Importatori

CFR şi Şahtior demonstrează că puterea de cumpărare poate înlocui temporar puterea de construcţie

Bun, şi acum ce ne facem? Ce ne facem cu succesul, cu fenomenul, cu reuşita fără dubiu şi paranteze de pe Olimpico? Sîntem atît de obişnuiţi să  concubinăm cu eşecul, încît victoriile pline ridică o problemă de adaptare. Pe scurt şi deloc sănătos, locuim bine lîngă Piţurcă, dar nu putem imagina continuarea lui Juan Culio. Al treilea stîng perfect, după dubla desăvîrşită de la Roma? Sau un CFR care va da cu stîngul în dreptul la Cluj. Nu văd cum  poate pierde CFR calificarea, dar văd de ce e CFR un exemplu greu de urmat.

O observaţie ajutătoare: Şahtior Doneţk. E izbitor. Şahtior şi CFR seamănă ca două picături de legiune străină şi au jucat la Roma, respectiv Basel, un fotbal aproape identic. Lucescu a îndesat fotbal ofensiv într-o echipă pe care o tot coase din importuri, iar antrenorul lui CFR, un domn al cărui nume îmi scapă tot timpul, şi-a asmuţit echipa cu aceeaşi sete de  succes. E ceva provincial, ceva din curajul mercenarilor care caută departe de casă prada cea mare, în acest gen de fotbal direct şi riscant. E o sete de parvenire care distruge fără discuţii şi complexe adversarii de firmă.         

Consecinţele se măsoară, însă, în dublă regie. Da, Şahtior va face vîlvă, iar CFR a lăsat cu gura căscată studioul Skysports, adunat să discute viitoarea adversară a lui Scolari. Chelsea nu se teme, dar a reuşit, probabil în ultimul moment, să evite aroganţa. Rămîne întrebarea de fond: ce facem cu un asemenea succes? Ce fac, adică, fotbalul românesc şi ucrainian cu triumful forţat de două echipe fără relevanţă la nivel naţional? Şahtior a intrat cu trei ucrainieni în teren. CFR a intrat cu trei români în teren. Diferenţa s-a cuibărit pe banca de rezerve: Şahtior - patru băştinaşi, CFR - Ciprian Deac. Din aşa ceva, nu rezultă urmarea. România şi Ucraina sînt tot acolo unde se află de cîţiva ani buni. CFR şi Şahtior nu tractează nimic şi nu prevestesc traiectorii viitoare. În cele din urmă, experimentele Şahtior şi CFR demonstrează că puterea de cumpărare poate rezolva ceva în lipsa capacităţii de construcţie. Nu e simplu şi banii trebuie cheltuiţi cu un dram de minte. Dar efectul e acelaşi: satisfacţie importată. I-am văzut faţa ori de cîte ori am stat în tribună pe Stamford Bridge.

59 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 59 mda on 29.09.08 at 12:32 pm

pai cred ca ar trebui sa importam si ceva ziaristi, ca tu cel putin esti praf.Pai ia si intereseaza-te inainte sa comentezi.CFR are vreo 10 grupe de juniori.Echipa a 2-a a CFR-ului(unde joaca doar freddy si rar cate un manuel jose) defileaza in liga a 3-a si a ajuns in 16-mile cupei romaniei.Grupele din 98-99 au batut fara probleme echipele de la ardealu ivansuc etc, centre de juniori si scoli de juniori serioase in ardeal.Chiar ar trebui importati niste ziaristi…sau mai bine ia si intereseaza-te inainte sa faci articole ieftine…

# 58 biskuitzs on 26.09.08 at 12:58 pm

nu stiu de ce vorbeste unul in felul asta de importuri, care la randul lui tot un import este ?

# 57 G F on 23.09.08 at 11:25 pm

@bogdan: exemplele nu se dezbat. unui copil ii arati o frunza, un fir de iarba ca sa inteleaga culoarea verde. ma retrag in coltul meu tenebros, la lumina tremurata a lumanarii si-ti las tie locul de joaca virtual. in postarea 48 ti-am aratat ca te-am “citit” si nu mai simt nevoia sa continuu. imi pierd vremea cu tine.

# 56 bogdan on 23.09.08 at 7:20 pm

@ G F
pai tu zici asa: “nu vad cum am putea stimula fabricarea unor aparate de barbierit importand gilette! nimeni nu si-ar risca banii si timpul incercand sa concureze cu marca respectiva. asa vom ajunge peste ani si ani cu restul! vom fi asa de ramasi in urma incat nimeni nu va mai indrazni sa mai intre in competitie.”.

Din exemplul tau, cel mai apropiat raspuns de CFR ar fi un aparat de barbierit strain dar fabricat in Romania. Gilette cu franciza. Asta e CFR. Asta inseamna globalizarea si pe cuvant ca prefer asta decat un aparat de barbierit de conceptie romaneasca facut cu suruburi si piulite ruginite.

Sau noi ca natie suntem asa de deosebiti, incat putem sa le facem bine pe toate singuri, dupa mintea noastra? Daca e asa, care ar fi exemplele care sa faca din asta o regula? Nu sunt fatalist de felu’ meu si nici nu cred ca suntem prostii prostilor pe lumea asta, dar daca altii mai cu blazon si rezultate adopta solutiile astea, cred ca nu e cazul sa fim noi mai cu motz.

Sau, atunci hai sa folosim doar aparate de barbierit romanesti, sa avem doar calculatoare de productie si conceptie romaneasca (mi-e groaza), sa nu mai importam gaz de la rusi si sa le lase naibi TRU, ca din Londra pana la noi se infecteaza emailurile de biti straini. Ah, si cu internetul asta, nu putem sa facem unul romanesc?

Te simti cumva ramas in urma daca folosesti un computer importat din china si citesti chestii pe un internet gandit de americani?

Stiu, n-am inteles nimic.

# 55 puiu40 on 23.09.08 at 6:29 pm

Credeti ca valoarea Romaniei ar creste daca la echipele noastre ar juca numai romani la salariile care sunt platite strainilor?
Nu domnule, problema este de a creste tineri cu mentalitatea si seriozitatea acestor straini.
Exemplu Inceputul proiectului Timisoara( Iancu a cumparat jucatorii cei mai buni impreuna cu antrenor FC National si acestia cand s-au vazut cu sacii in caruta( salarii regesti pentru acea vreme in Romania) au lasat-o mai moale si proiectul s-a dezumflat)
Sper ca jucatorii tineri romani care sunt in preajma acestor straini sa se molipsesca de la ei si sa devina la fel de seriosi si artagosi in mentalitate si sa ne arate ca sunt cu adevarat valori ale fotbalului.

# 54 paskany on 23.09.08 at 12:55 pm

mie treburile imi par mult mai simple de atat…..in fotbal e ca in economia de piatza capitalista …cei mai inteligentzi manageri ishi conduc echipele catre succes ferindu-i pe cat se poate de cat mai multe eshecuri…fotbalul eintradevar o investitzie dar nu e aproape niciodata profitabila e mai mult o investitzie emotzionala de orgoliu
in fotbal vor triufa mereu cei ce intzeleg cel mai bine ce li se intapla …. bafta echipelor romaneshtii shi nu uitatzii ca pana la urma e un joc al creierelor

# 53 Top 5 goluri etapa 8 on 23.09.08 at 12:33 pm

Bine bine, la o adica ce inseamna la tine “constructie”? CFR se construieste, in adevaratul sens al cuvantului. Au un nucleu puternic de jucatori, in jurul carora ia forma echipa. Acest nucleu joaca impreuna de 3-4 ani, nu s-a creat instant. Acum se poate spune ca sunt o echipa adevarata.
Si va spun eu ca CFR nu se bazeaza doar pe transferuri. Au o baza puternica de copii si juniori, care vor face treaba buna cand vor creste mari.
Deocamdata insa, mi se pare normal sa cumpere din strainatate, daca vor rezultate.

# 52 nime.n.lume on 23.09.08 at 4:32 am

@ GF si Bogdan
Eu nu vorbes de victorii, de banii investitorilor sau de marile bucurii aduse de razletele mici victorii!
La baza discursul meu este de fapt schimbarea!
Dar vad schimbarea depinzind de fiecare dintre noi si consider ca ceea ca a facut CFR-ul a contribuit (si sper sa mai contribuie) la schimbare, la constructia unui nou fotbal romanesc!
Cu straini sau fara nu conteaza! Important e sa aduca o schimbare de atitudine in cadrul unuei echipe (pentru inceput). Daca aceasta schimbare se dovedeste eficienta (aduce mici - si de ce nu si mari - bucurii suporterilor, este un “business model” reusit, etc)atunci o sa apara si investitori destupati care sa copieze modelul (atitudinea - sau cu voia ta mentalitatea - nu neaparat importul). In acelas fel o sa se intimple cu tinerii jucatori care o sa aiba si alte modele (starinii sau romani - profesionisti de succes) si o sa vada ca se poate mai bine, mai sigur si mai corect.
Cunosc multi romanii care lucreaza in vest si sint profesionisti desavirsiti chiar daca in Romania erau ******! Au ajuns in alt mediu si s-au adaptat!
Nu toti e drept, dar cei mai multi! Deci nu e in gena fiecaruia din noi sa fim fatalisti, delsatori si asa mai departe. Se pare ca facem asa cind sintem mai multi romani la un loc! Asta nu e genetic, e “common belief” (sau mentalitate)!
Cum nu putem sa-i ducem pe toti romanii la “schimbare de atitudine in vest”, incercam sa aducem straini in tara care au alta atitudine.
Nu toti starinii o sa fie buni ca “role model”, unii o sa se adaptaze vietii mioritice, asa cum nu toti romanii ce o sa vina in contact cu strainii o sa invete ce-i bun de la acestia, dar e un o sa fie citva si asta e un pas!
Si mai spun inca odata, conducatorii fotbalului romanesc par la fel de “low quality people” ca si politicienii! Sint de acord ca trebuie schimbati! Dar eu nu pot face asta.
E o solutie dezirabila, dar nu probabila pe termen scurt!
Pina una alta, sa-i multumim lui TRU ca ridica astfel de probleme si toturor celor care comenteaza si isi expun parerile civilizat pe blog!
Caci dialogul si schimburile de idei sint un inceput bun.
E important sa nu ramanem incremeniti in proiect, in inceputul asta in care toti vorbim despre ce trebuie facut dar nici unul nu facem nimic fiindca nu putem, nu avem timp, nu e treaba noastra.
Decit sa strigam intr-una “Trebuie sa schimbam, trebuie sa construim!” hai sa facem ceva concret.
De aceea am propus in primul comentariul sa facem un “tirg” cu TRU: el sa scrie articole care sa aduca cititorilor si modele demne de urmat iar noi sa contribuim la largirea cercului de oameni care citesc si cred in aceste modele.
De asemenea v-am provocat pe toti sa veniti cu idei: ce am putea face? Fiecare dintre noi!
Nu e o propunere fara fond! Sa stiti ca e adevarat proverbul:
“Cu munca si cu rabdare poti face cit unul mare!”

# 51 G F on 22.09.08 at 5:45 pm

qwer: daca ar gandi asa si strainii, ce naiba am mai importa? exact cum am zis:pentru micile bucurii ale suporterilor si pentru profiturile imediate ale “patronilor” romanashi, aducem si papuashi, numai sa castige cateva milioane pe sezon mioriticul investitor roman. n-ati inteles nimic. luati-va hamburgherul, coca-cola si pringles si bucurati-va linistiti. alimentati-va cu bucuria unei victorii si nu va lasati cumva ispititi de constructie! zicea bine tru, ce-o sa faceti dupa cateva infrangeri? or fi jucatorii adusi de buna calitate, insa actionarii sunt crescuti la romanica. aici e buba! vor face scandal imediat ce vor vedea primele rezultate negative! ei nu sunt investitori in fotbal, sunt speculanti. acesta-i motivul pentru care nu sunt interesati de constructie. vad ca au resusit sa va-nchida gura cu cateva victorii. e usor de adormit constiinta. nu aveti ce face? ce ati incercat si nu a reusit? pentru orice esec se va gasi o scuza perfecta. in curand veti importa si profesori de romana.

# 50 qwer on 22.09.08 at 4:20 pm

pt G F Din 1989 ne tot uitam la “viitor”.Cred ca primul pas spre viitor e sa traim odata prezentul.Acum cativa ani,cand proiectul CFR era viitor,oamenii aia au trebuit sa joace prezentul,adica supravietuirea in prima liga,apoi intertoto,apoi titlul,apoi victoria de la Roma.Cei de la CFR au adus fotbalisti despre a caror evolutitie in timp noi nu stiam si inca nu stim nimic,dar vedem de ani de zile progresul personal al fotbalistilor romani de acasa.Si ii vedem pe majoritatea cum stagneaza.A cui e vina ca prezentul lor de acum 3 ani nu s-a transformat intr-o victorie clara intr-o deplasare grea din UCL?Dinamo,cu jucatori romani e cel mai bun exemplu:egal cu Lazio,conduc la pauza,dezastru tipic romanesc dupa;infrangere la Lisabona in ultimul minut,conduc la pauza,esueaza lamentabil;infrangere la Marsilia cu o echipa calificata si care juca la misto;conduc pe Manchester dar degeaba.Sau nationala,gol in Danemarca,in ultimul minut,gol Suedia cu un om in minus,semifinala sigura pt o echipa cu alta mentalitate.Sau infrangerea tipic romaneasca cu Olanda.Toate astea fac parte din CV unui popor fatalist,sau suntem doar delasatori?O sa vedem in “viitor”.

# 49 simplu suporter on 22.09.08 at 12:40 pm

corect! chelsea, shahtior si cfr nu difera cu nimic. exista insa si exemple mai interesante - leverpool, manchester, real, barca, milan. melanjul e mai moderat acolo - poate de aceea si-au pastrat structura fina de fibra nationala necesara pt a castiga liga campionilor. in aceasta ingemanare sta succesul. fara romani in echipa steaua ar fi o anonima pt suporterii ei, la fel si rapid sau dinamo. mai e mult pana la imbinare perfecta intre 7 romani si 4 straini de valoare dar e posibila.

# 48 G F on 22.09.08 at 11:42 am

e usor sa importam. masini, idei, jucatori, banane, ceasuri, lame de ras samd. nu vad cum am putea stimula fabricarea unor aparate de barbierit importand gilette! nimeni nu si-ar risca banii si timpul incercand sa concureze cu marca respectiva. asa vom ajunge peste ani si ani cu restul! vom fi asa de ramasi in urma incat nimeni nu va mai indrazni sa mai intre in competitie. asta-i viitorul pe care-l dorim? pentru bucuriile noastre bicisnice si fulgurante trebuie sa ipotecam viitorul? ganditi-va mai bine, fratilor. oricat de reusite ar fi exercitiile de argumentare pe care le faceti va ramane intrebarea: ok si dupa? @nime.n.lume: observ ca in dialog apar nuantele, delimitarile si profunzimile. @bogdan: cred ca mergi prea departe cu importurile.absolutizezi ideea, ceea ce face imposibil dialogul. desi observi bine unele luicruri cred ca te-ai inchis prea devreme in spatiul stramt al definitiilor. eu am incredere in schimbare cu toate ca sunt constient ca ne va lua mult timp. strang gunoaiele altora doar pentru a putea admira frumusetea cateva minute. eu zic ca merita! ce fac altii? daca vad gunoi sunt stimulati sa arunce si cei care nu si-au propus initial. in fata mizeriei e usor sa abdici! eu n-o s-o fac, asta e.

# 47 armand on 21.09.08 at 12:51 am

Stimate Traienush,

Sper ca veti inceta cu aceste trimiteri subtile care vor sa .submineze echipa clujeana.
In rest, fostul procuror general al RSR imi spune lucruri interesante despre dumneavoastra. Credeti ca ar trebui sa le publicam?

Cheers! :))

# 46 bogdan on 20.09.08 at 11:41 am

@G F: pentru inceput nu ar strica chiar si o gandire/planificare binara, atat timp cat e in directia buna… tocmai asta ar fi avantajul, poate un model simplificat e mai usor de inteles si de implementat.

Intamplator locuiesc exact langa o baza sportiva (de fotbal / juniori), de la geam vad toate antrenamentele si ca vecin am ajuns sa cunosc si antrenorii. Ma doare capu’ ce metode “didactice” au… sa nu mai zic ca de 4-5 ani de cand ii urmaresc nu am vazut vreodata un antrenor sa lucreze individual cu un copil. De fapt, ce poate sa ii transmita un antrenor care isi are cabina din vestiar plina cu poze cu femei? In afara de injuraturi noi, altceva nu vad sa invete copiii astia. NU vad cum sa se schimbe ceva prea curand, deci daca la nivel de jucatori romani/nationala nu se schimba nimic, macar la nivel de club (cu importuri) sa se schimbe ceva.

Schimbarea de care spui tu nu vad cum sa vina din interior, de la noi. Cu regret, suntem genul de natie care face treaba atunci cand i se impune, cand nu are de ales, nu din proprie initiativa. De asta spun ca importul de jucatori straini e benefic, pentru ca va pune in pericol jucatorul roman care va trebui sa schimbe ceva pentru a fi mai bun.

@Racul: sunt dinamovist, dar nu ma identific nici cu CFR, nici cu Dinamo nici cu alta echipa de club. Nici macar cu nationala. Normal ca tin cu “ai nostri”, dar doar in masura in care inca mai vad padurea de copaci. Sunt un simplu fan al fotbalului care nu intelege de ce trebuie sa aparam un 0-1 sau de ce nu putem sa jucam decat cu capul in pamant. Eu asta am vazut diferit la CFR marti si putin ma intereseaza ca pe X il cheama Culio.

Uite, intr-un fel e ca in turism… daca la noi serviciile/conditiile sunt jenante, daca la noi nu poti sa mai auzi marea din cauza manelelor si a spartului de seminte, n-am decat sa plec afara in concediu. Nu e doar vina celor care fac asta, ci si a celor responsabili de locul ala si care nu au nici o reactie. Nu sunt genul de om care sa se duca la padure sa se aseze intre mormane de hartie igienica si sa spuna “vai ce tara frumoasa avem”. Si oricat as strange eu mizeria altuia, stiu ca o sa se faca la loc. Iar daca in turism am putea importa angajati/modele din tari cu traditie in asa ceva, probabil ar fi mai bine… ca in fotbal.

# 45 nime.n.lume on 19.09.08 at 9:41 pm

@G F
Mentalitatea expusa e subiectiva. E a observatorului precum bine zici.
Mentalitatea activa e cea care se reflecta in fapte: Ungaria are un venit mai mare pe cap de locuitor decit Romania, Republica Moldova are un guvern pro-comunist, pro-rusesc, cei mai multi romi sint in Romania (si nu zic ca asta e rau!), la sport romancele aduc mai multe medalii decit romanii - asta despre mentalitate. Nu e ce credem noi, dar e in spatele a ce facem noi!
Putem noi schimba sefii din fotbalul romanesc?
Putem noi schimba patronii de magazine de cartier?
Eu nu pot!
Eu sint un iubitor de sport si un cititor de GSP.RO
Tot ce pot e sa citesc si sa comentez pe blog!
Si mai pot sa trimit link-urile articolelor ce imi plac oamenilor pe care ii cunosc ca sint implicatii sufleteste in “fenomen”!
Deci incerc sa influentez felul de a gindi a citorva oameni pe care ii cunosc (incepind cu mine, bineinteles).
Si eu am “sabloanele” mele care m-au costat si inca ma costa mult!
In ce priveste boala fotbalului romanesc (si nu doar a fotbalului), sint de acord cu tine: trebuie schimbati!
In schimbarea asta eu pot contribui doar cu votul (nu in FRF sau Liga, bineinteles!).
Dar sper ca mai pot convinge si pe altii sa gindesca si sa creada ca mine.
Sper ca ce cred eu sa fie in acord cu realitatea si asa sa aiba o influenta asupra citorva oameni care, impreuna cu altii ( ca tine, ca bogdan) sa creaze masa critica ce va duce la o schimbare a faptelor.
Sper si lucrez in directia asta!

# 44 Racul on 19.09.08 at 4:17 pm

@Bogdan

Fotbalul are si un rol social, pentru o sumedenie de oameni el raspunde (poate doar partial) la o intrebare esentiala: care este identitatea ta?

# 43 Racul on 19.09.08 at 4:04 pm

Putem importa valori, dar nu… valori. Nu stiu daca am fost clar :)

# 42 G F on 19.09.08 at 11:27 am

@bogdan: cu toata parerea de rau, eu nu gandesc binar. variantele descrise de tine sunt argumentate suficient, insaeu nu la ele ma gandeam. spiritul de invingator nu se importa, ci se cladeste in timp, poate vreme de generatii. putem importa valori, de buna seama, acestea se pot bate exemplar pe teren, toata stima, insa ce ramane dupa ei? ok, vin altii si asa mai departe, nu? si la nationala? daca in romania nu vor exista scoli de fotbal, cu reguli stricte, cu specializari pe posturi, cu faze repetate la infinit, nu vom mai putea vorbi de performanta. avem”branza buna in burduf de caine”, copii talentati fara sansa de a ajunge in teren. unde sa se inscrie la fotbal? la ce echipa sa joace? ce campionate de tineret avem noi? ca si in economie daca te bazezi prea mult pe importuri esti fragil in fata dezechilibrelor externe, care sunt inerente. avem nevoie de strategie pe termen mediu si lung si de combinarea inteligenta a resurselor private cu cele publice. in scoli e dezastru, nu se face sport sau se face doar gimnastica de inviorare. e de ras, insa asta-i realitatea. cat a costat casa fotbalului? si la ce foloseste? la 10 ani eu castigasem deja campionate si trofee, insa fiul meu, desi nu e deficient, nu are ocazia sa joace fotbal. nu stie sa joace in echipa sau sa gandeasca o actiune. cumpar altul?

# 41 G F on 19.09.08 at 11:16 am

@nime.n.lume : putem lucra noi la mentalitate? dragul meu, mentalitatea e o notiune aproximativa care incearca sa rezume noianul de prejudecati sau de interpretari sociale pe care la are un individ sau un grup la un moment istoric dat.nici macar nu reprezinta poporul, ci mai mult pe observator! ati vazut ca niciun observator nu se include in patternul observat? tot timpul e “altul”, nu el. observatorul e deasupra “mentalitatii denuntate”.nu vreau sa par didactic si nici sa aduc definitii de dictionar. insa prea multa lume, nu ca ar fi cazul tau, traficheaza aceasta notiune in stanga si in dreapta de parca ar spune sau ar explica ceva cu ea! a vorbi despre mentalitate e o piedica in fata schimbarii, in fata progresului. mai bine sa definim exact ce vrem sa schimbam si cum. propunerea mea este sa schimbam pe acesti imbuibati si incompetenti de “sefi” din fotbalul romanesc, de la frf si de la cluburi. ei tin in loc fenomenul sport si consecvent fotbalistic. cred ca ai vazut magazine de cartier, ce marfuri expun, de la pantofi la bidoane de plastic. cele mai multe au marfurile pe care le-a placut proprietarul magazinului respectiv si nu cele pe care le-ar cauta cumparatorii eventuali. asa se intampla si cu restaurantele si pensiunile din romania:arata exact ca patronii lor! si arata jalnic! in fotbal sa petrece acelasi fenomen: niste aflatori in treaba, incompetenti fara egal in europa, gestioneaza destinele fotbalului atat la nivel federal cat si la nivel de club. ca se poate juca cu jucatori importati e una(nu descoperim noi apa calda!) dar sa nu investeasca nimeni bani in centre de copii sau juniori, e altceva. nu ma incalzeste scoala de fotbal deschisa de popescu sau de halagian, astia fac comert cu copii, ma intereseaza sa aud de programe nationale de formare, in parteneriat public-privat sau exclusiv de catre oricare dintre ele. daca o echipa ia jucatori din aiurea si castiga meciuri, campionate, competitii externe, ii incanta doar pe suporterii acelei echipe, restul stau si se uita! nu aceasta e problema, de aceea va invitam la o privire exhaustiva a problemei. e usor sa argumentezi acum in favoarea cfr-ului, insa ce mai zicem la primul hop? tru vorbea de victorie ca o stare normala, nu ca un eveniment izolat, oricat de imbucurator ar fi acesta. ori acea stare de spirit nu se poate cumpara, cu toata vitejia unor stranieri!

# 40 fucu2 on 19.09.08 at 7:45 am

simt o imensa mahnire citindu-ti rautatea ce se prelinge din veninul si lipsa ta de recunostinta pt.o performanta de neimaginat,care, paradoxal, aduce puncte Romaniei. te rog, nu mai scrie! nu poti fi nici corect si nici nu poti intelege ca fotbalul se joaca si in provincie. esti dezgustator!…si prea putin cunoscator.lasa-ne!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.