Victime colaterale

Să nu ne facem iluzii! Oricine cîştiga drepturile TV proceda la fel

În lumea în care trăim interesul privat are prioritate şi coincide cînd şi cînd cu interesul public. Avem exemple peste tot. Şmecherii taie pădurile, iar pe cei mulţi şi amărîţi îi îneacă inundaţiile. Bucureştiul se sufocă fără drumuri şi parcări, dar autorizaţiile de construcţii se dau fără număr. Să venim la fotbal. Goian e lăsat să se usuce la soare, în timp ce Steaua suferă la Vaslui, iar echipa naţională are nevoie de el. Ca şi de Dani Coman, o altă victimă în conflictul dintre interesul de grup şi cel individual.

Campionatul s-a umplut de străini mai mult sau mai puţin onorabili, iar juniorii noştri aşteaptă să le vină rîndul la anul şi la mulţi ani. Creşterea valorică a ligii e de faţadă pentru că baza e fragilă, iar peste 4 ani “naţionala” va avea toate şansele să devină o ruină, pentru că interesul patronilor de club e deocamdată în contradicţie cu interesul echipei naţionale, adică al nostru. Cam aşa stau lucrurile şi cu televizarea meciurilor. Staţi, încă nu mă înjuraţi, nu iau partea nimănui, încerc doar să înţeleg. Eu am un produs de vînzare. Tu vrei să-l cumperi. Ne înţelegem la preţ şi afacerea e rezolvată. În toată lumea, un preţ corect stabileşte o relaţie profitabilă între cumpărător şi vînzător. Sau, cum scrie în manualele de economie politică, preţul e expresia raportului dintre cerere şi ofertă. Vrînd-nevrînd, trebuie să-i credem pe economişti, adică pe experţii aceia care vor afla mîine că  predicţia lor de ieri nu se va îndeplini azi. Aşadar, preţul e cheia întregului conflict al difuzării meciurilor.

Totul depinde de flexibilitatea cu care se negociază. Pe de o parte, RCS&RDS vrea să-şi recupereze suma enormă investită în drepturile de televiziune, pe de alta UPC se întreabă dacă abonaţii săi sînt dispuşi să plătească mai mult. Într-un mediu economic sănătos reglajul se face de la sine, dacă laşi legile pieţei să funcţioneze. Interesul public egal interes privat şi toată lumea e mulţumită.    
 
Să nu ne facem iluzii! Oricine ar fi cîştigat drepturile de televiziune ar fi procedat la fel. Banii trebuie recuperaţi pe seama consumatorului, bineînţeles. Azi nimic nu mai e gratis (poate sexul, cîteodată, dar şi atunci costă mai mult decît cel plătit). Situaţia se complică dacă se urmăreşte eliminarea concurenţei de pe piaţă. Că aşa e omul croit. Să suprime ca să nu fie suprimat. E legea supravieţuirii. Numai că în lupta pentru supremaţie apărem noi, victimele colaterale. Pentru că omul uită că în ziua de azi un război cîştigat e la fel de dezastruos ca un război pierdut.

157 comments ↓

Pagini: [8] 7 6 5 41 » Afiseaza toate comentariile

# 157 Carabat Gabriel Florea on 12.08.08 at 11:51 pm

Daca a ajuns buzarin sa comenteze…e slaba treaba la gsptv

# 156 dutu on 08.08.08 at 11:28 pm

Rau de tot ai mai ajuns Gradinescule .De la 3000000 de telespectatori pe TVR la EURO la 300 pe Rahat TV scuze GSPTV este cam mare diferenta .Nu cred ca merita nici macar banii multi pe care ti i-a dat Felix caci daca se continua asa dupa 2 luni o sa -mi mai amintesc de tine din emisiunea Replay

# 155 Petrisor Socol on 07.08.08 at 10:22 am

Eu zic sa va grabiti. Vedeti ca vi s-a dat un ultimatum ca cel tarziu in etapa 7 problema sa fie rezolvata, adica acces 60% populatie, altfel licitatia se va reface. Mitica de la Liga si SOV abia astepata, iar daca se va intampla asta, adio Liga la INTACT. Nu vor mai da gres “baietii destepti”.

# 154 ia te uita on 06.08.08 at 3:58 pm

Azi nimic nu mai e gratis (poate sexul, cîteodată, dar şi atunci costă mai mult decît cel plătit). Ce le mai stii tu pe toate cu sexul platit! Daca Liga 1 a ajuns ca sexul inseamna ca echipa de la Liga si Gsptv nu sunt decat niste curve. Ce sa mai zicem, poate fetele alea care i-au zis pretul corect lui Emil sunt mai de treaba decat Mitica, Felix si cativa Gsp-isti care se onanizeaza intre ei, ca oricum nu-i vede nimeni…

# 153 titiacs on 06.08.08 at 3:27 pm

- corect si la obiect tratatul de economie! O singura intrebare : OARE PRETUL ( platit sau nu de RCS ) E CORECT ?!?
- odata platit pretul ( sau numai promis ! ) se impune si o solutie de recuperare a investitiei. Din publicitate , sigur NU . Din abonamentele proprii , sigur NU . Atunci de unde ?
- eu ca abonat UPC ( sau alt operator ) NU SUNT DISPUS SA DAU NICI UN BAN pentru fotbalul lu’ mititica.Golurile de la stiri imi sunt arhisuficiente !
- SOLUTIA - exact ca si HBO - cine doreste plateste , dar sa existe posibilitatea ca toti cei ce doresc , sa plateasca si sa vada. Ar rezulta o noua investitie RCS, etc. in decodoare.
- simplu NU ?!

# 152 Quan on 06.08.08 at 3:12 pm

Aveti perfecta dreptate, dar daca au cumparat toate meciurile sa le difuzeze pe toate, iar daca nu pot, sa le vanda altor televiziuni. Spre exemplu echipa Gaz Metan Medias nu a fost televizata deloc, si e deja etapa a 3-a. Asta vi se pare corect?
Ultima optiune sa o vanda altui post, spre exemplu TVR-ului, ca se prinde oriunde, sau celor de la GSPTV le este frica ca TVR-ul va face audienta cu ultima optiune cat celelalte la un loc, pentru ca asta este adevarul.

# 151 Gigi on 06.08.08 at 2:49 pm

Sunt toate gsptv-urile gratis pe internet, ca si toate canalele tv din Romania, */**
Oricum, nu merita sa dai nici 5 bani pe jegul asta de campionat, cu meciuri infecte.
***

# 150 Fane Babanu' on 06.08.08 at 1:29 pm

Stati linistiti! Strategiile si sicanele erau aceleasi! Daca ar fi castigat Vantu se intampla cam acelasi lucru. Se renegociau tarifele pentru Telesport(se impunea un post) si se nastea un nou DTH. … doar nu credeti ca are scrupule dupa teapa maxima cu SOV Invest! Singura varianta ok ar fi fost sa castige TVR, fara alte inginerii. Oricum, in cativa ani o sa platim mai mult decat 1 euro sau 2 pe luna pentru campionat, va fi careva destul de destept sa inventeze “Premiere” de Romania si o sa vedem “ce vrea muschiu’ nostru”. O sa mai intru in povestile astea vreo 2-3 saptamani pana incep englezii, italienii si spaniolii dupa care ar trebui sa mi se dea gratis GSP TV ca sa ma mai agit. Daca nu se rezolva rapid treaba cu transmisiile o sa se obisnuiasca romanul fara si pierde toata lumea!
… si Gazul ce vina are? Uite asa ajung in B inainte sa termine turul pentru ca nu o sa bage nimeni bani in ei!

# 149 Serban on 06.08.08 at 12:05 pm

Salut Emil, noi ne-am auzit joi la SPTFM si-ti explicam ca nu e normal ca TOTI abonatii sa plateasca pentru Liga1 si ca obligatoriu ar fii ca TOATE meciurile sa fie televizate si sa poata fii urmarite, contracost, de cine doreste. Si ti-as da si un exemplu: uite, eu am castigat o licitatie de a infiinta o linie de autobuz preoraseneasca Bucurestii - Snagov. Cum iti convine si cum ar fii normal: sa plateasca biletul doar cei ce se urca in autobuz pe acest traseu, sau toti cetatenii si societatile comerciale insirate pe acest traseu?

# 148 ova29 on 06.08.08 at 10:52 am

Subscriu la ce au spus o parte din antevorbitorii mei si anume: e absolut normal ca meciurile ligii sa fie transmise pe un canal pay-per-view pe care FIECARE ARE DREPTUL SA DECIDA DACA IL PLATESTE SAU NU si nici intr-un caz pe un canal cu o distributie limitata. Nu RCS&RDS (al carei abonat, din pacate,sunt) trebuie sa decida cine are si cine nu are dreptul de a vedea un anumit meci sau un anumit canal TV. Ce zici Emile, vorbim toti aiurea? Suntem victime colaterale? Sau suntem toti (sau aproape toti) victimele unor nesimtiti cu diploma gen Dragomir, Voiculescu sau Felix (din bun simt, sau poate din obisnuinta, le-am scris numele cu majuscule - in niciun caz ca ar fi meritat). Si in incheiere o intrebare: sa zicem ca eu sunt sponsorul echipei GAZ METAN MEDIAS. Le dau anual suma X sa poarte numele meu pe tricouri poate poate vand cu 3 unitati mai mult din produsul meu (deh, fotbalul e un sport cu audienta mare, nu?). Dar, incepe campionatul si SURPRIZA: in primele 3 etape nici urma de echipa pe care o sponsorizez la vreo transmisie TV!!! Pai e normal? Pai da, vei zice tu stimabile Emile… asa e cu victimele astea colaterale… Ptiu drace… asa o fi!!!

# 147 Cristi on 06.08.08 at 1:15 am

Sa fim obiectivi. Liga 1, fotbalul in sine, este un produs. Ca orice produs are un pret in piata. In ultimii 15 ani, am fost invatati sa fie totul gratis - fotbal gratis la televizor, pe stadion fentam platitul unui bilet, trupele de muzica gratis la festivalul berii &o.

Este corect ca transmisia live a unui meci sa fie contra cost. Aa este in toate campionatele relevante.

Ceea ce a gresit pina acum gsp.tv este ca spre deosebire de tarile mai sus amintite, rezumatele meciurilor, cu fazele importante si golurile, nu sund grupate intr-o emisiune pe un post cu audienta larga si libera.

# 146 ilieragalie on 05.08.08 at 9:41 pm

***

# 145 popa petru on 05.08.08 at 5:15 pm

prin faptul ca nu pot vedea liga-1 m-am detasat complet.sunt din tm .tin cu poli dar acum am alte spoturi in vedere.malas de dolce daca nu baga gsp.

# 144 Un cititor on 05.08.08 at 12:52 am

ce ar fi ca in loc sa taiem padurile sa mai taiem putin din profitul lui Felix?

# 143 aspadaciuo on 04.08.08 at 11:07 pm

doresc cit mai repede falimentul pt gsp.nu plati ti nimic.

# 142 Mihai on 04.08.08 at 5:16 pm

Ce se cearta lumea aici din cauza unui fotbal absolut lipsit de spectacol. Nu cred ca o solutie de genul platii unui abonament special pentru Liga I este justificat. Pentru ce sa platesti? Sa ii vezi pe stelisti ca nu sunt in stare sa faca o centrare banala (vezi finalul din prima etapa). In campionatul nostru, cu respect, nu se joaca decat fotbal de amatori. Fotbal pe care il vad la meciurile de cartier. Jucatorii din campionatul nostru sunt plini de fite si aere mai putin de talent si PROFESIONALISM. Se joaca la trecerea timpului, se joaca la misto, se joaca ca pe maidan. Doar atunci cand au cutitul la os, cand e vorba de o retrogradare sau de vreo calificare, alerga de isi da sufletul si mai apucam sa vedem si noi cate ceva, dar nici macar atunci… Sunt stelist de cand ma stiu, dar steaua, dinamo, rapid-ul ma dezamagesc complet…. prefer sa vad un meci cu cfr-ul sau cu unirea urziceni

# 141 johndoe on 04.08.08 at 2:03 pm

Bun…sunt de acord sa platim…de ce GSPTV nu este un post “pay per view”..nu am nimic impotriva sa platesc 3 euro in plus sa vad meciurile..cine vrea plateste..cine nu, nu.
Dar, de ce sa platesc doar eu (consumator final) care sunt abonat UPC iar x care este abonat la RCS sa nu plateasca?…din cate stiam de prin facultate, piata libera are si cateva principii…
Acesta este motivul pentru care nu inteleg acest post TV…tr sa il faca ppv si se rezolva problema, nu mai apareau discutii…

# 140 atb_ab on 04.08.08 at 12:35 pm

apreciez gazeta sporturilor da fara suparare vreau sa “” multumesc”" tuturor pt ca vedem fotbal….doar reportaje de cite 1 min de etapa….ma intreb si eu care sunt vinovatii pt mirlania care s-a facut cu vinzarea drepturilor de televizare la o televiziune care are acoperire doar in bucuresti ,ce bucurestenii sunt mai importanti ca si restul tarii?
multumim frumos pt tot domnilor de la antena,sa va iasa fotbalul pe urechi ca noi prostimea si asa nu avem unde sa vedem meciurile

# 139 iQ666 on 04.08.08 at 11:58 am

emile, dar contra prosport care-au dat linkurile unde omu’ poate vedea gratuit prima liga veti intreprinde ceva?

# 138 bhuttu on 04.08.08 at 11:05 am

“Azi nimic nu mai e gratis (poate sexul, cîteodată, dar şi atunci costă mai mult decît cel plătit). ”

Ai dat-o p-asta din putul gandirii. Nevasta-ta te-a trimis la Voiculescu?

Pagini: [8] 7 6 5 41 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.