Apel la memorie

Atenţie! Rămînem la temporizarea cu suflet!

În total dezacord cu Ilie Balaci - “Nu avem nici un fel de şanse” -, ignorîndu-l pe Ilie Dumitrescu, care se îndoia că generaţia lor s-ar fi putut califica în această “grupă frumoasă”, preşedintele nostru jucător a pronosticat o victorie cu Franţa, două egaluri, cu Italia şi Olanda, punîndu-ne la dispoziţie o viziune exuberantă asupra situaţiei; nu văd în acest pronostic nici o imixtiune a politicului în sport şi nici de ce s-ar lăsa cu vociferări pe băncile opoziţiei; la fel de democratic - în cea mai grea dictatură, adevărata noastră Agora avea locaţie în sediile Pronosport - pot să nu-i împărtăşesc viziunea, dar s-o ţin bine minte. În cîteva zile vom vedea dacă vom hăhăi de plăcere sau de durere. Nu am vocaţia pronosticurilor fiindcă am memorie; îmi este mai uşor să ţin minte decît să văd viitorul în roz sau negru, ceea ce este şi mai uşor, dar şi mai neinteresant.

Ca atare, aş dori să se ţină minte de toţi cei care ştim să nu confundăm patriotismul cu incompetenţa, mulţi, puţini, cîţi om fi, că nu au fost grave obiecţii la lotul convocat de Piţurcă; nu s-a strigat pînă la cer că de ce ăla şi nu ălălalt, nu s-au deplîns nedreptăţi flagrante; s-a mers pe o încredere în ochiul antrenorului. Renunţarea la Bratu - ţin minte cum s-a rupt fundaşul ăla de la Lazio, doar încercînd să alerge lîngă el - a fost acceptată ca o reconfirmare a strategiei defensive la care, de asemenea, nu am înregistrat vreun veto devastator. Memoria - cu competenţa ei şi în humor - îmi şopteşte că, în fond, demult am optat, fără oftat, pentru o permanentizare a temporizării angeline, singura care ne convine temperamentului şi potenţialului nostru. Vremea cînd Fănuş dădea acel strigăt împotriva ei, la Guadalajara - “Cea mai nevaccinată idee judeţeană…,” - a trecut demult. Totuşi, am avut sincere succese, temporizînd, “minţindu-i” pe mulţi cu acest ritm al nostru de şmecheri vicioşi, cum binişor ne-a ochit Henry. O, bineînţeles, “jucînd şi cu sufletul”… Dacă nici temporizarea nu ştie ce-i aia să pui suflet lîngă os, atunci cine mai ştie? Obiecţia mea la chestia asta cu “sufletul” este aceea că adversarii joacă şi ei cu tot atîta suflet, ba chiar ni-l pot mînca şi pe al nostru. “Sufletul” nu e o tactică. În schimb, vechea neotemporizare piţurchiană - ca să mă exprim savant - este. Rog frumos - pe măsura grupei - ca să nu avem vorbe după aceea, să se ţină seama că, fără vreun referendum, fără proteste enorme de stradă şi în redacţii, opinia microbistă şi-a dat asentimentul (mă rog, cît înseamnă un asentiment la noi) pentru o viziune defensivă cu contraatacurile aferente. Andrei Vochin, ieri, îi cerea lui Piţurcă să ne surprindă. Cu ce? Eu aş fi mulţumit - deloc defensiv - să aibă noroc.

12 comments ↓

# 12 LUPULICA on 04.06.08 at 10:00 am

mi-a placut termenul: NEOTEMPORIZARE PITZURCHIANA? pai temporizarea e chiar stilul nostru!

# 11 victor L on 03.06.08 at 9:49 pm

Vasim,
respect pentru parerea ta de specialist in fotbal,
dar daca-mi dai voie la o parere, lasa judecata/scrisul pentru cei in masura de a fi mai rationali.
Iti spui parerea, dar macar accepta ca e doar parerea ta, si deloc o regula batuta in cuie.

# 10 grig on 03.06.08 at 2:48 pm

Maestre, cei doi Ilie au dreptate! asta e valoarea noastra, desi s-au mai vazut minuni.

# 9 vasim on 03.06.08 at 11:34 am

Eu nu am vazut nici o echipa sa joace pe atac 100% si sa castige ceva ???
Hai sa vedem cine sunt campioanele mondiale si Europene : Grecia si Italia … Ha Ha Ha
Halal echipe ofensive.
Hai sa vedem finala CL dintre Chelsea si Manu de ce Manu nu a jucat ofensiv dinpotriva s-a aparat impotriva lui Chelsea ?
Pt ca Ferguson a stiut ca e singura lor sansa sa castige.
De ce Manu a jucat defensiv cu Barcelona in semifinala ?
Acelasi ranpuns in ziua de azi football total joaca doar olandezii si o sug peste tot incluvsiv cu Romania.
Daca am fi jucat ofensiv in calificari as fi mers pe stil ofensiv.
Daca am jucat defensiv si ne-am calificat chiar am castigat cu Olanda atunci sa ramanem la stilul asta pt ca doar asa stim sa jucam football.
Hai Romania!!!

# 8 victor L on 03.06.08 at 7:26 am

Cu umor, cu picioarele pe pamint ,dar si putin pesimism e scris articolul.
Ar fi prea mult sa-i cerem lui Piturca sa schimbe “fibra” mioritica.
Sanatate ,dle Cosasu.
Hai Romania!

# 7 io on 02.06.08 at 5:42 am

ROOOOOMANIAAAAAAAA!!!!!!!!!!!

# 6 gicu on 31.05.08 at 3:57 am

Sanatate, maestre!

# 5 Kap on 30.05.08 at 4:01 pm

“nu au fost grave obiecţii la lotul convocat de Piţurcă”?
Daca la tactica ultradefensiva tip Oli nu e util un atacant vitezist in forma, al carui stil preferat de a marca este contraatacul, atunci ce sa mai vorbim despre golgeterul campionatului (a cita oara), un dinamovist (asta cred ca e defectul lui cel mare, dupa circota directa de acum vreo 6 ani) serios si cu experienta, apreciat cu fair play si de multi fani ai altor echipe?
Din pacate pentru ei insa miriiala suporterilor dinamovisti nu se poate compara cu behaiala miloaga si neobrazata a behaitoarelor patrupede linoase sau cu permanentele ciriieli de frustrare de sub pod, care ne asurzesc permanent, astfel incit absenta lor din lot nu a fost contestata la un volum prea mare.

# 4 explorish on 30.05.08 at 3:22 pm

memoria imi spune ca am iesit dintr-o grupa cu germania, anglia si portugalia, invingandu-i pe englezi, atacand. am temporizat cu nemtii si portughejii, dar cu englejii nu mai aveam ce face. cutitul la os. ideea e ca se poate. ma tem insa ca se poate doar cu cutitul la os.

# 3 Tudor(gt) on 30.05.08 at 12:25 pm

Abia astept !
Ori il fac praf pe 6/6 ori il ridic in slavi , momentan am numai reprosuri !
Vom traii si vom vedea !
HAI ROMANIA !

# 2 adi003 on 30.05.08 at 10:48 am

Hai Romania :) ***(spam publicitar)

# 1 nime.n.lume on 30.05.08 at 2:09 am

Maestre, bine zisesi!
Ce surpriza? Ce suflet?
Fa-ma mama cu noroc si poti sa m-arunci in foc (adica grupa asta a nostra)!
Cu Satana (aka Piti) or cu icoanele Urban(e), cu ce-o fi si s-o putea, numai de am avea noroc, mult mult noroc!
Si daca nu o sa reusim, ce?
E simplu, dam vina tot pe El, pe Noroc!
Pai cind e sa n-ai noroc… Ce putem face noi, simpli muritori?
Cam asa gindesc “looserii”!
Memoria Maiestre, daca e a unor “loosers” ne va conduce spre aceleasi (in)succese ce le avem in memorie. La cei ce sint mereu invingatori e la fel: adica invers!
Legea atractiei! Ati auzit de asta Maestre?
Functioneaza! Si Domnia Voastra o folositi cind scrieti: o faceti din memeoria atitor scrieri valoroase!
Din infringeri sa invatam, dar nu trebuie sa le retraim nici in memorie!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.