Mîna jos de pe medalii!

de Radu Naum

Tricolorul urcă, imnul sună, iar nouă ni se pare că sîntem învingători

“Niciodată în istorie atît de puţini nu au făcut atît de mult pentru atît de mulţi”. Churchill despre Bătălia pentru Anglia. Vremuri în care o mînă de aviatori a învins o armată care înnegrea cerul. Dar piloţii RAF nu erau singuri. O ţară întreagă se ruga atunci cînd ei se înălţau în calea invadatorilor. Şi mai ales un popor îşi sufleca mînecile sub bombardamente pentru ca prima linie de apărători să aibe cu ce şi pentru ce să se ia de gît cu schultzii. Cuvintele premierului cu trabuc, maestru al verbului, construiau doar o imagine inteligentă prin patetismul ei, dar fără rădăcini reale. În schimb, ea se lipeşte perfect pe fruntea Romaniei în vremuri olimpice. Duminică a fost o zi de aur, dar şi de indecenţă atîta vreme cît îndrăznim să ne bucurăm cu toţii de succesele oamenilor de la Beijing. Habar n-avem, în frunte cu cei pe care îi punem chiar în fruntea noastră, despre ce fac ei ca să obţină victorii şi să reverbereze succesul asupra naţiei. Tricolorul urcă, imnul răsună, iar nouă ni se pare ca sîntem învingători. Nici vorbă. Noi sîntem adevăraţii învinşi. Căci în arenă cîştigă medalii doar cei care scapă, miraculos, de toate tentativele noastre de a-i răpune prin indolenţă, nesimţire, lipsă de orizont, iresponsabilitate socială, promovarea nulităţilor, furt sau crasă incompetenţă. Ar trebui să gemem, să ne zvîrcolim. Pînă acum am primit 8 lovituri mîrşave: 4 de aur, una de argint şi 3 de bronz.

Atenţie ! Aceasta nu e o figură de stil. La Snagov, milionarii tembeli se distrează să facă valuri cînd trec cu bărcile lor cu motor pe lîngă canotoare sau canoişti, iar dacă aceştia îndrăznesc să protesteze, se întorc şi fac cercuri în jurul lor ca să-i răstoarne. Mircea Roman, antrenorul lotului de canotaj, le-a bătut obrazul în direct după medalia de aur a lui Andrunache şi Susanu. Şi să nu-mi spuneţi că aceşti precambrieni sînt o minoritate smintită de atîţia bani uşori. De fapt noi, prin fibra noastră slabă, îi lăsăm să se îmbogăţească şi să ne conducă tocmai pe cei fără scrupule şi fără bun simţ. Trec prin noi ca prin brînză şi ajung să dăuneze celor care ne-ar putea înălţa ca naţiune. Vedem doar ce medalii am luat. Dar cine ştie cîte s-or fi dus pe apa sîmbetei din cauza bătăii de joc instituţionalizate. Jocurile Olimpice se întîlnesc cu alegerile fix din 4 în 4 ani, deci îi applaudăm pe campioni în acelaşi timp în care perpetuăm o clasă politică fără ochi pentru ei. E o potrivire fără cusur. Nu avem un stadion, o sală sau un bazin pentru acest secol. De ce? Pentru că nu ne pasă şi nu le pasă.  Atunci măcar să nu ne mai prezentăm, fripturişti, la masa campionilor. Să încetăm să lăcrimăm crocodilian la victoriile lor. Ieri, Constantina Diţa Tomescu a cîştigat maratonul, teribila probă, la vremea nopţii romaneşti, în timp ce noi dormeam. E o imagine perfectă.

61 comments ↓

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 61 cornelius serghie-din canada on 31.08.08 at 3:08 am

Am aflat cine e vinovatul! TARICEANU -prim ministru.De ce?La premierea olimpicilor , Traian Basescu a subliniat necesitatea de urgenta a reinfiintarii MINISTERULUI PENTRU TINERET SI SPORT.Toata lumea din sport a fost bucuroasa,Morariul seful COSR chiar a afirmat ca sustine aceasta idee nemaipomenita,sportivii si antrenorii la fel.Cine se opune acum este chiar Tariceanu,acest slab prim ministru.Iata ce declara el,citat din prosport.ro(30 aug.2008):
Premierul Tăriceanu crede că rezultatele de la JO nu depind de reînfiintarea MTS-ului. Şeful executivului a subliniat că în perioada comunistă performanţele au apărut din dorinţa sportivilor de a-şi depăşi condiţia socială şi materială. „Astăzi sunt şi alte posibilităţi”. Aflat la Costineşti, şeful executivului a răspuns tranşant la problema reînfiinţării Ministerului Tineretului şi Sportului, ridicată de preşedintele României, Traian Băsescu, cu ocazia decorării sportivilor medaliaţi la Beijing. „Nu cred că rezultatele obţinute la Olimpiadă depind de existenţa unui minister. Pe parcursul mandatului meu, am încercat să simplific structura Executivului, în sensul reducerii numărului de miniştri şi secretari de stat. Nu intenţionez să fac o structură administrativă mai complicată, mai stufoasă”, şi-a explicat decizia Tăriceanu.
Continuă amenajarea de săli şi de bazine
După ce a amintit că în perioada comunistă pentru foarte mulţi sportivi ambiţia de a face performanţă a izvorât din dorinţa de a-şi depăşi condiţia socială şi materială în care trăiau, premierul a spus că astăzi tinerii au şi alte posibilităţi de afirmare. “Nu ştiu dacă vom mai putea să strângem numărul de medalii din anii ‘80. Asta este. S-ar putea să avem performanţe în alte părţi”.
Primul ministru a adăugat că se vor ridica în continuare săli de sport (program început în guvernarea trecută), precum şi amenajarea de bazine, amintind şi de investiţii precum Centrul Olimpic de la Izvorani, “care este foarte modern şi poate oferi o bază de antrenament pentru sportivi”. (PROSPORT)
Inainte sa emigrez spre canada,ma intalnisem in 2005 cu Tariceanu, la Casa de Cultura Deva,dupa o conferinta de partid a d-lui.Nefiind interesat de politica,l-am abordat pe holul cladirii,dupa aceea sedinta,cerand permisiunea garzii sale de corp,care era un fost mare sportiv de performanta-Canotaj sau caiac-canoe ,daca nu ma insel(2 m.inaltime),sa vorbesc cu Tariceanu.L-am intebat, cum ramane cu programul salilor de sport?Veti mai construi sali de sport,caci PSD a construit cele aprox.400 sali mici(niciuna nefiind ok ptr handbal)?,atunci in 2005 era alt partid la conducere.Eram interesat ptr ca aveam functia de profesor de educatie fizica la o unitate scolara din Deva ,care in ciuda ca avea 500-600 de elevi nu avea sala de sport,si culmea mai aveam si proiect deschis la Minister si la primaria Deva (acum unitatea scolara este Colegiul Transilvania Deva si are peste 1500 de elevi si tot nu are sala).Raspunsul lui a fost da ,vom continua contruirea de sali de sport.Au trecut 3 ani si NIMIC!Acest om este impotriva sportului,impotriva Olimpicilor,antrenorilor,sportivilor,copiilor,parintilor,impotriva sanatatii,impotriva bucuriei ce o ofera sportul organizat si cel de performanta.
D-le Naum,cred ca am zis destul,acum sa mai gandeasca si altii inspre binele sportului romanesc,mai ales cei din presa si TV!Dar nu scrieti doar de fotbal va rog caci fotbalul este doar un sport din lumea sporturilor care este foarte mare.
Cornelius Serghie-fost prof.educatie fizica DEVA,antrenor si arbitru Judo,actualmente in Canada.

# 60 cezi on 25.08.08 at 5:50 pm

FOARTE TRIST DOMNUL NAUM!!!IN ITALIA,UNDE LOCUIESC DE CEVA TIMP,SA STITI CA PRESA SCOATE MULTE NEREGULI IN FATA PUBLICULUI SI APROAPE IN FIECARE ZI!!!SI CONTINUA A BATE APA IN PIUA PANA CAND CINEVA RESPONSABIL SE SIMTE!!!SUNT MULTE ZIARE PLUS STRISCIA LA NOTIZIA PLUS SPECIALE TG1 SI MULTE ALTELE!!!LA NOI SCRII DUMNEATA DOAR INTR UN EDITORIAL CARE CINE STIE CATI IL CITESC!!!SI ATAT!!!PESTE ALTI PATRU ANI,INCA 10 RANDURI!!!SI GATA!!!SI ASTA E TRIST!!!

# 59 cornelius serghie on 25.08.08 at 5:24 pm

Bravo Naum!Tara intr-adevar doarme si uite ca am ajuns pe un jenant loc 17.Dar ce va urma la Londra 2012 mi-e sila sa ma gandesc?sau peste 8 ani?Daca mai pupam 2 medalii de aur e bine!Nu ii pasa la nimeni ce se intampla in sportul olimpic romanesc.nici mass-mediei,nici primariilor,nici guvernului.Sunt multe masuri ce trebuie luate.Printre care:rezolvarea problemei de la Snagov,lac destinat doar canotajului ,kaiacului si canoei.Apoi,marirea (dublarea)de urgenta de salarii ptr antrenori si profesori de educatie fizica din toate scolile si cluburile sportive din Romania,apoi contruirea de bazine de inot,piscine,arene de polo,apoi,inca 4-5 centre gen Izvorani, construirea de sali de sport si sali de handbal cu tribune ptr cluburi si ptr scoli,contruirea de piste de atletism, de stadioane,de partii de ski si sanie,de piste de bob,patinoare gratuite in aer liber .
Fara acestea va fii fosrte greu sa te mentii in primele 20 de tari in clasamentul pe medalii iar ce e mai important,sanatatea poporului roman va avea de suferit !Urez succes tuturor,si tie Radu Naum ptr ca va fii i munca titanica din partea tuturor daca vrem sa redresam sportul romanesc.
Cornelius Serghie- fost profesor de educatie fizica Deva,arbirtru si antrenor judo,emigrant in Canada.

# 58 gaby on 25.08.08 at 4:37 pm

punctul I mare.asa este.problema e ca nu putem schimba nimic.nu ne stim interesul si nu sintem uniti.si asa vom ramine multa multa vreme

# 57 viorel on 23.08.08 at 6:34 pm

Bravo, dle Naum!
Punct ochit, punct lovit!
Sa traiti bine (milionarii cu barci) si sa castigati medalii din parti (bietzii sportivi fara conditii de antrenament)!

# 56 cata1973 on 22.08.08 at 11:22 pm

problemele sunt mai adanci, mult mai adanci. au disparut cluburile sportive scolare, in scoli sportul a ajuns doar proba de bacalaureat. bazele sportive sunt vandute fiindca terenul de sub ele reprezinta tunuri imobiliare, antrenorii buni se duc in strainatate, la gimnastica nu mai vine nimeni de la bellu si bitang incoace, in atletism am disparut pur si simplu odata cu retragerea lui gabi szabo, dar noi ne delectam cu fotbalul asta blatuit de alde becali, borcea sau penescu, fotbal pe care voi - cei din presa ii mentionati mereu, in loc sa ii neglijati intr-un mod sublim. concluzia este ca ne meritam soarta si pana nu vom face schimbari majore - practice si de mentalitate - nu vom mai performa deloc ci doar vom asista la un regres continuu, dus pana la nulitate.

# 55 un spectator on 22.08.08 at 1:14 pm

frumos articol dar nu este de ajuns, voi ca ziaristi daca vreti sa schimbati ceva ar trebui sa scrieti in fiecare zi despre medaliatii romani, in fiecare zi, sa purtati campanii de presa pentru terenuri si baze sportive, in fiecare zi in ziare si la T.V., in fiecareeeee zi, altfel rezulta ca si tu ziarist i-ai uitat, sau poate banii vostri vin din alta ramura a sportului …dar nu si sanatatea

# 54 simplu spectator on 22.08.08 at 11:23 am

esti de un populism greu de intilnit.
aveti nevoie sa cistigati o piine asta inteleg.
dar frate/meu este in spital si sa vezi acolo conditii…
decit sa se dea banii peentru salvarea complexului vostru de inferioritate mai bine sa se salveze vieti omenesti.

SI DACA FRATELE MEU VA TRAI ASTA VA FI CAMPION OLIMPIC CU ADEVARAT.

# 53 Dan on 22.08.08 at 10:53 am

Asa e, ai dreptate Radu! Interesant este ca asemenea comentarii, scrise cu sinceritate, sunt tot mai rare. pentru ca oamenii de buna calitate sunt tot mai rari. Perceptia mea despre tine era aceasta - de om cu bun simt si in plus inteligent. Dar perceptia mi-a fost transformata de curand in certitudine, dupa ce am aflat de la un prieten care lucreaza la gsptv, felul in care intelegi sa iti exerciti functia de sef al postului. Sincere felicitari! Si bafta in continuare!

# 52 bogdan on 22.08.08 at 9:14 am

dureros dar corect. Mai dureros e faptul ca la fiecare competitie de anvergura se amintesc aceste lucruri dar nu se ia nicio masura. Probabil va veni o vreme cand nu vom mai lua nici o medalie. Si atunci “marii oameni de afaceri ai tarii” vor putea darama toate stadioanele si salile de sport si vor mai construi niste blocuri pentru “bunastarea poporului”.
Vina e a tuturor. A noastra , a presei, a clasei politice. Vinovati gasim, solutii avem dar cine sa le puna in practica?

# 51 romanescu on 21.08.08 at 11:31 pm

sunteti unul din putinii gazetari sportivi pe care inca ii mai apreciez totusi ar trebui sa puneti in cap de lista langa politicieni si colegii dvstra din media sportiva care a devenit scarboasa

# 50 Vlad_AR on 21.08.08 at 9:51 pm

Chapeau monsieur, cu un singur amendament: noi, astia putinii care rezonam la imnul tarii cantat pentru performerii romani in orice competitie, cei care au pus piciorul pe terenurile de sport pentru altceva decat campanie electorala si chiar si cativa jurnalisti, din ce in ce mai putini din pacate care fac jurnalism sportiv si nu jurnalism monden, si care mai scapa cate o vorba despre idealurile sportive, noi astia toti avem dreptul sa atingem macar pe ecranul tv medaliile alea trudite de altii, si sa ne mandrim cu ei(ele).
Cat despre ceilalti, politicienii de mucava, ziaristii de cancan sportiv si bagatorii de seama, aia pot din partea mea sa atinga…

# 49 stelist din 1977 on 21.08.08 at 8:59 pm

pune si presa , cum zicea cineva, pe lista
sau incepe cu ea

# 48 TYLER DURDEN on 21.08.08 at 8:44 pm

Dar tu,Radule,iti mai amintesti editorialul din urma cu doua saptamani,despre Radoi? :) Incepusera Jocurile Olimpice,prietene,si pe tine te framanta faptul ca (cica!) nashul nu-i dadea voie finului sa plece de la Steaua! Ca si cum Radoi ar fi avut vreodata vreo o problema cu Gigi! El e cel mai favorizat sportiv din Europa,prietene.Nimeni,nicaieri,nu mai e tratat in felul asta de catre patronul clubului la care joaca.Da? Ei,hai acum poti sa incepi din nou sa plangi situatia altor sporturi,dar nu uita sa-l compatimesti putin si pe Zicu.Se pare ca nici el nu e lasat sa plece,desi nimeni vrea sa-l ia :) Hai noroc!

# 47 tarabostes on 21.08.08 at 9:33 am

***
IMNUL NU SUNA! GOARNA TA ** SUNA!
IMNUL RA-SU-NA!
Du-te la scoala si invata ca: jurnalismul are (si) menirea de a intretine calitatea unei limbi!
SI MAI AI SI BLOG…

# 46 Cristi on 21.08.08 at 8:49 am

@ andrdcd:
Gimnastica romaneasca nu a existat niciodata. Tocmai despre fabrica de mutanti de la Deva era vorba. Eu unul nu sunt de acord cu centrele astea spotive facute pt imaginea tarii in lume, similare cu ce fac chinezii… Trebuia sa avem vreo 20-25 de centre ca la Deva si dupa aia sa spunem ca avem o gimnastica romaneasca. Nu sa cautam 8-9 fete pe care sa le tunam si sa vorbim despre “ce talent avem noi romanii”

# 45 biju on 21.08.08 at 8:47 am

…adevar pur in acest articol !
…respect !

# 44 andrdcd on 21.08.08 at 4:33 am

dar eu as pune si presa pe lista vinovatilor.

voi ati distrus gimnastica romaneasca cu scandalul de acum 3-4 ani… ca urmare a lui Belu si Biatng si-au dat demisia, iar parintii au incetat in a-si mai trimite fetele la Deva

# 43 andrdcd on 21.08.08 at 4:31 am

super editorialul asta……

# 42 David on 21.08.08 at 12:26 am

offtopic, dar…
@ionut. Tadici e nascut sa fie primul sub linie de cand se stie. Tadici a stat prea mult. N-are nicio idee tactica, a pierdut pe mana lui categoric finala din 2005, calificarea din 2006, finala mica in 2007, acum sferturi de finala la JO… E un cliseu omul asta… Sigur, mereu sunt vinovati arbitrii, jucatoarele, presa, sala, observatorul s.a., niciodata el. El nu a descoperit inca jocul cu play-maker. Are 3 tunuri pe linia de 9m si spera sa intre un 70-80%, iar portarita sa aibe si ea un 45-50%. Cine a aranjat 4-5 amicale cu HUN si n-a inteles nimic din ele? Eu?!
Mi-e sila de omul asta fara caracter si de antrenorul limitat la locul. Daca o pui pe haotica de Gorbitz in locul lui, vei vedea un joc mai spectaculos.
Handbalul are o calitate ca este f.tacticizat. Un antrenor bun cu o echipa medie (vz Krubholz) poate munta muntii, iar un taran prost cu o echipa buna (vz Tadici sau Covaciu) spune ca el nu e vinovat…

Pagini: [4] 3 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.