Senzaţional de neinteresesant!

În Turcia, la Bursa, un club al fanilor Bursaspor, e şi o şcoală a tribunei fără golani

Aflîndu-mă la Bursa, un oraş de două milioane şi jumătate de locuitori, despre care tot ce ştiam e că echipa lui Giani Kiriţă, Bursaspor, luptă pe la mijlocul clasamentului în campionatul Turciei, am ajuns şi la clubul fanilor. Şi nu într-o zi oarecare, ci înaintea unui meci amical, dar de mare orgoliu în ambele tabere, cu Galatasaray.

Culoarea verde, a muntelui Uludag, la poalele căruia e aşezată urbea, apare în numele unor importante instituţii muzeal-turistice şi în emblemele locului. Logic, tradiţionalul fular de fan e verde. La întrunire, mai bine zis la lecţia săptămînală de spirit civic şi de igienă a prezenţei la stadion am fost conduşi, eu şi micul grup de români, din care făceam parte, chiar de primarul sectorului, domnul Ozgen Keskin, un foarte cunoscut romancier, poet şi om de teatru.

Să ne imaginăm că primarul sectorului 5 care este din Bucureşti ar fi un foarte cunoscut scriitor şi om de cultură, cu mai multe cărţi traduse în cîteva limbi, şi că la iniţiativa sa clubul unor fani a devenit un fel de şcoală serală, unde se învaţă regulamentul sacru al spectatorului model. Să ne imginăm, de asemenea, că asta s-ar întîmpla şi cu ultraşii lui Dinamo, cu nucleul dur al tribunelor de la Rapid şi de la Steaua şi, în general cu oricare grupare de fani de la noi. 

Intr-un climat social confuz şi într-un campionat marcat de corupţie, cum e al nostru, tot ce e normal la alţii apare ca senzaţional. Dar un gen de senzaţional de la periferia interesului public. Să încerce numai un om de bine, manierat şi cu un limbaj decent să-i propună  unui finanţator înfiinţarea unei clase de bunăpurtare la meci, că devine imediat bătaia de joc a tuturor.

Primarul scriitor mi-a spus că dinadins a deschis clubul fanilor într-un centru cultural foarte activ, ca să se înveţe şi tinerii cooptaţi aici cu traiul bun, cu o anume disciplină a locului unde au loc întîlnirile lor. Sincer vorbind - mai ale că ora era tîrzie - am avut senzaţia că visez. Clădirea - o baie turcească restaurată şi transformată în casă de cultură - aducea în multe privinţe cu o aripă mai nouă a Cotrocenilor. L-am întrebat pe primar dacă nu s-a exagerat cu bunăstarea, iar domnia sa mi-a răspuns că îndeobşte în aceste grupări temperamentale se adună copii şi tineri din medii sărace şi că el se simte dator să le dea o orientare bună, să nu-i lase în voia străzii şi a găştilor de cartier.

Asta a fost tot. Dacă totuşi am scris acest articol senzaţional de banal e pentru că, la rîndul meu, m-am simţit dator primarului de sector din Bursa.         

19 comments ↓

# 19 G F on 13.08.08 at 11:28 am

florian: cum poti ,maria ta, sa asociezi numele lui nae ionescu, marele creator de scoala de gandire si simtire romaneasca, cu semidoctul octavian? putea sa se nasca in acelasi pat si ramanea o distanta de milioane de ani lumina intre ei! putem sa aruncam niste nume-n pagina, sa vada lumea ca le stim, insa cu decenta.
octavian are un talent vadit de a injura cu pretentii si atat! daca ii iei injuratura si incruntarea-i marca inregistrata, ce-i mai ramane?

# 18 florian on 12.08.08 at 6:32 pm

Inca o chestie pentru tipul semidoct de mai devreme, dar si pentru mosu de Octavian: Bursa are 1.562.828 de locuitori.

# 17 florian on 12.08.08 at 6:29 pm

Acum doi ani, la Gaudeamus, la etajul doi, domnul Octavian oferea carti cu autografe… m-am apropiat de standul golas si am luat o carte. Ajuns acasa, am rasfoit-o si am incercat sa ii descifrez stilul mucalit. Care mucalit? Nici macar… cu toate ca avea inserate personaje din Obor, deci fauna, nene! Nimic, fara vlaga… fara nimic demn… dume si bancuri seci.
Inainte era viu, acum e fad, mort, parca fara talent. Ce ***, dom’ Octavian, doar esti din acelasi oras cu Nae Ionescu.

# 16 mike on 12.08.08 at 5:53 pm

Sa fim seriosi! S-a trezit si *** Tudor Octavian sa mai vada si el cum e prin lumea asta, pt a avea subiecte pt ziarul in care scrie! Are o parere mult prea buna si distorsionata despre el insusi in ceea ce priveste TALENTUL de scriitor! Sa fim seriosi! Si-a gasit subiect de articol in ziar! Ce sa-ti spun!!!!!!! Toti esuatii si ”desteptii” de romani se imagineaza fie genii, fie inepti si inapoiati fata de marea majoritate a celorlalte popoare, insa nu fac SINGURUL LUCRU CARE I-AR SCOATE IN LUME: SA INVESTEASCA IN PROPRIA PERSOANA PT A AVEA SUCCES CU ADEVARAT IN VIATA! Dl Tudor Octavian uita ca oameni din generatia lui sunt NISTE RATATI IN A-SI CRESTE COPIII, UITA CA EI AU FOST CARPELE COMUNISMULUI IN ROMANIA, SI CA OAMENII CREEAZA REALITATILE IN JURUL LOR ( REALITATI FFFFFFFFFF TRISTE DIN JALNICA, PRAFUITA SI SARANTOACA ROMANIE)! Si romanii pot deveni exemple bune pt altii, doar ca sunt RATATI in a-si creea BRANDUL COMERCIAL SI A INVESTI IN PROPRIA IMAGINE, INSA ASTA NU INSEAMNA CA NU EXISTA SI LA NOI OAMENI DE SUCCES! DOAR CA NU POATE SCRIE DL Tudor Octavian despre ei intr-un ziar de sport, pt simplul motiv ca acele persoane de succes sunt persoane private care isi baga …. in multe din realitatile vietii publice din tara lor, si anume Romania!

# 15 figo on 11.08.08 at 10:53 pm

o mica corectie, bursa are 250.000 de locuitori nu 2,5 milioane! in rest….NEINTERESANT :-)

# 14 graur on 11.08.08 at 10:35 pm

Da GF,stiu ca nu mai scrie in Gazeta,dar am vrut sa-i pomenesc si numele Domniei sale ,pentru ca este un om de mare valoare.Cat despre “Domnul” Gigi,…<ar trebui ignorat.Atat.

# 13 GFM on 11.08.08 at 4:30 pm

Opa Nea Octaviane, eu zik ca dai semne evidente de redresare. Imbucurator limbajul si mesajul, lipsit de obisnuitele incitari anarhice.
Iata ca se poate, grija mare sa nu derapezi iar.

# 12 LUPULICA on 11.08.08 at 12:27 pm

pai e posibil si la noi asa ceva , nea’ todorele! la sictirul 5 e primar vranghelea, asa ca ,,se merita,, incercat! parerea mea!

# 11 G F on 11.08.08 at 11:32 am

pt graur: din pacate domnul paraschivescu nu mai scrie despre fotbal, din pricina de becali si altii asemenea. curajoasa decizie! daca ioanitoaia si tolontan ar intelege demersul lui paraschivescu, nu i-ar mai oferi atata publicitate desantata ignarului cioban.

# 10 G F on 11.08.08 at 11:28 am

iata ca se poate! dl octavian paraseste postura arhanghelului violentei si ofera spre meditatie un exemplu pozitiv. excelent. partea mai putin placuta este ca, desi simte ca ii iese un articol bun, dl octavian acuza banaliatatea. asa e domnule octavian, sa faci educatie e banal. pare mult mai atractiv sa arati cu degetul, sa vituperam sfichiuitor sau sa injuram doct. tocmai din acest motiv sunt mojicii la putere, insa comportandu-ne ca ei, la dam dreptate. sper sa fi inteles si matale sa nu fie doar o ratacire acest articol.

# 9 gaccu on 11.08.08 at 8:51 am

Din nefericire gazetari precum domnia voastra sunt atat de putini…Chiar daca cei care ar trebui sa inteleaga nu citesc articolele dvs. , macar suntem si cei carora le aduceti un strop de bucurie microbistica intr-un noian de mocirla becalo-iancu-borcea-copos….iana

# 8 bogdan&dragos Emirate on 11.08.08 at 8:09 am

Domnule Tudor,
Aveti dreptate in ce spuneti, sa fii barbat nu inseamna sa spargi capete de jandarmi si sa sustii ca ai facut-o in numele clubului, ca eshti ultras! Te duci la stadion ca sa vezi live 22 de jucatori care fac barbateste spectacol, si la sfarsit cine e mai bun sa castige! Ar trebui sa ii vedetzi pe astia in Golf aici cum se manifesta dupa meci, o tin cateva ore in claxoane si nebunie dupa meci, a doua zi viata o ia de la capat! Toate cele bune si

# 7 TAViX on 11.08.08 at 4:08 am

Excelent articol. Din pacate domnule Octavian, aceste lucruri nu o sa le vedeti in urmatorii 200 de ani la noi in tara. Nivelul de educatie al “suporterului” roman, rareori depaseste 8 clase, cat despre civilizatie si comportament inca suntem cu 500 de ani in urma…

# 6 graur on 10.08.08 at 7:17 pm

E foarte bine ca ati scris despre acest lucru,dar va spun un lucru de care sunt foarte dezamagit:am observat foarte multi cititori de Gazeta care nici nici nu i-au in seama articolele scrise de dumneavoastra,de T.R.U.,de Radu Naum,de Radu Paraschivescu,s.a.m.d.,si este foarte pacat.Nu realizeaza cat au de pierdut,cate pot invata de la niste oameni de valoare precum dumneavoastra.De pustii care vin la stadion,nici nu mai pomenesc.Atat.

# 5 foto nunta on 10.08.08 at 6:09 pm

excelent!

# 4 *** on 10.08.08 at 6:03 pm

O lectie d civilizatie.Multumim domnule Tudor!Sunt sigur k si ultrasii nostri doresc un loc d cultura,unde sa discute despre arta,o carte :) .Ai nostri nu stiu sa scrie si sa citeask dar sa se intalneask sa discute :)

# 3 vasco on 10.08.08 at 4:21 pm

Scuze,l-am omis pe copos si precis as fi fost considerat rapidist.Numele li le-am scris intentionat cu litere mici,din respect…

# 2 vasco on 10.08.08 at 4:19 pm

Bravo d-le Tudor Octavian!Cred insa ca ceea ce scrieti nu va face obiectul interesului microbistilor de la noi,nu de alta dar noi romanii in general avem o parere mult prea buna despre noi si mult prea proasta despre alte natii in afara celor occidentale.Asa ca nu ne intereseaza ce fac turcii,iistim ca sunt lenesi si necivilizati desi majoritatea dintre noi nu am fost acolo decit pentru cunoscuta “bisnita” in anii de inceput ai capitalismului original romanesc.Frumos demersul dumnea voastra dar…noi raminem cu Vanghelie si economatele lui si cu minunatii nostri membri ai galleriilor noastre,becali,borcea,muresan,iancu,mititelu…

# 1 pyrrhus on 10.08.08 at 4:07 pm

excelent!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.