Dar demnitatea, cît costă demnitatea, bă, fotbalistule?

Oare nu noi, românii, am inventat zicala: stăpînul mă bate, stăpînul îmi dă pîine!?

Mă consider un om cinstit, fiindcă nu s-a găsit încă nimeni să mă cumpere. Nu să mă angajeze, ci să mă cumpere. Să-mi ia la kil sufletul, conştiinţa, sentimentele. Cînd s-a întîmplat să am totuşi o ofertă pentru trădare sau pupare în fund, aceasta a fost atît de mică, încît era mai convenabil să rămîn cinstit. Frustrarea, probabil, mă face sensibil la mercurialul slăbiciunilor de caracter. Sînt curios să aflu cît se plăteşte în fotbal o jignire, la cît e evaluată înjurătura de mamă a antrenorului şi pe ce sume se lasă călcaţi în picioare jucătorii cu nume. Din costul demnităţii la fotbaliştii de lot deduc preţul demnităţii în ligile inferioare. În ligile inferioare, mîndria, ambiţia şi umilinţa sînt la solduri.

Perioada transferurilor de vară le-a dat posibilitatea unor jucători să-şi scuture niţel lanţurile cu care îi leagă contractul de patron, iar cîţiva - precum Coman - să-şi ridice şi privirea din pămînt. Nu-i nici un secret că clauzele contractuale, în lumea fotbalului, s-ar potrivi perfect şi la nişte contracte de sclavie. Nici un contract de muncă nu obligă la atîtea angajamente de rob, cîte numără cel întocmit de samsari.

Nu m-aş sesiza, dacă fotbalul n-ar dovedi pînă unde se poate ajunge, într-un stat civilizat, cu negoţul de oameni. Fotbaliştii încă nu sînt scoşi în tîrg, ca odinioară negrii în statele din sudul SUA, dar vremea în care se va ajunge şi aici nu-i departe. Deocamdată, li se asigură picioarele, cu milioane de euroi şi dolari, şi li se condiţionează libertatea. Fiindcă silenzio stampa asta înseamnă, interzicerea unui drept democratic, dreptul la opinie, iar cantonamentul nu-i altceva decît o închisoare de protocol.

La urma urmei- veţi spune - vinde fiecare ce are, unul picioarele, altul inteligenţa, unul loialitatea, altul talentul. Ce nu înţeleg eu, la fotbalistul român, e supunerea oarbă, modul lipsit de bărbăţie cu care reacţionează la jignirile cu martori. Televiziunile au dat în mai multe rînduri cîteva secvenţe din existenţa de mămăligi a cîtorva fotbalişti bine plătiţi. Normal, la cît de mîrlăneşte le-a vorbit patronul, ar fi fost să răspundă, să se răscoale, să-l bage şi ei odată în mă-sa, ca să simtă că e un muritor ca oricare altul, nu un zeu şi un arhanghel al luminii. Dar nu, fotbalistul-mămăligă, băiatul cu vocaţie de sclav şi-a făcut în gînd socoteala la bani şi a decis că merită să se lase porcăit.

Evident, tot ce-mi rămîne de făcut mie, omul din public, e să-mi exprim părerea. Pe banii lor, fotbaliştii pot să se lase exilaţi şi-n eşalonul patru, pot să accepte să fie vînduţi la pachet, pot să fie şi mînjiţi cu rahat. Are şi rahatul o cotă. Pe banii lor, fotbaliştii au dreptul să-i lingă şi scuipaţii patronului. Dar am şi eu, cetăţeanul ai cărui copii îi idolatrizează pe fotbaliştii fără coloană vertebrală un drept: să le zic bă, băieţi!, bă mămăligilor!, bă, sclavilor!, nu bă, domnilor!, cum de altfel ar merita.

112 comments ↓

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

# 112 Cristi on 30.07.08 at 12:39 am

Rusine gsp!

Televizati meciul lui Dinamo sau, vorba lui vochin, iesiti din joc si lasati locul altora capabili.

# 111 k-pchon red dog on 29.07.08 at 8:57 pm

tataieeeee explica-le te rog si la prostii care din plictiseala iti baga banu in buzunar vizitandu-ti blog-ul …ca tot te dai tu cinstit si trait prin vremea comunismului precedat de marea revolutie democratica cam care ar fi motivele netransmiterii meciului lui DINAMO…macar asa mai voalat ca oricum nu o sa inteleaga nimeni dar stii cum se zice ca gestul conteaza….pensia ti-o doresc pa!

# 110 cel mai prost ziar=gsp on 29.07.08 at 6:12 pm

sa va fie rusineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee cel mai prost ziar de sport din romania si cel mai prost post tv!!!!sa nu transmiteti un meci de;al lui dinamo rusineeeeeee slugilorrrrrrrrrrrrrrrrrr!

# 109 G F on 29.07.08 at 5:54 pm

complexul de inferioritate conjugat cu mania persecutiei rezulta… sa vedem cine raspunde?!

# 108 TAViX on 29.07.08 at 5:46 pm

Cu ce i-am jignit Radule? Nu crezi ca m-au jignit ei primii pe mine si eu doar le-am raspuns? Citeste mai atent de la inceput.

# 107 Radu on 29.07.08 at 3:58 pm

Tavix, faptul ca tot ce pari capabil sa faci este sa ii jignesti pe toti cei care nu sunt de acord cu tine, nu ma fac decat sa cred ca te autoetichetezi. Sa stii ca talentul de jurnalist nu este suficient. Comunistii, tavix, nu sunt cei care nu iti impartasesc punctele de vedere, ci aceia care incearca sa si le impuna!! Astept avalansa de insulte! Numai bine!

# 106 G F on 29.07.08 at 3:47 pm

Cu “i-mi” si citate din badea, inteleg care va e valoarea. no comment.

# 105 TAViX on 29.07.08 at 3:40 pm

@ G F

Chiar va rog sa ma ignorati. Asa cum se stie prostia e contagioasa si nu as vrea sa ma molipsesc. In rest va urez de 2 ori mai multa sanatate decat i-mi urati voi mie.

# 104 Oracolul din Balacesti on 29.07.08 at 3:14 pm

ba astia gfm,gf,taviz,hingerul,etc. Ce cricul meu aveti, s-a umflat ovazu-n voi? Ia, mars la scoala nu la pierdut vremea! :))) Are drepate ala ca v-a facut robi si romulani. Sunteti toti niste copii handicapsati care se dau oameni mari pe forumuri si vorbiti de cultura si alte timpenii, iar pe de alta parte va injurati ca dobi.tocii unii pe altii. Mare e gradina lui D-zeu!!! Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul, dupa cum se si observa! :) :) :)

# 103 arcasu` verde on 29.07.08 at 1:05 pm

Mi-e teama ca multi fotbalisti, si nu numai din pacate, nu vor intelege, profund si corect, mesajul din textul dvs.
Lipsa obisnuintei de a trai in demnitate, dupa principii si reguli, le va creea mari probleme de intelegere a textului.
Suntem inca primitivi in mentalitate si de aceea demnitatea, pt unii, este un lux de neatins, un adevarat vis.

# 102 ;) on 29.07.08 at 12:09 pm

Indiferent de rezultat steaua este de c@c@t!

# 101 G F on 29.07.08 at 9:26 am

catre hingheru si gfm: va rog ignorati-l pe cetateanul exilat. are un vocabular limitat, respect doar pentru “genialitatea” sa si, ca un patefon stricat, repeta aceeasi placa: ce a facut el pentru romania(chiar, ce -o fi facut, in afara de faptul ca a fost nevoit s-o paraseasca?), ce looseri sunt “ceilalti” si ca merita o medalie ca a fugit de tarani(?), t.i.g.a.n.i si hoti. e un personaj needucabil si va pierdeti vremea cu el. lasati-l sa r.i.p.

# 100 TAViX on 29.07.08 at 4:17 am

@ Hingherul

Problema ta tarane, e ca nu poti accepta ca exista si oameni care prefera o conditie mai buna in viata decat cea oferita de angajatorii romani si nu numai. Inainte sa ma judeci tu pe mine, gandeste-te ce ai realizat tu in viata cu ce te poti mandri ca ai facut pentru tara ta. Eu pe unde am fost si mai sunt am incercat pe cat posibil sa scuz faptele unor sclavi ca tine si restul, care cand iesiti afara din tara va credeti cei mai smecheri din lume si ne faceti tara de ras prin comportamentul si faptele voastr grave de incultura. Eu nu m-am laudat cap patrat cu realizarile mele, ti-am raspuns doar la niste intrebari care mi-au fost puse si atat. Nu am zis ca-s cel mai tare, ci din contra, am spus ca in viata trebuie sa fi umil cu semenii tai, sa nu-i tratezi ca pe niste sclavi sau inferiori, mai ales cand unii au mai multa scoala decat tine. Decizile pe care le-am luat in viata nu au fost influentate de nimeni nene tine minte, si nu am fugit ca era prea greu aici cum gresit tu ai inteles, am plecat tocmai pentru ca am refuzat sa fiu “alt fraier” cu facultate angajat la un patron. Nu mi-am injurat natia, nu mi-am renegat conditia, ci din contra, asa ca nu pot intelege de unde atat ura, frustrare si invidie din partea unora ca tine, G F, etc. Vorbesti de civilizatie, citeste numai posturile unor GFM/GF si atunci vei intelege de ce unii dintre noi cauta o viata mai buna pe alte meleaguri. Nu neeaparat pentru un salariu, masina, casa, etc, mai bune si pentru ca se mai si satura la un moment dat de acesti primitivi majoritari care stiu doar sa injure, scuipe si sa se bata pe stadioane. Asta e civilizatia.

# 99 supuriju on 29.07.08 at 2:49 am

Asta si Radu Cosasu fac pe scriitorii pe la siar, vai steaua voastra ce prabusiti sunteti.

# 98 hingheru on 28.07.08 at 5:58 pm

@tavix: mersi de aprecieri tavix. daca am fost prea direct si astfel ti-am starnit vreo criza acuta de frustrare imi cer scuze. am fost foarte clar in postul precedent, am spus ca nu ai dreptate si iti pot argumenta cu experienta proprie. insa eu, spre deosebire de tine, nu o sa incep sa ma laud pe o pagina publica la ce mare companie lucrez, ce masina si ce prietena am. daca vrei detalii putem gasi alt cadru.
in alta ordine de idei, pe mine n-ai sa ma atragi in discutie pentru ca nu am intrat aici sa polemizez, am intrat doar sa-mi expun o parere. tu nu esti genul de om cu care se poate purta o discutie, esti genul de “andrei gheorghe” care se crede buricul pamantului si superioritatea intruchipata iar asta se vede clar din posturile tale. pacat doar ca pana acum n-ai reusit sa arati care este fundamentul real pe care iti bazezi propria imagine de sine, in afara de o lipsa crasa de buna crestere.
referindu-ma strict la exemplul tau si la ideea articolului, eu nu cred ca ai plecat din romania din prea multa demnitate ci din neputinta de a reusi aici. afla ca nu toti dam bir cu fugitii cand ni se pun in fata mai putine sanse de a reusi decat altii. daca tu ai fost prost si nu ai fost capabil sa iti gasesti locul dorit in societatea romaneasca a ultimilor ani si ai fugit de aici cu scuza ca esti prea bun pentru noi, pentru sistemul corupt condus de tepari etc etc etc, multa sanatate si viata lunga tie, insa eu unul nu suport parveniti ca tine care cred ca cunosc mai multe decat cunosc in realitate. si aici o sa inchei cu explicatiile. vrei exemple bune in romania? cauta si o sa gasesti suficiente, dar ele nu o sa fie cu oameni de teapa ta.
mult succes in continuare acolo unde esti, poate nu te mai intorci.

# 97 TAViX on 28.07.08 at 5:31 pm

@ G F

Hahaha, abia acuma m-am prins!! Si tu esti patronas nu-i asa coate goale???!! Ce chior am fost sa nu-mi dau seama inca de la primele discutii cu tine. Lasa ca e bine asa. Sa vada lumea cum gandesc patronii astia second hand despre angajatii lor mai cu tupeu si mult mai inteligenti decat ei. Acuma am realizat eu in final de ce te-ai tot atacat tu cand m-am luat de patronii astia care se cred D-zeu dar si de angajatii lor care unii pe langa faptul ca sunt tratati ca sclavi se si comporta ca atare. Gata nene, mi-am descretit fruntea. Poti sa scrii ce vrei tu de acum, oricum nu mai are nici un rost, faptul e consumat. Se citeste in felul cum scrii ura canceroasa care o porti asupra unora care au avut curajul sa bata cu pumnul in masa si sa strige Jos sclavagismul, coruptia, prostia si incultura! Hahaha! M-am linistit acum zau asa. Sincer imi cam pare rau ca am pierdut vremea pe aici discutand cu temmbeli ca tine, dar macar m-am distrat pe cinste! :) :) :)

P.S. Vezi nu mai posta cu 2-3 nikuri diferite ca nu-s atat de fraier pe cat ma consideri. Oricum ti-ai dat arama pe fata! Hahahaha, dute si te culca patronele!

P.S. 2. Pe mine nu m-a alungat nimeni din tara nene, am plecat fericit de bunavoie doar ca sa nu fiu sclavul si fraierul unuia ca tine, un tapar, mafiot si incult.

# 96 G F on 28.07.08 at 4:10 pm

tavix: esti doar un badaran complexat. nu-i de mirare ca nu-ti gasesti locul. cine te poate auzi in limba ta materna se umple de greata. o fi si asta un motiv pentru care ai fost izgonit de aici. daca tu numesti comunist felul in care gandesc si ma exprim eu , inseamna ca are dreptate hingheru: daca ai peste 30 trebuie sa -ti faci sepuku. Din punctul asta de vedere se pare ca esti in locul potrivit. deoarece faci spume la gura, te voi dezlega de chinul de a mai citi, adica te voi ignora de acum incolo. o sancta simplicitas!

# 95 G F on 28.07.08 at 4:05 pm

gretty: acceptat. intr-o discutie despre demnitate tu faci dovada ca nu e totul pierdut. multzam!

# 94 TAViX on 28.07.08 at 3:58 pm

@Hingherul

Citeste toate posturile derbedeule de la pag 3 pana aici si dupaia daca ai ceva de comentat (inteligent) comenteaza. Sau mai bine nu, lasa-ne, ca ai aceleasi comentarii ca restul retardatilor care posteaza doar injuraturi pe forumuri si arata cat de inteligenti sunt ei…

G F

Sincer mi-e tare mila, de copilul ala al tau ce educatiei o sa primeasca de la un asemenea parinte cu gandire comunista si primitiva. Sigur nu o sa fie dintre aceia care se vor ridica impotriva sistemului corupt de la noi, ci va incerca, sub indrumarea ta, sa se adapteze, sa se integreze in acest sistem condus de mafioti, tapari, si altii care au facut averi in Romania pe spinarea saracilor si a fraierilor. Faptul ca am ales sa nu fiu un sclav si un fraier, va ca te-a deranjat foarte mult. Pacat de timpul care-l pierd in a da niste explicatii de viata unui sclav robotel ca tine.
Si inca ceva miticule. Eu pe unde am umblat, in Europa sau Asia, nu mi-am facut tara de rushine ci din contra am avut numai cuvinte de lauda si m-am mandrit cu faptul ca-s roman. Tu cu ce ti-ai ajutat tara parlitule?

@ GFM

スジ プーラ

# 93 hingheru on 28.07.08 at 3:12 pm

@tavix: prietene, imi pare rau pentru tine. in primul rand, esti cam patetic in felul cum generalizezi si cataloghezi tu lucrurile. te lauzi ca ai mentalitate de invingator? din ce povestesti tu se vede clar ca unde esti acum a fost mai mult mana sortii decat decizia ta, a fost vorba de circumstante. refuz sa cred ca un om cu atitudinea ta poate sa fie sef peste 300 de angajati. incerci sa iti maschezi frustrarile cu o aroganta de neam-prost caracteristica celor care au facut facultatea mai mult la cantina de la parter.
afla ca lucrurile nu stau chiar asa cum crezi tu. firme care cauta profesionisti, ii trateaza si ii platesc ca atare exista in Romania. daca tu ai fost atat de prost incat sa pleci la 6mii de km departare ca sa o gasesti pe cea mai apropiata atunci asta e, ghinionul tau. zici ca ai 30 si putin, eu nu ti-as fi dat mai mult de 22 la modul cum iti prezinti ideile. eu am 24 si sunt unul dintre “prostii” care prefera sa isi puna bazele traiului ala inferior aici. vezi tu, noi nu cautam mierea si laptele pe la capatul pamantului ci ni le producem singuri aici prin educatie si competenta. frustratii limitati in gandire ca tine nu percep si posibilitatea asta. diferenta intre tine si aia fugiti in spania si italia este una singura, tu ai gasit japonia, dar in principiu esti facut din acelasi aluat. nu veni tu aici ca sa ne luminezi pe noi, prostimea care am decis sa muncim in romania, pentru ca nu esti altceva decat un mascarici care incearca sa se dea drept altcineva. sayonara

Pagini: [6] 5 4 3 21 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.