Spleen în splină

După Euro, publicul pare să se fi desprins de naţională
Vroiam sa ne bucurăm. Vroiam mult ? La capătul zilei, după un amor sau un meci, contează cu ce rămîi. Ce te duce pînă următoarea nebunie. Ce te ţine în viaţă pînă cînd îţi pui iar viaţa în joc, nu gîtul, ăla pe care unii vor să i-l ia lui Piţurcă, ci doar chestiunea aceea impalpabilă care îţi dă un  şut în fund în fiecare dimineaţă. Vroiam, deci, să ne bucurăm. Noi, nespecialiştii dispensabili. Poporul galben. Şi iată că abia acum am aflat ceva esenţial : fotbalul nu mai e toată viaţa noastră. Naţionala a încetat să ne mai fie tată şi mamă, cumva am renunţat să ne mai simţim orfani la fiecare ratare a unei calificări. Am evoluat, am crescut, am învăţat să mergem pe propriile picioare. Trăim şi dincolo de un corner, cît ar părea de bizar fanilor generaţiei lui Hagi. Adică tot nouă, dar la altă vîrstă, la altă vreme. Acum ne uităm la meci şi vrem să ne bucurăm. De ce? Pentru că un meci nu mai e un război. Cei 11 nu mai trebuie să apere cu orice preţ glia străbună. La acest Euro s-a întîmplat ceva extraordinar : publicul s-a desprins de naţională. Atenţie! Nu a părăsit-o! S-a dus doar în altă parte. Au fost ani în care această naţională, şi altele, au fost considerate catalizatoare ale unui popor. Ne-au arătat cum ar trebui să ne naştem ca o comunitate dincolo de suma indivizilor. Cum să stăm împreună. Acum a venit ziua în care naţionala trebuie să înveţe de la poporul ei cum să se bucure împreună.

E un joc, la asta trebuie să ne întoarcem ca să nu ne pierdem capul. Jocul e bucurie. Dar jocul nostru a virat în spleen, chiar înainte ca pe băieţi să îi lase splina. Un lung gust amar, o neînţelegere fenomenală. Piţurcă şi jucătorii au mers la Euro cu senzaţia că n-au dreptul la nici un pas greşit, şi atunci nici n-au prea păşit. Au alergat mult, dar n-au păşit apăsat, curajos. Intenţia poate fi, înţeleasă în resorturile ei greşite, chiar lăudabilă. Au vrut să nu rişte nimic ca să nu regrete nimic. Dar iată că s-a întîmplat exact invers. E vina lor. E şi vina noastră. Pentru că nu numai o Naţională cîştigă sau pierde împreună, ci şi o naţiune. Nu sînt extratereştrii, cu toate bizareriile lor. Sînt de-ai noştri, că nu ni putem revedica doar cînd ne scot pe străzi. Nostra culpa ! Nu le-am zis clar şi răspicat că vrem să ne bucurăm şi, da, să şi cîştigăm. Dar nepărat în această ordine. Pentru că inestetic, cinic, la maximă siguranţă am jucat prea mult timp. Vrem să se uite şi alţii la noi, în afară de noi. Vrem să ne crească inima. Afurisit şi incoruptibil organ !

19 comments ↓

# 19 ciprian on 02.10.08 at 2:08 am

Partajul nu cred ca face bine nimanui

# 18 ciprian on 02.10.08 at 2:06 am

Respectul (ciclistilor) pentru dv, ramane Intact?

# 17 klafdsfgwfrwef on 01.07.08 at 12:46 am

mda…

# 16 saureign on 26.06.08 at 12:23 pm

inconsistent. Prima parte, foarte buna. Al doilea alineat contrazice intr-un fel pe primul: ori se despart suporterii de nationala, ori jucatorii “Sînt de-ai noştri”, din aceasta dilema…
Bravo suporterilor care si-au facut treaba!

# 15 pro mutu on 25.06.08 at 6:43 pm

cipriane, esti praf. ia o pauza.
danig, cum ti-ai dat seama ? te pricepi la fenomen sau asa ti-a iesit in bobi ?

# 14 ciprian on 25.06.08 at 4:27 pm

scuze, corect este vream, m-am grabit putin…

# 13 ciprian on 25.06.08 at 4:21 pm

Corect este voiam=vroiam si in nici un caz vream!

# 12 rasu-plansu on 25.06.08 at 2:13 pm

Domnule Radu Naum,

Daca dvs. nu sunteti in stare sa scrieti corect, rugati pe cineva sa va corecteze textele. Ati scris de 3 ori “vroiam”. Aceasta formulare nu exista in limba romana, care nu cunoaste verbul “a vroi”. Verbele sunt “a vrea”, cu imperfectul “vream”, si “a voi”, cu imperfectul “voiam”.

La statura dvs. de pseudo-intelectual, you should have known better.

# 11 adrian on 24.06.08 at 11:37 pm

un articol scris despre mine si despre ce vreau eu. un articol despre cine suntem, cine ne dorim sa fim. un articol genial despre viata noastra din 89 si pana acu.gata cu tarana. ridicam capul.

# 10 Valeriu. on 24.06.08 at 10:16 pm

Din pacate dupa peste 50 de ani de sustinere a echipei nationale refuz sa mai fiu jignit si umilit de jurnalisti
si fotbalisti mediocri,de functionari incompetenti ai fe-
deratiei, dupa comportarea dezastruasa de la euro,de oa-
meni cu putina stiinta de carte si cu si mai putina cultura fotbalistica.Noroc ca am telecomanda care ma va ajuta sa nu mai vizionez fotbalul din tara mea nici macar la televizor.Cu parere de rau,prof. Al. Mangu.

# 9 David on 24.06.08 at 5:49 pm

Uite, Tudor(gt) nu s-a desprins inca de nationala :)).
Da, foarte frumos spus si foarte bine ca se intampla asa. Sper ca in 2-3 ani sa putem spune acelasi lucru si despre fotbalul intern; sa avem suporteri care au o viata a lor, implicit ceva de pierdut si atunci sa se termine si cu violenta generalizata de pe stadioane.
Iesind din fotbal, vezi, e un semn ca tara se schimba, evolueaza, doar ca o simtim foarte rar. Dar, oricum, NU ERA MAI BINE INAINTE.

# 8 marius on 24.06.08 at 3:37 pm

frumos spus! poate totusi vor invata din greseli… multumesc

# 7 lAVI on 24.06.08 at 3:34 pm

Bine spus. Dar ce pacat ca aceste ganduri nu au fost spuse inainte de inceperea Euro. Asa, pare ca sunt “mintea de pe urma” . O chestie tot romaneasca.

# 6 danig on 24.06.08 at 12:13 pm

Mutu e principalul vinovat

# 5 Tudor(gt) on 24.06.08 at 11:51 am

Radu , frumos ca intodeauna , dar , ………?!
Nu-i lua apararea lui Piturca NU MERITA , eu personal il consider SINGURUL VINOVAT , nu te poti numi antrenor , daca nu risti , mai ales intr-un turneu final , nu era o calificare la mondiale sau euroene , era ultimul meci spre sferturi si tu u ai viziune , nu ai c*** , cum spune romanul , sa RISTI , omule , nu-i mai ramase-se nimic , doar trebuia sa RISTE , si jucatorii i-au cerut asta , el las ce face ,da vina pe jucatori ca au vazut scorul la pauza , tu daca vezi la jumataea drumului ca poti risca totul pe cistig stiind ca ai deja un avans , ca faci stai pe loc sau faci pe dracu in patru sa cistigi , eu NU CRED NICIODATA ca baieti s-a demoralizat , numai daca nu cumva el le-a insuflat acest lucru !
Piturca nu-i antrenor de performante mari , s-a vazut asa si la Steaua !

# 4 Bogdan on 24.06.08 at 12:00 am

Unul din zecile de olandezi cu care am vorbit, strigat, facut poze pe strazile din Berna mi-a zis inainte de meci ceva ce parea spus in gluma “You must win ! You need to win this match ! You can win ! Fight ! Fight ! Fight ! Fight !”. Asta cred ca a fost atitudinea suporterilor romani in Elvetia, din pacate nu si a nationalei, mai ales in meciul cu Olanda. Cand imnul ce porneste dintr-un colt al tribunei te face sa te ridici in picioare, sa canti si sa-ti dea niste lacrimi, atunci inseamna ca ai participat la ceva fantastic. Pacat ca echipa n-a participat la ceva fantastic (neputinta, alibi, tactica fricoasa … chiar nu mai conteaza, niciunul dintre jucatori nu a parut miscat de imnul ala din pacate).

# 3 explorish on 23.06.08 at 9:18 pm

da, da, da. foarte faine gandurile, punct pus pe i ca de obicei. ma mir ca nu sunt comentarii - poate pentru ca cei care “au fost acolo” inca n-au ajuns inca acasa :).
asa e. sper ca nationala sa invete de la poporul ei cum sa se bucure impreuna. ma tem ca n-o vor lasa cei din jurul ei sa vada, dar asta e alta problema si, intr-un fel indirect, tot “nostra culpa”.

# 2 cooasha on 23.06.08 at 8:08 pm

Radule, daca te duci la trustul motanului inseamna ca ai inceput sa faci compromisuri….si e doar primul pas pana la supusenie neconditionata…..

# 1 feri on 23.06.08 at 7:51 pm

Eh cand numeri ramasitele zilei devii mai iertator :)
Oricum am vazut ceva ce nu credeam ca am sa vad vreodata: acel public manelist de acasa stia sa aplaude imnul si jocul oponentei. E lucru mare!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.