nu erau nuclee de suporteri si pe 23 august erau 80.000 spectatori. Azi fug toti de stadion de teama acestor ****. De aia sint 2-3 mii spectatori la meciuri.

# 75 antidinamo on 30.09.08 at 7:39 am

In nici o tara normala galeriile nu sunt platite pentru a sustine echipa.Galeria trebuie sa fie formata din suporteri dedicati trup si suflet echipei si suporteri platiti de patronii clubului!!!!…Doar la Cainii rosii este posibil si asa ceva!!!!

# 74 gabi vlad on 29.09.08 at 3:18 pm

va admir si imi place cum scrieti, dar aici cred ca va inselati… nu erau platiti suporterii sa faca rele, ci sa sustina echipa. in numar mai mare si coregrafii mai spectaculoase. daca, sa zicem, ati avea dreptate, cui i-ar folosi violentele din tribuna? de ce ar da sefii lui dinamo bani pt a alimenta violentele. nu vad deloc legatura…

# 73 ptru-albalbastru on 29.09.08 at 7:24 am

Ce spui “Conu Fanica” ? Mare cunoscator al fenomenului, esti ? Eu traiesc in Anglia de aproape 20 de ani si vreau sa -ti aduc la cunostinta ca locuiam in cartierul colentina si de prin anul 1972, ma” infiintam” cu steagul ros-alb, in galeria lui Dinamo si cred ca era o galerie mai “constanta” decit e acuma, desi acuma e mai bine organizata si evident au si alte instrumente la dispozitie. Tocmai voi, sunteti aia care nu aveati o galerie adevarata. Imi aduc aminte si acuma ca va instalati la tribuna a doua, cu citeva steaguri (3-4), in cel mai bun caz si vi se simtea prezenta, numai la fazele periculoase ale craiovei, dupa care tipati 2-3 min, Stiinta. Si atit. Inr-adevar, cea mai mare galerie o avea Rapid, dar nici macar ea, nu avea un repertoriu grozav., cum are astazi.

# 72 birlicu on 28.09.08 at 11:53 pm

ce meci de liga cu Mancester Unt. visezi bai nene ,poate meci pt liga campionilor ,…voi no sa ajungeti niciodata in liga campionilor pt simplul motiv ca Dinamo nu este obisnuita sa cistige meciuri pe teren ,ori pt liga tre’sa joci fotbal adevarat fara arbitrii de p[artea ta !!!

# 71 P.C. on 28.09.08 at 2:38 pm

Vasco ai dreptate, partidul comunist era forta conducatoare in stat pe vremuri si dupa cum recunosti ca, OLTENII erau majoritatea in partid, este clar ca ei faceau legea in tara ,de muream de foame si tot ei sprijineau si fotbalul oltenesc. Albalbastru lasa-ne cu nr. de spectatori pe echipe. Sustinatori au avut toate echipele, mai multi sau mai putini, in functie si de cum jucau la un moment dat.Afla, daca nu stii ,ca la meciul de liga campionilor Manchester U. au fost pe Lia Manoliu in jur de 50-60 de mii de spectatori cu zeci de mii de steaguri si fulare alb-rosii.Probabil ca esti oltean cu nasul pe sus, increzut,te crezi (ca orice oltean) cel mai destept din tara si ce sa mai vorbim cel mai …cel mai…

# 70 gigi on 26.09.08 at 10:43 pm

multumim tudor octavian. adevarul iese la iveala orice ar face actionarii. hai Dinamo. pacat.

# 69 ion on 26.09.08 at 12:47 pm

forza

# 68 Tartarin din Tarascon on 26.09.08 at 9:25 am

@Red Dog. Tu din ce filme vorbesti? Alea care nu au aparut inca pe ecrane??? Rapid a avut pina la inceputul anilor ‘90 suporteri mult mai multi ca Steaua si Dinamo la un loc. Apoi a crescut mare generatia 1986, a venit :Revolutia”,**** acuma Steaua cica are “suyporterii” cei mai multi dupa care urmeaza Dinamo. Dar in realitate, Steaua are suporterii (ma refer la SUPORTERI nu la “suporteri”) cei mai putzini din tre primele 5 echipe din Romania (Rapid, Craiova, Timisoara, Dinamo, Steaua). Steaua si Dinamo sa se bata pentru locurile 5-12 vreo 5-6 ani si sa vezi ce
“suporteri” mai aveti voi si mai ales Steaua. APROAPE cit Progresul Bucuresti. Noi Rapidul, am fost si VOM FI intotdeauna primii (din acest punct de vedere) in vecii cecilor AMIN.

# 67 edis on 25.09.08 at 4:19 pm

zi ceva si de steau ***

DA BINE LE ZICI NENE IANCULE…:d:d:d

# 66 durden on 25.09.08 at 3:02 pm

SA-TI FIE RUSINE PT ARTICOLUL ASTA “JURNALISTULE”!!puteam sa scriu un articol din asta cu 4 clase si dupa o sticla de whisky!!NESIMTITULE!!!

# 65 Reddog on 25.09.08 at 10:53 am

@ allez_rapid on 22.09.08 at 12:15 pm …ai fost la supercupa de anul trecut? daca nu,iti spun eu, jumatate din stadion a fost repartizata suporterilor dinamovisti,iar cealalta parte voua,la noi era full pana si pe scari, la voi gol,golut!!! ps. rapid a avut suporteri mai multi ca steaua pana prin anii “75,apoi usor,usor rapid a pierdut din suporteri,iar dinamo le-a tinut piept pana in momentul in care steaua a castigat cele sase titluri consecutiv dupa revolutie,de aici s-a rupt totul!

# 64 reddogchillipepper on 24.09.08 at 10:42 pm

Nea` Tudorica - *****!
Ce spui matale este ca si cum numai la Dinamo se platesc suporterii ! HA ! HA ! HA !
Am inteles ca ai ceva cu DINAMO - insa nu vad de ce doresti sa convingi si pe altii ca parerea ta conteaza in fotbalul actual !
Mai spunea cineva ca mai bine te rezumi la politica sau la moda ! Avea dreptate !

Pagini: [5] 4 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.