Boierimea locală în fiecare minut

Fotbalul românesc e subprodusul unei mulţimi de interese rău mirositoare

De ce n-a fost dat afară Piţurcă în minutul Lituania plus 1? Răspunsul aşteaptă intact şi ignorat într-o altă întrebare: de ce n-a fost dat afară Piţurcă în minutul Euro plus 1? Fotbalul românesc e suma nulă a întrebărilor care au rînjit scandalos şi au fost trimise la culcare. Numai asta explică şocul şi revolta post-Cluj. Amîndouă sînt pînă la urmă uşor comice, pentru că amîndouă sînt forme întîrziate de cunoaştere şi recunoaştere a unor adevăruri îndelung ignorate. Parodia extremă din meciul cu Lituania nu e un scandal, ci consolidarea unui scandal, cel mai lung şi mai adînc scandal din noua istorie a fotbalului românesc. Pe scurt, Piţurcă e, pur şi simplu, o nestemată de plastic, un caz patent de incompetenţă, promovat şi protejat instituţional de o Federaţie putredă.

Problema creată de sistematizarea şi prelungirea acestei situaţii e tocmai iluzia publică după care Piţurcă e un antrenor autentic, Federaţia o structură responsabilă, iar cluburile Ligii lui Dragomir o reţea competitivă. Corolarul acestei suite de imposturi e chiar fotbalul românesc, mai bine zis impresia după care fotbalul românesc are probleme dar e, în principiu, viabil. Fotbalul românesc nu e, din păcate, decît fotbalul românesc. Adică subprodusul unei enorme pretenţii susţinută de circulaţia banilor şi părăsită de inteligenţă profesională. Nu există nici un motiv realmente managerial şi nici un argument vag raţional care să poată explica instalarea lui Piţurcă la naţională.

Există în schimb o mulţime copleşitoare şi rău mirositoare de interese şi înrudiri obscure care explică apariţia şi mai ales menţinerea lui Piţurcă la naţională. Nici unul nu are legături cît de cît plauzibile cu fotbalul, cu viziunea şi cu voinţa de performanţă. Poate că această procedură de navigaţie fără busolă pare normală într-o ţară în care Piţurcă e greu de demis, Andone are regimul de expulzare a scamei de pe rever, iar Chivu şi Mutu stau la baza teoriei generale a Universului. Poate. Însă atîta vreme cît acest gen de normalitate va continua să dea logica internă a fotbalului românesc, vom ţopăi, dar nu vom urca şi vom ciupi, dar nu vom învinge. În schimb, ne vom lipi om la om de teoria Principelui Străin. Uitînd că problema e boierimea locală.În fiecare minut.

43 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 43 Valentin Andrei on 17.09.08 at 9:43 pm

T.R.U. la care vin si eu cu un neinsemnat E. Ca tot suntem in era E-rilor. Rezulta - TRUE!

# 42 GabrielSan on 16.09.08 at 9:12 am

Exercitiu de logica:
Cum este corect?
1. Piturca a calificat nationala si jucatorii au pierdut meciul cu Lituania
2. Jucatorii au calificat nationala si jucatorii au pierdut meciul cu Lituania
3. Piturca a calificat nationala si Piturca a pierdut meciul cu Lituania
4. Jucatorii au calificat nationala si Piturca a pierdut meciul cu Lituania.

# 41 costi on 16.09.08 at 12:53 am

Fotbalul românesc nu e, din păcate, decît fotbalul românesc. Adică subprodusul unei enorme pretenţii susţinută de circulaţia banilor şi părăsită de inteligenţă profesională. GENIAL

# 40 dog company on 14.09.08 at 11:54 pm

Aferim,coane T.R.U. ….Excelent comentariu,la obiect. Din pacate,mai asteptam sa ne umileasca si Franta ca sa-i dam un sut pitzurcii… Oricum,actuala campanie e compromisa 75%… Nu stiu daca “principele strain” e solutia…Trebuie un antrenor obiectiv,profesionist,echidistant fata de conducatorii din fotbal .. P.S. ***

# 39 laur_bz on 14.09.08 at 5:05 pm

Orice om cu macar urme de bun simt si-ar fi prezentat demisia dupa acel 0-3 cu Lituania, indiferent daca ulterior i-ar fi fost acceptata sau nu de catre FRF.Dar nu este cazul lui Piturca,a demonstrat,daca mai era nevoie,ca este doar un obraz gros tinut in brate de o gasca de impostori…
Bravo domnule TRU, nici o grija va veni si vremea oamenilor bine educati, nu cred ca vom fi condusi pe vecie de posesorii de sorici.

# 38 freza on 14.09.08 at 12:14 pm

pizurca nu este decat un fost fotbalist,un fost  jucator de miutza,actulmente , numai breton,gel de par si gashcar al mafiei lui sandu…

# 37 Bashtanoo on 14.09.08 at 9:00 am

Domne, zici ca “Piturca e nestemata din plastic” :).
Ca figura de stil o nimerisi dar altfel… batzi campii ca intotdeauna - mai ales cand scrii despre sport.
N’as putea spune cine ma amuza/ enerveaza mai mult cu bazaconiile scrise: matale sau Naum ?
Zici, printr-o fraza d’aia aiuritor imbarligata, ca Piti nu trebuia pus antrenor la nationala.
Cum, bre, dupa 2 calificari la europene !? Chiar ca-ti fileaza ledurile…
Poate vroiai sa zici ca e un antrenor limitat, fricos etc.
A pregatit meciurile alea cu Olanda, din calificari, cate o juma de an ( ca nu e antrenor de club sa aiba meciuri saptamanal).
Cand trebuia sa arate clasa, in Elvetia, jucand frumos, riscand, atacand, s-a facut de ras si ne-a umplut de draci pe toti cu cel mai urat joc de fotbal vazut vreodata.
Ce sa mai zic… asa antrenor, asa comentator. That’s the TRUe :)

# 36 gyoory on 13.09.08 at 6:26 pm

“NASUL”,”CORLEONE”-aceste doua porecle reflecta perfect caracterul si preocuparile posesorilor lor.Cit despre Piturca,aceasta statuie a ingimfarii si a arogantei fara margini-atata timp cit vor exista nasi si corleoni,tot niste piturci vor bantui fotbalul romanesc.

# 35 dates on 13.09.08 at 9:26 am

Bravo T.R.U. E prea bun să comentez. Sper că un număr mare de aprecieri este OK. pentru tine.

# 34 D on 13.09.08 at 1:34 am

GENIAL,,,, GENIAL

# 33 clio on 12.09.08 at 9:45 pm

Sandu, Piturca si gasca lor pot fi pedepsiti intr-un singur mod:
ZERO SPECTATORI ROMANI LA ROMANIA-FRANTA

# 32 Bulina CERN on 12.09.08 at 7:33 pm

*** Daca nu, atunci spuneti ce rost au toate schimbarile in Romania - doar sa inlocuim niste ticalosi cu alti ticalosi? Asta e tot ce puteti? Credeam ca singurul handicap pe care-l manifesta oameni de aceasta teapa e reprezentat de disfunctionalitatile jucariei din nadragi. Dar se pare ca deja asta a evoluat spre creier.
Daca a inlocui ticalosi cu alti ticalosi a devenit un modus operandi in Romania, ce sens are sa fie inlocuit Piturca atunci? Sa vina taratura de Lucescu Sr.? Sa inlocuim un barbugiu cu un*** ?
Probabil ca nici nu veti raspunde acestor intrebari. Va veti multumi doar sa le stergeti.
***

# 31 bamboo on 12.09.08 at 5:46 pm

Superb articol, TRU !
Adevar 100%, in esenta fiecarui cuvant.
Este 100% rusinea fotbalului nostru, in esenta constiintei fiecarui actor aflat pe scena, sau lipsei acesteia.
Este adevar si durere nemangaiata…
Felicitari, TRU !

# 30 Wilde (nu Oskar) on 12.09.08 at 5:19 pm

Nu stiu cine scrie articolul acesta. Nu-l cunosc dar dupa grosimea ochelarilor cred ca vede exact ceea ce vede si Nea’ Ovidiu. Macar Nea’ Ovidiu mai cheama inca 5 oameni ca sa-i spuna ce au vazut ei. Fotbalul ca si alte sporturi de echipa tine mai ales de moral. Bineinteles ca lipsa unor piese de baza afecteaza moralul jucatorilor. Bineinteles ca daca toata lumea rade de ei moralul dispare si este inlocuit cu disperarea. Inca odata nene te rog sa-mi ierti ignoranta si crede-ma ca nu am avut rabdare sa citesc ce ai scris pana la capat, dar ai mai vazut dumneata un meci, fie si cu ochelarii aceia pentru ca fara ei ar fi imposibil, in care o echipa sa dea 3 (trei) goluri la vinclu? Sigur ca nu ai vazut, iar ceea ce li s-a intamplat lituanienilor cu noi se cheama noroc. Daca schimbati antrenorii la ce va foloseste atat timp cat vinovatul este moralul? Daca il aduceti pe Lucescu care a luat si cate 4-0 de cateva ori cu echipa miliardarului din Donetk ce poate sa iasa? Cel mult inca un sezon de asteptari ratate de niste suporteri care de ceva vreme se supara prea repede. Va recomand sa experimentati in baia proprie cu detergenti si alte parfumuri, nu cu echipa nationala

# 29 Valeriu. on 12.09.08 at 3:04 pm

Recunosc ca am gresit sperand ca Mircea Sandu va face
ordine demitandu-l pe Piturca un selectioner mediocru,
cu o gandire primitiva,sanctionand pe Lupescu si Prunea
doi incompetenti , pe Dragomir un intrigantsi pe Kassay pt.
neglijenta.Conferinta de presa de astazi m-au convins ca
toti cei pomeniti mai sus formeaza o banda unita de intere
se obscure si nu de progresul fotbalului nostru.Iar M.Radu-
lescu sustine ca e o indatorire patriotica sa sprijinim
derbedeii.Ce mocirla,ce rusine!

# 28 mselotalatala on 12.09.08 at 1:54 pm

***?Un articol scris in 25 de secunde in care nu ai spus ABSOLUT nimic!Nu vrei tu mai bine sa-ti vezi de treaba ta si sa scrii despre orice altceva?Te dai si tu dupa “moda anti-Piturca” acum…Cand nu jucam nimic in preliminariile pt Euro nu scriati nimic ca de, mureati de drag ca ne calificam la Euro, si nu va gandeati ca ne facem naiba de ras p’acolo.Oricum tu esti ultima persoana care ar trebui sa scrie despre subiectul asta…***

# 27 LUPU on 12.09.08 at 1:32 pm

pirtzuka? intelectualul cartilor..de joc!

# 26 kop on 12.09.08 at 12:54 am

Pitzi won 2 times a qualifying campaing, this last time with a poor team.His contract said “bring us to Euro” not “bring us to quarter finals”, u know why? Couse 8 full years we just wanted to be there. We were home training for Champions League.
Now the contract goes on as “bring us to World Cup” not “bring us to quarter finals as in 94″. And he hasn’t lost the qualification yet.
So that’s why mister TRUe. Maybe u’ll get it better in english i think.

Say hi to London for me.

kisses

# 25 pustiul on 12.09.08 at 12:46 am

Sunt de acord cu faptul ca Piturca nu trebuie demis. Este un antrenor peste lot, care atunci cand eram in grupa cu Portugalia, iar apoi cu Olanda, Piturca era cel mai bun.
Priviti si in directia jucatorilor.

# 24 Popa corneliu on 11.09.08 at 11:47 pm

De ce nu a fost demis Piturca? Simplu. La prima de debarcare Piturca a fost “nepoliticos” cu acel Clan Becali. Iar oamenii de la nationala, cu foarte mare valoare fotbalistica si cu un “vestiar” de parte lor. i-as numi aici pe Hagi si Popescu “au aratat pisica” Federatiei , el sau noi. Timpul a trecut. A venit a doua descalecare. Piturca a ramas acelasi numai ca acel Clan Becali numai avea acea inflenta “la vestiar”, Dupa “episodul cociana” relatiile dintre Ady Mutu si Clanul Becali s-a deteriorat. Presiunea acum o face domnul Nicu Gheara, nashul lui Mutu, omul care procura praful alb, care-i da “ordin” Madam Federatie sa-l debarce pe Piturca! Numai ca Piturca “jucator experimentat” a pus o clauza ca nu poate sa fie demis decat daca nu realizeaza obiectivul> Ne dam seama de aceste lucruri cand vedem “comanda mediatica” pusa la cale de domnul Gheara, care o pus “doi-trei derbedei” “sa-l faca pe Piti” cu un filmulet facut intr-un Cazinou a unui apropriat a interlopului Nicu Gheara si printr-un DVD “dat spre “pastrare” ziarului Canci-Canci (santaj se numeste, nu?) Cu manie proletara si indemnati de etica si morala comunista mass-media (zic, POATE, chiar platita) sare in sus de sapte metri si executa “ordinul” nashului din Spania! Mutu, normal, dezminte ca n-ar mai veni la nationala, treaba murdara trebuie sa o faca mass-media si sa faca presiune asupra Federatiei. Lui Sandu Mircea ii convine, presiunea mediatica din partea lui Iancu, de la Timisoara, scade si cade pe Piturca asa ca “o lasa in buiestru” Pentru faptul ca a calificat Nationala de doua ori la euro, Piturca, trebuie respectat! Pentru faptul, nedovedit decat printr-un filmulet unde se banuieste ca ar fi Piturca, daca Justitia va da sentinta “vinovat”, ar fi o pata oe CV-ul antrenorului Piturca, dar pana atunci nu putem spune decat: “pas-parol” mass-media! Si nu ma prindeam daca nu vedeam consensul general, ca-n vechile sedinte de partid, o mare unanimitate in toata presa romneasca, mai ales la Horia Ivanovici si Cartianu!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.