Tu cine eşti?

O întrebare care nu trebuia pusă niciodată

Forminte despre Bela Karoly: “Pe Nadia o antrena şi nea Ion de la poartă. Nadia e genul rar de gimnastă căreia îi spuneai rău şi ea făcea bine”.

Să ne întoarcem în timp. Eram înaintea unei “zone” la Onesti şi antrenorul Mănescu ne-a dus în pelerinaj la un antrenament al Nadiei. Noi, niste puşti din Buzău care abia aflaserăm cum e să-ţi rupi palmele pe bară, am intrat cu sfială şi respect în sala în care un tip masiv şi mustăcios, cocoţat pe un postament , o asista pe Nadia la paralele. Roata liberă şi stînd pe miini, pe bara de sus. Cinci-şase bucăţi, legate. Nici nu visam că se poate aşa ceva. Nadia  avea picioarele înfăşurate în bureţi, dar tot se vedeau vînătăile. Era încă un copil, începuse să scoată capul în lume, avea 11 ani şi tocmai cîştigase Turneul Prietenia la junioare. Iar noi, o grupa de puşti slăbănogi aflam, privindu-i chipul imobil şi concentrat de vestală, că gimnastica e cu totul altceva.

Mustăciosul cu privirea severă o tortura pe Nadia pentru gloria de mai tîrziu.

După Nadia au urmat şi altele. Georgeta Gabor, Teodora Ungureanu,Dumitriţa Turner, Emilia Eberle, Mary Lou Retton, Kim Zmeskal, Kerri Strug.  În total 9 campioane olimpice şi cine mai ştie cîte  mondiale, produse în serie ale experimentului Bela Karoly. Nu nea Ion de la poartă.

Au trecut anii… Bela Karoly e acum “un bătrînel plîngăreţ, îndrăgostit de camerele de televiziune”, gata oricînd să ne spună povestea pădurarului pe care l-ar fi salvat el din ghearele ursului, dacă ar fi fost lăsat să tragă, sau, mai real, daca ar fi fost acolo.  Şi, ce e mai dureros, gata să dărîme un soclu pe care el însuşi l-a construit. Nota Sandrei Izbaşa prea mare? Posibil .Resetimente pentru afacerile ratate în Romania? Iarăşi posibil. Batrîneţe? Cu siguranţă ,de la o vîrstă discernămîntul funcţionează cu întreruperi.

De asta ar fi trebuit să ţină cont Nicolae Forminte. La bătrîneţe mai spui şi prostii, după ce ţi-ai ascuns biscuiţii sub covor. Dar suntem datori să îi tolerăm pe vîrstnici, cu toate păcatele lor.  Sigur că Forminte e un antrenor remarcabil. Rezultatele de la Beijing i se datorează. Izbaşa şi Nistor sînt vîrfurile unei generaţii de junioare crescute de el. Cu un salariu mizerabil, dar cu pasiune, har şi încăpăţînare a reuşit să facă biciul să pocnească. Şi totuşi, un zîmbet îngăduitor s-ar fi  potrivit mai mult decît întrebarea ţîfnoasă: “Cine mai e şi Bela Karoly?”. Pentru că rişti să primeşti răspunsul: “E cel care a reinventat gimnastica. Dar tu cine eşti?”

60 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 60 gherghe daniel on 27.10.08 at 10:55 pm

bravo Emil

# 59 aciduzzu on 28.08.08 at 2:04 pm

Corect, nimeni nu ar trebui sa conteste ca Bela Karoly A FOST un antrenor extraordinar, probabil al doilea in ierarhia celor mai buni antrenori romani din istorie (pentru ca Belu e cu 10 clase peste toti ceilalti la un loc, aici nici nu se pune problema, el probabil e cel mai bun din istorie in intreaga lume). Dar el a facut o greseala si a facut-o nu acum cand e un batran sclerozat ci demult cand inca mai era in deplinatatea facultatilor mintale: s-a vandut la americani si si-a tradat colegii, elevii, colaboratorii, tot. A luptat de partea Americii impotriva gimnasticii Romanesti. Pe bani multi. Si-a pus inteligenta, resursele tehnice, ranch-ul si tot ce avea el mai bun in slujba Americii cu scopul de a detrona gimnastica Romaneasca de pe prima pozitie in lume. Asa ceva nu se face, asta e tradare.
N-are rost sa mai spun ca a esuat lamentabil si el cu toata America lui si cu toti banii si interesele si aranjamentele lor, pentru ca zecile/sutele de medalii obtinute de-a lungul timpului de Belu si Bitang care au ajuns cu ocazia asta cei mai medaliati antrenori din istoria sportului mondial vorbesc de la sine.
Pana la urma americanii au reusit sa termine in fata noastra de data asta (pe locul 2 dupa chinezi), dar asta pentru ca ei au o gramada de bani si la noi conditiile sunt care sunt. Dar asta nu e meritul lui Karoly, e pe de o parte meritul celor care conduc acum gimnastica in America si pe de alta parte e si datorita schimbului de generatii de sportive si antrenori de la noi.
Forminte e si el un antrenor excelent care are tot dreptul sa-l apostrofeze Karoly pentru ca e munca lui in joc, Karoly face ca si cum Lucescu sa zicem ca si-ar insusi meritul Stelei in eliminarea celor de la Galatasaray si i-ar mai si ataca pe turci. Bine, stim, esti Lucescu, dar cu ce ocazie pe la noi prin ograda? Iesi afara ca punem cainii pe tine!

# 58 DAYRO on 27.08.08 at 12:05 pm

Forminte nu l-a atacat pe Karoly ci a aparat Romania. Dar inca o data neamul romanesc isi ataca “eroii”

# 57 emil on 27.08.08 at 6:56 am

Dle. Gradinescu, aveti dreptate. Singurul lucru cu care nu sunt de acord este: “mustaciosul cu privirea severa…” La Bela, antrenamentele nu erau doar incrancenare. Radea,se prindea in jocurile copiilor,facea tot felul de giumbuslucuri amuzante. .. El le-a invatat sa mearga pe bicicleta,sa joace fotbal.Le-a invatat sa ridice privirea,sa indrepte umerii,sa paseasca cu incredere. Intai le-a facut campioane,prin atitudine!
Pe vremea cand Bela antrena handbaliste de liceu pe terenul de zgura de la “Bastilia”,rasetele din teren si bucuria antrenamentului facea ca cei care mergeau la piata sa se opreasca in loc. .. Nu stiu daca la div.A handbal masculin mai sunt atatia spectatori ca cei care se bucurau asistand la entrenamentele lui Bela.
La Onesti,intai a fost gimnastica masculina. Si pt ca tinerii gimnasti exersau si in incintele blocurilor, copilele se jucau si ele “de-a gimnastica”. Asa a vazut-o un pusti,care a luat-o de mana pe Nadia si a dus-o la sala. Venus Doltu. El a fost primul om din lume care uluit, a dat Nadiei, 10 ! :))… Vai,si cat s-a chinuit sa o convinga pe mama Nadiei sa o lase cu el la sala! :))

# 56 andy on 27.08.08 at 2:16 am

DACA ERAM O TZARA CUM TREBUIE, STRANGEAM CATEVA MILIOANE SI IL NUMEAM PE BELA SEFUL ABSOLUT AL SPORTULUI ROMANESC.
LA URMATOAREA OLIMPIADA NU AVETI PAGINI IN ZIAR CATE MEDALII DE AUR AM LUA
DAR MAJORITATEA AMATORILOR AR TREBUI SA PARASESCA PE USA DIN DOS LUMEA SPORTULUI…..
.. SI NATIONALIST SOVINII AR TREBUI SA SUFERE

# 55 Un DINAMOVIST on 26.08.08 at 11:09 pm

O, domnu Gradinescu, ce onoare … Nici nu voi comenta subiectul dumneavostra . Am sa revin cu o fraza din comentariul dumneavostra din meciul Rapid-Dinamo referitor la faza din min 45 cind a fost faultat Cristea !
Dar nu mai revin cu nimic ! Va spun doAR ATIT : FITI OBIECTIV CIND MAI COMENTATI PE DINAMO ! ALTFEL ….

# 54 Dinny on 26.08.08 at 9:30 pm

Bravo Emile !
Am 64 de ani,urmaresc activitatea sportiva de la 10 ani si stiu ce spun !
Felicitari !

# 53 cornelius serghie-Canada on 26.08.08 at 8:24 pm

Bela Karoly a declarat pentru presa din SUA, intr- emisiune televizata, ca Nadia Comaneci nu avea in anul 1976 varsta regulamentara pentru a lua medalia de aur la Montreal.
“Nadia avea 13 ani si jumatate”, a spus Karoly.
La Olimpiada de la Montreal, Nadia Comaneci a luat prima nota de 10 din istoria gimnasticii. Varsta minima pentru a lua medalia era de 14 ani.
Oficial, Nadia Comaneci este nascuta in anul 1961, asadar, conform actelor, la acel moment trebuia sa aiba peste 14 ani.
Onlinesport

# 52 cornelius serghie-Canada on 26.08.08 at 7:45 pm

ptr Carbunaru,te salut si eu desi n-am de unde stii cine esti daca nu-mi spui numele tau sau asa un indiciu…cu respect de peste Ocean si in speranta redresarii de urgenta a sportului romanesc.

# 51 clujeanul vesel on 26.08.08 at 7:36 pm

Ft bun articol.Felicitari!!!!!!!Nota 10.

# 50 batranu' on 26.08.08 at 4:03 pm

Cine mai e si Bela Karoly-poate sa insemne cine mai este in momentul asta. Evident Bela este la o varsta cand are si probleme de memorie majore, are si probleme de discernamant, are probleme de auz(traducere din limba lui in engleza si invers),are ofuri de invidie, caci batran fiind este greu sa stai pe bara si sa-i privesti pe altii, deci nu putem pune baza pe ce spune, trebuie sa-l privim ca pe un batranel si nimic mai mult. Atacuri asemanatoare a mai avut Bela, si-n anii ‘80 si-n anii ‘90, dar au fost ignorate in general, fapt pt. care totusi ar trebui sa fie ridicat mai putin in slavi de acest articol. Totodata reinventarea n-a fost prea reinventare, ci o unire intre metodele mai multor scoli ale momentului. Acum revenind la autor(GRADINESCU) si la telenovela scrisa, pt. un absolvent de cibernetica, nu retin sa fi fost prea sportiv(poate doar tenis de masa), iar faptul ca ar fi fost in pelerinaj sa vada antrenamentele Nadiei la 11 ani, FALS, la 11 ani Nadia era noname era intr-un loc de 25 de gimnaste, iar valoric la varsta respectiva nu era in primele zece, ce avea deja de atunci era curajul, deci nu cred ca d-l Gradinescu a stiut-o si vazut-o pe Nadia la 11 ani la antrenamente…(dar asa infloreste si la fotbal)

# 49 mihai on 26.08.08 at 3:54 pm

Nadia nu este o inventie de marketing, dar tu, carbunarule, esti in mod sigur o trista inventie nereusita a naturii. Mai naste-te odata, prin anii 70, ca sa poti vedea si tu in direct, la tv alb negru, de ce nu este nadia o inventie. Pana atunci, rumega in liniste pe alte bloguri.

# 48 carbunaru on 26.08.08 at 1:56 pm

bai cornelius, hai lasa canada ca oricum te cunosc si stiu ca nu te simti bine acolo!!!
te salut si pe tine si pe GLORIA!

# 47 skaevola on 26.08.08 at 1:52 pm

@arh. Gheorghe Petrescu
Wooooooooooooow, arhitect! Tare, frateeeeeeee, tare de tot….. Ce sa mai, daca esti arhitect, punctul tau de vedere e cel mai tare. Absolut ***…
P.S. Scoate, bah, prefixu’ cand apari pe forumuri. Nici macar atata cultura n-ai…

# 46 Dani din Sacramento on 26.08.08 at 11:56 am

Vorbind putin metaforic va inform in legatura cu cele discutate ca un copil se nase cu niste talente primite si prin singe dar sa devina o gimnasta de aur are nevoie si de mult antrenament si de putina inzestrare de la Dumnezeu. Degeaba avem un copil super talentat daca parintii nu-o lasa la antrenamente si daca antrenorul nu isi face treaba, aurul olimpic nu vine de la sine. Putem sa-l caracterizam pe Bela Karolyi in mai multe domenii…..dar sa nu aud o absurbitate ca gimnasta a facut antrenorul faimos. Este exact invers. Nu e nevoie ca eu sa insir rezultatele lui dl Bela…….As vreau eu sa-l vad pe persoana care il critica sa faca 10% la ce a realizat acest om. Eu nu am de ce sa-l idolizez sau sa il ridic din nici un motiv dar am citit si am urmarit viata lui de mic copil si fiind o persoana nascut in Romania, vorbind maghiara si cu residentie in SUA vreau sa va spun ca si la virsta pe care il are mi-a pus in zimbet pe buze recent. In acelasi timp antrenorul Roman este de aplaudat la fel prin realizarile facute si sint de accord ca ca sportivii din Romania au nevoie mai mult de sprijin de la conducerea Olimpica a Romania ca sa aiba succes in viitor.

# 45 cornelius serghie-Canada on 26.08.08 at 12:34 am

ce asteptati romania?sa luam locul 25 la londra 2012?si apoi locul 35 in 2016 si apoi locul 41 in 2020?si apoi locul 59 in 2024?si apoi locul 76 in 2028?si apoi locul 99 in 2032?si apoi locul 131 in 2036?si apoi locul….in 2080?asta cred ca asteptati toti guvernattii ptr ca asa de tare iubiti ziarele si tv sa apareti cu vreun sportiv medaliat olimpic in fotografii si pe micul ecran. masmedia ce asteapta?dati tot cu fotbalul inainte?rusine voua ca nu faceti nimic ptr sportul romanesc care odiniara era nr.3 in lume si era mesagerul romanei,acum mesagerul e yahoo messenger, netul si pornografia care e folosita tot mai mult de tineret in loc sa transpire pe stadion sau in sala de sport.Referitor la medalii…
Nu se putea mai mult!de ce?stiti bine ca nimeni nu sprijina sportul olimpic.nici MEC,nici,COSR asa cum trebuie,nici guvernul,nici ministrul adomnitei,caruia ii transmit o urgenta demisie din functie,nici tariceanu,nici basescu,nici presa sau tv.masmedia promoveaza 95%fotbal,de unde sa stie ei de sporturile olimpice,sau poate mai scriu si ei odata la 4 ani.daca obtinem la londra 2012 2 medalii de aur zicem multam lui dumnezeu.dar ata timp cat copii,atent dirijati de parinti,imbratisieza ora cu drag,pornografia,internetul,alcoolul,drogurile,tigar ile,sexul,cafelele si manelele,lipsind de la singura ora de educatie fizica din scoala,cum vreti sa se ridice sportul romanesc?rusine acelor medici care elibereaza pe pile-relatii scutiri de orele de educatie fizica din scoli.felicitari medaliatilor si antrenorilor dar rusine la restul tarii care doarme.unde e sanatatea poporului roman?la asta nu v-ati gandit?sanatatea copilului si adultului sta in cate ore ai petrecut la bar sau pe net?sau sta in cat de des faci sport,sau un pic de miscare sportiva,fie si sub forma de amatorism.
Va salut, din Canada.

# 44 gogu on 25.08.08 at 9:49 pm

pe vremea lui ceausescu eram copil….greadinescu,era comentatorul cel mai tembel……..acum,….eu fiind din deva,vecin cu bela cind antrena lotul national….intreb:
gradinescu! tu cine *** esti?
raspuns:
un zero barat!
…………..multumeste gsp-ului.

# 43 cornelius serghie on 25.08.08 at 4:29 pm

Presa si TV are o mare parte din vina cu scandalul care s-a intamplat in gimnastica,cand au demisionat fortati Belu-Bitang,cand acum forteaza demitesrea lui Tadici, si cu acest dialog Bela Karoly-Forminte.Mai bine mass media si-ar vedea de cum sa aduca bani si infrastructura in gimnastica si sportul romanesc, si sa bata la cap guvernatii ptr aceasta.Felicitari Forminte ai aratat ca esti antrenor de nationala si ca Romania ramane printre 3 natiuni la fete.Ce e mai clar decat atat?Bela poate sa discute orice la adresa Romaniei(Rusine)!, ptr ca oricum nimeni din Romania nu-l mai baga in seama!Ptr J.O.de peste 4 ani din Londra,daca nu se schimba nimic in Romania,vom cobori rau de tot undeva pe locul 25 spre 30 pe natiuni,in clasamentul general pe sporturi.dar ce le pasa guvernantilor ,ce le pasa presei si mas-mediei?Ei vor faima cu campionii si vor articole,ca sa se vanda ziarul ,nu vor altceva decat distrugerea sportului romanesc care inca mai respira,dar greu.Unde am fost?si unde e Romania acum?clasamentele, vorbesc.Sanatatea poporului roman,vorbeste,fericirea copiilor vorbeste.Rusine!
-Cornelius Serghie-fost prof.educatie fizica Deva,antrenor si arbitru judo,actualmente in Canada.

# 42 Tirsanott on 25.08.08 at 11:55 am

Carbunarule!
Daca nadia e inventie de marketing tu cine esti?
Nu-ti dai seama ca bati campii intr-o veselie? Unde mama naibii ai vazut tu ca o reclama vie sa ia primul 10 din istoria gimnasticii si asta intr-o perioada in care comunismul era in floare in tara noastra, iar razboiul rece facea victime intre sportivi?
Da, Nadia este marketing acum, cand apare in “ucenicul” lui Trump, dar la ora MONTREAL a fost ceva ce tu si multi ca tine nici nu visati sa ajungeti vreodata si mai rau, va ascundeti dupa niste ID-uri si improscati cu noroiul in care va scaldati.
In ceea ce priveste valoarea d-lui Gradinescu, incerc sa nu ma pronunt asupra nici unui”profesionist”provenit din TVR. Parerea mea e formata si ea (pererea) este ca dupa Topescu, nu a mai existat comentariu sportiv in Romania.

# 41 arh. Gheorghe Petrescu on 25.08.08 at 7:50 am

Hai sa nu inventam conflicte ce nu fac bine Romaniei. Am fost penibili la aceasta Olimpiada, sa vedem in 2012 la Londra ce facem. Se intrezaresc doua natiuni ce vor sa fie pe primele locuri, Anglia si fiica ei SUA. Daca nu ne pregatim serios, nu avem nici o sansa. Asa ca, la treaba si un NOU COMITET OLIMPIC ROMAN, mai bun.
HAI ROMANIA !

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.