Cu cît mai rău, cu atît mai bine

Nostalgici, nu înţelegem cîştigul pe care l-a adus “bilanţul negativ” de la Beijing

Cel mai slab bilanţ olimpic din 1952 încoace? Aş fi mai îngrijorat de bilanţul de interpretare a bilanţului. Daca am ajuns la cota Helsinki ‘52, adică în momentul istoric al primei noastre participări olimpice de după război, s-ar putea să fi ajuns, de fapt, unde trebuie. Pentru mai multă claritate, o întrebare: ce-am avut şi ce-am pierdut? Răspuns: am avut medalii şi bilanţuri festive, fabricate de o industrie sportivă supradimensionată pentru vitrina propagandistică socialistă. Şi am pierdut exact asta: imaginea stimulată industrial a supracapacităţiilor noastre sportive. Aşadar, n-am pierdut mare lucru. Bilantul “negativ” de la Beijing nu e altceva decît revenirea în realitate. Distanta între imagine şi adevăr a dispărut. Sîntem exact ce putem şi putem exact ce sîntem. Cine se simte umilit ar trebui să se întrebe ce e de regretat: şcoala de dresură gymnastică, asaltul asupra probelor fără tradiţie, planurile de medalii fixate în avans?

Legaţi nostalgic de pretenţii absurde, riscăm să nu înţelegem cîştigul pe care l-a adus bilanţul “negativ” de la Beijing. Ne aflăm pe poziţia a 17-a în clasamentul pe medalii, adică pe o treaptă de performanţă foarte dezonorantă pentru nostalgii şi foarte onorantă în realitatea sportivă globală. Asezaţi un pic sub Spania şi un pic (cam mult) peste Canada şi Noua Zeelandă, nu avem ce ne reproşa. Dimpotrivă, putem mulţumi imaginii deformate pe care o proiectează acest gen de clasamente. Numai aşa ne putem socoti egali sau superiori Canadei, Noii Zeelande şi altor ţări care fac sport mai mult şi mai bine decît noi. În al doilea rînd, dupa Beijing, sportul românesc arată mai privat  şi mai credibil. Constantina Tomescu a deschis o zonă de profesionism modern acut. Iar Alina Dumitru e cea mai bună ştire despre viitorul sportului romanesc, dacă prin sport românesc înţelegem efort inteligent şi vocaţie personală, nu hei-rup naţional.

Numarul de medalii exprimă ceva, dar nu e clar ce. Norvegia sau Argentina, abia vizibile în clasamentul pe medalii, sînt naţiuni sportive reale, societăţi care fac sport aşa cum respiră (şi respiră foarte bine). Aici e adevăratul olimpism. Într-un fel, cu cît mai rău, cu atît mai sincer, mai exact şi mai bine.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 Marius Delaepicentru on 03.09.08 at 8:28 pm

Realist punctul de vedere. Olimpismul de partid şi de stat face rău sănătăţii, atît celei fizice, cît mai ales celei morale. Scriam şi pe blogul lui IT Morar, în esenţă, cam acelaşi lucru. Nici Japonia nu şi-a făcut planul la medalii, dar nu de asta a căzut guvernul.

# 21 joeburchinezu on 03.09.08 at 3:36 pm

Sportul de performanta este o activitate pe care cei care nu au facut-o , asa cum este TRU , o comenteaza cel mai mult . Cei care au facut sport de performanta vorbesc mai putin . Nu exista in nici o tara din lume sportiv de performanta care sa fi ajuns la laurii olimpici fara enorm de multa munca , hei rup mult , sacrificii . Si pentru ca suntem in secolul 21 aceasta munca este organizata si condusa de specialisti in bransa care ii sustin si ii ajuta pe sportivi . Asa a fost si asa va fi si in comunism si in capitalism . Articolul lui TRU este extrem de slab , ca de obicei , si dovedeste clar ca nu are capacitatea de a intelege nimic in legatura cu performanta . NU EXISTA PERFORMANTA IN SPORT FARA MULT ORGOLIU,DORINTA DE A FI CEL MAI BUN,MULTA MULTA MUNCA SI TALENT . Din 3,4 milioane in Romania actuala care sunt apti de sport de mare performanta , daca cineva nu aplica metode corecte de ai cauta , gasi si pregati se va alege praful . Onoare sportivilor nostri de la Beijing , tot respectul meu si sper ca la Londra cei care vor mai merge sa fie mai vanosi , mai ambitiosi si mai norocosi .

# 20 lala on 02.09.08 at 3:57 am

Ce bine ca reinvie acest articol inegalabil !!! Traiasca Partidul (democrat liberal) in frunte cu extraordinarul sau cirmaci pre numele lui mic base !!! Traiasca TRU, cel mai mare campion al nost’ la curling !!!

# 19 dragos on 01.09.08 at 12:57 pm

Prost articol!Adica ce vreti sa spuneti ca medaliile de la Los Angeles si Montreal au fost prelucrate ,ca Ceausescu a dat {ordin{sa lase Romania sa castige medaliile?Incredibil cum puteti sa scoateti asa o idiotenie d/nul Tru.cred ca sunteti platit sa manipulati populatia cu aceste articole si poate cativa va si cred ?
Acum nu se mai face sport chiar nu se observa curtile scolilor goale,chiar nu se vad copii drogati,fumatori,plini de electronice la scoala…chiar nu se vad aceste lucruri
Un articol anti-romanesc

# 18 G F on 01.09.08 at 12:38 pm

cu toata simpatia, nu-i asa! desi SUA e campioana mondiala la obezitate, sportivii lor uimesc lumea in continuare. desi ungaria e seaca in comparatie cu bazinul hidrografic al romaniei, castiga olimpiada la polo! cred ca ar trebui orientata atentia pe realitatea romaneasca de azi, in loc sa blamam trecutul. mi-a placut sa fac sport in scoala si pentru ca am avut profesori de sport dedicati, nu pentru ca asa voia partidul, sa fim seriosi tru! partidului nu-i trebuie cautate vini acolo unde a avut performante, ne indepartam de logica si de realism. romanii au talent, asta nu-i discutabil! insa daca unui ilie nastase ii ajungea maidanul pentru a putea uimi lumea mai tarziu, acum e nevoie de antrenori de calitate, de baze sportive de calitate si de multi bani pentru sport. as plati cu bucurie impozit pentru sport in locul altor impozite cretine. buba e in alta parte. lasa comunismul sa isi doarma somnul de veci si uita-te la tarele capitalismului dambovitean. coruptia si dezinteresul ne saraceste performanta, nu planificarea medaliilor. a propos: planificarile capitaliste sunt mult mai drastice decat cele socialiste, diferenta vine din faptul ca la capitalisti nu poti vopsi stiuletii si iarba!

# 17 Ro Man on 31.08.08 at 10:03 pm

Excelent articolul. Daca am Ro ar fi pe pozitia 17 la restul capitolelor, nu cred ca as fi acum in USA… Acu’ pe bune, mi-ar fi placut ca Ro sa ia un sac de medalii, probabil ca s-ar fi unflat fasolea-n mine, da’ daca judecam cinstit, eu n-as fi avut nici un merit in asta (cum n-am contribuit la nici una din medaliile obtinute). E efortul sportivilor. Daca pretul pentru cele citeva minute de efuziune patriotico-macho generate de obtinerea unei medalii e distrugerea vietii unor copii (nu va ginditi doar la ce se intimpla cu medaliatii, ci si la cei care “se pierd pe drum”), atunci mai bine lipsa. De fapt, as fi foarte fericit daca Ro n-ar obtine nici o medalie, da’ ar fi mai multe parcuri, terenuri de sport, iar romanii ar fi mai zvelti, mai sanatosi. Nimic nu e mai cinic decit niste obezi miopi de prea mult uitat la televizor falindu-se cu medaliile obtinute de niste copii sacrificati fara mila pe altarul “mindriei nationale”.

# 16 cora on 29.08.08 at 7:01 pm

Vali B bine punctat mai ales faza cu GRecia. Chiar ieri am vb cu un grec despre aceasta situatie si mia spus k 1/2 din salile construite nu mai sunt folosite de catre greci.

Iar pt TRU - e a 2-a oara cand vad in gazeta “gymnastica” - so fi schimbat gramatica si eu nam stiut? De la persoane intelectuale te astepti la mai mult, k de la mine banuiesc k e bine cum scriu oricum..dar ar fi bine ca macar in ziar sa scrieti in romaneste nu intr-o americano-romano… chiar dc stati la londra ..

# 15 ion on 29.08.08 at 1:59 pm

D-le TRU ca vrei sau nu vrei dumneata pe timpul comunistilor chiar se facea sport. Un Pataichin,Lipa,M.Penes,Lia Manoliu,N.Marasescu etc etc chiar erau campioni olimpici mondiali europeni.Comunistii au aratat ca sint net superiori ca organizare pentru performante. Vedeti ce a facut china la olimpiada actuala cind au maturat pe jos cu toti ceilalti. Acum noi traim exclusiv din talent si spirit de sacrificiu al sportivilor ca conditii vax.Asa ca las-o moarta ca nu tine

# 14 Vali_B on 29.08.08 at 12:28 pm

Cred ca altceva a vrut sa spuna dl. TRU dar nu i-a iesit cum trebuie. Pe vremea lui Ceausecu se facea sport, vrem-nu vrem sa acceptam, se facea mult mai mult sport, exista o baza de selectie mult mai mare. Sa nu uitam ca exista si o competitie numita Daciada care constituia o excelenta surse de noi performeri. Performantele sprtivilor nostri de atunci poate ca nu erau suta la suta cinstite, dar nu erau mai murdare decat ale altora (RDG-isti, cehi, rusi, chinezi etc sau chiar americani). Si la ei s-au dovedit o multime de probleme de dopaj si alte minuni. Problema e ca performantele au scazut mult chiar si fata de editiile precedente (Atena 2004, Sydney 2000 si Atlanta 1996, editii desfasurate la suficient timp dupa caderea comunismului). Suntem totusi pe locul 17 mai mult conjunctural (China si SUA au luat majoritatea medaliilor, ceilalti luptandu-se pentru firimituri; 2 din medaliile de aur au fost surprinzatoare; sunt multe natiuni cu 3 medalii de aur dar mult mai multe la general care ar fi putut sa ne depaseasca in acest clasament).
Exemplul Noii Zeelande ales de dl TRU nu mi se pare relevant, atata timp cat in Noua Zeelanda sportul national e rugby-ul, care nu e sport olimpic. In aceste conditii putem spune ca Noua Zeelanda a luat foarte multe medalii. Canada e in scadere si ea fata de Atena 2004, dar are totusi aproape 20 de medalii fata de 8 ale noastre.
Sunt de acord ca nu numarul de medalii da imaginea unui popor, dar pentru noi romanii situatia a devenit suparatoare: stim ca nu se prea face sport de masa, dar macar pana acum obtineam medalii prin cateva varfuri. Acum nu le mai obtinem nici pe alea pentru ca din spate nu prea mai vine nimeni (am asteptat tot de la Dragulescu, tot de la Potec, tot de la Andrunache si Susasnu, iar despre Constantina Dita ce sa mai spunem la 38 de ani…). Disparitia sportului de masa din ultimii 15-20 de ani s-a vazut cel mai pregnant acum, la Beijing si e posibil sa se reflecte si la Londra peste 4 ani.
Ma intriga totusi un lucru. S-a tot spus ca fara infrastructura nu se poate face performanta si in mare parte e adevarat. In aceste conditii ma surprind rezultatele slabe ale Greciei de la Beijing, avand in vedere ca dupa JO din 2004 ei au ramas cu o baza sportiva solida care ar fi trebuit sa produca mai multi campioni.

# 13 Sohil on 28.08.08 at 10:18 pm

Ce penibil! Ce logica! Parca retraiesc anii ‘90, cand *** de politicieni cdr-isti ( in care am crezut foarte mult) incercau sa ne explice cat de bine ne va prinde noua vanzarea bogatiilor tarii si mai ales a acelora strategice! Interesant este ca acest TRU, desi traitor prin Londra, pare a avea calapodul de gandire proletcultist, doar ca are orientare catre vest. Nu e nici un paradox, daca ne gandim ca in Occident s-a nascut comunismul si ne-a fost varat noua, esticilor, pe gat in mod parsiv si criminal.
Cu toate acestea, cu cizma rosie in tara, nu am cedat “de jure” Bucovina, Basarabia si I-la Serpilor, am facut echilibristica politica pe sarma, am scos incet-incet la lumina valorile( dupa retragerea Armatei rosii !) si am produs. Bun sau rau, istoria va judeca.
Dupa ‘89, Romania traieste catastrofa plenar. Cine are putina minte si simtire nu poate ajunge la alta concluzie. Romania a devenit un stat mafiot, in care institutiile statului sunt de fapt cele care ii apara pe mafioti si ii persecuta pe cetatenii onesti, acestia din urma fiind nevoiti sa se refugieze ( cu adevarat politic!) in alte tari, pentru a putea avea parte de o viata decenta.
Toate acestea s-au petrecut pe acordurile imnurilor oportunistilor laudatori, care, caractere infecte au tradat inca o data spiritul real al meseriei lor. Auzi, mai Tolontane?
In ‘86 Steaua castiga CCE si era o sperietoare a Europei fotbalistice. Astazi are nevoie de sansa si arbitri pentru a prinde si ea o faramitura de la masa bogatilor.
Pe vremuri, canoea romaneaca era o forta, acum nu a mai luat medalie la ultimele Olimpiade. Handbalul masculin? Patru titluri mondiale. Acum? Nici macar calificari la turneele finale. Voleiul masculin avea o finala de CCE cu Dinamo si Rapid. Astazi? Zero. Si lista e incredibil de lunga.
Ca locuitor la Sibiului simt pe propria piele efectele disparitiei fotbalului de performanta din oras: copiii nu il mai practica. Nu au modele, nu au idoli, pentru ei Mara nu mai reprezinta nimic.
Fara performanta in sporturi de larg interes nu poti avea sport de masa, si invers.
Draga TRU si gasca: lasati-va de spalat creiere, ca ne ajunge!

# 12 cineva on 28.08.08 at 10:11 pm

Canada are dupa Beijing un numar de 18 medalii: 3 de aur, 9 de argint si 6 de bronz.
Romania are doar 8 medalii: 4 de aur, 1 de argint si 3 de bronz.

Cum se face oare ca Romania este” un pic cam mult peste Canada” ?

# 11 Dumitrie on 28.08.08 at 9:30 pm

Brava lui TRU !!! Traiasca shi infloreasca base !!!

# 10 raison on 28.08.08 at 6:51 pm

din pacate multigindesc asa si putini ca BRIANNA,care a sesizat esenta lucrurilor aici. “Hei rup”-ul national ne-a facut cunoscuti,simpatizati si invidiati dar mai ales ne-a dat acel feeling al mindriei nationale,al identitatii ca popor care din pacate nu mai are valoare pentru ca se incearca sa fie atrofiat prin articole la comanda pentru un pumn de dolari. Uitati-va la americani cite tertipuri folosesc,cite presiuni pe comisii,arbitri,cite interventii in declararea sau nu a unor subsatante ca interzise,cite racolari de sportivi de pe alte meleaguri pentru a da incredere,mindrie si sentimentul ca sint “cei mai tari”…..Pacat

# 9 Marius on 28.08.08 at 5:02 pm

Dupa ce ti-am citit cartea Manifestul fotbalist, bilantul de la olimpiada m-a dus cu gandul la tine. Eu as mai adauga si sentimentul acela pierdut al favoritilor certi care confirma. Parca l-am pierdut la Beijing (cu exceptia Georgetei si Cameliei) si de-acum suntem condamnati sa fim mereu surprize. Parca e si un sentiment placut sa faci legea intr-un sport si chiar sa castigi la olimpiada

# 8 gusti on 28.08.08 at 4:02 pm

Canada,Norvegia…Noi deasupra lor?!?.Gresit.Trebuie sa tinem cont si de varianta de iarna a J.O. unde cele doua tari amintite iau zeci de medalii la fiecare editie,in timp ce noi nu avem,in toata istoria participarilor noastre la J.O. de iarna decat o medalie de bronz.

# 7 dudu on 28.08.08 at 10:45 am

Imi place Argentina. N-au gimnasti, canotori, tragatori cu pusca etc, dar sint in top 3 la baschet, fotbal, rugby. Cred ca nu si-ar da echipa de baschet pe 10 medalii la 8+1 visle.

# 6 breanna on 28.08.08 at 9:38 am

Defectă găndire pentru viitorul în sport al romănilor ! Medaliile au venit - în perioada pe care o duşmăniţi - pentru că a existat bază de selecţie - asta înseamnă că majoritatea copiilor romăni nu făcea mai puţin sport decăt fac acum - dar măncau mai bine şi erau mai sănătoşi decăt în zilele noastre - nu îşi trăiau copilăria prin reprezentanţii copii de ziarişti sau de alţi bogătaşi . Acea bază de selecţie, acea egalitate de şanse în şcoală, în spitale, în sport-atăt căt afost - a creat medaliile pe care le batjocoriţi şi le consideraţi mincinoase. Exista un progres real - măsurat în clasamente făcute de alţii .Egoismul şi incapacitatea de bine a mondenilor de azi este net superioară celei a conducătorilor de altădată. Prin ceea ce scrieţi doar denigraţi progresele în pozitiv care se făceau căndva . Sincer dar bazat pe minciună !Urăt articol ! ***

# 5 bhuttu on 28.08.08 at 9:34 am

Intr-un fel ciudat TRU are dreptate, cu toata doza de negativism distructiv pe care incearca sa o inoculeze tuturoro articolelor lui. Sportul de performanta si performanta in general trebuie sa se mute in zona privata, si doar atunci vom avea o oghlinda fidela a realitatii sportive romanesti. Un bun exemplu, poate cel mai bun, e handbalul. Doar ghinionul a facut sa nu luam nici o medalie, dar faptul ca suntem in elita mondiala de atata timp datorita exclusiv investitiilor private e imbucurator. Astfel, viitorii medaliati olimpici nu vor mai avea nici un tovaras care sa trebuiasca slavit dupa succese.

# 4 DELASTEAUA on 28.08.08 at 8:40 am

ESTE UNUL DIN CELE MAI PROASTE SI ANTIROMANESTI ARTICOLE DE SPORT DIN ULTIMII ANI. SEAMANA FOARTE BINE CU TRADAREA LUI TOLONTAN-ESTE PROBABIL DIN ACEEASI SCOALA- IN URMA CARUIA A FOST DEBARCAT CUPLUL BELU-BITANG, IAR GIMNASTICA NOASTRA FEMININA S-A DUS LA VALE.
PINA CIND VOM MAI CITI ASEMENEA ARTICOLE IN CARE SE SPUN BAZACONII PRECUM FESTIVISMUL IN SPORT, DIN MOMENT CE AMERICANII SE DAU DE CEASUL MORTII CA AU FOST RIDICULIZATI LA OLIMPIADA DE JAMAICANI SI DE CHINEZI ?
CIND IN LUMEA CIVILIZATA SE BAGA MILIARDE DE EURO SI DOLARI PENTRU PERFORMANTA IN SPORT NOI INCA MAI CITIM DESPRE FAPTUL CA ROMANIA A OBTINUT IN TRECUT MEDALII NUMAI DIN FESTIVISM !
RUSINE AUTORULUI ARTICOLULUI SI CELOR CARE SUSTIN ASEMENEA IDEI ABSURDE !

# 3 Un blogger mai bun ca Zoso on 28.08.08 at 8:09 am

Ce articol despre sport politizat. Se putea si mai bine

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.