Naşu’ şi finii

Mircea Sandu trebuie să ţină cu abilitate în în frîu două tabere dezlănţuite

Nu am crezut că Dumitru Dragomir se va ridica, fără gesturi bruşte, din mijlocul unei emisiuni, punînînd tacticos (slavă Domnului !) microfonul-lavalieră pe masă, pentru a ieşi mai apoi cu pas măsurat din studiou şi să intre în negura din culise. Şeful Ligii mi s-a părut mereu, probabil într-un avînt de wishful thinking, un om care cunoaşte pericolul gesturilor abrupte. Cel care pretinde a ţine echilibrul de orgolii şi bani gri din Liga Întîi are în fişa postului isteţimea păstrării opţiunilor deschise. A provoca fractura unei apariţii televizate e echivalent cu a-ţi lua jucările şi a pleca, o alegere plină de riscuri la nivelul imaginii. Dumitru Dragomir nu fusese nici înjurat şi nici măcar acuzat de ceva. Fusese întrebat. Insistent, persistent, ce-i drept. O normalitate absolută. Nu a apreciat nici punerea faţă în faţă cu Lupescu, oponentul său fotbalistic. Dar tocmai controversa ar trebui să convină cel mai mult unui sport care are nevoie de gălăgie că să ne ţină cu ochii injectaţi şi gura căscată. Şi ca să mai uităm un pic de subţirimea lui. Rezultă că a refuza cearta e semn de criză, dovada unui timp excepţional. Şi exact asta e, o întîmplare uriaşă, care nu survine în acestă lume încremenită decît la interval de ev-uri. Tătucul se va schimba, iar ceea ce trăim e perioada tulbure a tranziţiei către epoca post-Sandu. Păzea ! Un nou Naş stă să se nască la capătul unei lupte crîncene.      

Taberele sînt limpezi : tînăra gradă de la Casa Fotbalului, cu Lupescu şi Prunea în prima linie, contra Dragomir & Liga, susţinut de la Becali pînă la Gheorghe Ştefan. Ostilităţile sînt deschise, deja pe gură aproape că nu mai ies cuvinte, ci gloanţe. E foc peste tot. Pompier de serviciu s-a declarat însuşi Mircea Sandu, dar iată că el nu mai aruncă doar cu apă, cum a pretins din Austria, ci a intrat cu tîrnăcopul printre flăcări. Şeful suprem a ieşit din starea de Buddha a lumii văzute de la înălţimea CEx al UEFA. Pe această tablă de şah a atacat direct nebunul, punîndu-se chiar pe el, regele în joc. În chestiunea influenţării comisiilor a zis : “Ori e Becali de vină, ori sînt eu”. Miza e enormă, lovitura, précisă. Şaua a fost bătută eficient. Dragomir l-a declarat nevinovat înainte de a începe cercetarea. Becali a dat înapoi. Tînăra gardă răsuflă. Dar Mircea Sandu ştie că ea nu va putea izbîndi cocoloşită, ci doar cu paloşul în mînă. Iar ea, garda, ar trebui să citească negreşit romanul recent a lui Radu Paraschivescu, ca să afle soarta curtenilor lui Afonso după moartea suveranului. Evident, totul nu e decît o poveste. Nemuritoare.

10 comments ↓

# 10 sofian on 09.07.09 at 10:43 pm

Radu, de multi ani de zile urmaresc “Le Tour” in primul rand datorita voua…. mai am sanse sa va aud sau raman jan si manolo?…

# 9 conasu on 07.03.09 at 11:29 pm

Radu, voi nu faceti niste sedinte de analiza sau ceva de genul asta referitor la comentarii, sau ficare spune ce vrea si isi dau cu parerea la fiecare faza, pentru ca este neprofesionist ca un comentator sa spuna : a fost penalty sau nu a fost…Comentatorii trebuie sa fie impartiali si sa uite daca intr-un cantonament a primit o cafea sau altceva…Selaru, Baleanu,Samoila sa incerce sa comenteze ceva mai lent…sah de ex. si atentie la reluari!

# 8 jiji bec on 10.07.08 at 9:56 am

***

# 7 cocosul galic on 09.07.08 at 10:54 pm

lupescu si prunea au ramas dinamovisti, astia nu pot fi impartiali
s-a vazut anul asta cum a delegat lupescu pentru andone
asa ca lasati-ne lupescu si prunea !

# 6 telespectator on 09.07.08 at 10:20 am

Lereter:
faptul ca stii ce inseamna a perpetua si electie probabil te face eruditul grupului tau de prieteni. Banuiesc ca nimeni in grupul tau nu-si da cu parerea, ca il pui imediat la punct cu imensele tale cunostiinte.
Nu prefer tabara lui Sandu, dar nu doar ei sint plini de bube. Putregai se gaseste destul si in tabara lui Gica Popescu - cei mai influenti membri ai acestei tabere sint verii Becali. Deci nu prea ai de unde alege. Oricine va iesi, tot rau va fi.
Acum ai inteles, sau discutam gramatica sa ne dam aere pe forumuri de sport?

# 5 Lereter on 08.07.08 at 6:42 pm

Un “telespectator”,slab la gramatica ,are neinpliniri privitoare la intelectul altora,si ca tot fudulul,face aprecieri.Fara sa dea solutii,se subintelege ca tot Mitica@Nasul @Kassai@Alexandru@”Corpodeni”@ Cooperativa sintsolutia.Lupescu,Hagi,Popescu,Prunea par “niste tarani”,vorba cuiva.O schimbare,chiar partiala,e preferabila unei perpetuari de conducere cu pseudomafioti,”onorabili”. Ce n-ar vrea Becali,Borcea,Copos,Stefan,Porumboiu sa faca ,sa dreaga ! Solutii ca in Romania,ca cele recente,din “Liga lui Mitica”,si S.R.L.-ul lui Nasu ,cu comisii -”democratice”- in care unii zic ca albul e negru,iar altii zic ca negrul nu e intotdeauna alb, ca ce cred unii corect,e pentru altii incorect,ca pila si “subteranele” sint metode de electie in a fi pe primele locuri,solutii dintr-astea,zic eu sint pentru cei ce continua sa creada in dictonul :sa ma minti,dar,fa-o frumos.Cei ce cred in competitie,in justitie, in normalitate sint pentru unii,f***. Pacat !

# 4 joeburchinezu on 08.07.08 at 3:17 pm

Am varsta pe care Hagi o va avea peste vreo 3,4 ani. Ma simt mai aproape de cei din generatia de aur decat de Dragomir sau Sandu . Dar toti trebuie sa-si asume cu responsabilitate faptele comise sau cele pe care au de gand sa le comita . Eu cred ca la acea emisiune moderatorul a incalcat o conventie pe care a avut-o stabilita de la inceput cu Dragomir . Daca este asa , profesional a gresit moderatorul . Daca nu e asa inseamna ca Mitica nu mai sta bine cu nervii . Totusi acesti tineri din generatia de aur trebuie sa stie un lucru . Daca vrei sa intelegi un om trebuie sa te pui in pielea lui ( metaforic bineinteles ) . Sa respecti oamenii care intr-un fel sau altul cheltuie din banii personali pentru mentinerea in viata a fenomenului fotbal in tara asta . Atata timp cat ei inca nu au cheltuit din banii personali pentru intretinerea si dezvoltarea unei echipe se cheama ca au o experienta in minus fata de ceilalti care au facut-o . De aceea ii indemn la mai multa inteligenta si respect .

# 3 telespectator on 08.07.08 at 10:13 am

De ales intre Lupescu/Prunea - 2 pamfleti care nu pot sa judece nici cit sa treaca drumul, si de partea cealalta Gica Popescu (eventual si Hagi), extraordinari fotbalisti, dar cu intelect mai slab, care nu vor putea niciodata conduce FRF decit minati din spate de verii Becali. Ca sa fie oficiala si treaba cu selectia la Nationala dupa cum dicteaza clanul verilor.
Care-s mai buni?
P.S. - vad ca si generatia actuala e legata de influenta verilor, vezi nasul de cununie al lui Chivu. Ok, dar macar sa joace ceva actualii, nu sa traim din amintiri.

# 2 www.news-wanted.com on 08.07.08 at 2:34 am

becali 2 :)

# 1 http://www.sportsaga.ro on 07.07.08 at 11:39 pm

Sa inteleg ca sunt primul care da un comentariu la obiect? Mi se pare ca ai transpus usor hiperbolic ceea ce se intampla. Totusi anumite aspecte sunt bine redate. Super articol. Ma tem ca multi chiar n-or sa inteleaga.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.