Cu mască şi fără mască…

… dar mînjiţi de rahat şi pe mîini, şi pe buzunare, şi pe ţoalele de fiţe

Ce mă şochează în confruntările de mahala pe care le poartă federalii cu finanţatorii unor cluburi şi cu Liga sînt ameninţările groase, de camorra şi de şuriu, cu baza într-un subteran al legilor. Toţi se au la mînă cu cel puţin un şmen cu banii pe masă. Iar acum, cînd buba a dat în copt, toţi îşi licitează stocul de şantaje, în văzul lumii şi al instituţiilor blege ale statului, de parcă s-a ajuns la finala pe clan.

Nu cred să mai existe în Europa o altă ţară în care autodenunţurile să fie socotite vorbe la nervi, acuzele directe să fie tratate ca revărsări de umoare rea, iar mărturisirile cu trimiteri la un veritabil sistem mafiot, simple demersuri publicitare.

Normal ar fi ca Procuratura şi Fiscul să se întoarcă acasă din concediu şi să se  sesizeze la fiecare din ameninţările de la uşa cortului ale lui Iancu de Timişoara, la toate dezvăluirile din vîrful limbii ale lui Mitică Cel Mare, la absolut toate adjectivele de privată, cu care patronul Stelei împroaşcă D.N.A.- ul în direct şi fără hîrtie igienică. Normal ar fi ca atunci cînd un finanţator ameninţă că va spune ce ştie şi că, spovedindu-se la popor, va produce viituri şi cutremure la nivelul de sus al banilor din fotbal, statul să  ceară precizări în scris, tocmai bune de umplut un dosar de Rahova.

Eu, cetăţeanul care plăteşte taxe şi impozite, mă simt lipsit de apărare văzînd cum Justiţia se opreşte sfioasă la porţile fotbalului. Eu, cetăţeanul de rînd, aş ajunge pe drumul cel mai scurt în faţa judecătorilor, dacă aş cuteza să spun, ca Gigi Becali, că toţi cei care îl anchetează sînt nişte handicapaţi, nişte idioţi şi nişte nenorociţi. Faptul că Gigi Becali poate să insulte toate instituţile justiţiare fără să i se întîmple nimic, ba chiar să se adune sub acelaşi steag electoral cu partidul preşedintelui, mă face să cred că, într-adevăr, Justiţia e plină pînă la buza haznalei de laşi, de coruptibili şi de neisprăviţi. De oameni cărora le place să fie insultaţi. Care nu se simt împliniţi profesional dacă trece o săptămînă şi nu-i umple Gigi Becali de fecale.

Oameni buni cu suflet bun - ca să vă vorbesc şi eu ca milogii din autobuze - haideţi să ne trezim! Nu să ieşim în stradă cu bîtele, fiindcă nu avem aceeaşi genă ca neamul ăla prost din Banat, care altceva decît să înjure şi să scuipe nu ştie,dar să facem totuşi ceva. Ce vedem noi acum nu sînt nişte spectacole de mahalagii, ci războaie pe viaţă şi pe moarte pentru bani. În toată lumea, banii fotbalului produc conflicte dure, numai că la noi ele se desfăşoară la vedere, cu protecţia poliţiei şi a jandarmeriei. Eu, cum vedeţi, scriu. Scrieţi şi dumneavoastră, la ziare, la televiziuni, la Ligă, la FRF,  la Guvern, la Ministere, la Primărie, la Patriarhie, la Preşedinţie. Fiţi mînioşi, fiţi direcţi, nu aşteptaţi să rezolve timpul fiindcă timpul nu rezolvă, dacă oamenii dorm, aşteptînd să fie duşi la tăiat. Plătiţi bilete la meciuri, plătiţi abonamente la tv, plătiţi impozite. Dacă nu ne trezim acum, or să plătească pentru somnul nostru copiii noştri. Iar atunci chiar n-o să mai fie nimic de făcut!

15 comments ↓

# 15 vasco on 14.09.08 at 1:33 pm

Stimate d-le Tudor Octavian,imi pare bine ca ,in sfirsit, citesc asa ceva.Tot ce ati scris in acest articol e perfect adevarat,dureros de adevarat,fiecare litera si semn de punctuatie.asta arata ca va pasa si ca aveti curajul de a scrie macar aici,unde nu va poate cenzura nici un redactor sef abedient sau fricos.Va felecit pentru luarea de atitudine,dar nu cred ca va avea mari sorti de izbinda indemnul dvs. catre poporul roman de a avea atitudine civica,intrucit ,dupa parerea mea nivelul de cultura in general si civica , in speta,e la un nivel prea putin peste zero,mentalitatile si morala la fel.il vor vota din nou pe …presedinte ,unii probabil tocmai pentru ca s-a aliat cu becali,admirindu-le prestatiile care ,asa cum bine spuneti,tin de cartierele marginase si nu de virfurile functiiloe publice pe care s-au cocotat prin mijloace doar de ei stiute.Ca o concluzie suntem o natie de “manelisti” si in materie de educatie ,civilizatie si civism.Asa ca…

# 14 Iordanescu Alin Dan on 12.09.08 at 12:26 am

atata timp cat drepturile de televiziune pt liga 1 sunt detinute de trustul pt care scrii,ne ceri sa ne rasculam contra cui?patronilor de echipe de fotbal care baga bani in fotbalul pe care nu il putem vedea pentru ca patroni tai( de televiziune )au cumparat drepturile de televiziune si nu ne lasa sa vedem fotbal decat daca platim? cu ce sunt mai buni uni decat ceilalti ?dar ai si dreptate ,atunci cand o sa ne trezim ….nu mai avem la ce ne uita la televizor de atati sacali dornici de bani nostri , si noi platitori de taxe ca si tine dar asta e, tu scri pt ei ,noi vedm doar mire.

# 13 korci on 11.09.08 at 12:18 am

daca acest “neam prost din Banat” nu iesea in strada in ‘89 “marele” tudor octavian scria tot la flacara!!! probabil repulsia lui fata de banateni consta in faptul ca l-a zgandarit un pic din comoditatea si viata pe care o traia inainte de revolutie cand slugarea lingand pe sub mesele prim secretarilor de partid. nu ne putem astepta la respect pentru banateni din partea lui atata timp cat acesta este un MARE COMUNIST, de aici se si intelege frustrarea lui. din pacate pentru el banatenii i-au stricat o cariera mare care i se prevestea la picioarele lui Ceausescu. Probabil varsta si senulitatea il face sa-si dea pe fata adevaratul lui caracter. totusi un plus pentru acest mosulica hidos pentru titlul articolului. cu masca sau fara masca octavian ramane un comunist nostalgic si in incheiere i-as recomanda sa-si citeasca propria opera pe nume “Prosti’ dar multi” si apoi sa-si consulte un pic constiinta,in caz ca o mai are. PS Marian Iancu nu e banatean, este bucurestean!!!

# 12 akmm on 09.09.08 at 11:22 am

Asta e chiar culmea, pe toate pretindem ca le stim, numai deosebirea dintre ironie si neam-prostie nu stim sa o facem. Eu sunt convins ca aprecierea ziaristului, legat si de indemnul pe care il face in final este chiar admirativa.

# 11 Radone on 09.09.08 at 11:12 am

Oameni (banateni) buni, usor va mai iritati… Cunoasteti expresia “neam prost”, nu? Atunci ce n-ati inteles din exprimarea autorului? Am numai respect si admiratie pentru spiritul civic unic al Timisoarei, dar astfel de reactii ma surprind. Poate ca uneori e bine sa citim de mai multe ori un text, mai ales unul ca acesta.

# 10 GFM on 09.09.08 at 10:44 am

Oho, Nea tudorica, ca foku fuseshi, in stilu matale.
Vorba lu GF, nu ne “incanti” cu un articol “smetie’ in urma dezastrului cu Lituania?
Hai ca ai material la dispozitie, aplica metoda karate-press si aminteste-ne de vana tastaturii tale.
Baga repede, k sa nu ma incordez io!

# 9 G F on 08.09.08 at 4:23 pm

v-ati trezit, domnule tudor octavian. v-ati pierdut timpul cu alde lutu saracu’ sau cu chirita, cine i-o mai tine grija si credeam ca v-ati blocat in mize ici si injuraturi savante. acu’ observ civism si initiativa, asteptari normale de altfel. aplaudabil!
astept un punct de vedere fata de episodul lituania!

# 8 Cariga on 08.09.08 at 2:43 pm

D-le Octavian Tudor, pana a aduce comentariile mele pe blog-ul domniei voastre va rog sa va explicati expresia urmatoare: “.. neamul ala **** din banat..”. Neam *** care a iesit in strada si in ….. Decembrie 1989 ???
Daca te referi la Marian Iancu, trebuia sa spui … “neamul ala***care finanteaza fotbalul din Banat”. Crezi ca gresesc??

# 7 milanistu47 on 08.09.08 at 2:03 pm

Jos palaria pentru aricolul “cu masca si fara masca”,Domnule Tudor Octavian! Acest superb indemn la trezire ar trebui publicat pe prima pagina in toate ziarele din R OMANIA,invatat pe dinafara si aplicate ideile!Din pacate deja monstrii ii simti ,ii vezi,ii auzi peste tot si tot timpul..Dar cum sa ne desteptam atata timp ca niste neandertalieni ca radoi,lobont si tamas canta imnul sfint al Romaniei dupa ce dadusera un spectacol grotesc ,crezadu-se ca sunt la gradina zoologica.in cusca cu maimutele si avand pofta de sex cu nevestele celor care ,din pacate,i-au adus la pozitia in picioare!a cerut cineva suspendarea acestor specimene demne de maimute?nu,bineinteles..tipam Domnule Octavian Tudor..si speram ca nu numaijurnalistii din cluj au neveste si cotete..multumesc..cereti va rog suspendarea de la nationala a celor trei si a pedagogilor boldici si iovan..miercuri probabil vor pangari iar..DESTEAPTA-TE ROMANE!

# 6 MIKE on 08.09.08 at 1:59 pm

Pe buna dreptate indignarea celor care au scris inaintea mea legate de fraza des mentionata! Foarte proasta exprimare! Nefericita! Ce dracu o fi fost in capul dl -lui Octavian, habar nu am! Bietul de el! Cum adica? Si atentie, eu nu am nici o treaba cu Banatul, fiind din Tg Mures! Dl Octavian a avut o exprimare scrisa de om lunatec, scriind “…nu avem aceeasi gena ca neamul ala prost din Banat…”! Inca o dovada ferma de ce exista atata antipatie fata de presa, in tara noastra! Chiar nu pot intelege rostul ILOGIC al frazei respective! Nu e normala! Dar deloc deloc deloc! In rest numai bine!

# 5 milanistu47 on 08.09.08 at 1:36 pm

jos palaria pentru articol,Domnule TUDOR OCTAVIAN!Acest articol trebuie preluat de toate ziarele din Romania si pus pe prima pagina.Nu cred ca se poate comenta,TREBUIE invatat pe dinafara si puse in practica ideile…deja,monstii s-au trezit din Neandertal si distrug totul…sunt peste tot..la fel de multi sunt si aproape de Dvs..cat mai sunt oameni ca Dvs,ma sunt sperante..va multumesc..scuze,o intrebare legata de intamplare de la gradina “zoologica” de la Cluj: DE CE NICI UN ZIARIST NU A CERUT SUSPENDAREA DE LA NATIONALA A LUI RADOI,TAMAS,LOBONT??????Sunt casatoriti numai jurnalistii din Cluj? scuze,aminceput sa urlu nu sa tip..la revedere si.

# 4 hash on 08.09.08 at 1:36 pm

“fiindcă nu avem aceeaşi genă ca neamul ăla prost din Banat, care altceva decît să înjure şi să scuipe nu ştie” - Se refera la Marian Iancu (neam prost), si nu la toti banatenii! Ozzy e pe langa rau!

# 3 durden on 08.09.08 at 12:36 pm

eu nu inteleg cum poti sa citesti tot articolu si sa te legi numa de chestia cu banatul.frustratilor!!voi faceti tara asta asa cum este!dl.octavian incearca sa va trezeasca,sa va dea o palma bai adormitilor.este un articol adevarat si emotionant. FELICITARI SI VA ROG EU,LA MAI MULTE ARTICOLE DE GENUL ACESTA!!!

# 2 ozzy on 08.09.08 at 11:40 am

Domnule Tudor Octavian, lasati-va domnule de scris satira!
Puteti fi dat usor in judecata pentru atitudine discriminatorie fata de banateni, ce Dumnezeu!
Chiar daca mi se va reprosa dinou ca nu accept un drept la opinie, liber exprimat, ca nu sunt obligat sa va citesc, declar aici, dinou a nu stiu cata oara:
Sunteti o rusine!

# 1 gs(p) on 08.09.08 at 11:00 am

Buna ziua.

Nu imi dau seama daca treaba cu “fiindcă nu avem aceeaşi genă ca neamul ăla prost din Banat, care altceva decît să înjure şi să scuipe nu ştie” e o ironie sau e spusa pe bune?!?

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.