Ce înseamnă un străin

Nu ne trebuie neapărat un străin de ţară, ci un străin de sistem

Tot ce e fond intern s-a consumat demult şi complet. Nu la Euro 2008, ci mult înainte. Altfel, nu am fi reuşit figura diabetică de la Euro 2008. Avem nevoie de un străin, dar asta nu înseamnă că trebuie să acceptăm propunerea lui Mircea Sandu. În primul rînd pentru că, dacă aţi băgat de seamă, ea îl include pe Mircea Sandu. Or, preşedintele FRF e responsbilul de vîrf al bolii de la bază.

În al doilea rînd, ideea l-a vizitat pe Sandu abia după ce a apărut în trombă Rusia lui Hiddink. Iar asta înseamnă că Sandu promite de pe acum o făcătură. El nu va putea aduce la naţională un personaj de talia lui Hiddink sau măcar ceva care să-i ajungă pînă la jumătatea puterilor. Căci Hiddink a cerut şi a avut puteri totale. Hiddink nu a reparat, ci a înfinţat echipa Rusiei. Singurul jucător cu 50 de selcţionări e Serghei Semak. Restul clasicilor au fost trimişi acasă. Echipa e, aproape de la un cap la altul, o colecţie de tineri atleţi între 24 şi 26 de ani. Hiddink nu e un depanator, ci un reformator. Un Bora Miluinovici fără negocieri şi fără apel.

Va accepta şi, mai ales, va căuta Mircea Sandu un asmenea demolator? Mult mai probabil, va tatona un personaj slab şi manevrabil. Dacă s-ar fi convertit la radicalism, Sandu ar fi petrecut următoarele trei luni prin aeroporturi şi ar fi căutat. 2010 e tîrziu şi poate devni inutil.

Da, ne trebuie un străin. Dar asta înseamnă mai mult decît o spune cuvîntul. Ne trebuie chef de răscolit sensul aparent al standardelor. Plecarea lui Sandu ar fi începutul. Am putea descoperi, apoi că <<străin>> e şi Boloni. Cultural şi mental, Boloni vine din altă lume. Străin e, în cazul în care chiar avem curajul de reîntemeia fotbalul românesc, Răzvan Lucescu, un om decent, un antrenor onest şi, cu sprijinul unei Federaţii conduse de alt străin , o soluţie radicală.

Încă mai mult decît străinii din import ne trebuie străinin de sistem. Ne trebuie şi un timing nemilos. Cu excepţia unui anume produs istoric dubios lansat în 1989, revoluţiile nu se programează. De ce să aşteptăm 2010? Ca să se cosnsulte Piţurcă profesional cu Mama Omida? Amestecul străinilor, români sau nu, în afacerile interne ale clanului e singura cale spre profesionism. Iar asta nu se va întîmpla sub patronjul lui Mircea Sandu.

59 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 59 Claudiu Constantin on 20.09.08 at 10:45 am

Acesta este adevărul: Mircea Sandu trebuie scos afară din orice are legătură cu sportul romanesc, pentru a putea sa ne desprindem de noroiul in care ne-a adus. Într-un an a înființat o mică organizație care se ocupa cu antrenarea micilor sportivi, a copiilor care mai târziu ne vor reprezenta în lume. Ei bine, după doar un an a desființat-o pe motiv ca echipa de fotbal formata de copiii ăștia nu a câștigat locul I într-o competiție în Balcani. Un englez spunea ca și ei au avut o asemenea organizație, dar în primii 10 ani nici n-au avut vre-un obiectiv în afară de antrenarea copiilor și perfecționarea lor. Deci e clar cum face Mircea Sandu treaba în sportul nostru. De-aia suntem unde suntem. Mircea Sandu nu face decât sa ducă mai departe practicile și mentalitatea comuniste.

# 58 FamousWax » Blog Archive » Condeierii sportului on 17.07.08 at 4:04 pm

[…] – blamat excesiv pentru partizanatul sau politic. Despre sport scrie teribil de bine, obraznic si fara politeturi, asa cum meritam. Cele doua carti publicate ar putea fi, lejer, puncte de plecare pentru cursuri de […]

# 57 dan cristache on 29.06.08 at 6:54 pm

OAMENI BUNI,
avem atatea vrajitoare in ROMANIA!
de ce nu s-a dus federatia,pitzi si chiar noi suporterii sa dam cate-o gaina alba,neagra …numai ca sa ne calificam si noi ?

ce atatea comentarii,blogulete samd!
s-o rezolvam tziganeste,nu? …numai asa mai scapam de hula europei cu brunetii nostri si cu a noastra NATIONALA!

# 56 Semaca on 28.06.08 at 1:32 pm

Domnule TRU,

***
Va multumesc pt. colaborare.

# 55 craiova on 28.06.08 at 1:14 pm

sa plece piturca asta e ideea.nu jucam urat ci al dracului de urat.eu nu ma uit la fotbal sa vad cum se apara piturca pt a avea in palmares egal cu franta ci ma uit sa vad echipa romaniei luptand pentru noi cei pe care ne reprezinta

# 54 mosh Califar on 28.06.08 at 7:27 am

Pai depinde…fiecare cum poate nea ” ziaristule ” . Unii sunt marionetele lui nasu’Sandu altii sunt papuselele lui SOV. Hoti amandoi. Dar nu-i asa ca e mai dulce sa dai la peste pe Tamisa decat sa pui osul la treaba pe Dambovita ?

# 53 durden on 27.06.08 at 8:05 pm

IMI PARE RAU ca v-am criticat de atatea ori…articolul asta e EXCEPTIONAL!!!!plin de adevar!FELICITARI!

# 52 Gretty on 27.06.08 at 9:46 am

Bine spus. O singura observatie : fara Boloni. In rest, felicitari!

# 51 tricolorul canadez on 27.06.08 at 1:10 am

Pitzurca a ales tactica corecat in 2 din 3 meciuri, daca pilafurile din atacul Romaniei dadeau goluri era alta treaba. Cu golul lu Mutu eram in sferturi, deci nu e vina lui Pitzi care a facut din***bici.

# 50 petcu on 26.06.08 at 11:45 pm

adica nu Lucescu Mircea. Corect, de acord.

# 49 sportplusbraila on 26.06.08 at 11:03 pm

cu sau fara strain trebuie schimbat ceva in modelul de joc al nationalei. e necesar sa se plece de la cei selctionati.

# 48 ingenuu on 26.06.08 at 6:41 pm

draga tru, mai ia ***(cuvinte sterse din cauza limbajului necivilizat)

# 47 MosIonRoata on 26.06.08 at 6:34 pm

Ca sa avem o altfel de federatie trebuie sa avem si un alt fel de guvern…

“Schimbarea Imparatilor e Bucuria Nebunilor”

# 46 Cititi Bine » Blog Archive » Joi, 26 iunie 2008 on 26.06.08 at 6:30 pm

[…] Ce înseamnă un străin - T.R.U., Blogsport […]

# 45 jos_cenzura on 26.06.08 at 6:19 pm

toti care il atacati pe Piturca: nu uitati ca este la primul turneu final, nu avea experienta; acum a castigat aceasta experienta si sunt convins ca va face treaba mult mai buna data viitoare (iar la calificari e cel mai tare)

# 44 Babanu' on 26.06.08 at 6:00 pm

Foarte bun articolul!Pentru prima oara citesc in acest ziar un atac curajos la adresa sistemului putred din fotbalul romanesc.Trebuie sa continuati in acest fel,presa are putere si numai ea poate convinge prostimea ca este necesara o revolutie radicala.Cu nulitati ca Lupescu si Prunea si corupti ca Sandu si Dragomir,ne ducem de rapa.Pacat de izvorul imens de talente din tara asta.Va seca si el daca nu se produce o schimbare.

# 43 fucherul on 26.06.08 at 5:32 pm

“amarel- Sorin” - v-a placut jocul nationalei din preliminarii??? - mie da;
- v-a placut jocul din grupe???? - mie nu;
Avand in vedere ca atat in preliminarii cat si in grupe am jucat cu aceeasi jucatori care ar putea fi principala cauza a acestui semiesec?????
Care a fost scopul participarii Romaniei la Euro??????? si care au fost rezultatele??? - VEDETI PAREREA PRESEI STRAINE DESPRE ROMANIA

# 42 Costinvlad on 26.06.08 at 5:26 pm

Bai *****Piturca a fost este si va fii praf ca si antrenor ce sa ii multumim ca ne-a dus la euro si ne-am facut **** in fata unor echipa care nu au prins nici macar semnifinalele?! Ne bucuram ca sclavii cand participam la un turneu final si ne facem ****de fiecare data in loc sa avem ambitia sa castigam tot…

# 41 sorin on 26.06.08 at 4:57 pm

Daca inscria Mutu dini 11 m eram calificati si Piti cel mai bun antrenor!
Piti ia dus in fata portii pe jucatori, de acolo este treaba lor sa inscrie: doar nu vreti sa iintre Piti sa le-o bage si in ate?!!

# 40 amarel on 26.06.08 at 4:47 pm

Da, mai, schimbati-l pe PITURCA , CE MAI STATI !!
Pe oricine ar aduce antrenor, ori va fi marioneta lui M.SANDU,…ori….zboara in prim ele 2-3 meciuri!!!!
La asa conducatori, nu meritam nici macar sa avem campionat national !!!!
Piturca E VIONOVAT ca s-a intors si a calificat nationala ,alta vina n-are !!!!

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.