Ar fi fost prea frumos ?

Prin comparaţie cu celelalte grupe, noi parcă sîntem victima unui banc prost

Fiţi sinceri, cîţi ştiaţi componenţa exactă a tuturor grupelor înainte să se dea drumul la minge Cîţi aveaţi habar de povestea cehului Pudil, care a ratat Euro mai stupid decît Ovidiu Petre, ciomăgindu-se într-un bar cu fanii echipei adverse pînă şi-a fracturat un deget ? Cît de mult v-a mişcat povestea lui Kobi Kuhn, selecţionerul Elveţiei, care face zilnic sute de kilometri ca să fie la căpătîiul soţiei, aruncată într-o comă profundă? Ei? Ok, nu e vina Dumneavoastră, e vina noastră. N-avem ochi decît pentru naţională, n-avem gură decît pentru tricolori, de atîta stat cu buzele crăpate. Şi mai e ceva care nu ne lasă să privim nici în dreapta, nici în stînga: necazul ăsta de grupă. E ca un banc prost. Mai întîi ne-am distrat înfioraţi de atîta ghinion, apoi ne-am facut curaj ca găina înainte de borş, dar pe măsură ce ne-am apropiat de ora fatidică am înţeles că, gata, nu mai e loc de întors, de glume, de mişto-uri, de capitalizat monştrii cu care am fost vîrîţi în cuşcă. E oribil şi nedrept. E ca un scaun electric. Nu întotdeauna umorul lui Mircea Sandu poate fi degustat, dar de data asta ne-a stors un zîmbet scremut. Întrebat care e cel mai accesibil adversar al României la Euro, a răspuns senin: “Austria”.

Poţi să zici orice înainte să se joace, să construieşti castele de cărţi, să pretinzi că toate echipele pleacă de la zero. Aşa o fi, dar unele îşi cară în cîrcă minusurile de cum păşesc pe teren. Atunci, abia atunci înţelegi ce înseamnă o soartă mai bună decît a României pentru, de exemplu, insipida echipa a Cehiei, pentru Croaţia simpaticului dar şi uşor aerianului Slaven Bilic ori pentru Germania care şi-a flexat atletic muşchii cu Polonia rătăcitului Golanski. Să fiu sincer, nu ştiu dacă am fi zburdat în grupa A sau B, dar pot să pun pariu că aşa, apăsată, plictisitoare, la limită cum e percepută de multe ori în ochii altora evoluţia naţionalei noastre, am fi găsit mult mai lesne o ieşire la lumină decît din această fundătură. Că n-am fi rupt gura tîrgului? Ei, şi? Italia de cîte ori o face în fazele preliminare ale turneelor finale? Dimpotrivă, ar fi fost un rodaj eficient pentru ceea ce ar fi urmat. Ne-ar fi ajutat arătîndu-ne că încă n-am facut mare lucru, că mai e de muncă. Ne-ar fi ţinut în joc de glezne. Pe cînd această grupă ori te îngroapă, ori te trimite la stele. Or, ambele situaţii sînt complet dăunătoare sufletului mioritic.

Asta e! Nu mai e timp de lamentaţii, ci de ţinut inima sus. Poate că marele beneficiu al concasorului Fraitol e tocmai de a ne învăţa, orice s-ar întîmpla, să ne ţinem un pic firea. Să fim un pic elveţieni. Evident, nu la joc!

17 comments ↓

# 17 HAI ROMANIA!!! EURO 2008 SI PE SITE-UL CLUB13.RO - >>CLICK AICI on 17.06.08 at 2:13 pm

FORBAL CLUB

Ciprian Marica: ” Suntem cu toţii conectaţi şi concentraţi la acest joc. Suntem dornici să ne calificăm în sferturi. Lotul Olandei este foarte valoros, iar cei care vor intra, vor încerca să îşi demonstreze calităţile, nu să se dea la o parte. E mai complicat aşa, când nu ştii exact contra cui joci, nu ştim la ce să ne aşteptăm”.

***(spam publicitar)

# 16 tmi on 12.06.08 at 2:06 pm

Radule ce spui de Boonen, ce diferenta in atitudinea oamenilor fata de ditamai idolul care a luat coca si atitudinea lumii fata de Mutu. Mutu a fost suspendat oficial pe cand Boonen e suspendat doar moral de tururi (Frantei cel mai notabil). Amenda mare Mutu 75 de mii pe loc si 12 milioane dupa, amenda ioc Boonen. En fin de compte atitudinea fata de Boonen e ca daca a luat cocaina in particular si nu ca sa pedaleze mai repede e f bine e chiar cool, trebuie doar s atina un pic capul in pamant cat sa se spele de pacate fata de tinerii de 12-14 ani care pedaleaza cu tricou quickstep.

# 15 Dave Kidd on 11.06.08 at 6:26 pm

Lucifer in grupa mortii! Era logic sa fim acolo. Uite ce scrie Dave Kidd :(http://www.people.co.uk/sport/kidd/) despre bancul prost: “There’s been a lot of debate about which country we should support at Euro 2008 after England’s dismal failure to qualify. For me there is only one choice - Romania. They can boast a coach, Victor Piturca, who is nicknamed ‘Satan’, dresses all in black and has 666 on his car registration plate. And the land of the vampire also gives us former Chelsea bad boy Adrian Mutu, who was once said to have drank the blood of a porn star during a sex session. Perfect candidates to beat France, Italy and Holland for the Group of Death, wouldn’t you say?”

# 14 ioan plischi on 11.06.08 at 4:53 pm

n-as fi scris atit de infricosator despre frantuzi si despre italieni dupa ce i-am vazut si pe unii si pe altii. asta este, pina la urma, un fel de grupa a mortilor - cel putin doi au fost declarati deja, in special de catre cei neutri - in care pina la proba contrarie de vineri numai lalele-lalele se mai aude din locuri mai departate de cimitire.

# 13 mrs on 11.06.08 at 3:40 pm

Frumos spus, corect spus. Încă un motiv pentru care eu, unul, regret că nu faci parte dintre comentatorii plecaţi cu naţionala în Elveţia. Sau în Austria ;)

# 12 Tudor(gt) on 11.06.08 at 2:19 pm

Stelistule , ceva franceza mai stiu si eu de prin scoli dar daca la TV5 inteleg ce spun aia , pe astia doi nu-i prea inteleg !
Oricum , am zis, prefer comentariul lor cinic decit pe al altora elevat !

# 11 Un stelist plictisit on 11.06.08 at 1:53 pm

tudorele, pune si tu mana pe o carte de “franceza fara profesor” sa vezi ca o sa ti se para si mai misto comentariile lui naum si banciu cand o sa intelegi toate poantele :)

# 10 Tudor(gt) on 11.06.08 at 1:18 pm

EU , daca ma uit la ciclism , ma uit datorita lui RADU NAUM si RADU BANCIU , pe cuvint de onoare ! Am descoperit ciclismul si placerea de a-l urmari datorita voua asa ca tot inainte baieti , ma enervati si pe mine cite-o data cind vorbiti in franceza , dar in rest e OK !

# 9 gore on 10.06.08 at 11:10 pm

am o problema cu tine, raducule…
esti unul din cei mai capabili ziaristi sportivi,dar:
-de ce puii mei faceti stirile alea la tvr gen protv, antena…nu-ti pierzi selfrespectul?
-nu concep sa vad meci de handbal fara comentariile tale (doamne multam ca a revenit elisei si scapam de manechinul ala de extrema …nu-mi vine numele)
- in schimb nu ma mai uit la turul frantei ca sa nu te aud pe tine cu banciu (alt talent care se risipeste) ca va comportati ca doi pusti ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)-vai ce bine stiu eu franceza! ba eu, ba eu
-cum poti trece de la handbal la ciclism printr-o asa metamorfozare?
-nu ar stica sa-i bata cineva ca tine obrazul lui tadici referitor la caracterul lui mizerabil-compara-l cu antrenorul de la nationala de volei fete, un domn, tata, pedagog…
-vezi ca tvr-ul e de stat nu privat, deci puteti la sport sa vedeti ce mai fac celelalte sporturi, juniorii, cum se fura bazele sportive, cum presedintii de federatii nu fac treaba,etc-sigur o sa aveti audienta si fara becalisme, dar pariez ca la fel ca toti miticii nu aveti cojones
si poate emigrati daca tot sunteti asa francofili…

# 8 Tudor(gt) on 10.06.08 at 12:28 pm

Si daca ne blestema cineva , nu cadeam mai rau !
Dar , daca tot e sa cazi , mai bine cazi dupa un cal frumos spun batrinii nostri !
Daca am fost instare sa ne apream 90 de min. cu francezi , sa vedem ce mai facem cu ceilalti !

# 7 www.StudLife.ro on 10.06.08 at 12:03 pm

Acum ca s-a terminat cu Franta… ne pregatim pentru scuterele italiene… Vezi aici, si da mai departe, de ce Lobont are nelamuriri legate de Materazzi:
***(spam publicitar)

# 6 No mercy on 10.06.08 at 11:53 am

bai naume, Ovidiu nu s-a accidentat stupid, ci A FOST ACCIDENTAT STUPID de catre un coleg de breasla de-al tau, fi-v-ar breasla de ras!
@biancorossi
la cat ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) nu ma mira ca esti dinam***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) poantele astea rasuflate pe care le spui, si-au pierdut de mult farmecul, ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

# 5 Pariuri sportive on 10.06.08 at 2:54 am

Ce penibile sunt bancurile astea cu nicolita…sincer :)

# 4 BANEL on 09.06.08 at 6:32 pm

NICOLITA A DECLARAT IN EXCLUSIVITATE,CA VA INSCRIE TREI GOLURI IN MECIUL DE ASTAZI,DAR NU S-A HOTARAT INCA IN CARE POARTA!

# 3 biancorossi on 09.06.08 at 4:47 pm

peste 4 ore o sa va linistiti dreq de tot, ca ati luat-o pe shortcut cu totii..peste 4 zile deja va veti racori si mai mult, iar peste 8 zile pun pariu ca nu o sa mai intereseze fin alul Cupei Europei…pacat, abia atunci incepe fotbalul de calitate..))))
oricum trebuie sa nu ne pierdem sperantele complet cat timp banel a declarat f serios ca el nu concepe sa nu ia cupa si sa se intoarca cu MANA GOALA din elvetia pentru ca ar rade toata satra de el : bine ba, ai iesit afara si ai venit cu mana goala??

# 2 Paul on 09.06.08 at 4:14 pm

Imi place sa citesc un comentariu echilibrat precum cel de mai sus. Ma ajuta sa abordez cu optimism ponderat meciurile pe care urmeaza sa la vad la TV. Hai Romania!

# 1 vulpoi on 09.06.08 at 4:11 pm

Pentru ca “sus sa avem inimile”,trebuie neaparat sa ne lepadam de satana,chestie imposibila,se pare,pentru presa noastra cea de toate zilele. Sa speram ca vom castiga meciul pe teren ,unde se vor infrunta Mutu si Ribery,lasand-ul pe “uciga-l toaca” in grija suporterilor din media.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.