Ilie Moromete şi turcii

De ce nu jucăm ca turcii? De ce nu ne batem ca ei, de ce nu ne dăruim ca ei, de ce nu “murim” ca ei pe teren? Nu de ieri, nici de alaltăieri - după meciul cu Germania, rival în frumuseţe nebună cu Olanda-Rusia - asemenea întrebări mă asaltează pe dinăuntru şi pe dinafară, în lift, la slujbă, chiar prin faţa bancomatelor, venite spontan de la superpricepuţi la afonii şi apoliticii în fotbal. Ca să fiu sincer, nu sînt fan turc, nu “mor” după fotbalul lor. Sud-american ca opţiune, mi-a făcut plăcere cum i-a bătut Portugalia în primul meci, clar şi fără apel. După aceea, m-a exasperat norocul lor, deşi sînt dintre aceia care ştiu că fără noroc nu se poate învinge; au avut o baftă excesivă, indecentă, ca în meciul cu Cehia, unde, fără gafa lui Cech, la 2-1 pentru expiraţii aceia, fie şi aşa, nu se poate discuta despre geniul lui Terim şi alor lui. Mai nimeni nu a luat-o în seamă - a fost gafa turneului, mai mare decît aceea a lui Tamaş la golul lui Panucci. După aceea, cu croaţii, într-un meci de un plictis căruia numai prelungiri nu îi lipseau, au avut un bulan (iată, îmi vine să vorbesc urît şi nu mă cenzurez) incomensurabil. Cînd au marcat croaţii, în minutul 119, am sărit încîntat că i-a pocnit ghinionul cum se cuvine. Aiurea! Ce s-a întîmplat în minutul 120 - nu mai pun la socoteală penaltyurile! - rămîne memorabil, plus gîndul la sinucidere al lui Bilici.

Abia acum, după cel mai bun meci al lor, acesta cu Germania, meci într-adevăr extraordinar, se poate spune că turcii te pot face, Doamne iartă-mă!, să-ţi dai duhul o dată cu ei. Temperamentul lor nu ne aparţine nici nouă, dar nici altora. Căci e o problemă de temperament - nu de sistem. O problemă de sistem nervos, nu de sistem 4-1-4-1. Ei parcă nu au sistem, momente lungi par nişte posedaţi ai unei idei fixe: nu cedăm decît morţi, dar cu voi de gît! E în ei o violenţă clarobscură, care le dăunează construcţiei normale, dar le asigură o anormalitate fotbalistică perversă în beneficiu. În dăruire - clişeu la care trebuie să renunţăm dacă nu-i adăugăm maniera! - ei nu numai că se sufocă, dar te şi sufocă. Cu nemţii nu numai că meritau să învingă, dar au avut un ghinion pe măsura tuturor noroacelor de pînă acum. Cu Hiddink, cu Lippi, cu Mircea Lucescu ca antrenori, nu vom juca niciodată ca ei. De ce? Cum ar răspunde Ilie Moromete: de aia! Mai tehnic? Uitaţi-vă ce fotbalişti români dintre “interni” sînt căutaţi după acest turneu: Goian, Rădoi, Săpunaru, Moţi - numai apărători - şi un singur înaintaş: Dică, fiindcă îl ştie bine Zenga… Bine că încă nu pleacă Lobonţ - demn de a fi numit “Il Dio”, ca Mircea David, la Roma, în 1940.

Toate acestea sînt scrise joi, la o oră cînd nu ştiu dacă Rusia se va califica în finală; sînt fan Arşavin încă din finala Cupei UEFA; de la Ronaldinho nu am mai avut asemenea chef să slăvesc un fotbalist.

20 comments ↓

# 20 Viorel on 01.07.08 at 7:07 pm

Fratilor, sportul nu are nimic de a face cu banii. Ceea ce are legatura cu “materialul” este show-bizz ! Din pacate nu mai avem “scoli” unde copii ar putea invata ce este competitia. Dintre romani, cativa (Dobrin, Hagi, Dan Petrescu) au avut inoculat virusul victoriei. Si table daca jucau, trebuia sa castige !

# 19 SAVI BRATESCU on 30.06.08 at 2:58 pm

UEFA:a anuntat oficial secretul succesului pana an semifinala pierduta 2-3 cu GERMANIA. Toti cei 23 de jucatori turci,au primit 450 000 (patrusute cincizeci de mii)de €,de fiecare jucator turc.Aceasta suma este mult superioara ,fata de suma,banii,pe care i-au primit SPAN-IA,anvingatorii doar,214 000 € de jucator ,si 250 000 € de fiecare jucator neamt,german,daca castigau finala.TURCIA ,cu cei 23 de jucatori turci a castigat 450 000 € fiecare,an total 10 350 000 €(zece millioane trei sute cincizeci de mii)de euro,fata de ROMANIA, 6 000 € de fiecare jucator,per total cu cei 23 de footbalisti,fac 138 000 € pt toata echipa ROMANIEI !!!!!!FOARTE SIMPLU ,TURCIA a castigat de aproape 100 de ori mai mult dec at ROMANIA !!!!!.de aici atata isterie la turci,in frunte cu ANTRENORUL tahim THERIM.DE unde atatea zeci de millioane de € date de federatia turca jucatorilor ,FRATILOR ROMANI -DACI ,???????????concluzia e una singura ,banul tucilor,a provocat isteria victoriilor cu orice pret,si proverbul romanesc din mos stramos se adevereste ,prost sa fii ca turcul dar sa ai noroc la bani,prost safii noroc sa ai , la bani ,sa gasesti fraieri care sa investeasca ,o caruta cu bani in tine,dar sa fie interesati,sa cistige totul cu japca.Banii lor dubiosi au sucit ,zdruncinat mintile tuturor jucatorilor echipelor cu care au jucat.Cehii dupa ce au pierdut cu 2-3,dupa ce au condus cu 2-0,s-au batut intre ei antr-un bar din PRAGA.!!!!!!!Ce sponsori au gasit desteptii nostrii IONUT LUPESCU,prunea si MIRCEA SANDU,pt echipa ROMANIEI ??????????????????

# 18 gerula on 30.06.08 at 12:18 pm

Frumos spus, dar degeaba, romania e plina de hotii si ****, care nu au demnitate si onoare, iar nobletea e un blestem……pacat…….am asteptat mult dar am primit nimic si acel nimic foarte murdar, ***de fotbalisti…..rusine…………..

# 17 dan on 30.06.08 at 8:28 am

“de-aia”!! (vezi ultima replica a ultimului episod LOST de vineri..prima tv)..

# 16 vasco on 29.06.08 at 3:45 pm

Ca sa fac o “filosofie”gen cornel dinu(cel mai filosof dintre fotbalisti dar nu si cel mai fotbalist dintre filosofi)voi spune ca de la Mircea cel Batrin incoace romanii sunt destul de depasiti de turci la foarte multe capitole,dar ca orice capra riioasa care se respecta,suntem mereu cu coada pe sus.

# 15 Di Stefano on 28.06.08 at 7:55 pm

De ce nu jucam ca ei ?
Pentru ca fotbalul romanesc este practicat de oamneni FARA CARACTER, de oameni care fac NUMAI ACT DE PREZENTA PE TEREN SI CARORA MENTALITATEA MARELUI SUCCES LE ESTE O NECUNOSCUTA …
MENTATITATEA MARELUI SUCCES este o lectie ce ar trebui invatata inca de la grupele de copii…
Dar cine sa-i invete o astfel de lectie ?… “Antrenorii” care NICI EI HABAR NU AU CU CE SE MANINCA ???…
E trist, dar nu avem sanse la fotbalul mare pentru simplul motiv ca fotbalul romanesc s-a limitat intotdeauna la ideia de CIRC…
Ori “CIRCUL” nu poate fi practicat decit de CIRCARI …
Asta sintem: Circarii fotbalului, pe care cei care iubesc fotbalul cu adevarat, AR PREFERA SA NU-I MAI VADA NICIODATA !!!…

# 14 Suleiman on 28.06.08 at 3:44 pm

De ce nu jucam ca ei? Pt ca astia au fost 600 de ani un imperiu, iar noi niste provincii amarate, cateodata ale lor ;).

# 13 nea gheorghe on 28.06.08 at 2:35 pm

eu unul am zis ca e o problema de sistem nervos (bine zis :)) chiar dupa meciul cu Croatia. Cu elvetienii si mai ales cu cehii se poate spune ca au avut bulan (ce gafa, Cech!), dar cu croatii s-au vazut nervi tari, nu norocul prostului. Mai ales prin contrast cu croatii, care au fost distrusi psihic (ma durea sufletul cand ii vedeam tragand pe langa poarta pe cei mai buni jucatori ai lor!)

Doar ca apoi au intalnit Germania. Iar nemtii sunt, cel putin la fotbal, tot cam asa, mor cu tine de gat.

# 12 Besofone on 27.06.08 at 3:12 pm

Intr-adins, Nila, ca sa se mire prostii.

# 11 relu on 27.06.08 at 3:08 pm

Bai Boloni ai maaare dreptate.
SI ni se trage de la astia mai vrastnici **** car au mers cu tov. pana cand i-a bagat la saopa de lemn.
Si daca te uiti prin partide si ziare de influenta marea majoritate sunt**** si care nu sunt **** sunt copii de activisti comunisti rusi.
Mare blestem zace peste tarisoara asta a noastra si mai rau e ca ni-l facem singuri cateodata.

# 10 Boloni Ladislau on 27.06.08 at 2:36 pm

DE CE?!
Romanii sint un popor fricos, lipsit de ambitie, puturos, se multumesc cu putin (exceptie fac tzi.ganii , care i-au incalecat)!….D’AIA !!!!!

# 9 http://www.sportsaga.ro/ on 27.06.08 at 11:56 am

Nici nu se compara gafa lui Cech cu a lui Tamas.
Eu am o teorie. Turcii sunt inganfati si se cred cei mai capabili. Si mentalitatea asta le-a fost impregnata foarte puternic. Atat de puternic incat lupta de fiecare data sa demonstreze asta.

# 8 Tudor(gt) on 27.06.08 at 11:13 am

Rusia de aseara a fost ca cea din primul lor meci adica nuli . Probabil ca au baut incontinuu vodca (asa s-a zvonit si atunci ) de aceea au jucat atit de prost .
Cit despre turci , chiar incepusera sa ma enerveze , chiar am zis , gata , ajunge , ulciorul nu merge de multe ori la apa !
Ce sa fac sint circoats !

# 7 dan on 27.06.08 at 10:20 am

pt. ionut:..a spus-o(Moromete)dar poate n-ai inteles-o tu..”de aia,sa se mire prostii”..

# 6 http://www.sportsaga.ro on 27.06.08 at 8:05 am

Nu te ambala prea tare maestre. Arshavin nu e o vedeta. El e un muncitor care va disparea in mai putin de 3 ani.

# 5 gicu on 27.06.08 at 8:03 am

Sanatate, maestre!

# 4 kat23 on 27.06.08 at 1:15 am

Mdea. Cam repede cade lumea in extaz dupa un jucator. In semifinala Arshavin a fost depasit. Nu a intrat in meci.

# 3 Filbert on 27.06.08 at 12:37 am

@1Q
Esti sigur? :)

Asa e, maestre, turcii au pierdut primul meci pe care CU ADEVARAT meritau sa-l cistige. Ironia fotbalului, ironia vietii…

# 2 ionut on 27.06.08 at 12:29 am

sincer nu stiu ca Moromete sa fi spus vreodata replica asta:”de aia”…in fine. Ce am observat in multe din comentariile despre turci e afisarea unei anumite superioritati “europene”.Faptul asta nu ma duce decat cu gandul la ignoranta si lipsa de cunoastere a acestui popor. In multe privinte sunt mai europeni decat multe natii de pe continent, cum s-ar spune, iar ca bun simt si ospitalitate (ma refer in special la turcii originari din Turcia) nu stiu daca au egal.

# 1 1Q on 26.06.08 at 9:06 pm

se califica rusii!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.