Box pentru contabili

Boxul amator e în pragul autodistrugerii, iar cauza  de suprafaţă  a denaturării sale e  maşina de punctat

Invenţia a fost introdusă  dintr-o pornire  justiţiară a AIBA,după arbitrajele scandaloase de la JO din 1988.  Numai că…cine e mai hoţ decît arbitrul? Adaptarea  la mediu s-a făcut rapid şi  judecătorii au constatat că maşinăria, in loc să-i astîmpere, acum le oferea şi un alibi. Dacă eşti deştept, poţi fura mai mult decît înainte, că oricum nu te prinde nimeni. Asta presupunînd că în AIBA chiar există cineva care are  de gînd să-i prindă pe hoţi. În vîrful federaţiei internaţionale corupţia nu are frontiere. Şi aşa ajungem la fondul problemei.

Rudel Obreja nu e un sfînt. Dar iubeşte boxul într-atît încît să renunţe la sejurul plătit, la maşină, ghid în Beijing  şi cîte alte călătorii exotice subvenţionate de generosul Comitet Executiv al AIBA. Renunţă şi la morga de oficial de prim rang al turneului de box şi ziariştii se trezesc cu el  în centrul de presă, strigîndu-şi în gura mare revolta. Gestul său, spectaculos pentru unii, teatral pentru alţii, loveşte dur temelia unui sistem vicios. Nu e neapărat vorba de Obreja, deşi nu cunosc vreun român aflat într-o poziţie similară, gata să renunţe la privilegii de dragul unei idei.
E vorba de coma profoundă a boxului amator.

În varianta propusa de AIBA acum vreo 20 de ani, acest sport  a devenit azi o glumă proastă. Sălile sînt suprapopulate de boxeri anorexici şi longilini, care dau şi fug. Parodia e supravegheată de arbitrii mult prea puternici şi mult prea corupţi. În paranteză, şi noi am profitat de asta, îmi aduc aminte de finala Campionatului Mondial de la Berlin, care a început de la 3-0 pentru Doroftei, desi “Moşul” nu lovise de 3 ori. Dar măcar atunci, în 1995, boxul era pentru războinici. Acum e pentru contabili. La Beijing am văzut campioni olimpici care fugeau în ring, beneficiari ai unui sistem de punctaj care a distrus boxul.

Obreja îşi joacă acum ultimul as: va pierde cu siguranţă funcţia de vicepreşedinte al AIBA, dar poate deveni liderul  unei opoziţii internaţionale pe cale de coagulare. Îi are alături pe nemulţumiţii de la Beijing: nemţi, turci, unguri, francezi.  Dacă va fi învins de system, ar putea să tragă după el întreg boxul românesc, care măcar o perioadă va fi marginalizat . Dar dacă va fi susţinut şi va cîştiga, nu trebuie să uite că a mai dat jos un presedinte AIBA. Şi mafia a tot supravieţuit.
 

8 comments ↓

# 8 stan on 03.09.08 at 11:41 am

Mai intai de toate dl presedinte al federatiei de specialitate,ar trebui sa isi faca curatnie in ograda. Sa skimmbe metoda de arbitraj aici la noi si sa nu se mai fure meciuri de box fiind kiar el de fata si dictand prin niste semne si coduri discrete catre arbitri judecatori cine sa castige si cine nu.Apoi sa arate lumii intregi cat de corect este domnia sa(jmenarul)

# 7 1q on 30.08.08 at 8:08 pm

microbistule@

de ce folosesti pluralul cand spui :”Rugamintea noastra” ? ai dubla personalitate sau ai rang de majestate ?

# 6 emil gradinescu on 30.08.08 at 2:31 pm

Microbistu’,si Jiji Bec, sunteti cam nevrotici. Nu am comentat Steaua-Galata.

# 5 porku soviezik on 30.08.08 at 12:29 pm

Problema nu vine nici de la masina, nici de la arbitri in sine, ci 1.de la mafiotizarea asa-ziselor asociatii de box si 2. filosofia de punctare “in lipsa” (daca te-ai ferit faci un punct!) Pai, de unde bani de masina, hotel, ghid si probabil call-girl, daca boxul e amator? Triadel stiu de unde. Si cum sa castigi un meci daca tu ataci, adevrsarul se apara si se puncteaza apararea? Am vazut o partida a unui francez unde a fost vizibil, dadea frantzuzu’ scatoalce si puctele erau unu la el, un la ad^versar! Apoi a dat si ala un pumn si s-au pus doua puncte, ca francvezul nu s-a aparat corect! Nu trebuie sa ne plangem, stiind nivelul fostilor boxeri deveniti functionari ai AIBA!

# 4 bobitza on 30.08.08 at 12:12 pm

Acest sistem de arbitraj duce la deformarea realitatii din ringul de box. Dealtfel multe rezultate de la olimpiada- referitor la box- au fost viciate de acest sistem de punctaj ! Trebuie renuntat la el daca vrea cineva ca boxul sa progreseze !

# 3 microbistu' on 30.08.08 at 11:54 am

Rugamintea noastra, sa NU mai comentezi meciuri de fotbal; dute la box, inot, la ce vrei, dar NU la fotbal!
Poate oi avea idee, dar, asa **** fata de steaua si becali, nici portarul de la palatul lui Jiji nu este!
Cei mai ‘****’ comentatori fata de steaua, la antena1/gsptv sunt, comentariul la meciul cu galata de la bucuresti a fost de cea mai joasa speta, umilitor pt un comentator sportiv cu ‘coloana vertebrala; de fair-play nu cred ca ati auzit,sau habar nu aveti ce inseamna.

# 2 alex siclovan on 30.08.08 at 11:19 am

“Dacă va fi învins de system” te rog, corecteaza, e pacat. articolul ridica o problema foarte buna, sa speram ca se observa ceva. si stilul de arbitraj, si formatul unui meci, totul e in neregula …

# 1 **** on 30.08.08 at 3:57 am

**** Mai exista Boxeri in Romania?a mai auzit cineva de ei,stiam k au disparut de mult,am auzit de boxero knd eram copil,chiar am vazut:) unul…Acum serios,trebuie sa facem ceva cu boxul k sa ne revenim ***

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.