Drag mi-e cîntecul, nu jocul

Nu imnul e problema noastră, ci felul în care interpretăm cu mingea la picior

Ştim ce poate cînta Naţionala. Sună bine. Am ieşit din zona timidă a imnurilor îngăimate într-un karaoke defazat. Chivu ne-a luat cu el în cel mai emoţionant canto naţional şi acolo ar trebui să rămînem. Bineînţeles, după datina proastă a locului, cineva, un fite-funcţionar a găsit că e rost de cîrteală şi s-a trezit cu ideea că ne trebuie alt imn. Ceva mai fun şi mai sexy. Mergem la Vodă, îl tragem de mînecă şi îi cerem o favoare: “Hai, bre, fă şi mata acolo un decret să fie alt imn. Ceva mai ca lumea, să cînte băieţii la meci”. Adevărat, Deşteaptă-te Române merge un pic mai lent decît e portul şi jocul pe la Bamboo. Însă DJ Băsescu n-o să se lase înduplecat. Imnul nu se schimbă la cerere şi cu atît mai puţin la cererea FRF. Imnul sună aşa cum au hotărît vremurile şi e întotdeauna demodat. Tocmai asta îl face cu adevărat puternic şi tocmai asta pune lacrimi în ochii celor ce cîntă. Un imn bun e vechi şi inadecvat, adică aduce brusc, alături de cei ce îl cîntă fără sfială, înainte de meci sau pe podium, o mulţime de umbre trecute. “Din somnul cel de moarte” nu e mai anacronic decît năvala asupra Bastilei. Amîndouă sînt cheia care deschide locul de taină şi ne uneşte cu tot ce-a fost înainte de noi. Nu imnul e problema. Dimpotrivă, imnul pe care l-am regăsit înaintea meciului cu Franţa e soluţia.

Dacă avem o problemă, atunci trebuie să o căutăm, lucid şi curajos, în joc, nu în cîntec. Acolo nu avem soluţie sau, mai bine zis, avem o soluţie meschină, un fel de a paraliza şansa şi succesul pe toate planurile: şi la noi, şi la ei. Ce încearcă România să fie la Euro 2008? Am văzut: echipa care nu vrea să cîştige, dar ştie să nu piardă, adică să nu îi lase pe ceilalţi să cîştige. Un soi de Grecia 2004 care se abţine de la voinţa minimă de victorie şi curtează pronia sau aşteaptă accidentul. Orice ar spune patriotismul automat şi Dan Petrescu, asta e mult sub ce merită lacrimile lui Chivu la imn. E o nepotrivire adîncă între elanul din cînt şi boicotul fundamental care ne poate aduce un 0-0 cu orice echipă a lumii. Rezultatul nu e un punct cu vicecampioana lumii, ci o imagine nedemnă: România, echipa care poate strica orice. Prefer Rusia sfărîmată de Spania. Chiar de va fi să ieşim campioni europeni.

235 comments ↓

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

# 235 mosh Califar on 17.06.08 at 12:05 pm

***(cuvinte sterse din cauza limbajului necivilizat) acestui “articol” se poate observa abia dupa meciul cu Italia. De altfel ocupat cu tamaierea si bocetele pe umerii lui Zeus de la Cotroceni, omul nici nu mai scrie despre sport.
Dar daca invingem deseara, maine o sa-l apuce iubirea de fotbal din nou.

# 234 anti tru on 13.06.08 at 12:28 pm

numai tampenii scrii bai tru. Unde a ramas scris felul in care a jucat Grecia acum 4 ani … NU … a ramas numai grecia - campioana europei 2004. As da orice sa ramana in istorie ROMANIA - campioana europei 2008, indiferent cum ar juca. Si … la urma urmei fotbalul e fotbal … daca o echipa este mult mai buna ca cealalta atunci cu siguranta castiga … n-a fost cazul frantei si sa speram ca nu va fi nici al italiei … LUPTA ROMANIA!!!

# 233 papura-voda on 13.06.08 at 12:29 am

viteazule,
ai dreptate, asta ar fi pe placu multora.

# 232 Vihai Viteazul on 12.06.08 at 10:55 pm

Am gasit noul imn al Romaniei aici:
http://www.youtube.com/watch?v=o5ZyGh6Ywug

# 231 unu ca mine on 12.06.08 at 9:54 pm

pt mirceap … l-ai uitat pe gigi kent si multi altii

# 230 mirceap on 12.06.08 at 5:46 pm

cind ma gindesc ca inaintasii nostrii unii dintre ei au murit ca noi sa putem cinta acum acest imn si vine neica nimeni( nasu,nea mitica ,ce nume !!!!!) sa ne spuna asa ceva imi vine sa emigrez in Congo impreuna cu Bombo.Cind ma gindesc ca acum ceva ani mafiotii romaniei,dupa unii erau: Genica Boierica,Trita Fanita si Culita Tarita( ce nume!!!) ma apuca pandaliile ce mai nici nume de mafioti nu avem.
Sper ca Base sa fie serios si sa le dea peste bot la astia.

# 229 papura-voda on 12.06.08 at 4:15 pm

Alex,

Teoretic, fotbalul e un joc. Practic, e tratat ca un “razboi”.
Vezi comentariul meu # 203 papura-voda on 12.06.08 at 6:50 am si o sa intelegi ce vreau sa zic.

# 228 papura-voda on 12.06.08 at 4:07 pm

nenea TRU, ai incalcat regula 7, anume nu ai sters comentariile cu injuraturi fara sa afisezi motivul, vezi # 211 Cristi84 on 12.06.08 at 9:20, si mai sunt si altele. Vezi ca pt a da dovada de justete ti-ai incalcat propria regula.

D-le Paul T. Oprea,
Interesanta statistica si poate ca au dreptate cei care au constatat ca minor = TRIST, major = OPTIMIST, insa istoria noastra e cam plina de eveniment triste (razboaie, lovituri de stat, revolte, sclavagism, etc) iar pt mine, acest imn ma indeamna sa fiu optimist si sa inving pt a nu mai fi “adancit” intr-un “somn de moarte”.

Succese depline!

# 227 alex on 12.06.08 at 3:51 pm

vai ce ne place sa comentam. in loc sa se comenteze atat ca au cerut niste fotbalisti sau fosti fotbalisti schimbarea imnului ar trebui sa ne vedem de treaba noastra. in loc sa ii criticam si la egal si la victorie si la infrangere…ca intotdeauna se gaseste un motiv, ar trebui sa ne vedem de treaba noastra si sa sustinem echipa nationala. nu ar trebui sa ne intereseze opinia unui fotbalist ci ar trebui sa fim interesati doar de cum a jucat el pentru echipa nationala, ca doar asta e important…si nu cred ca daca am fi fost in locul italienilor ne conveanea mai mult sa pierdem cu 0-3 decat sa facem egal, doar asa ca am murit cu demnitate, ca pana la urma nu conteaza cum “mori” intr-un joc de fotbal, conteaza doar rezultatul ca de-asta e un joc, nu un razboi sau mai stiu eu ce. pana la urma ar trebui sa nu uitati ca fotbalul e doar un joc!!!

# 226 marian1054 on 12.06.08 at 3:22 pm

Va mai aduceti aminte de interviul lui Boloni dat inaintea meciului cu Franta? Pana la urma se pare ca nu a gresit cu mult ….

# 225 Florin on 12.06.08 at 3:11 pm

Ce sa mai vorbim. S-au trezit unii sa schimbe imnul. Stau di ma intreb, daca al nostru e vechi, al francezilor e proaspat al naibi. Doar de la revolutia franceza, care nu a fost acum 19 -20 de ani. Alt subiect pe marginea caruia sa stam sa scriem si sa discutam.

# 224 ionut on 12.06.08 at 3:00 pm

IMNUL NU SE VA SCHIMBA PT NIMENI..MAI ALES PT UNII CARE NE’AU FACUT SI NE FAC IN CONTINUARE DE RAS..SA INVETE SA JOACE FOTBAL CA D’ASTA SUNT ACOLO..NU S’AU DUS LA CAMPIONATUL EUROPEAN SA CRITICE IMNUL CARE,FIE VORBA INTRE NOI,E UNUL DINTRE CELE MAI FRUMOASE IMNURI NATIONALE…DACA VRETI SA NE REPREZENTATI CA LUMEA LA ACEST CAMPIONAT PLECATI SAU ATACATI…POARTA ADVRESA,NU IMNUL NATIONAL

# 223 Johnnie on 12.06.08 at 2:39 pm

Nu inteleg o chestie. Baietii canta pentru prima data imnul cu adevarat, ca Zamorano in 1998. Revin, prima data il canta si imediat vor altul. Cine este Chivu & compania sa ceara schimbarea imnului? Si mie imi place imnul saltaret al Braziliei sau cel vesel al Italiei, dar al nostru asta este. Nu este normal sa fie schimbat la cererea unor fotbalisti care dupa jdemii de ani s-au calificat la un EURO. Credeti ca Zidane si-ar fi permis vreodata sa ceara schimbarea imnului francez, cu tot cu campionatele lui mondiale si europene la activ? Niciodata! Aici este vorba de lungul nasului, pe care baietii astia nu-l prea au. Cat despre fotbal. Care fotbal? Romania - Franta a fost de departe cel mai slab si plictisitor meci la EURO 2008. OK, scopul scuza mijloacele, dar nimeni nu-si va aminti de noi cu asa joc. Hai Romania!

# 222 fara_creier on 12.06.08 at 2:31 pm

Se vede ca traim in tara unde q7 si a6 stau parcate langa blocuri de garsoniere, confort 3. Multi vor mai mult decat pot si in loc sa parcurga 25 000 km pe an cu un logan isi pot permite doar 5-10000 km cu vreo masina nemteasca, ca, deh, ii cocoseaza ratele si nu mai au si bani de benzina. Dar isi pot arunca chistoacele in strada dintr-un ozeneu… misto, nu?
Nimeni nu se intreaba serios ce se intampla daca se accidenteaza vreun jucator de la noi. Rezerva lui Chivu? Cu doua clase sub el. Rezerva lui Contra? O fi Sapunaru macar acceptabil in locul lui? Rezerva lui Mutu? Sunt stelist dar ma bufneste rasul cand ma gandesc la Dica. Rezerva lui Nicolita e Florentin Petre care are ceva in plus dar nici nu vreau sa ma gandesc la ce ar face italienii langa minusurile lui. Iar la atacanti problema e rezolvata, Marica e lovit, M nicolae e pe langa joc asa ca ma gandesc cu jind la Danciulescu in lot macar ca alternativa la D Nicolae.
Iar noi, carcotasii ne plangem ca “Puteam mai mult decat un egal chinuit”
Sunt convins ca, dupa Waterloo, Napoeleon ar fi dat orice sa poata spune ca romanii “Puteam mai mult decat un egal chinuit”

# 221 EDI on 12.06.08 at 1:30 pm

cum d-le TRU lamentabil sau ipocrit sint injuraturi de le-ati banat. Va rog nu fiti caraghios . Sinteti un om de cultura si stiti cum este o injuratura. Vreti sa va ridicam statui? V-am criticat intru-l limbaj civilizat. Sinteti un democrat ce naiba.

# 220 Paul Tudor OPREA on 12.06.08 at 1:01 pm

Că imnul trebuie să aducă emoţii vii, poate din vremuri măreţe şi trecute, de ce nu şi viitoare, întrutotul de acord. Dar de ce să nu o facă într-o tonalitate optimistă şi pozitivă?
Aici
se găseşte o listă a imnurilor din diverse ţări. Nu sunt sigur că e actualizată 100% - România figurează cu vechiul imn, acela care mie personal mi-a plăcut mult mai mult.

Modul minor sau major al oricărei melodii este cea mai de bază dintre modalităţile de a transmite o expresie. După aceea urmează sofisticări componistice gen modulaţii, progresii şi alte alea.
Dar esenţialmente minor = TRIST, major = OPTIMIST.
Am făcut o statistică a ţărilor după tonalitatea imnului. Din 60 de ţări, care mai mândre, care mai oropsite… doar 5 au imnuri în tonalitate minoră. În ordinea numerelor de pe tricou: Bulgaria, Israel,
Kenia, Romania, Slovacia, Turcia. Să fie doar o întâmplare?!?

# 219 goroco on 12.06.08 at 12:15 pm

daca toti am convenit ca acest prim meci a fost de fapt o partitura tactica si nu trebuia sub nici o forma pierdut,atunci ce tot comentam asupra manierei de joc a baietilor?eu unul am vazut pe teren daruire si ca niciodata respectarea,chiar si din partea celor mai rebeli, intocmai a instructiunilor antrenorului .in legatura cu imnul doar cei ce vor atentie asupra lor vin cu astfel de imbecilitati.felicit baietii si HAI ROMANIA! DESTEAPTA/TE ROMANE!

# 218 Albu-Sibiu on 12.06.08 at 11:58 am

Prin fotbal se intelege in primul rand un sport…Iti spune asta unul care practica acest joc, chiar daca doar in poarta…
Este vorba de a fi fair-play, de bucuria jocului, a demonstra ca stii ceva fotbal, ca faci parte dintre “brazilienii estului Europei”. Fotbalul romantic nu a murit , Portugalia, Spania pot atesta asta oricand. Noi am murit, demnitatea noastra de romani este deja in putrefactie…Limbajul de pe acest forum e o marturie suficienta….
Niciodata Romania nu a jucat astfel, atat de nedemn. In 2000, grupa noastra nu era mai prejos decat cea de acum. Am iesit din ea jucand fotbal, nu acest gen de “X-O”.
Cine ne garanteaza noua ca daca ne aruncam peste ei luam 5-0? Faptul ca sunt mult mai buni decat noi? Asta ati observat? Pai atunci acest 0-0, nu are iz de 0-5?
De ce n-am fi lasat noi jocul liber si am fi aratat ca Mutu e mai tehnic decat Ribery, ca Niculae isi depaseste adversarii (destul de incetzi, de altfel) prin viteza….Chivu si Radoi ar fi putut inchide la fel de bine jocul, chiar daca jucam mai ofensiv.. In plus, francezii n-ar mai fi avut 4 jumatati de ocazie, fata de niciuna a noastra…
A fi roman inseamna a vrea sa te si mandresti cu asta… Ce este mandrie cand o Europa intreaga te acuza de antijoc?

# 217 mihaitzzza on 12.06.08 at 11:39 am

P.S.: Nu sunt de acord cu schimbarea imnului ;) (asta ca sa nu ma intelegeti gresit)

# 216 mihaitzzza on 12.06.08 at 11:37 am

Cei care sustin ca Romania a practicat un joc murdar sau sustin ideea celui care a scris articolul, e clar ca nu sunteti absolut deloc suporteri ai echipei nationale sau nici atat nu aveti treaba cu fotbalul. Daca voi prin fotbal intelegeti : “Ne atuncam in atac, chiar daca luam 5-0″ sunteti idioti…

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.