Marele salt înainte, prin întrebări

Cîteva nedumeriri menite a întrerupe repaosul mental din timpul Olimpiadelor

Mike Phelps, cel mai mare olimpic al tuturor timpurilor? Glumiţi. Sau  sînteţi loviţi de orbul actualităţii, frate bun cu afecţiunile oculare ale galinaceelor. Argumente: Phelps x 8 înseamnă de opt ori perfecţiunea iar supraperfecţiunea e plicticos de mult. Nu găsesc nimic emoţionant în cele 8 perfecţiuni succesive ale lui Phelps. Alte argumente: Yifter şi Keino, şacali deshidrataţi în alergare eternă spre orizont. Owens, contrar şi exploziv ca o legendă care sare şi aleargă despuiată, în văzul necredincioşilor. Robert Korzeniowski, aur, între 1996 şi 2004, pe orice rută de marş. Laase Viren sau fuleul de marmură. Carl Lewis, caz de perfecţiune cu dispersie, de la sută în 1984, la lungime în 1996. Apoi, zeii. Paavo Nurmi, kilometrofagul, cu 29 de recorduri mondiale, aşezate aproape din mie în mie de metri, între semifond şi 20 km marş. Deasupra: Emil Zatopek, o siluetă măruntă, mereu în alergare, cu o grimasă de osîndit în lipsă de repaos. În ’52, la Helsinki, a cîştigat trei distanţe, cu un aur la 5000, pe care i-a alergat doar pentru că nu avea ce face între 10000 şi maraton. Dar de Tomescu vă amintiţi? Şi oricînd, fără discuţie sau comparaţie: Patzaichin. Unde e Phelps? Înotătorii şi sprinterii sclipesc, uneori în serie, dar n-au stofă şi consistenţă de titan.
Altă întrebare: e Usain Bolt pe steroizi? Nu ştim şi nu îndrăznim să bănuim. Testele anti-doping vor fi păstrate încă 8 ani. Timp destul pentru descoperiri tîrzii şi irelevante. Pînă atunci, ne putem baza pe trecut. Înainte de Beijing, Bolt a fost incapabil să alerge 200 m sub 20 de secunde. Apoi, marele salt înainte. 9,69 pe sută. Rata de “infecţie” în clubul alergătorilor sub 9,8 pe sută e suspectissimă: din şapte performeri, trei, Johnson, Montgomery şi Gatlin, au alergat pe droguri. Al patrulea, Greene, a fost denunţat de propriul furnizor de steroizi.

A treia serie de întrebări care întrerupe repaosul mental pe care îl obişnuim la Olimpiade: ce spune întîietatea absolută a femeilor în sportul olimpic romanesc? De la Manoliu, Viscopoleanu şi Silai, la Szabo şi Tomescu, una şi aceeaşi întrebare insistentă: unde ne sînt bărbaţii? Subiect de sociologie şi istorie. Apropos: unde ne sînt analiştii?

40 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 40 gin on 27.08.08 at 1:28 pm

Felicitari, TRU!
Sint perfect de acord, Bolt este marele performer al olimpiadei. Recordul de la 200 m este absolut fenomenal, ginditi-va ce vilva a facut Mennea in 1979 cu 19,72 sau M. Johnson in 1996 (19,30)! Sa stii, insa ca Bolt a alergat anul asta, inainte de olimpiada, 19,87
La inot ploua cu recorduri la fiecare editie, la atletism se bat mai greu. Iar recordul la stafeta, 37,10 (medie de 9,25 pe fiecare suta), ce sa mai spunem? E adevarat numai primul a luat start de pe loc, dar doi au alergat pe turnanta!!

# 39 Mihai on 25.08.08 at 1:26 am

Michael Phelps ii the ultimate olympic champion si toata lumea stie asta. PT ** care nu recunosc performanta lui inseamna ca nu stiu ce cat efort cere o asemenea realizare.

# 38 badea on 23.08.08 at 11:29 am

dupa logica multora de aici, toti marii sportivi ai istoriei sunt dopati…altfel nu ne putem explica performaantele lor deosebite.sunteti ingusti la minte daca va permiteti sa criticati un om care a castigat MEDALII LA ACEEASI OLIMPIADA!!!!!

# 37 adi on 23.08.08 at 2:01 am

Articolul il gasesc incitant dar penibil in acelasi timp, inainte de toate, phelps are un CV extraordinar si a fost testat chiar inainte de olimpiada cu ocazia intrecerilor de calificare pentru echipa us, una dinter inotatoare fiind depistata pozitiv si lasata acasa. Ca jurnalist m-as fi uitat un pic pe site-urile americane sa vad ce si cum despre acest phelps, sint lucruri interesante de aflat si de clarificat, un singur lucru e sigur, phelps este testat in mod regular si voluntar cit si inainte de marile competitii si niodata nu este gasit pozitiv. Romanilor li se pare ciudat ca acest american se antreneaza de doua ori pe zi sapte zile pe saptamina iar cind doarme viseaza ca inoata. La sportivii romani pe care i-am urmarit am observat lipsa de antrenament, lipsa daruire si lipsa de caracter, cu o singura exceptie maratonista care traieste si ea tot in tara lui phelps.

# 36 tudor on 21.08.08 at 11:31 pm

Cel mai rapid om din lume: Carl Lewis in 1992, Barcelona, la 4*100 m, ultima parte : 8,85 !!

# 35 Shogun on 21.08.08 at 11:19 pm

@3L3ctRON

Ok, de acord cu tine. sa zicem ca filozofia mea de 2 bani nu face 2 bani, iar filozofia ta e valida. In cazul asta, vreau sa te intreb daca Mark Spitz nu a fost si el dopat? Cu 7 titluri olimpice cistigate la O singura olimpiada pare un candidat serios la suspiciunile de dopaj….Oare de ce a fost Patzaichin invincibil atita amar de vreme? Dar Carl Lewis, cum reusea salturile alea fenomenale? Ai mai vazut pe cineva care sa alerge mai repede??? Eu nu. Cum dracu reusea Serghei Bubka sa sara atit de usor peste 6 metri, iar altii se chinuie din greu? Cum de “zbura” Michael Air Jordan asa de mult, sfidand legile gravitatiei si inscriind la cei 1.98 ai lui slam dunk-uri mai spectaculoase decat orice prajina de 2.15???
Nu vad decat doua posibile explicatii:
1. Steroizi
2. Talent iesit din comun, abilitati extraordinare…
Lasa-ma te rog sa cred ca sunt oameni care se nasc poate odata la o suta de ani, adevarate fenomene, inzestrati cu un talent iesit din comun, sau care au o usurinta incredibila de a executa ceea ce altii reusesc cu chinuri grele….Adu-ti aminte cat de usor “zbura” Nadia pe birna, si priveste la campioana olimpica de acum…
Asadar, pina la proba contrarie lasa-ma sa traiesc cu convingerea ca Michael Phelps e un mare campion.

Respect.

# 34 Milici on 21.08.08 at 9:04 pm

Meshtere uita-te in oglinda , daca rezisti unei astfel de actiuni si o sa vezi analistul de care te plangi!

# 33 gusti on 21.08.08 at 9:02 pm

imi permit sa-mi dau cu parerea si sa afirm ca Phelps este pur si simplu un miracol al sportului si nu un produs artificial.In caz ca nu stiati el se afla (deja)la cea de a trei-a participare la JO.Prima a fost acum 8 ani cand el nu avea decat 15 ani si a obtinut un incredibil loc 5.La 15 ani… crede cineva ca s-au gandit americanii sa dopeze un copil doar de amorul artei???La 15 ani si ceva a stabilit primul record mondial si de atunci se lupta doar cu rezultatele lui.
De ce nu punem sub semnul intrebarii performanta noastra la maraton sau longevitatea iesita din comun a canotoarelor noastre?
Simplu:pt. ca sunt ai nostri si asta e cea mai buna garantie.

# 32 kyfi on 21.08.08 at 8:03 pm

Cei care cred ca Phelps e un mare campion sunt cel putin naivi!!EL este un produs,la ora asta e greu de spus in ce laborator a fost creat dar se va afla…Organismul uman are niste limite pe care oricat ne place noua sa credem ca le putem depasi ,nu e asa.Asa ca acest ,,sportiv”,oricat vor unii sa ne lamureasca ,nu e un om normal,e un ,,mutant”,pentru ca inca nu s-a dovedit ca se dopeaza dar este timp..DAca cineva poate sa spuna ca e normal sa consume calorii cat pentru cinci oameni atunci am sa-l intreb cum de nu mai sunt altii ca el in toata lumea asta,cum de nu mai sunt altii cu anvergura bratelor ca a lui,cu incheieturile picioarelor ca a lui…????Si spuneti ca e normal,nu?Americanii sunt in stare sa faca orice in numele,,democratiei”lor,in numele libertatii lor in numele a orice care le convine…asta-i problema!!!Exemplele lor sunt prea multe ca sa-i mai credem….s-a creat doar un mare circ cu asta.Ce este mai grav ,e faptul ca multi copii vor creste cu gandul ca asa e bine,ca asta e drumul de urmat.CAta deosebire este intre acest,,,mare”campion si NAdia Comaneci….

# 31 3L3ctRON on 21.08.08 at 7:57 pm

@Shogun

Nene ne lasi cu filosofia ta de 2 bani?! Eu am facut si inca fac sport chiar daca nu neaparat de performanta si stiu prea bine ce se “invarte” in jurul “profesionistilor” in materie de asa zise suplimente nutritive. Trebuie sa fi de o naivitate copilareasca si credul in Mos Craciun si Barza aducatoare de copii, pentru a nu realiza ca acesti “artificiali” gen Phelps sau Bolt nu sunt dopati pana in maduva oaselor, desi la momentul actual nu exista control antidopping care sa-i depisteze. Oricum timpul se va intoarce impotria lor iar in cativa ani vor pati precum Pantani, Armstrong, Marion Jones, Mourice Green, ca sa enumar doar cativa dintre cei mai mari talhari ai secolului.

# 30 gore on 21.08.08 at 6:43 pm

Bărbaţii ne sunt pe internet, unde înjură de zor că muierile din handbal nu le-au adus de la piaţă medalia de aur. Apropo de eroi şi de dopaj: şi Lasse Viren era “murdar”(ca şi alţi câţiva dintre exemplarii înşiraţi în articol). Poate Nurmi să fi fost cinstit, deşi chiar şi pe vremea aia existau farmacii.

# 29 Shogun on 21.08.08 at 4:48 pm

Ai inotat vreodata macar 50 de metri? Nu? Eram convins…Ai alergat vreodata un tur de pista, fara oprire? Iarasi eram sigur….Atita vreme cat nu cunosti fenomenul din interior, atita vreme cat nu cunosti macar 1% din efortul pe care il depun acesti sportivi nu ai voie sa ii critici. Nici sa faci clasamente. Fiecare atlet isi are locul sau in istorie.
8 medalii de aur la o olimpiada nu sunt o bagatela. Daca ar fi fost o bagatela, sau daca ar fi fost ceva lesne de obtinut, s-ar fi obtinut de mult. In 36 de ani nimeni nu a reusit sa treaca macar pragul de 7….Iata ca pentru prima data in istorie cineva cucereste 8. Istoria s-a schimbat…Iar aceste 8 medalii au necesitat o munca titanica, asadar Michael Phelps este un titan. Pentru ca le-a obtinut. Pentru ca a schimbat istoria.
Si ca sa inchei…..De ce TRU???nu gasesc nimic emotionant in articolele lui TRU…Argumente? Ioan Chirila, Radu Cosasu, Cupen, Fanus Neagu si altii….TRU? Doar un epigon.

# 28 Petrisor Socol on 21.08.08 at 3:27 pm

Phelps este un dopat *** tipic american.

# 27 Mihai on 21.08.08 at 2:51 pm

phelps este un sarlatan dopat, care mai devreme sau mai tarziu va fi demascat, are fatza de soldat US in Irak, nu-mi place deloc de el, nici de americani in general

# 26 ITA on 21.08.08 at 11:53 am

@TRU: articolul sta bine si puncteaza niste aspecte importante in sportul actual. Dar si la nivel sociologic si moral. Referitor la dopaj: inca mi se face pielea de gaina cand imi trec prin fata ochilor imaginile cu acel podium romanesc de la Sydney la individual compus feminin. Si saraca Andreea descalificata pentru un nurofen… Un nurofen… pai inseamana ca Jan Ulrich sau toti ciclistii implicati in “operacion Puerto” trebuiau inchisi pe viata. Oare nu cumva rusii, chinezii si dragutul de bela karoly (o persoana care-si critica locurile unde si-a capatat faima nu merita nici macar sa fie pomenit vreodata) si-au bagat coada? Asta ca sa intra in discutie referitor la postarea lui DBA inca un “sport national” - scenarita :p.

@RUSINE: Cine a fost mai mare? Gabi Szabo sau Hagi? CLAR, Gabi Szabo: chiar daca avea sau nu “iepuri” in curse, era singura in competitie. Hagi: avea salahori ca Dorinel Munteanu, Gica Popescu, Selymess, T. Stoica, Sabau, turcii de la Galata etc. Nu pot fi comparati. Ca numele lui Hagi va dainui si inca va fi ani buni un punct de reper in putinele aprecieri pe care le primeste Romania (peste tot unde am fost in lume mi s-a vorbit despre Hagi si Nadia, cliseu), este corect. Insa, recenta performanta a Alinei Dumitru este la fel de importanta. Dar peste 2 saptamani, nimeni nu va mai vorbi despre Alina sau despre Tomescu.
Vor ramane aceeasi Hagi, Mutu ca puncte de referinta in sportul romanesc.
De ce? Fiindca nu ne mediatizam valorile. De ce? Fiindca asa suntem noi romanii - bine punctat anterior: giulu’ si grataru’/ ne-au umplut hambaru’/ de manele si prostii/ de dat exemplu la copii. Mai sunt de vina si altii: cei pe care ii tot votam. Si putem continua.
TRU - oare colegii Dvs. din jurnalismul sportiv romanesc nu inteleg ca nu este vorba doar despre rating. Bine, lucreaza la patron si patronul vrea rezultate. Este de inteles. Insa doar pana la un punct. Am pastrat un mail primit de la un redactor sportiv cu nume de la un cotidian de sport romanesc in care imi confirma ca rating-ul e baza…

# 25 Silviu on 21.08.08 at 10:16 am

TRU, vad ca nu mai scapam de tine. Esti as in toate domeniile. Lasa sportul pentru altii care l-au practicat si au experienta. Ma mir, de fap nu ma mai mir, ca ai tupeu sa comentezi performantele unor oameni despre care nu stii nimic, nici despre efortul lor sa ajunga acolo.

# 24 TaseMagu on 21.08.08 at 9:59 am

Pt. Gusti

Da evident ca e vorba de Marion Jones. Ora tarzie.. deh… si totusi realitatea ramane. Nu numai ca a pierdut toate medaliile si rezultatele individuale din 2000 incoace, ba mai mult datorita ei s-au anulat si toate performantele stafetelor americane in care a participat ea.

Pt. Dan,

Daca esti pasionat de statistici pune mana si documenteaza-te cati “au fost dovediti” si cati altii sunt despre care “se stie”, dar nu au fost dovediti. Nu confunda acea ingrata “lista a substantelor interzise”, care este de departe incompleta si asa va fi intotdeauna cu “a nu fi dopat”.

Pt. Prudent,

Nu. Nu este ok atata timp cat toata lumea “stie”. Ceea ce este OK, o atitudine sanatoasa daca vrei, este atitudinea pe care au luat-o francezii impotriva “castigatorului” Turului Frantei de anul trecut. Un ilustru necunoscut Alberto Contador, caruia, desi toate acuzatiile de dopaj au cazut si nu au putut fi “dovedite”, organizatorii de curse cicliste francezi i-au spus “ia matale o pauza si du-te si concureaza unde vrei, ca la noi nu mai ai loc”.

Si inca o problema: in cazul cator hoti, utilizatori de fals in acte, beneficiari de foloase necuvenite samd, ati mai auzit sa se spuna… “acu ca ai fost dovedit, returneaza matale ce ai furat…. in rest … esti liber”. Nu dom’le. puscaria. Asta le trebuie pentru ca deja sportul a devenit hotie pe fata. Si sa nu mi se spuna ca sportivii “habar nu au ce iau”. Sa nu mi se spuna ca “ei au crezut ca iau o penicilina si habar nu au avut ca sunt hormoni de crestere, epo sau mai stiu eu ce”… sarmani inocenti inventati campioni peste noapte.

# 23 Thernandier on 21.08.08 at 9:49 am

@dba
Bine punctat, din pacate putini jurnalisti au curajul sa spuna lucrurilor pe nume, o exceptie notabila este M. R. Paraschivescu. Doar la bascalie suntem neintrecuti, vorba aia - o tara trista, plina de umor.
Totusi au existat si sportivi valorosi, un exemplu care imi vine acum in minte este Sorin Matei. La saritura in inaltime avem un record national de 2.41m, o performanta cu care foarte putine tari se pot mindri.

# 22 dba on 21.08.08 at 9:19 am

“unde ne sînt bărbaţii?”
Acasa, spargand seminte si cu berea in mana.
Suntem o natie efeminata, fara fibra, care nu stie sa faca performanta dar stie sa critice.
Slabi sau mai degraba inexistenti la sporturile pe echipe pentru ca suntem invidiosi unii pe altii. Nu stim sa ne sacrificam pentru echipa si nu putem tolera pe altul mai bun.
Medaliile noastre olimpice sunt ghiulurile, lanturile si masinile cu cat mai multi cai putere toate in fata podiumului reprezentat de mici si ceafa la gratar!
Hai Romania!

# 21 Prudent on 21.08.08 at 9:18 am

Da, nu putem fi siguri in astfel de cazuri daca avem de-a face cu dopaj, in orice forma ar fi, asa ca pana la dovedirea postfactum a fraudei, putem considera totul ok. Stabilirea ulterioara a inselatoriei va restabili adevarul, si in fond acesta este esentialul. Istoria sportului va consemna in final ierarhia, campionii “albi” si “negri”, si astfel ideea de sport se va reabilita.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.