Piţurcă-OTV

În faţa Olandei, am făcut exact ce ştim să facem în faţa valorii pure: nimic.
România: fără îndoială, locul unde se termină Europa şi începe o coproducţie Piţurcă-OTV. Să discutăm de fotbal ar fi prea mult. De sport, prea sus. De onoare, imposibil. În schimb, superstiţia explică tot. Superstiţia? Da, în mod fundamental, superstiţia e un fel de a refuza angajamentul şi de a pune la lucru toate atributele indolenţei: norocul extrem, necazul altora, pretenţia neruşinată şi intriga de culise. Dacă privim bine şi sincer, această jonglerie obscură ţine loc de voinţă, în lumea mentală a lu Piţurcă.

Fotbalul “naţionalei” la Euro 2008 a fost expresia unei religii meschine în care articolul de credinţă numărul unu e boicotul angros, iar instrumentul unic de joc e jaful în detaliu. În acest aranjament, realitatea urmează să se supună şi să urmeze pretenţiile noastre neavenite. Italia şi Franţa, Olanda şi restul lumii, arbitrajele şi Zambrotta, totul e, cumva, dator să se plieze şi să lucreze în contul nostru, salvîndu-ne, astfel, de neîndemînarea în faţa răspunderii directe. Fotbalul devine, astfel, exact ce e restul vieţii româneşti: o artă negativă, o conspiraţie care aduce iniţiaţilor maximum de profit, prin minimum de mijloace. Succesul acestei lumi vine din truc, nu din muncă, din scurtături şi din relaţii privilegiate, nu din idei şi din construcţia de valori. Cînd întîlnim adversari mici îi facem şi mai mici, cînd ne ciocnim de echipe bune le îmbătrînim, iar cînd, în cele din urmă, dăm ochii cu adevărul ne învîrtim debusolaţi. Şi sîntem inutili. Ăsta a fost meciul cu Olanda. În fond, în faţa Olandei, am făcut exact ce ştim să facem în faţa valorii pure: nimic.

Anti-echipa educată de Piţurcă a dat impresia că… Aici e capcana, în această  putere neasemuită de a întreţine iluzia şi de a declara la vamă bunuri pe care nu le avem asupra noastră. Din nou, paralela cu marile figuri ale imposturii româneşti e remarcabilă. Aici excelăm. Sîntem acasă şi producem în masă: magistratul nul care pozează în judecător britanic, şmenarul care conduce bănci şi companii, flecarul infernal care se dă independent şi face din vorbe un oraş. Dedesubt, nebăgată în seamă, pînă în clipa catastrofei: realitatea. Cu Franţa, am secretat tone de anestezie. Cu Italia, am făcut un joc decent bazat pe un arbitraj indecent. Cu Olanda, am fost invitaţi să spunem ceva, să arătăm orice, să dăm cel mai mic semn de viaţă. Şi am tăcut. N-am priceput subiectul şi nu cunoaştem limba. În timpul ăsta, din tribune: Deşteaptă-te, române!
Piţurcă-OTV

În faţa Olandei, am făcut exact ce ştim să facem în faţa valorii pure: nimic.

33 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 33 Albu-Sibiu on 23.06.08 at 10:06 am

Sunati-l pe Diaconescu si spuneti-i ca Elodia a fost vazuta la Euro 2008!

# 32 Geo Bogza on 23.06.08 at 9:35 am

Bai Tereule, bai, te stiam un pic mai iute la minte! Bai, ce scrii tu ma plictiseste rau, mai scrie si tu de alea doua luni cand te jucai cu cornetul la Jilava, sa te faci c-ai uitat??
Joe Alifie

# 31 virgil on 23.06.08 at 4:37 am

“Flecarul infernal”….Credeti ca a inghitit cineva galusca cum ca Oprescu este independent?D-le Ungureanu inloc sa fiiti cainele de paza al societatii sunteti de fapt cainele de paza al lui Basescu……Ce!? trebuia lumea sa-l voteze pe Blaga?Sa fure la fel de mult ca Videanu? Aveti si dumneavoastra aceeasi “neliniste” ca si Emil Cioran si anume:nelinistea de a fi roman….Din pacate am si eu aceeasi “neliniste”. Am crezut si eu in Basescu ca si d-voastra si am fost naiv… In mare sunt de acord cu articolul d-voastra…

# 30 danSteaua on 22.06.08 at 11:46 pm

TRU,

Unii nu recunosc valoarea deloc! Nici munca! Cred ca ar fi mai bine sa coboram cu picioarele pe pamant si sa vedem ca Romania e in progres. Nu poti cere totul intr-o zi. Fotbalistii si Piturca trebuie felicitati si incurajati, recunoscand prin asta efortul lor de a reprezenta Romania cat mai bine. Suntem pe drumul cel bun! Chivu a avut dreptate cand a spus ca “atata putem la ora asta”. Sa auzim numai de bine!

# 29 gonzales on 22.06.08 at 1:14 pm

cam mult pentru un ziar modest de dambovita.jalnic

# 28 craiova on 22.06.08 at 12:12 pm

felicitari pt articol.numai ca o sa ramanem cu articolele,pt ca nu l putem da jos

# 27 armand on 22.06.08 at 6:38 am

am recitit articolul !
ehei , sunt curios daca Ungureanu va fi mai profet vs. ucigas .
o singura urare: sa moara Miorita!

# 26 marcellino on 22.06.08 at 5:21 am

comentariu la obiect:

ramane intrebarea - ce e de facut? cum sa scapi de Piturca, Sandu Mircea si Dragomir Dumitru ori Becali Ioan?

Anchetati si penalizati!!!

# 25 armand on 22.06.08 at 4:50 am

nu va e rusine?
nu ma astept din Balkani la coloana vertebrala except Iugoslavia, dar makar la bun simt !

# 24 silvia on 22.06.08 at 3:11 am

Excelenta descriere a societatii romanesti…un articol bine gindit …

# 23 ipse50 on 21.06.08 at 8:18 pm

Him!!!!acum am inteles de ce nu va lasa Piturca la conferinte de presa.Articol foarte bun si la obiect .Eu as mai adauga ca inainte de a incepe sau adunat tot felul de comentarii de la antrenori si fotbalisti strain “ce parere au despre echipa Romaniei “si toti au vorbit chear foarte frumos(echipa buna si jucarori valorosi)din care ereau citati numai cei doi Chivu si Mutu.Eu cred ca experienta cu presa (inclusiv Piturca)lasa tare de dorit si cred eu ca au dus la o auto multumire si nu sa inteles finetea pshihologica a acestor raspunsuri care nu au montat echipa ci au frinato multi dintre jucatori crezind cu adevarat ca asa este (ca au valoare )dovedinduse a fi o mare greseala.Am sperat tot timpul ca la nationala este un pshiolog care este in masura sa corecteze lucrurile cind sint gresite dar nu a fost asa,poate am dat o idee in viitor nu ar fi rea (foarte multe echipe au asa ceva) cu rezultate bune.

# 22 Vlad on 21.06.08 at 9:10 am

Bun articol, desi dur. Felicitari!

# 21 sut bara gol on 20.06.08 at 3:53 pm

arbitraj indecent? e mult spus…iar va indrum domnilor comentatori sa nu mai judecati fazele dupa mii de reluari…pe directia pasei erau aproximativ patru italieni de unde sa stie arbitrul la cine ajunge mingea? si nici asta nu conteaza…pe mine ca portar ma influenteaza oricare jucator din buchetul acela ….ASTA conteaza…mina pe gitul lui nicolae e fault normal la centrul terenului, acolo in careu de ce nu ar fi?…eu zic ca v-a socat corectitudinea arbitrului…

# 20 ionut on 20.06.08 at 10:53 am

inscriete aici http://www.petitieonline.ro/petitie/demisia_lui_strong_piturca_strong_-p08280049.html
daca vrei sa jucam altceva la mondiale

# 19 armand on 20.06.08 at 2:33 am

Domnule Ungureanu,
e vremea sa scrieti mai des :)

# 18 marius sev on 20.06.08 at 1:00 am

ca de obicei la obiect articolul.dar oare cind o sa vedem o idee critica si la adresa puterii portocalii.Macar o idee nu un articol.Oare ei detin adevarul absolut? oare ei sunt cei alesi?Sau si dumneavoastra aveti nevoie de modele si ati gasit in Basescu and.co.unul de urmat?Continuind astfel credibilitatea mesajului dvs va cobori tot atit de repede ca procentele lui Basescu.Din pacate!pt. dvs

# 17 sfinxu on 19.06.08 at 6:06 pm

Mamaliga romaneasca nu a facut mare branza de oaie in fata mandarinelor olandeze. Cam culinara observatia, daca are nevoie Chivu de ajutor ii pot traduce.

# 16 acetobalsamico on 19.06.08 at 4:21 pm

ramane intrebarea - ce e de facut? cum sa scapi de Piturca, Sandu Mircea si Dragomir Dumitru ori Becali Ioan? Cu cine sa ii inlocuim pe acesti oameni care sufoca fotbalul romanesc ? Si mai ales cum sa o facem?

# 15 Nicolae on 19.06.08 at 2:07 pm

***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

# 14 mosh Califar on 19.06.08 at 1:33 pm

Iar o dai cu politica mai glumita portocalie ? Dar despre ciobanul aliat la *** tai portocalii nu ai tupeu sa scrii ? Apropos de valoare “pura” : ne dai tu formula puritatii ?

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.