Violenţa neputinţelor

de Radu Cosaşu

Propun atît: să ne definim exact valoarea

După aceste trei meciuri de coşmar în numai patru zile - două înfrîngeri acasă cu acelaşi scor emblematic şi un 1-0 cu Feroe, muncit eroic pînă la ridicol - problema nu cred că mai stă în adjectivele prea clare, lamentabil, penibil, ruşinos, şi nici în pamfletele stoarse pînă la ultima celulă a hazului nostru disperat. Niciodată derbedeu, dar nici fan Piţurcă, nu văd cum şi cu cine să devenim măcar o nucă tare în grupa noastră. În fond, stilul defensiv care îi place letal lui Piţurcă ne-a adus acolo ca să jucăm (aproape) ca Feroe în faţa giganţilor, iar cu Feroe să atingem clipa din minutul 88, cînd Lobonţ ne salvează de la un egal şi noi îi mulţumim lui Dumnezeu.

Ceea ce m-a şocat în aceste patru zile a fost violenţa neputinţelor la cei bătrîni şi la cei tineri. Violenţa nepriceperii în toate: în demarcaj, în pase, în şuturi, ca să nu mă ridic pînă la concepţie. Admit argumentul lui Săndoi - aşa e după orice turneu final - dar nici una din echipele valabile ale grupei - inclusiv echipa asta de Serie B a Lituaniei! - nu joacă atît de prost (acesta e singurul adjectiv la care mai apelez) ca echipa României, azi. Azi - dar mîine? În ce mă priveşte, mîine nu înseamnă meciul cu Franţa, ci tineretul acela de la Iaşi, care m-a adus să-mi pun întrebarea cumplită, dacă are talent sau nu. Talent cu T mare, căci cu t mic, o fi cît de cît. Blocaţi ca seniorii oricînd e vorba de un meci decisiv, băieţii aceştia de milioane în transferurile interne au bubuit mingea pe deschideri lungi a la Tamaş către alde Keşeru sau Stancu, incapabili să se înţeleagă prin ceea ce încă numim o pasă inteligentă, banali în mişcare şi idei, de-ţi venea să plîngi ca-n şansonetele franceze. De mici, un meci decisiv îi paralizează.

Trebuie să nu ai proprietatea cuvintelor ca să îi acuzi pe aceşti neştiutori de fotbal că “n-au conştientizat” meciul. Aiurea! L-au conştientizat ca meci decisiv pînă la lacrimile eşecului. Ei l-au conştientizat la valoarea lor. Valoarea lor e mică, pe măsura talentului. Poate că aici, în clişeele noastre, ar trebui să aibă loc o schimbare, de nu o Revoluţie. În vocabularul nostru dezgustător de fastuos, în blesteme, înjurături şi mizerii, sîntem uimitor de săraci în categorisirea valorilor. De la preşedintele Federaţiei şi al Ligii pînă la ultimul subaltern al oricărui preş, toată lumea spune, repede şi scurt, că avem jucători de valoare şi punct. Cît de mare? Nimeni nu precizează, de parcă nu ar exista pe lume şi valori medii sau mici, precum atîtea întreprinderi mai mult sau mai puţin oneste. Trebuie să ne obişnuim cu gîndul că, deocamdată, chiar şi după demisia lui Piţurcă, nu avem valori mari. Nu trebuie să ucidem nici să ne sinucidem din cauza asta. Mare e doar exasperarea.

5 comments ↓

# 5 Radu B. on 12.09.08 at 3:53 pm

Poate ar trebui să prezentăm şi noi o echipă de amatori? Măcar am fi văzut dorinţa de a juca…

# 4 gicu on 12.09.08 at 5:50 am

Sanatate, maestre!

# 3 explorish on 11.09.08 at 5:20 pm

nici macar exasperarea, dle cosasu. exasperant e intr-adevar vocabularul. dar - timpul le rezolva pe toate. ne vom obisnui, cum s-au obisnuit si ungurii cu fotbalul lor de 2 lei in ultimii 30 de ani fara sa se arunce pe geam. si ei au fost vicecampioni mondiali. aia valoare.

# 2 caricaturistul on 11.09.08 at 4:30 pm

hai dom’le ca nu e asa usor sa bati niste insule… ***

# 1 Ionut on 11.09.08 at 3:32 pm

Poate ca valori e greu sa gasim, dar macar 11 oameni pe care sa ii bagam in teren si sa bata Lituania si Feroe fara emotii ar trebui sa fim in stare sa adunam de prin tara.
Ar trebui sa se simta penibil toti componentii nationalei (inclusiv stafful tehnic) pentru prestatia lor cu Feroe (am admis varianta ca meciul cu Lituania a fost un accident nefericit).
Pe vremea lui Hagi (chiar si fara el in teren), ii snopeam pe feroezi chiar si sa fi avut 3 oameni in minus. Dar asta e alta generatie (nu de platina cum spuneau chivu si mutu) ci de aluminiu, care se indoaie cu orice echipa (in varianta in acre privim Lituania si Feroe ca echipe serioase de fotbal :))

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.