Het Wilhelmus !

Să ne rugăm de olandezi? Sau luptăm, luptăm şi ne calificăm?  

Morituri te salutant! Morţii, da, morţii-vii ţi se prea-pleacă dinainte şi te îndeamnă galeş din priviri să le permiţi să-şi tîrască mai departe pateticele existenţe. Romanii şi românii sînt cu ochii pe tine, îţi pîndesc gesturile ferme încercînd să ghicească în ele ca în stele, îţi trimit vorbe de dragoste, cuvinte dulci ca ale lui Donadoni, care mai avea puţin şi compunea o Charta universală a drepturilor cinstei, omeniei şi corectitudinii, sau mesaje vizuale pe şleau, afişate la antrenamente : “Să ne calificăm împreună !”. Nu, zău! Nu pleca urechea, prea mărite Van Basten! În primul rînd că deja te-ai calificat. Singur. Singur împotriva celor care îţi trimiteau deja numele în uitare. A celor care te includeau politicos între favorite, dar în mintea lor te aruncau alături de sărăcanii carpatini la coada vacii grupei. I-ai umilit, i-ai ridiculizat. Acum se milogesc de tine, te imploră cu lacrimi fierbinţi să nu-i laşi să moară. Evident, ca mai apoi să nu te lase să trăieşti.

Se zice că vechii locuitori ai Lumii Noi au pierit nu atît de sabia lui Cortes, cît de bolile pe care le împrăştiau oamenii lui cu generozitate. Olanda este supusă unui asediu similar. I se prezintă ca o floare a logicii calculul meschin pe care numai slabii de înger îl aruncă tremurînd pe lespedea judecăţii de apoi a grupei. Abete vrea să ne-mbete. “Dacă Olanda a bătut clar Italia şi Franţa, care au fost egalele României, la fel trebuie să învingă şi echipa lui Piţurcă”, a zis şeful fotbalului italian. Penibil. Francezii tac, dar le putem ghici gîndul. Ai noştri, în schimb, le propun veseli batavilor un blat subînţeles.  Bine ar fi, bre, să defilăm la braţ spre sferturi ! Dă-i încolo de macaronari înfumuraţi şi de cocoşi aroganţi ! Van Der Saar şi ai săi privesc distraţi această commedia dell’arte. Dar pe undeva nici ei nu pot rămîne imuni la zumzetul care le umple continuu urechile. Vor ceda? Vor face jocul cuiva ?

Sper că nu. O sentinţă periculoasă, dar plină de viitor. Calificîndu-ne fără umbră, ne-am naşte în ochii lumii, unde încă gestăm. Ar fi validarea definitivă a unei generaţii care ne forţează deja respectul. Şi chiar căzînd, dar cu panaş, vom şti ce sîntem şi unde sîntem, după ce discret ni s-a arătat cu fluierul calea spre sferturi. Să lăsăm deci văicărelile altora. La acest Euro am fost dîrji, uniţi, sacrificiali, riguroşi, patrioţi. E momentul să fim şi drepţi cu propriul destin. Deie Dumezeu să fim şi buni !

Hei, Wilhelmus, aici sîntem !

6 comments ↓

# 6 armand on 22.06.08 at 6:42 am

Radu!
te rog in numele a 64 de angajati …daca e necesar publicam numele concernului…scrie mai des, comenteaza mai des, stii bine Eurosport II te cauta..te rog in numele tuturor adu un strop de slova …..

# 5 carmenpuie on 17.06.08 at 11:52 pm

Cum se face ca niciodata cind Romania are toate sansele sa cistige un meci, nu este capabila?.
si ce face Piturca in situatiain care avem toate sansele sa batem Italia? Il punbe interen pe Dica care nici macar nu se deranjeaza sa fuga dupa minge?
Ca sa nu mai vorbim de faptul ca Olandezii numai nu ne-au dat pestele: da ne-au dat undita si apa,
ce vreti sa va zica si << hei fratilor puneti-va pestele in ac ca mai mult de atit nu putem face”?
Sunt un fan al echipei natiopnale si ce am vazut la aceste Europene nu mi-a placut de loc, si cred ca ce se intimpla in campionat, cu toate **** legate de cine si care are mai multa putere in fotbal, are repercursiuni asupra echipei nationale.
Ce fac marea majoritate a stelistilor in echipa nationala?
Nu exista alti jucatori mai buni in tara?
Eu cred ca exista, dar nimeni nu vrea sa ii vada.
Cine crede ca Dica prin aparitia lui la Eureopene o sa aiba sanse sa joace in Europa?
Nu stiu dar eu nu l-as lua .Si asa mai departe.
Asa ca Rominilor stati acasa ca nu sunteti in stare sa cistigati nici macar daca va lasa cineva.
Si Olandezii ,, mai ca nu v-au rugat sa ii bate-ti,,.
Ca asa nu mai zic de italieni….

Piturca ar fi cazul sa mai te uiti in jurul tau si sa nu vezi numai Steaua in jurul tau….

eu cred ca da dar nu au loc din cauza ,,banilor”.

# 4 Tudor(gt) on 17.06.08 at 3:30 pm

Sper ca Rmania sa ia in serios acest meci si sa joace la victorie si prudent , altfel , nu-i vad bine !
Cit despre fomisti , mafiotii , circari , penibili , Europei , sa-si vada de mizeriile lor , si apoi sa dea lectii la altii !
Francezii ar trebuii sa-l reinventeze pe Zidane , sau macar sa-i dea mina libera lui Ribery , pentru ca el e creierul echipei nu Hanry , sau Maluda sau ….mai stiu eu cine .Pina atunci sa speram ca noi avindu-l pe Mutu vom reusii !
HAI ROMANIA !

# 3 David on 17.06.08 at 10:24 am

@Wilhelmus: Tu nu prea bagi benzina de la Petrom, nu? Te deranjeaza si ideea lor de “bun simt si responsabilitate”?

Offtopic: Radu, sper ca daca te duci la GSP TV n-o sa devii un penibil care sa bananaie despre fotbal, sa-l faca vedeta pe Becali, sa atate oamenii sa se bata pe stadioane si apoi sa tipe ca e prea multa violenta etc. Plus ca, intr-un articol anterior, vb despre ciclism. Sper sa ai ocazia sa comentezi handbal si in alte parti decat aici…

# 2 Luc » Blog Archive » sa luam la tranta olanda! on 17.06.08 at 2:23 am

[…] 24 de ore sa pot posta un mesaj de bucurie dupa cateva beri de fericire. articolul il gasiti aici Het Wilhelmus ! Posted in Uncategorized | Leave a […]

# 1 Wilhelmus on 16.06.08 at 8:19 pm

ma lasi? eu vreau victoria,indiferent cum! atat! nu mai vorbi de onoare in fotbal,ca te asigur ca daca italia(penibila reactia lor) era in sit. noastra,o tranteau,caci sunt experti!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.