Război cît doişpe

Oare lupta pentru drepturi tv va aduce şi un salt jurnalistic?

La ce bun ‘războiul televiziunilor’? Comentariile care însoţesc acest conflict asurzitor seamănă a cronică de luptă, cînd nu sînt, de-a dreptul sau mascat, biografii de generali. E vorba, mereu, de SOV, A1-RCS, Dragomir, Voiculescu şi de faptele lor de arme contractuale şi extracontractuale. Însă, la ce bun acest conflict, tot n-am aflat. Dacă nu e un război inter-egouri, orice conflcit are consecinţe, lasă în urmă un ‘bun’, o valoare. În cazul presei, ‘războiaele’ se soldează cu apariţia unei valori, iar consumatorul ei imediat e publicul. Există măcar umbra subînţeleasă a unui salt de calitate, la capătul vestitului ‘război al televiziunilor’?  Tot ce ştim e că marele conflict se va solda cu exclusivităţi, supremaţie de piaţă, număr de abonaţi, apogeuri şi eşecuri de trust. Despre calitatea gazetăriei n-a fost vorba nicodată. 

Cu alte cuvinte, publicul nu va avea nimic de cîştigat din acest război care îl ia în seamă doar spre a-i impune o nouă reţea de consum, nu  un jurnalism epurat de dezastre lingvistice şi mentale. Dreptul public la declasare culturală de masă prin sport va fi, în continuare, garantat.

Tinerii vor avea, mai departe, ocazia să piardă, în sport, tot ce n-au cîştigat la şcoală. N-am auzit pe nimeni cerînd sau promiţînd un nou tip de discurs tv, în vremurile de pace şi consum ce vor urma războiului tv. N-am auzit pe nimeni tunînd împotriva terminoligiei inepte care face regula în comentariul sportiv şi trece drept erudiţie profesională. A anunţat cineva că a descoperit formula prin care un club poate fi numit şi altfel decît ‘grupare’? Dă cineva semne că vrea să-şi recapete libertatea de expresie renunţînd la obervaţia după care cutare jucător sau tehnică de executare a autului ‘pot face diferenţa’? Va avea cineva curajul să nu mai considere că o declaraţie ‘pune presiune’ pe antrenor? Îşi doreşte cineva, cu adevărat, să renunţe la mistica ‘jucătorilor de bandă’? Va rămîne obligatorie concluzia că X  ‘a marcat pentru 1-0′?. Ce revoluţie şi ce război vor putea împiedica un comentator să dezvăluie că ‘antrenorul Y le-a spus jucătorilor faptul că meciul va fi unul dificil’? Şi, în sfîrşit, vom ieşi vreodată din scalvia lui ‘doisprăzece puncte’? Dar ‘doisprăzece şuturi, minuturi, titluri sau trofee’? Războiul televiziunilor e prea mic pentru aşa ceva. Exact cît doişpe.

18 comments ↓

# 18 mos Călifar on 22.07.08 at 10:09 am

Eh ia sa fi castigat drepturile tv mogululul de bine SOV care da banutul la deontologii Realitatea-Cotidianul…Alta viata era asa-i ?

# 17 Castiga un Ipod Shuffle moca!!! on 21.07.08 at 8:55 am

1, Apasati pe titlu pentru accesul siteului de unde primiti moca un Ipod Shuffle

2, Register on the site and choose an Ipod Shuffle from the list of free gifts on offer.

3. This is 100% True and works, I have got a Nintendo Wii and an Ipod Nano within 6 weeks of joining after referring friends at work. Good luck!

Watch the BBC report on it to see how these companies make their money to be able to offer free stuff.
:// news.bbc.co.uk/ media/ video/ 40101000/ rm/ _40101790_ipods_carver22_vi. ram

fara spatii…

# 16 stukas on 18.07.08 at 10:58 pm

In sfarsit,scapam de toate meciurile rasuflate din LIGA 1,poate asa se concentreaza si televiziunile pe sporturi mai serioase si ai caror suporteri nu isi sustin echipele in forme tampe si improprii zilelor noastre,gen batai cu jandarmii sau intre ei de dragu de a-si flexa muschii.Despre comentatori cu exceptia celor 2″ciclisti” restul sunt cu ii sta bine romanului”impartiali”,ex:E.G.care a inventat termenul “fotbalist cu F mare “pe carel foloseste in exclusivitate pt.”razboinicii gazonului”.

# 15 maruntul on 18.07.08 at 3:44 pm

eu n-am inteles nimic :) daca e vorba despre fotbal, despre comentatori, jucatori, antrenori, toti sunt patetici .. nu stiu cine ar plati sa vada meciurile de la noi .. prefer liga a 3-a din groenlanda

# 14 gsptv on 18.07.08 at 10:29 am

Eu vreau sa comenteze meciurile Patruleasa. De pe prompter.

Care n-ati inteles ce-i cu jucatori de banda si gruparea: nu ca ar fi incorecte, dar deranjeaza frecventa cu care sint folosite. Impresia e ca nu exista echivalent pentru ele, toti vor sa se dea cunoscatori si le folosesc pe astea crezind ca dau impresia de cultura sportiva.

# 13 mujotutun on 18.07.08 at 9:31 am

Da, frumos articol! Numai ca ceea nu spuneti ar fi mai interesant. Si anume ca acesti jalnici comentatori sunt bunii dvoastra tovarasi si pretini. Incepand cu infatigabilul domn Ioanitoaia, caruia nu o data i-ati inchinat osanale si terminand cu alde Cheltuitoru si Baleanu. Nu stiu de Dobre si (bale)Graur.
Si culmea, pentru “prestatia” lor submediocra, oamenii astia iau poturi colosale. Asta nu pare a va mahni, doar n-o sa va coborati pana acolo! Ce Dzeu, doar era cat p’aci sa ajungeti ambasador in Regatul Unit!
Vedeti si postarea #12!

# 12 ingenuu on 17.07.08 at 7:47 pm

vezi ca presedintele asteapta niste limbi. te bagi?

# 11 G F on 17.07.08 at 4:39 pm

combinatiile, pilele sau rubedeniile i-au adus in casele romanilor pe acesti tortionari ai limbii romane. si o scoala de jurnalism de doi lei. patronii de media au vandut publicitate pe combinatii politice, nu pe valoarea jurnalistica. dezinteresul fata de calitate a insemnat si va insemna inca dezinteresul fata de consumator. cum stopam asta? prin greva consumatorului. este singura solutie, caci nu ne putem astepta la o schimbare, atata vreme cat lor le merge bine si-asa. eu am renuntat de mai bine de un an la televiziune.

# 10 Ple.shit.za 55 on 17.07.08 at 4:15 pm

Nici eu nu vad care e problema cu “jucator de banda”; prea esti formalist, nu e vina comentatorilor ca “banda” inseamna si adunatura de delincventi. Nici grupare-club nu pare deloc deplasat.

# 9 suporteru' on 17.07.08 at 3:01 pm

Exemplele pot continua : “prima bara, a doua bara… (a n-a bara?!)” folosita exasperant de Gradinescu si de colegul sau Vladut ( bine ca a plecat de la TVR !), ” jucatorul X i-a luat fata lui Y”, “executie ca in curtea scolii”, etc. Comentatorii ar trebui sa invete sa se exprime corect in limba romana, sa cunoasca foarte bine regulamentul de fotbal si , sa nu uite, ca se adreseaza in primul rand telespectatorilor si nu unul celuilalt (Emil-Vladut) .

# 8 www.Club13.ro on 17.07.08 at 12:53 pm

curios??? viziteaza www.club13.ro :)

# 7 www.mihaipopescu.com on 17.07.08 at 12:35 pm

Salveaza-l pe Mihai! are 24 ani, e din Timisoara si trebuie sa stranga 40 000 de euro pt o operatie pe creier, in Germania pt a extirpa o tumora craniana. Intra pe mihaipopescu.com pt mai multe detalii si poate pt a face si o donatie care ii poate salva viata : mihaipopescu.com

# 6 hack on 17.07.08 at 10:20 am

comentatori sportivi buni? hai ca iar ma faceti sa rad…. are dreptate T.R.U. …. trebuie sa dispara 90% din comentatorii actuali….

# 5 David on 17.07.08 at 9:56 am

Pentru cine, Sir? Cui ii trebuie altceva? Probabil ca unii ne vom obisnui cu cliseele retarde ale baietilor astia, iar altii (dupa cum vezi mai jos) considera ca e supermarfa asa. Cineva spunea o chestiune foarte interesanta: “concurenta la noi este de multe ori falsa”. Totally agree. Am facut presa sportiva cu ceva ani in urma (am avut decenta de a ma lasa…) si imi amintesc un meci de rugby ROM-FRA. In stanga, 2 comentatori de la France2, in dreapta - TVR. In stanga, francezii se bateau pe microfon, se completau, se contraziceau etc, la TVR - “da… o pasa in lateral… construim cu greu acest atac… etc”.
M-am invatat in Romania sa nu mai am pretentii, e mai bine pt creieras..

# 4 Epigonul on 17.07.08 at 8:43 am

Cateodata, prea te crezi detinatorul adevarului absolut… N-ai precizat daca te deranjeaza sintagma “jucator de banda” sau faptul ca se abuzeaza de ea. S-a dus vremea cand unii jucatori erau doar “extreme”, acum chiar asta sunt, de banda! Sau poate te deranjeaza eventuala confuzie care s-ar putea crea, jucator de banda = jucator gangster…:)
Iar “grupare” nu e decat un sinonim pentru “club”, e drept ca nu trebuie sa-l inlocuiasca, dar nici nu poti spune “club” de nenumarate ori intr-un comentariu.

# 3 john on 17.07.08 at 1:36 am

Intr-adevar, T.R.U. e pe alta planeta! ;-)

# 2 camouflage on 16.07.08 at 11:17 pm

io cre’ ca in razboiul asta al televiziunilor si televizarilor “va castiga cel ce-si doreste mai mult victoria”.
publicul - acest etern “al doisprezecelea jucator” - va mesteca in continuare ce i se ofera.

# 1 http://www.sportsaga.ro on 16.07.08 at 8:29 pm

Bine ca esti tu un jurnalist first class. Totusi sunt si comentatori si ziaristi buni. Un razboi vine atunci cand sunt interese si nu aduce niciodata ceva bun. Concurenta aduce, dar in Romania concurenta este de cele mai multe ori falsa. Tu pe ce planeta esti daca nu sunt indiscret? Nu de alta, dar pari cam rupt de realitate.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.