Tour Amour

Campionii nu pot fi mai sus decît Turul, aceasta e lecţia pe care trebuie să o învăţăm

E cel mai frumos Tur pentru că e cel mai urît. Arată groaznic, arată uman, plin de slăbiciuni, plin de hîc-uri, de bube, de neputinţe şi mediocrităţi ale celor aşteptaţi să răstoarne munţii. Dar munţii sînt tot acolo, bine mersi. Evans urcă de parcă ar căra saci cu pietre în spate, Franck Schleck nu ştie nici măcar el dacă mîine va mai fi în galben sau galben ca ceara. Valverde  se caţără în vîrful picioarelor, departe de cel care zburda altădată în roata lui Armstrong. În general, oamenii pedalează la deal stîngaci, împiedicat, nenatural. Parcă le-ar lipsi ceva. O venă în plus, o lampă în ochi. Încet, încet, Turul reintră în posesia bunului confiscat de prea multă vreme. A redevenit singurul sport în care sportivii nu sînt totul. Cînd te uiţi la el, cicliştii se pierd ca feliile de anchoa în salata nicoise. Şi ei sînt ca noi. În timpul unei etape rîd, cască, urinează, beau, mănîncă, se enervează. Cîteodată am impresia că le mai lipseşte o bască pe cap şi un pai în colţul gurii. Vă sare vreo figură în ochi? Nu? Ei, asta e. Campionii nu pot fi mai sus ca Turul. Pentru că el sîntem noi. Aceia care dacă n-ar mai fi, nu s-ar mai povesti.

Rutierii motorizaţi au dispărut sau au pierdut cheia de la contact. Cînd să se ridice pentru a da lovitura cea mare o mînă invizibilă îi trage înapoi şi îi ameninţă mustrător cu degetul. Aşa poate să cîştige un Simon Gerrans, neica nimeni cu spectrul şomajului la capătul Turului. Omul pe care Ricco şi prostiile sale l-ar putea lăsa fără serviciu. “Caut sponsoir urgent”, aşa scria pe ghipsul managerului echipei sale pe cale de dispariţie. Gerrans s-a făcut ghem şi s-a agăţat de colegii săi de evadare ca naufragiatul de ultima scîndură a corăbiei. Cei zece metri diferenţă între el şi cei din fruntea cursei păreau că nu se vor preda vreodată. Dar Simon a zis: “Nu!”. A fost cea mai frumoasă afirmaţie a Turului. Nu trebuie să fii erou în absolut, trebuie să fii propriul tău erou. Asta n-au înţeles cohortele de campioni care nu pot rămîne nici o clipă singuri cu ei înşişi de frică să nu-şi spună în faţă adevărul. La începutul vieţii i-am iubit pe Merckx, pe Anquetil, Poulidor, Hinault, Fignon. Dar muzeul meu interior a închis, exponatele au fost strînse şi zac în cutii. Am descoperit savoarea figurilor vii în dauna celor de ceară. Îmi plac oamenii care mor odată şi-odată, care n-au aroganţa eternizării. Infinitul aparţine doar cîmpurilor de lavandă.  

14 comments ↓

# 14 Ion Ion on 16.02.10 at 3:19 pm

D-nule Naum, am primit niste raspunsuri foarte interesante, la unele intrebari fundamentale, de la persoana numita de FRH sa tina legatura cu presa. Vreti sa le vedeti la o adresa de e-mail?

# 13 area51 on 24.07.08 at 3:01 pm

Dupa CE din Elvetia, luna trecuta am fost pe route des grandes alpes, printre care si Telegraphe, Galibier si Bonette, prin mormane de zapada sau cate vreo stanca cazuta pe sosea (abia se deschisesera ultimele pasuri) . Toate pareau sinistre spre varfuri, desi erau pe traseu o multime de ciclisti de la toate echipele.
Acum la TV par nemaipomeniti acesti munti. Pacat ca n-am fost in perioada asta sa se vada si un steag romanesc pe-acolo live la TV.
Mult succes pe mai departe si chiar va rog sa comentati despre orice.
Ciclismul si Formula 1 raman cele mai populare sporturi fara romani in competitii.

# 12 cisco on 24.07.08 at 11:44 am

din pacate visurile frumoase se termina brusc si violent; mi-as dori sa nu aud ca evans sau sastre NU sunt “curati”; dar chiar naum si banciu au dubii, nu-i asa? sa fim totusi optimisti! important e ca nu mai vb despre sportul asa-zis rege!

# 11 Wraith on 23.07.08 at 8:53 am

Notre respect-Naum/Banciu/Terzian..datorita voua urmarim “Le tour”
http://parerea_mea_in_tara_ta.ablog.ro/

# 10 kata on 22.07.08 at 11:22 pm

radule !!
cum spuneam….il depasesti pe tolontan….revii…fara becali si alte subiecte asemanatoare…tine-o tot asa !!!

# 9 cadel on 22.07.08 at 10:51 pm

sper ca maine la alpe d’huez sa avem parte de o etapa cu grupul Andy si Frank Schleck,Menchov,Sastre,Cadel,Valverde,Kohl si cu Vandevelde plina de atacuri.Daca ar fi asa sper ca cadel evans sa reziste si sa incerce sa atace pe catarare chiar daca nu e stilul lui

# 8 Tudor(gt) on 22.07.08 at 9:14 pm

Pentru “indopati ” se pare ca a fost “el Giro” asa ca sa vedem ce iese , sint trist ca simbata sint la munca si nu vad contratimpul -pentru ca eu cred acolo se va “juca” tricoul .Inca odata , multumesc Naum, multumesc Banciu datorita voua urmaresc acest sport .Succes baiti si tineti-o tot asa !

# 7 mihai on 22.07.08 at 11:58 am

Imi amintiti,cu drag, de mosii din muppets, sint curios ce ar spune si ei de Tour.Iubesc povestile Tour-ului de vreo 40 de ani si in ciuda scandalurilor il urmaresc cu placere si astazi, este si meritul vostru. Acum mai am un motiv, s-ar putea sa devina primul sport curat sau curatel, ma rog. Este adevarat ca fiind mai saracut le da mina sa fie duri mai marilor de la antidoping, dar este un pas inainte… Totusi, cind ii vezi pe alde Serena sau Rafa, pe minunatii fotbalisti sau sprinteri, realizezi ca banul dicteaza si iti aduci aminte de propunerea lui Bode, cea cu un campionat pentru curati si altul pentru “indopati”.

# 6 Sabi on 22.07.08 at 11:52 am

Si eu i-am iubit la inceputul vietii(inceputul Turului televizat de la noi), pe Virenque, Ullrich, Belloki, Kloden, Basso, Perreiro, sau chiar Cadel anul trecut, doar pentru simplul fapt ca se luptau pentru victorie cu “granzii”, care aveau cheia de contact la ei.

# 5 cris on 21.07.08 at 9:50 pm

Pentru telespectatorii din România, Turul Frantei e si despre ciclism. Prin comentariile voastre l-am descoperit si indragit.

In Giro, dar nu numai, am avut ocazia sa va ascult pe fiecare separat. Alert, interesant, cu o tinuta impecabila a discursului si cu substratul de ironie cu care ne-am obisnuit. Cu o clasa deasupra altor comentatori sportivi. Dar, intr-un sfarsit, un comentariu sportiv.

Pe cand impreuna si in Le Tour de France, e cu totul altceva. Intervine magia. Chiar daca nu va face neaparat placere, e o constatare care se impune cu puterea evidentei. E nevoie de ambele viori sa cante muzica, e nevoie de ambii actori pentru piesa pe care o iubim. Bineinteles, si scena este speciala. Ne-ati obisnuit cu mai mult si am devenit pretentiosi.

Aceasta a fost o demonstratie cã 1+1 fac uneori mai mult decât 2. Si o pledoarie sã pãstrati echipa de la Turul Frantei. Datorita voua, nu e numai o transmisiune sportiva si asa ne dorim sa ramana.

Je ne vous aime qu’a deux !

# 4 rafa12 on 21.07.08 at 8:31 pm

Saptamana trecuta ati spus ca cadel e dopat.Ieri(DUMINICA) cred v-ati dat seama ca ati gresit daca cadel era dopat nu avea probleme sa se tina de fratii schleck,vandevelde,kohl,menchov si tot asha.dupa ce vad etape ca cele de ieri ma indragostesc de acest sport

# 3 letour on 21.07.08 at 8:03 pm

Sunt de acord cu ceea ce spuneti D-le Naum……etapa de duminica mi-a reamintit inca odata de ce stau si ma uit ore intregi la niste oameni care dau din pedale……

Turul pare mai curat ca niciodata….dar sa nu uitam ca asa am zis de multe ori…..

As vrea turul sa fie castigat de Cadel….spre deosibire de Rapid(imi cer scuze pt aducerea in discutie) omu’ asta chiar e singur impotriva tuturor….

# 2 BETFORCASH - click aici !! on 21.07.08 at 7:08 pm

fa parte din castig !!

# 1 www.sportsaga.ro on 21.07.08 at 6:35 pm

Numai sa nu ne trezim ca iese din nou MIRCERA la rampa. Ca altfel e frumos.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.