Piţurchismul ca stil

Cu cine vreţi să jucăm ca Spania?

…Şi, adică, de ce aşteptam să ne entuziasmeze România - Letonia? Fiindcă aşa am auzit: că nu ne-a entuziasmat! Primul amical de după Europeanul acela - numit foarte bine de Gabi Balint: “Onorabil cu gust amar” - nu a fost cu nimic altfel decît toate amicalele de dinaintea lui. Acest 1-0 dintr-un penalty putea fi “realizat” la fel de bine şi cu Mutu, şi cu Chivu pe teren şi tot aşa ni s-ar fi spus: un meci util de pregătire pentru un Mondial care, o-ho-ho!, va fi şi mai greu decît grupa morţii din Elveţia. Acest 1-0 menţine procentul de 61% al meciurilor victorioase sub comanda lui Piţurcă. Nici asta nu ne entuziasmează? Dar ce ne-ar entuziasma? Ştiu ce: să-l auzim pe Piţurcă recunoscînd că altceva decît rezultatul nu-l interesează, că pentru el totul, indiferent cum, e să nu pierzi, şi, în fine, că-l lasă rece urletele celor care-l hulesc pentru tactica lui ultradefensivă. Asemenea autocritică piţurchistă nu e posibilă, chiar cu un singur gol în trei meciuri la Euro. Maximum ce-am auzit de la el este un fel de regret că nu l-a luat pe Bratu, acolo. Am liniştea că am spus-o aici, chiar atunci: Piţurcă nu poate juca altceva decît defensiva rea, crudă, generoasă, eroică şi, dacă se poate, norocoasă… Vreţi spectacolul unor atacuri în valuri-valuri? Vorba lui Prunea: Vreţi adică să luăm 5 goluri în loc de unul? Şi, mă rog, cu cine vreţi să jucăm ca Spania? Aici e aici…

Fiindcă miercuri s-a mai înregistrat un 1-0 românesc, aproape entuziasmant. În Ţara Galilor, tineretul U-21. Unul din acele rezultate numite extraordinare, obţinute tot aşa cum ştim şi cum putem: cu dăruire exemplară în apărare, cu marcaj strict, cu un Tătăruşanu de poveste frumoasă, cu contraatacuri “la ce-o fi şi ce-o ieşi”, cu ceva noroc şi cu toate clişeele verbale care ne însoţesc, fidele, de-o viaţă: “Iar scăpăm cu faţa curată…”, “Iar nu avem replică…”, “Iar avem noroc…”, cu urări de bine la fiecare zbîrci galez: “Aşa vă vrem…”, totul culminînd cu vestea bună: “Sîntem în minutul 80 şi avem 1-0″ şi cu indicaţiile strămoşeşti: “Să intrăm tare, trebuie să ţinem mingea!”. Oricît ţin la Săndoi şi am vibrat cu el, a fost o victorie în cel mai curat stil piţurchist, cu tot ce are el bun şi rău; s-a tras din greu, “cinste muncii!”, căci despre asta putem vorbi cu gura plină: avem în fotbal o şcoală românească a muncii! Nu e de dispreţuit - doar de întrebat: Cînd băieţii acestui U-21 vor ajunge la “naţională” vor şti să atace valuri-valuri, să joace deschis, ca spaniolii la modă, sau vor “ţine de minge” şi de rezultat la 1-0, aşa cum au învăţat de mici? Hai să nu fim mai căpoşi, mai imposibili decît Piţi. Miercuri seară am stat pînă tîrziu ca să văd ceva entuziasmant: pasa lui Henry, cu călcîiul, din întoarcere, în careu, dintr-un punct mort, către Govou şi gol!

Dar în apărare, Franţa - tot după o expresie nemuritoare a neamului nostru - ne oferă o pîine de mîncat. Vom avea atunci un înfometat de gol?

25 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 25 usher on 25.08.08 at 5:10 pm

mi-a placut articolul, is “fiert” si eu dupa cliseele astea **
paine de mancat
mingea e rotunda
baietii s-au daruit
ne-am dorit mai mult victoria
ataca furibund
si alte clisee :))

# 24 unu_anti_mitica on 25.08.08 at 12:41 pm

cand o sa intalnim si in Romania baze polideportive cum au spaniolii ( cate doua intr-un cartier) atunci vom avea si tineri sportivi care vor avea posibilitatea sa faca performanta indiferent de disciplina sportiva pe care o adopta.pana atunci nu avem decat sa inghitim in sec si sa ii injuram pe conducatorii nostrii pt k merita.si poate acest extraordinar jucator de barbut(piti) va avea ochi pt jucatori gen costea ,sapunaru si costin lazar k mai are sa-l titularizeze pe lovin in ciuda celor care iubesc fotbalul si nu barbutul……..

# 23 RAPI on 23.08.08 at 7:03 pm

kko. astia suntem. Peste vreo 4-5 ani nu vom avea nici o echipa de tineret ,ori daca va exista va fi formata din baietei a unor tatici ce sunt ( au fost) : sefi de sala,cadre militare, angajati M.I.,colorati,etc. Va aparea M.Drag.,M Sand.,si ne vor zice ca trebuie sa pricepem ca nu mereu generatiile au si valori etc…..Altfel,toate -s bune. (Acum!)

# 22 geo on 23.08.08 at 6:04 pm

Bine zis.Dar totusi poate il vom avea pe Costea.Sau poate nu, ca nu e de la Steaua.

# 21 flocea on 22.08.08 at 1:34 pm

foarte corect punctat batrane! Romania o sa joace precum Spania cand o sa aiba niste atacanti precum F torres , D Villa , Guiza niste mijlocasi ca Iniesta , X Alonso, Xavi , Fabregas, Silva ,tinerii prrecum cazorla, capel, s ramos, casillas etc adica niciodata. Cat timp romania o sa joace cu tactica parjolitului solului otravitului fantanilor astea or sa fie rezultatele cele mai mari ale noastre( adica 1 punct din 3 meciuri) si din cand in cand o sa mai pice si cate o frimitura pe sub masa bogatilor o sa zicem : MAMAAAAAAAAAAAAAA CE MARE PERFORMANTA AM REALIZAT. SUPERRRRR ECHIPA DE AUR, CEA MAI MARE GENERATIE DE PE MAPAMOND. DUPA CARE O SA NE EXCITAM SINGURI VREO 2-3 ZILE PE LA SPECIALURI LA TV . patetic

# 20 Radone on 22.08.08 at 11:28 am

Absolut corect. Probleme de “atitudine si personalitate” cum ar zice Olaroiu… O discutie totusi si despre “fotbalistii” incercati cu ocazia acestui amical?

http://fotbalul-romanesc.blogspot.com/

# 19 gicu on 22.08.08 at 6:46 am

Sanatate, maestre!

# 18 xoxo on 21.08.08 at 11:28 pm

Sincer eu as prefera sa atacam si sa jucam ca orice tara mica care intalneste prima oara un nume mare. iei 5-0 sau poate faci 1-0 sau 1-1 dar nu o sa vezi pe nimeni nemultumit ca cei care reprezinta tara au jucat ca niste asexuati ca femei nu pot zice. Ar fi lipsa de respect pt doamne avand in vedere ca la sport aduc cele mai multe medalii la JO pt Romania.
Si mai e un motiv pt care ar trebui sa atacam ca nebunii …pentru ca altfel niciodata banel sau cocis nu vor putea zice ca au fost “colegi cu “hagi” dobrin camataru et co

# 17 Dragos on 21.08.08 at 11:15 pm

Excelent scris ! Felicitari !

# 16 bilu on 21.08.08 at 10:55 pm

maestre,excelent scris.

# 15 dorinel on 21.08.08 at 8:17 pm

Piturca a facut din *** bici!Cu cine sa atacam in valuri ,cu tri9ca,banel,paraschiv!Multi isi dau cu parerea dar mult prea putini se pricep.Garanteaza cineva ca stra-lucescu obtinea rezultate mai mari?Asa in imaginatia noastra nationala e inegalabila,dar fl petre nu e xavi ,iar torres nu exista la noi./

# 14 *craiova4all* on 21.08.08 at 8:14 pm

iubesc fotbalul dar nationala este alcatuita la comanda !!!!

# 13 *craiova4all* on 21.08.08 at 8:13 pm

cu “Banel” la nationala mai bine ma uit la “Desene” sa nu ma enervez ….

# 12 GFM on 21.08.08 at 7:58 pm

Maestre, felicitari(a cata oara…)Cand nu scrii magnifik, macar produci la nivel de excelent, k acum.
Ce ne trebuie noua sa jukam precum Spania?
Simplu, Gica Hagi si inka fo 2-3 k el. Vazuratzi voi vreo idee de jok geniala la marele Puiu?
ei as, autobaza in poarta si pupaturi de ikoane, k tre sa faca ceva Hagi , Ilie, Raducioiu. Credeti voi ca pasele trasor ale lui Hagi si sclipirile celorlalti le exersa Puiu cu ei? Hai sa fim seriosi. Piturca nu iese din schema asta, doar ca Mutu nu e Hagi, nici valoric si nici mental. Apoi Gika Popescu, Dorinel, Ilie, etc nu se compara cu Banel, Dica &comp.
Ceea ce e deranjant la Piti e ca nu a fost pe faza si s-a multumit jenant cu minimalele rezultate “onorabile”. Incredibil : o prinzi pe Italia ca pe Cicciolina fara chiloti si nu-i faci nimik , apoi portocala se decojeste toata si tu te intorci sfios cu spatele sa nu cumva sa-ti arati barbatia. Jalnik mental!
Entuziasm, Vasime!! Cu entuziasm a cucerit Napoleon juma de Europa si dak ne uitam mai aproape de casa si Burebista pustia cam tot atat d emulte pamanturi.
Doar ca el nu era spaniol, nici imperiu roman decazut, nici vreun grec antic ajuns coada Europei, ci daco-get, aproape celt, un fel de barbat.
Intre timp ne-am masculinizat turceste, bulgareste, ruseste, ungureste, etc.
Ne-am nascut tarziu, pacat!

# 11 belzie on 21.08.08 at 7:50 pm

asai ca nu treceam de grupe nici daca incercam sa ne suim pe francezi si sa luam bataie cu 3-1 sau cine stie ce scor? dar asai ca eram foarte fericiti ca macar am jucat?!?

# 10 vasim on 21.08.08 at 7:11 pm

Auziti ce o sa ramana in urma lui Piti o sa fie greu de egalat de urmasii lui la carma nationala.
Sa fim seriosi ce avem noi jucatorii Spaniei ?
Stiti ca jucatorii spanioli erau cei mai scumpi de la Euro ?
Adica cei mai bine cotati…
Cum ne putem noi compara cu ei.
Eu nu zic sa nu atacam dar atunci cand se poate.
Si acum va intre Italia de ce nu ataca in valuri ???
Pai ce ei au jucatori de nivelul spaniolilor poate chiar mai buni dar tot nu se arunca in atac!!!
E chestie de strategie si antrenorul alege cum joaca!
Deocamdata Piti a aut unele din cele mai bune rezultate de la echipa nationala!
Sigur as vrea si eu sa fi batut Italia sau Olanda dar chiar daca am fi facut-o am fi facut-o cu noroc!!!
Nici un antrenor de pe lumea asta nu ar fi garantat ca Romania bate Olanda sau Italia inainte de aceste europene!!!
Si atunci ma intreb de unde acest entuziasm la unii dintre noi ???

# 9 tata on 21.08.08 at 7:03 pm

Naţia asta a avut ghinionul să fie mai tot timpul sub tot felul de hegemonii asupritoare care nu ne-au încurajat să ţinem capul sus şi pieptul în afară,cocoaşa formată în veacuri greu se îndreaptă.Nu putem avea petenţiile altor naţii deprinse a fi vioara întîi după care joacă cei ce nu au avut norocul de a avea strămoşi talentaţi în artă.(arta războiului)

# 8 Dan on 21.08.08 at 6:53 pm

Oare cand o sa realizeze suporterii mereu carcotasi ca valoarea jucatorilor nu ne permite sa atacam valuri, valuri ca si spania ?
Si apropos de spania cu tot jocul lor frumos au avut noroc ca au trecut de Italia (calificarea la penaltiuri o consider intotdeauna la noroc) …

# 7 gore on 21.08.08 at 6:53 pm

Când un nimeni ca Toja e aşteptat cu înfrigurare două săptămâni şi întâmpinat la aeroport de o armată de reporteri, ca Ronaldinho la Milano, şi e considerat mântuitorul Stelei (al lui ŢSKA Bucureşti, adică…), cum ar putea echipele naţionale mai mult? Dacă străinii ăştia de mâna a treia sunt recunoscuţi ca mai buni decât fotbaliştii români din ţară, tactica lui Piţurcă e ideală. Atât avem, atât putem. Măcar să ne calificăm, la fel ca Slovenia sau Bielorusia. După 2000 am văzut că se poate şi mai rău. Iar în alte sporturi, ce să mai zic: la rugby nimeni nu se gândeşte că am putea măcar să nu pierdem la 100 de puncte diferenţă cu marile puteri. Slavă Domnului că la fotbal nu se întâmplă aşa.

# 6 adi_stelistul on 21.08.08 at 6:42 pm

Pai , Lucescu nu stiu cat de spectaculos era. Am inteles (tot de pe la ziaristi) ca si Angelo n-avea scrupule cand era vorba de rezultat .
Nu cumva Piturca se descurca cu ce are ? Fara sa-mi fie prea simpatic , stiu ca din trei campanii de calificare ca selectioner (una la tineret si doua la seniori - aia pentru Weltmeisterschaft n-o pun ca n-a fost din primul meci si , a naibii, era sa-i iasa chiar si-asa ) le-a “impuscat” pe toate . Deja , la al treilea glont , parca nu mai e doar norocul. Oare n-a fost clar inca de la primele meciuri la nationala (1-0 in Portugalia , mai tineti minte golul lui Dorinel in minutul 94 , dupa ce ne calarira lusitanii tot meciul?) ca asta e ideea lui Piturca?
Pai , evident ca nu-l suportam pe Piturca , doar suntem oameni normali (cine l-ar putea iubi , la cat de nesuferit e?). Da’ ce face de-i iese ? Sigur ca daca vrem sa cautam nod in papura cuiva , putem gasi inclusiv un “de ce e Piti mojic si nu respecta presa?” Dupa Elvetia , am schimbat-o in “noi de ce nu jucam ca Spania”? Nu sunt sigur ca am dreptate , dar cred c-am gasit raspunsul : fix de-aia.
Repet , nu-l pot suferi pe Piturca.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.