Cu Dinu, departe de Beijing

La 60 de ani, Cornel Dinu e cel mai rezisternt paradox al fotbalului românesc

Fidel pînă la autodizolvare dinamovismului, Dinu a dezvoltat o calitate profesională complet separată. Dinamovismul nu a reuşit nicodată să absoarbă statura jucătorului şi Dinu a rămas, alături de Mircea Lucescu, un  dinamo-fundamentalist, dacă nu iubit, atunci respectat de tribuna stelistă sau rapidistă.

În fond, Dinu e inventatorul pasei lungi-englezeşti în România, prima maşină de tackle şi cel dintîi mare fondist de tip Cooper, într-un fotbal care a descoperit, prin el, varianta fizică şi morală britanică. Dinu a sugerat, devreme, pe al sfîrşitul anilor ‘60, un anume fel de a juca şi de a gîndi pe care fotbalul românesc l-a recuperat abia la sfîrşitul anilor ‘70. Dinu a fost marea excepţie a generaţiei sale şi îi va fi, foarte probabail, ultimul supravieţuitor. Marea epocă a generaţiei Mexic a fost o perioadă de educaţie sportivă precară, cu eroi fabuloşi dar imprudenţi. Rata de pierderi a fost uriaşă. Dobrin şi Dumitrache au căzut repede, ajunşi din urmă de amatorismul total al moravurilor. Între atîţia copii săraci şi vulnerabili, Dinu a fost o premieră educată şi asta explică atît longevitatea lui evidentă, cît şi ruina sfîşietoare a lui Sandu Neagu. Dinu a dat întîiul proifl de adolescernt modern al fotbalului românesc. Figura de ambiţie intelectuală şi rebeliune pop a pletosului, cititului şi vocalului Dinu a fost o noutate, Într-un peisaj dominat de talente condamante la risipire, singularitatea provocatoare l-a împins spre teribilism şi aşa au apărut excesele profesorului de astologie conspirativă comparată. Ghicitul în istoria Palestinei şi sîrbismul neîmpăcat au ciobit un timp inteligenţa sclipitoare a analistului, dar faza e încheiată. Dinu a revenit, ca întotdeauna, cu o rezistenţă rară la (propriile) excese şi e astăzi la mii de ani lumină deasupra elitei conducătoare dinamoviste.

Ceva din calitatea îndărătnică a primului nostru mare mijlocaş defensiv a rămas în vigoare. Ceva acerb, inteligent, contradictoriu, dar onest. Fair, dar nu festiv. Şi asta spune de ce rîndurile despre Dinu la 60 de ani sînt mai aproape de sportul adevărat decît regulamentarul blabla despre Olimpiada care începe mîiine şi se va încheia -  nu mai e mult! - pe 24 august. Cu triumful prevăzut.

44 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 44 Suginel Pulescu on 11.08.08 at 8:42 pm

la multi ani

# 43 Pelendava on 11.08.08 at 12:52 pm

Daca asa vrea lumea ia un “La multi ani” si de la mine , dar pacat de tine ca ai ramas caracterul cel mai jalnic din “longevivii” fotbalului romanesc, sau ce-a mai ramas din fotbal. Ai fost si ,din pacate, ai ramas un diletant cu “pretentii” intelectuale dar bruma de inteligenta ce-o ai tot in stil viclean o uzezi. Iar tie, ziarist di-ma-no-vist, nu-ti urez ca nu pricepi!

# 42 lae canibalu on 11.08.08 at 3:27 am

Incep cu “La multi ani ” Dinu !!! Realizez ca un ziarist te poate face urias cind tu esti un om deosebit ! In opinia mea Dinu nu a fost ce ziaristul sugereaza.Spun asta in cunostinta de cauza Am urmarit echipa nationala de la debutul lui Dinu (Austria- Romania 1-1 la Linz )pina in zilele prezente si va pot spune ca nu a existat in istoria ei un circotas si un caracter mai mizerabil decit Dinu !Poate pe undeva Lucescu !La Mexico 70 Dobrin ,Raducanu, Dan Coe au fost victimele Gastii dinamoviste.S-a ratat o calificare in sferturi foarte posibila ! La echipa de club Dinu a facut posibila intemnitarea lui Alexandru Boc,un concurent foarte periculos ! De fapt Dinu a pornit scandalul in bar cu ofiterul militar ,iar cind a inceput s-o incaseze Boc i-a sarit in ajutor si l-a cotonogit pe maiorul in cauza.La ancheta tribunalului Dinu a iesit curat ,iar Boc s-a ales cu inchisoarea !Deh,Boc era un om obisnuit,fara pile,iar Dinu era student la Drept si cu pile tari ! Condamnarea ar fi insemnat adio facultate ,iar azi nu s-ar fi vorbit de “Procuror “!Ce stoper a pierdut nationala prin Boc !!! A mai jucat la Rapid dupa ,dar la nationala nu avea dreptul din cauza legii ! Dinu a refuzat sa joace in Nationala 1970 contra Nationala 1980 pe motiv ca el e inca bun pentru Nationala 1980 si nu e “veteran”1970 !Ce meci a facut Dobrin,fie iertat ! I-a facut parul cret lui Cornelus,mai ceva decit cu un an inainte cind ,de unul singur,i-a ingropat pe dinamovisti in “groapa”luindu-le campionatul ! Probabil razbunare pt Mexic !In ce priveste jocul lui in teren era foarte dur,cu intrari peste limita admisa .Daca Romania,prin absurd,ar juca azi la Copenhaga cu Dinu in teren pun pariu 1/1000000 ca publicul inca ar fluiera la fiecare atingere a lui Dinu.DE FAPT A FOST,SI INCA MAI ESTE, CEL MAI AVERTIZAT SI ELIMINAT JUCATOR DIN ISTORIA NATIONALEI !!! pe locul doi Lacatus ,iar pe trei Hagi ,dar Dinu e un pitic pe linga acesti doi titani ai fotbalului romanesc ! Ca si contemporan de generatie cu tine inca o data “La Multi Ani ! ” Dinule .

# 41 vasco on 10.08.08 at 9:06 pm

S-ar putea face un sondaj pentru a vedea proportia de primitivi inculti:-dinamovisti.Cine altcineva ,in afara de militieni,mai poate tine cu echipa MI?

# 40 PELE on 10.08.08 at 8:51 am

TRU,CAND AI SA SCRI SI DESPRE CARACTERUL MIZERABIL AL “PROCURORELUI,CUM II SPUNEA LITA DUMITRU,INTRECUT DOAR DE CEL AL LUI MIRCEA LUCESCU?CUM L-A LUCRAT CU GENERALII SECURITATII[DIACONESCU S.A] PE DUMITRU NICOLAE NICUSOR CARE SE AFLA CU ECHIPA IN CANTONAMENT LA PREDEAL,CA SA-I IA LOCUL DE PRINCIPAL PE BANCA! CU NICUSOR SE OBTINUSE VICTORIA CU HAMBURG,CEL MAI BUN REZULTAT DIN ISORIA CLUBULUI,NEEGALAT NICI PANA ASTAZI.

# 39 Dturdes on 09.08.08 at 10:53 pm

RUSINEA TARII dinamo si dinu PETELE DE RUSINE DE PE OBRAZUL ROMANIEI!!!
***

# 38 vatafu george on 09.08.08 at 5:06 pm

Respect pentu o CAPACITATE asa cum este Domnul Cornel DINU , IAR CEI CE , VORBESC DESPRE UN OM DE TALIA DUMNEALUI NU AU CE CAUTA IN VIATA ASTA INCA O DATA ;’ LA MULTI ANI DOMNULE DINU, AS STA LA O SUETA CU DUMNEAVOASTRA SPER SA APUC ACEA ZI IN CARE SA POT FII FATA IN FATA CU ACEASTA EMBLEMA A ZILELOR NOASTRE .

# 37 mfm on 09.08.08 at 2:22 pm

respekt CORNEL DINU pentru tot ceea ce afacut ptr. dinamo

# 36 stan marin on 09.08.08 at 12:59 pm

C.Dinu a fost un fotbalist ambitios,tenace si dur,fara a avea un talent innascut.Pase lungi da Domide,Dumitru si multi altii,Dinu avand avantajul ca,traind pe langa si din fotbal a fost mereu in prim plan.Rau de gura la adresa altora,el a suferit si inca sufera ca n-a avut succes ca antrenor,il uraste pe Lucescu tocmai pentru succesele acestuia si ,in general n-a scapat antrenor roman fara a fi ridicularizat de Dinu.El ramane un bun orator si atat.

# 35 vasco on 09.08.08 at 11:49 am

Mershat,sunt sigur ca faci parte din una din aceste doua categorii:militian sau retardat,incult oricum un om care nu gindeste.Sunt singurele doua categorii pe care le inteleg atunci cind vine vorba de cei care “tin “cu dinamo sau cu ceva legat de acest club al celor care na faceau sa ne fie frica sa spunem ca e frig in case sau ca e intuneric sau ca ne e foame.Orice om normal la cap si in afara uneia din categoriile de mai sus nu poate tine cu ei.Acum e clar?

# 34 victor L on 09.08.08 at 8:39 am

mamulos 31,
e vorba de fotbalistul Dinu, si nu de antrenorul ori filozoful cu acelasi nume.
La multi ani.
(chiar daca nu sint dinamovist)

# 33 gore on 09.08.08 at 7:25 am

Indiscutabil, Dinu ar fi foarte deştept dacă n-ar fi tâmpit de tot. Cât priveşte pasa, el a inventat nu pasa lungă (fusese deja inventată), ci pasa prea lungă, al cărei maestru neegalat va rămâne pentru totdeauna.

# 32 G F on 08.08.08 at 6:56 pm

bre socol, nu te trage de sireturi cu t.r.u., nu vezi ca umbla descult?(am parafrazat o vorba celebra de-a lui nichita, spusa unuia care l-a salutat cu “ce mai faci ba nichita?” daca nu intelegi, si ma astept la asta, nu-i nimic. mie mi-ar lua cateva secunde sa-ti explic, insa tie tie nu ti-ar ajunge o viata sa intelegi!

# 31 mamulos on 08.08.08 at 3:04 pm

Dar cand antrena pe ASA Targu Mures, acum 20 de ani, “satelitul” Stelei tot asa mare dinamovist era hahalera asta de Cornel Dinu? Cat timp ramane el la Dinamo, indiferent de functie, adversarii “cainilor” nu trebuie sa-si faca griji. La mult ani, Mister, ramai acolo, Ghencea te iubeste!

# 30 Video Liga I - Click aici!!! on 08.08.08 at 2:21 pm

Romania cred ca va avea si ea sansa ei la Olimpiada prin Gimnastica si Handbal, fetele lu tadici fiind unele deintre cele mai bune jucatoare din lume!

# 29 Cata on 08.08.08 at 1:46 pm

Dati cezarului ce-i al cezarului: Dinu a facut traba buna la Dinamo si e trup si suflet pentru echipa. Dar pe voi nu va amuza stilul lui de a vorbi? :))
E in stare omul asta sa scoata niste aberatii..!
Nu m-ar surprinde sa-l aud o data ca zice “Pasa lui Bratu a fost la fel de subtila ca intertextualitatea din literatura occidentala post-modernista”
Ma termina psihic omu’ asta :))

# 28 ION on 08.08.08 at 12:29 pm

D-le TRU surprinzi continuu. De la cele scrise la aniversarea Clubului Dinamo cind te-am facut tocanita pina la deschiderea unui blog in cotidianul in care lasi pe toata lumea sa se exprime absolut liber fara urma de resentimente si cenzura nu cum fac alti colegi de-ai d-voastra cenzurind (absolut de condamnat) dumneata dai dovada de un om absolut democrat. Te-am judecat gresit si imi cer scuze. Totusi un sfat nu conteaza ce optiuni politice avem dar mai ponderat il laude la adresa stit d-voastra cui. Sa nu inceapa sa-mi aduca aminte ce ceasca. Cit despre ce ati scris despre DINU sint de acord cu d-voastra. UN MONSTRU SACRU asta-i Dinu pentru dinamovisti. Este unul din ciinii de pe sigla lui dinamo alaturi de alt monstru sacru NunweilerIII. Am avut norocul sa-i vad jucid pe amindoi. De la ei NIMENI nu a mai fost ciine adevarat. Poate doar Augustin si Andone ar mai putea intra in galeria asta.

# 27 Petrisor Socol on 08.08.08 at 11:08 am

Dizgratios este acest aceasta chestie numita TRU, duce mai degraba a o hiena

# 26 status-quo on 08.08.08 at 10:54 am

LA MULTI ANI!

# 25 500 $ FREE fara Click on 08.08.08 at 12:50 am

ultimul m onstru sacru

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.