Raportul Wikipedia

În fotbal, ca în Justiţie, suporterii au dreptate fără să aibă cîştig de cauză

Începe (sîmbătă) campionatul şi reîncepe (ca în fiecare an) ritualul fără rod al anticipaţiei entuziaste. Bine aţi venit la vernisajul care vă aşteaptă cu sala goală şi vă ajută să descoperiţi capodopere în pînzele lipsă de pe pereţi! Dar toate astea s-au mai spus şi autorul acestor rînduri poate fi acuzat de pesimism obsesiv, acolo unde alţii, de la şoferii de taxiuri la tineretul de cartier, văd dramă, pasiune şi valoare. Problema e că, în felul lor insistent şi neobosit, ei au dreptul să aibă dreptate, iar autorul de faţă ar trebui infirmat drastic şi umilit.

Un timp, în acele prime cîteva etape care promit relansarea şi reconversia, iluzia se va apropia curajos de realitate. Apoi, vom reveni la normalitatea nefericită şi fatalistă a realităţii de facto. De ce aşa? De ce, iar şi iar, la fel? Pentru că am trecut vijelios şi neglijent pe lîngă Raportul de ţară. În fotbal, ca în Justiţie.

Fotbalul românesc a fost audiat, lăsat să se desfăşoare, a făcut promisiuni şi a căzut pe toată linia, la Euro 2008. Era acolo o lecţie? Era mai mult decît atît. Pe monitor a apărut o wikipedia integrală, o enciclopedie descriptivă şi comparativă a slăbiciunilor fizice, a debilităţilor tactice şi a viciilor de gîndire. Lectură acră şi necesară. Elita fotbalului românsc a terminat, însă, demult, lecturile şi, oricum, nu agreează lecturile obligatorii. Euro 2008 şi Raportul lui asupra fotbalului românesc au trecut fără urmări şi au dispărut fără urmă. Cu două zile înainte de deschiderea campionatului, senzaţia generală e că Euro 2008 n-a avut loc. Sau dacă a avut loc, atunci a fost un eveniment tv, un film turnat în străinătate şi în vacanţă, din pură obligaţie contractuală. Adevăratul scandal nu e însă eliminarea de facto a europeneleor pentru care au suferit, acasă, milioane de naivi, ci dispariţia completă, fuga din decor, a autorului. Victor Piţurcă a tras uşa jeep-ului după el, s-a tolănit în aer condiţionat şi a lăsat afară, în dogoare şi fără explicaţii, restul lumii. Piţurcă a decis că trebuie să oblige publicul larg la demisie. Acesta e adevăratul punct de plecare al campionatului. Am ars wikipedia şi am lăsat o mulţime de oameni cu dreptul de a avea dreptate, fără să aibă vreodată cîştig de cauză. Ca în Justiţie.

9 comments ↓

# 9 mos Călifar on 26.07.08 at 11:52 am

Din ciclul “Aberez deci sunt deontolog” / “Sula si prefectura” sau “Politica portocalie si fotbalul” intr-un cuvant : un TRU obosit.
Chiar ai impresia ca-l doare pe Piturca exact in dos de tine mai omule ? Vezi in wikipedia aia necesara si suficienta tie, ce e un “contract”.

# 8 G F on 24.07.08 at 8:39 pm

t.r.u., cu spaima-n san ca mi-ai asculta indemnul si regretul de a-i priva si pe alti iubitori de adevar si stil, te rog nu mai scrie aici. mi-e mila sa vad cu strici margaritare pe porci. ma-nfurii la citirea, uneori involuntara, a unor replici decerebrate. ma doare sa vad cum unii oameni, poate chiar iubitori de fotbal, inca mai sustin un circopitec ca piturca. o unda de bun simt de-a adia in jurul acestuia si tot l-ar face sa ramana acolo unde e, sa nu-i mai vina nici numele inapoi. insa are piturca bun simt, tot asa cum au talibanii dimensiunea ecumenismului. atata rusine a adus in tabara romaniei piturca, incat nici zece victorii contra braziliei nu ne spala. sa fii om in toata firea si sa spui ca NUMAI piturca putea califica echipa ASTA la europene presupune mult tupeu si putina minte. iata un exercitiu de logica: oricum echipa asta a facut-o piturca, de unde rezulta ca da, numai el o putea califica. insa nu logica e cea care le de tarcoale acestora, ci suficienta, spaima de mai mult! daca s-ar fi intors de la razboi, cu o armata decimata si fara nicio victorie, cum ar fi fost tratat un general? i-ar mai da cineva lucid o alta armata pe mana?

# 7 kop on 24.07.08 at 3:56 pm

Lucian are dreptate. Cum sa te bata pe tine marele Porumboiu o echipa din Azerbaidjan? Serios acum.

Daca raspundeti la intrebarea asta pe urma vorbim si de Piti, care pana la urma are ultimele 2 calificari.

Oricum am jucat mai bine ca Anglia la EURO, nu-i asa nea TRU?

# 6 date'n porumb on 24.07.08 at 3:10 pm

pute a G…

# 5 date'n porumb on 24.07.08 at 3:09 pm

mirosase a G…

# 4 camouflage on 24.07.08 at 2:13 pm

in primul rand, ca sa de-a explicatii pentru ce a facut, ar trebui ca piturca sa realizeze ca de fapt nu a facut nimic la euro.
dar il poate convinge cineva ca s-a intors de acolo cu coada intre picioare, cand el e ferm convins ca a smuls ropote de aplauze?

# 3 alin on 24.07.08 at 1:59 pm

foarte corect, domnule lucian.
principalii vinovati sunt talharii care tin in gheare fotbalul romanesc de zeci de ani.
ei nu vor decat sa isi scoata bani, restul nu conteaza. aco nu ii vezi, domnule tru?
lasa-l pe piturca in pace si ai grija ca presa trebuie sa fie obiectiva, nu ingrosa randurile celor 20 de milioade de selectionri romani neispraviti

# 2 Jugaru Lucian on 23.07.08 at 11:54 pm

Puteti sa spuneti ce vreti de Piti…are defecte destule,dar,nimeni nu putea califica echipa asta la Euro..el macar a dus-o aci…el cunostea valoarea fotbalului romanesc,mai exact nonvaloarea..de aceea a si ales strategia asta…1-1 cu Italia penalty…moaca..dar…la 2-1 Romania e in sferturi … acum..dati public daca aveati ceva scris pt.varianta asta..Un penalty..daca rateaza..Piti e vinovat de inundatii si incalzirea globala..daca marcheaza…..
Hai sa fim seriosi..ce sa faci la Euro cu echipa asta,cu doar doi jucatori de valoare,cu multi jucatori dintr-un campionat intern,castigat de o trupa formata in majoritate din portughezi care nici nu viseaza sa joace la nationala..
Neftchi Baku 2 - 1 FC Vaslui !! Asa incepem noi campania europeana…si o sa confirmam,acest rezultat si mai departe…iar io o sa imi rotunjesc bugetul la pariuri… Dar…cand Vasluiul ajunge in Intertoto printr-o decizie a unei comisii…mai bine se ducea comisia aia la Baku,sa jucam cu comisiile..ca tot ciuca batailor suntem..

# 1 Ple.shit.za 55 on 23.07.08 at 11:05 pm

Echipele noastre de club tre sa invete mai ales de la alte cluburi europene, nu de la EURO. de la Euro are de invatat Pitzi & co. De la cluburile din CL si UEFA vor putea invata ai nostri ce inseamna sa construiesti infrastructura, sa angajezi persoanl profesionist si cu intalta calificare (de la maseori la antrenori si scouteri)…
De la celelalte echipe nationale Pitzi poate invata ca selectia se face pe criteriul valoric nu pe pomene sentimentale si alte interese…

Dar fatalemtne, orice reforma a fotbalului romanesc va fi inutala atit timp cit ii crutza pe Sandu, Kassai, Dragormir, Clanul Becali, bisnitarii de la Dinamo, infracrtorul de la Timisoara, snobilul de la Cluj etc.

Am zis!!!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.