Sfatul unui papagal

Steaua nu e o echipă de tinichea, dar “Aliuţă face cît toţi străinii ei”

Printre micile şi savuroasele momente ale vieţii noastre pe pămînt este şi acela cînd un fanfaron învins te roagă brusc să nu rîzi de el, să nu fii rău, să nu fii ironic, să îi înţelegi durerea. Mai mult: el te şi roagă, cu o umilinţă venită tot din lăudăroşenia lui, să-l înveţi ce să facă, fiindcă el, sărmanul, nu mai înţelege nimic din ce i se întîmplă. Auzi, el, cel mai puternic om din lume, cel cu care nimeni nu se compară, aşteaptă să-i dai tu, hahalera, un sfat, o idee… Ce faci, măi papagalule? Nu poţi fi nici bun, nici rău, e un semen de-al tău (Mie-mi place foarte mult cu cît gust se îmbracă). Joci între milă şi silă. Trebuie să fii exact, fără să lăcrimezi, fără să caricaturizezi: domnule, dumneata nu te pricepi la fotbal nu de azi, de ieri, ci de cînd ai început, de ani şi ani de zile, să te lauzi că nimeni nu te poate învinge în România şi că titlul de campion ţi-a fost hărăzit de Dumnezeu. Această fudulie cu totul nechibzuită, profund neplăcută Domnului, e dovada copleşitoare că nu te pricepi. Asta e drama, dar şi imensa comedie a gîndirii dumitale. Din cîte citim şi ştim, nici un patron de pe astă lume nu a atins asemenea nivel de lăudăroşenie. În acest domeniu, probabil că eşti primul pe mapamond. Cînd vei renunţa la acest titlu, vei pricepe ABC-ul fotbalului şi, cît de cît, al vieţii, cu oarecare şanse să ajungi şi la marile necunoscute X, Y, Z. Dar nu vei renunţa, te vei plînge mai departe că eşti victima unui blestem, şi la primul succes vei hohoti vesel că ai glumit cînd ne-ai cerut sfatul.

Acestea fiind zise, cu toată omenia de care dispun, e cazul să precizez că, învinsă la Vaslui, Steaua nu e nicidecum o echipă de tinichea; e o echipă de nivel mediu în Europa, supusă însă unei presiuni adjectivale cum, probabil, nici Manchester, nici Barca nu o cunosc. Jucătorii şi antrenorii sînt siliţi în trei zile de la sublim (meciul de sîmbătă cu o Romă aflată în antrenament pe Ghencea) la mizerabil. Pînă la a-i defini sistemul, pînă să ajungă a juca precum Spania, Steaua este agresată psihologic, zilnic, de propriul ei patron, ignorant şi în ale psihicului. În acest sens, eşecul de la Vaslui, departe de a fi decisiv, nicicum o tragedie - este semnificativ doar ca sancţiune drastică (şi probabil inutilă) a tot ce înseamnă fanfaronadă la noi, în ogradă. Ceea ce nu mă împiedică să fiu de acord, pentru o dată sau a doua oară, cu viziunea de strictă competenţă a preşedintelui Ligii: “Toţi străinii Stelei nu fac cît Aliuţă!”. El este, şi după ochiul meu, printre ultimii autohtoni în care străluceşte ceva din tehnica aceea a pasei şi a driblingului, pierdută sub atîtea bubuieli agramate ale minţii. Iar dacă nu ar fi pus talpa aia de roşu, aş avea mai mult curaj în a afirma că senegalezul acesta, N’Doye, e cel mai bun străin din cîţi ne-au căzut sub ochi. În fine, supun atenţiei acest rezultat din turul II al Cupei Campionilor: Anderlecht - BATE Borisov 1-2! Atît. Dau legătura în nu mai ştiu ce studio, căci sînt abonat UPC.

33 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 33 Marian on 03.08.08 at 7:34 pm

domnule cosasu, aliuta ca aliuta (nu indraznesc sa va contrazic, desi sunt sigur ca nu aveti dreptate …), dar cum v-au “raspuns” cei doi radu la articolul dvs. de mare finete cu privire la dopajul din turul frantei ? va comunic opinia mea: mari nesimtiti amandoi, banciu si naum. si, ce sa ne mai miram, s-a bagat in ciorba si alta mare somitate, “manolo” … parca si “jean” … urata lume vietuieste in gazetaria din tara asta, maestre.

# 32 miki on 03.08.08 at 7:11 pm

am impresia ca ceausescu a stiut mai mult despre romani decit toti vorbitorii publici in romanica de azi. bine v-a facut, avea dreptate ***!

# 31 Mario dinu on 03.08.08 at 5:05 pm

Cum -necum,tot Becali tine pagina intai.Asta este,personajele lui Caragiale inca nu au murit si ne fericesc viatza cu aparitziile lor.Pacat ca destinul Stelei se confunda cu al lui Becali dar,nimic nu este intamplator.

# 30 sixers on 03.08.08 at 1:34 pm

Ati vazut reactia oierului cand a aflat ca Steaua va juca cu Galata in UCL?Saracul,era terminat:)Oare de ce?Pt. ca stia el un lucru: Dumnezeu nu “joaca” decat in Liga Burger.In UCL nu:)
In rest omul e doar O GLUMA.Una foarte proasta….

# 29 Stefan Nica on 03.08.08 at 11:53 am

Citesc cu placere articolele unui ziarist adevarat:Radu Cosasu.Asteptam si altele Maestre!

# 28 Stefan Nica on 03.08.08 at 11:50 am

Un fotbalist care ar fi comfirmat oriunde, la Steaua e un ratat:Vali Badea

# 27 Stefan Nica on 03.08.08 at 11:45 am

Excelent articolul .Este plin de bun simt si la obiect,dar este mai bine sa-l ignorati pe oier si pe cei asemenea lui.El sa vorbeasca doar in fata justitiei si doar atunci cand este intrebat de procurori.Niciodata Steaua nu a trecut prin asemenea umilinte.

# 26 radu on 03.08.08 at 9:32 am

****

# 25 vladone on 03.08.08 at 12:11 am

da ti ma meciurile la toata lumea!! ***

# 24 wasp on 02.08.08 at 4:33 pm

Minunea blonda, vezi ca ti-ai ratat vocatia cu vreo 61 de ani!

# 23 relu on 02.08.08 at 2:11 pm

Nea Radu mi-ai intrat la inima cu articolul asta .Mi-ai dovedit ca esti bun.
Despre politica ziarului nu mai comnentez ca si asa am lehamite.
Banuiesc ca inca mai sunteti in barter.

# 22 Gore on 01.08.08 at 11:57 pm

Tot nu pricep: ce e așa de comic dacă îi spui lui Becali ”Jiji”? E adică moldovean ?!

# 21 La Steaua on 01.08.08 at 11:36 pm

Steaua bun/rau = papa. Nu Steaua = foame.
Intelegeti-l.

# 20 Oby on 01.08.08 at 8:52 pm

Genial, insa frectie la picior de lemn. Berbecali nu va recunoaste in veci ca greseste, daramite sa-si schimbe modul de a gandi si de a privi viata…

# 19 minunea blonda on 01.08.08 at 8:24 pm

Mata du-te si comenteaza in campionatul Israelului ! Arbeit Macht Frei !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

# 18 AlterEgo on 01.08.08 at 5:55 pm

Nu stiu cati isi mai aduc aminte ce-a spus Gigi la plecarea lui Aliuta din Ghencea:[Aliuta] “e un fotbalist terminat”.Nu era o reactie la niste afirmatii defaimatoare ale jucatorului la adresa clubului sau a conducerii.Era pur si simplu o “amabilitate” neprovocata,modul lui Becali de a-si lua la revedere.Gigi a uitat probabil a doua zi acest episod.Aliuta nu l-a uitat cu siguranta pana in ziua de azi. In legatura cu intrebarea retorica a lui Tudor(gt) ,as putea adauga un fotbalist care promitea mult si pe care ciobanul-filozof il strica in prezent,in timp real: portarul Vatca.

# 17 THE BEST CLUB on 01.08.08 at 2:48 pm

:p SENZATIONAL !!! Sex prin telefon egal 600 lovituri de bici . Un bărbat din Arabia Saudită va primi 600 de lovituri de bici, iar iubita sa, care este căsătorită cu un alt bărbat, va fi biciuită de 350 de ori. CITESTE TOT ARTICOLUL pe site-ul WWW.CLUB13.RO

# 16 Petrisor Socol on 01.08.08 at 2:34 pm

@Cristi Calin

Frate, crezi ca ne convingi sa citim Pro Sport?

# 15 G F on 01.08.08 at 1:02 pm

danim: pentru conformitate, se zice “mi-ar placea”. cand scrii lui cosasu e preferabil sa verifici postarea, sa nu strici atmosfera. sper sa nu mi-o iei in nume de rau.

# 14 danim on 01.08.08 at 11:40 am

Mi-ar place ca o mai mare parte a presei sa aiba aceasta subtilitate a penitei in a arata ca”regele e gol”-(in fapt “marele dobi toc”)

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.