Patriotismul de piaţă

  Olimpiadele nu mai sunt sport, ci un tîrg mondial de reprezentare politică

Fostul secretar general al Federaţiei Române de Tenis de Masă, devenit, de cîtăva vreme, american şi antrenor al lotului Statelor Unite, pe numele lui încă neaoş, de Teodor Gheorghe, a învins, cu o echipă de chinezoaice naturalizate la pachet naţionala noastră de ping pong cu 3 - 1. Cu bani, Andorra, Lichtenstein şi Insulele Feroe îi pot naturaliza peste noapte, dacă au chef, pe toţi campionii şi pe toate campioanele olimpice din 2oo8, indiferent de naţionalitate, astfel încît cele trei microstate să ajungă, în 2112, puteri absolute în întrecerile olimpice.

E numai una din imensele porcării, instituţionalizate prin marea afacere publicitară a PATRIOTISMULUI  DE PIAŢĂ. O porcărie chiar mai mare decît cea numită SPORT AMATOR. Trebuie să fii ori nerod, ori orbit de românism ca să urli ” Hai România! ” cînd vezi alergînd, boxînd sau înnotînd pentru bani, dar cu steagul tricolor pe piept, nişte etiopieni, nişte chinezi sau nişte ruşi de prin Sahalin. Există destul loc pentru minciuni şi mai mari. Olimpiadele s-au transformat într-un program de reprezentare politică şi cu acoperire într-o mare afacere. Sportul e doar mijlocul prin care marile puteri economice ale planetei îşi fac jocul.

Doar noi, frustraţii de români, mai credem că talentul şi efortul primează şi că folosul unei Olimpiade e clasarea între primele 15 naţiuni. Sportivii noştri, care răzbesc din cînd în cînd pe podiumurile competiţiilor internaţionale, sunt cu adevărat mari performeri. Însă nu performeri ai statului, ci în sine. Aş spune că aceşti ultimi mohicani ai sportului din România sunt ceea ce încă mai sunt în ciuda politicii de stat în sport.

Domnul Belu, starostele de circumstanţă a unei politici falimentare în sport, a ştiut de ce nu-i prudent să plece cu lotul în China. Dumnealui ştie că nu mai aveam ce spera şi că ar fi devenit subiect prioritar pentru media. Aşa, dînd bir cu fugiţii la decontul olimpic, poate să se uite liniştit la televizor cum nu existăm şi cum cheltuim banii contribuabililor, mulţi, puţini cîţi sunt, cu vechea minciună naţională de presă numită ” Totul e să participi”. Dacă “Totul e să participi”, atunci de ce domnul Belu nu participă?

De fapt, n-am nimic să-i reproşez marelui antrenor Octavian Belu. Poate doar vanitatea de a pierde, ca şef al sportului, o parte din ce a agonisit, în stimă şi admiraţie, ca producător emerit de medalii olimpice. Problema nu e în biroul domniei sale, ci la guvern, la toate guvernele noastre de după 1990. Sportul de reprezentare e treaba politicului. Domnul Băsescu ar avea mai multe motive de a lăcrima la Bucureşti decît la Beijing. Personal, cred că nici n-are dreptul de a plînge de bucurie, cînd ajunge un român la medalii, fiindcă n-a făcut nimic pentru reprezentarea noastră olimpică. Dacă ar fi făcut, foarte probabil că domnul Belu l-ar fi însoţit în China. Restul, cum spune un dicton, e tăcere. Şi ce tăcere! O tăcere de sfîrşit de lume!

17 comments ↓

# 17 Dumitrescu Vladimir Luchyan on 15.01.09 at 11:06 am

Da , este adevarat. E trist ce se intampla…Sa le uram succes tuturor sportivilor romani…Si sa ne rugam bunului Dumnezeu ca tot mai multi romani,indiferent de varsta sa faca miscare si sa dispara aceasta atitudine de ironizare a unuia sau altuia patimas dupa sport , indiferent de varsta….

# 16 florin on 20.08.08 at 10:41 pm

D-le Ioanitioaia imi pare rau sa vacontrazic, dar poporul american este constituit din emigranti indiferent cind au venit pe aceste meleaguri. Ca noi nu stim sa ne pastram valorile si ca ne batem joc de ele, este cu totul alta problema. N-ati vrea cumva ca acest om de la tenis de masa sa traiasca in Romania la mila unuia ca Taher sau becali?
Nu vad logica articolului.

# 15 Tudor(gt) on 20.08.08 at 8:10 pm

@Litovoi __nu te supara “prietene” dar cred ca traiesti intr-o lume paralela !!!!!Ai auzit ce a sp[us jamaicanul ala care a facut RM si la 100 si la 200 ca ia numai 25 de mii de dolari , dar nu-i bai ca are sponsori si vor mai veni ca defapt acela e venitul lui !
Treziti-va oameni buni ,s-au dus cu povestile lui Creanga , acum avem supermeni , batemeni ……!!!!!!!!!!!!!
NU ai “spate” nu faci sport de performanta , apropo de Dragulescu , cum a ajuns sa concureze la olimpiada cind medici din Europa si de la noi i-au zis ca gata s-a terminat sportul pentru el , a trebuit sa mearga la ati specialisti in SUA , pe banii cui ? Nu-mi place dar astta e , pe bani lui Becali .

# 14 zsigodya on 20.08.08 at 5:48 pm

Ma nene Tudore, langa toata pleiada de maimutzoi care au pus umarul la daramarea sportului romanesc in ultimii 20 de ani, i-ai adaugat, absolut nepotrivit, exact pe domnul Bellu (care A MUNCIT exact tot atatia ani pentru ca rrromanii dumitale, impostori desavarsiti, sa se laude acum cu multe medalii, dintre care buna parte din aur) si Basescu (care mai incearca sa mai faca ceva in politica pentru ca sa nu se duca totul dracului in tara asta). Oare cum ai reusit ? Sa fie de vina oare argintii trans-oceanici ? *** ca la pro-americanii astia de mai jos, care prima data lauda eficienta capitalista in productie si in sport, pentru ca apoi sa o scalde dand exemplul Rrromaniei si Ungariei devenite capitaliste si dezastre sportive in acelasi timp… Sau arhitecti din astia de care nu a auzit nimeni, dar care au obraznicia sa-i numeasca “sobolani de birou” pe cei care au muncit o viata…? Om fi oare, asa cum se vede pe plan international (fie la olimpiade, fie in Spania, Italia si alte locuri) si local, doar o tara de impostori cu gura mare ?

# 13 colaps on 20.08.08 at 12:24 pm

@litovoi, suntem mult prea preocupati sa facem bani, afaceri, combinatii, sa ne plangem ca ne este foarte greu atunci cand intoarcem masina in curtea casei, si mai ales sa pierdemm vremea in fata teveului de unde sa invatam ca in Romania sa fii tare inseamna sa fii shmecher, nu inteligent sau muncitor.
@adi_stelistul: a disparut in primul rand dopajul adi, si aici nu includem doar luptatorii si halterofilii bulgari, ci si de exemplu atletii americani, inotatorii rusi, etc etc

# 12 GFM on 20.08.08 at 12:02 pm

Litovoi, sunt in asentimentul tau. Avem acum si vom avea in viitor generatii de sclavi ai computerului, oameni care nu stiu sa mearga corect pe strada ca de sport ce sa mai zic. Conditiile sunt minimale, dar principala vina o au parintii care pericliteaza starea sanatatii copiilor prin indiferenta si ignoranta.

# 11 Litovoi on 20.08.08 at 10:37 am

Performatzele sportivilor nostrii sunt mult superioare culturii sportive natzionale. Restul sunt vorbe de claca.
Lasatzi barfa si luatziva copiii sau nepotzii de mana si facetzi putzina miscare! Cititzile seara copiilor sau nepotzilor istoriile eroilor olimpci antici . Ei nu aveau armate de medici, antrenori sau sponsori in spate. Si mai ales invatzatzii spiritul adevaratei competitzii. Adevaratul castigator este cel care isi atinge limitele si concureaza cinstit respectandusi adversarii. Asta este valabil si in viatza. Catzi dintre noi facem, insa, asa?

# 10 Tudor(gt) on 18.08.08 at 7:54 pm

Excelent spus !
NU FAC NIMIC dar au pretentii si se mindresc cu cei care iau medalii . Lipa se roaga de ei de cel putin 8 ani de zile sa faca pista olimpica pentru canotaj , au facut !
De celelalte sporturi ce sa mai zicem , innot , polo sau sarituri in apa , hai ca la hndbal mai e cum mai e , pentru ca sint VECHILE sai care au mai fost cirpite asa ca ……!

# 9 Lucian006 on 18.08.08 at 6:56 pm

Poate ca pe multi nu-i intereseaza, poate ca multi ar vrea sa traiasca ca-n Andorra sa aiba banii lor, sa nu apartina nici unui popor, sa nu se simta legati de nimic. Dar mai sunt si unii care mai au speranta si o dau si altora. Nu doar banii conteaza, conteaza sa fii si om, sa ai si emotii sa te doara cand pierzi si sa te bucuri(sa plangi cateodata) cand castigi. Doar asa nu ajungem niste roboti indoctrinati. Hai ROMANIA!

# 8 LUPULICA on 18.08.08 at 2:28 pm

pe cine ar deranja daca romania ar fi o tara dezvoltata si civilizata ca louxemburg-ul si ar avea sportul la nivelul lor? cu ce v-a ajutat prezenta la euro 2008? au crescut salariile, pensiile, ceva? sportul trebuie sa fie practicat de tot romanaul pentru sanatate si recreere..cine vrea sport profesionist, n-are decat! jurnalistii de sport pun semnul egal intre natiune dezvoltata si civilizata si medalii..pai cum e cu cubanezii? sau cu etiopienii, kenienii? traiesc astia mai bine decat lichtenstein si andorra, sunt mai fericiti? voi ce ati dori sa fiti etiopieni sau andorrieni? ziaristii sportivi sunt cei mai analfabeti dintre jurnalisti!

# 7 gsptv on 18.08.08 at 11:21 am

Iar e Basescu de vina ca nu baga guvernul bani in sport? Pai el mai mult decit sa dea niste decoratii nu cred ca poate, nu intra in atributiile lui, sau iar vreti sa incalce Constitutia? :)
Lasind gluma la o parte, nu a zis Tariceanu, la inceput de mandat, ca sportul nu e in primele 10 prioritati ale lui, deci ale guvernului? De ce credeti ca s-ar fi schimbat?

# 6 GFM on 18.08.08 at 9:19 am

Nea Tavi, de acord cu mesajul. Nu se ocupa nimeni de sport la nivel de guvern, sunt baietii ocupati sa fure ce a mai ramas.
Totusi, rezultatele sunt multumitoare raportat la ce sistem de pregatire avem. Era evident ca la un moment dat nu o sa mai rezistam doar din talent cu gimnastica si canotajul.
Chiar dak ai inceput sa-ti revii, mai dadushi o data cu ea de gard cand ii facushi frustrati pe romani. Grija mare, Nea Tavi.

# 5 emil on 18.08.08 at 8:54 am

Cu patru medalii de aur la discipline diferite,e greu sa spui ca Belu nu s-a ocupat de sport din pozitia in care se afla,ca nu a facut “ceva”.

# 4 500 $ FREE fara Click on 18.08.08 at 12:18 am

***Mercenari :(. Ce rost are sa main te uiti la olimpiada knd se intamapla asa ceva :(***

# 3 marius sev on 17.08.08 at 10:51 pm

corect si la obiect ce sustineti! oare la atitea bucurii oferite de sportivi nu s-a gasit niciun politician cu functie si dragoste de sport care sa construiasca macar ceva. De ce oare s-a decredibilizat Belu?De ce oare dupa ce a condamnat sistemul accepta azi sa faca parte(chiar daca partial) din el.Acceptind oferta,dealtfel generoasa,a lui Basescu a acceptat nesimtirea si neimplicarea celor pe carei reprezinta.Pacat!

# 2 arh. Gheorghe Petrescu on 17.08.08 at 9:36 pm

D-nul Octavian Belu a participat la Olimpiada de la Beijing in fata,…..televizorului. A dat cu presupusu, ce vreti mai mult de la el. A fost dat afara din Lotul Olimpic de Gimnastica, sau sa dat singur, nu are importanta, acum, e un sobolan de birou ce spune CE si CUM. Daca pentru domnia sa asta este OK., noi nu avem ce sa facem. Asa ca, HAI ROMANIA, cu ce avem.

# 1 adi_stelistul on 17.08.08 at 8:21 pm

Imi amintesc ca , incepand cu 1952 si pana prin 1992 , tarile comuniste aruncau in lupta orice pentru victorie. Mi-amintesc ca erau editii in care ne clasam pe primele pozitii in clasamentele pe medalii (exceptam Los Angeles sau Moscova - din motivele cunoscute) , dar la Montreal , cu 27 de medalii am terminat pe locul 4 la total medalii. Singura tara capitalista care conta in primele 7-8 pozitii era SUA. URSS,RDG , iar in plan secund Ungaria,Romania,Polonia,Bulgaria sau Cuba (din 1984 si China) dominau clasamentele.
Ulterior s-a investit mult mai mult in sport pentru ca si disciplinele olimpice au inceput sa aduca bani . Iar noul razboi rece a fost pierdut ca si cel original pentru ca pur si simplu sistemul capitalist e mai eficient.
Tin minte ca la Atlanta , Marea Britanie a avut un singur aur. Acum e pe locul 3 in clasamentul general.
Noi ne plangem , dar ce sa zica ungurii , de pilda, care sunt pe locul 6 in clasamentul all-time al olimpiadelor si acum, daca nu-l aveau pe Laszlo Cseh (cu 3 medalii de argint) , nu stiu pe unde erau. La scrima au luat un bronz!!! E incredibil. Ei , care castigau de 8 ori consecutiv aurul la sabie, care luau si 4 medalii de aur la o singura editie! Noroc ca le-a ramas poloul. Sarbii nu s-au calificat la baschet. Ultimele doua editii la europene (deci fara americani sau argentinieni) au terminat pe 9 (desi au jucat acasa!) si apoi pe 13! In Bulgaria parca au disparut toti halterofilii ,boxerii , luptatorii aceia fantastici, atletele extraordinare de la garduri,de la inaltime, de la disc…
In sfarsit , evident ca se poate si mai bine. Doar ca e din ce in ce mai greu . Si trebuie investitii, bani . Ar trebui revitalizate , poate , centrele de pregatire olimpica. Dar nu cate unul singur , ci eventual 2-3-4 la fiecare disciplina cu potential. Pentru a avea si concurenta la nivel intern.
Sigur ca toti suntem destepti cand avem de spus ce-ar trebui facut , dar iata ca altii chiar si-au dat seama ca sportul are rolul lui in viata unei societati si, dupa ce si-au facut autostrazi,au asigurat utilitati si ultimei casute de pe varful muntelui si si-au pus la punct , in general , toata infrastructura, investesc mult in sport. E de discutat daca nu cumva ar trebui sa parcurgem si noi cu rabdare etapele parcurse de ei sau putem “arde etapele” ? Poate reusim sa marim viteza, macar.

PS Revedeti putin prima fraza a celui de-al patrulea aliniat al textului. Toata stima!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.