Liga Nordului

Fotbalul englez refuză să fie împrumutat Londrei

Undeva, între cele patru reprize ale finalei Ligii Campinilor se se află ceva de înţeles, un mesaj care trece dincolo de aglomerarea multinaţională a echipelor şi pune în lumină naivitatea exorbitantă a abramovismului. E simplu: centrul nu cîştigă. Liga Campinilor circulă, obliagtă de o lege care scapă antrepenriolor, pe o rută care ocoleşte cu grijă Londra. Încă o dată, cîştigătoarea engleză a Ligii Campionilor e o echipă din afara Londrei, o provincială care infirmă, în fotbal, supremaţia politică, economică şi financiară a Capitalei. Numele englez al Ligii Campionilor e: Manchester, Liverpool sau, înainte, Birmingham sau Nottingham, întotdeauna Nordul, niciodată Londra. Întotdeauna vreun oraş de caznă industrială, niciodată una din variantele luxoase al urbansimului şic lononez: Arsenal, Chelsea, Tottenham sau, coborînd la subsol, West Ham, Fulham şi, Doamne fereşte!, Milwall - echipa care demolează tot, începînd cu propria reputaţie. Centrul fotbalului englez nu vrea să fie totuna cu centrul politic şi economic. Investiţiile şi gloria n-au reuşit să schimbe direcţia acestei reguli care dictează, pur şi simplu, pentru că vine din istorie.

Fotbalul a fot inventat de nişte englezi puşi pe treabă, la mijloc de clasă muncitoare şi a rămas aşa: agăţat mental şi emoţional de Nord. Tot ce s-a întîmplat, ulteriror, în Londra, a fost mai bogat, mai favorabil comentat, dar niciodată mai eficient. Fotbalul englez n-a reuşit să-şi trădeze originile, nici măcar în evul de amoralitate al anilor ‘90. Cumva, fondatorii au rămas în fruntea coloanei. Nimeni n-a reuşit să se împotrivească, să contapună o varinată sau un suflu de de greutate comparabilă cu pasiunea Nordului. Datele iniţiale contează. Semn că fotbalul n-a fost inventat prin tragere la sorţi, ci a apăut acolo unde putea fi jucat din voacţie şi pe termen lung. Manchester s-a internaţionalia,t dar a rămas o expresie locală, un nucleu în schimbare care pavoazează supus viziunea lui Feguson, care reia, la rîndul lui, scriptul găsit la instatalre. Ferdinanad şi trupa l-au împins pe Sir Bobby Charlton spre podiumul de premiere. Ştiau de ce. Sau intuiau. Ceva s-a păstrat şi a dictat victoria, dar şi norocul suspect de fidel care a făcut din Manchester campioana Nordului European şi a Europei.

18 comments ↓

# 18 O nebunie, mai multe forme de manifestare « narcis on 02.02.09 at 12:00 pm

[…] ca in tineretea mea revolutionara am cunoscut pe cineva care tinea cu Millwal, echipa despre care TRU scria candva ca distruge tot, inclusiv propria reputatie. Omul meu era foarte pasnic si destul de […]

# 17 Luciann on 02.06.08 at 3:34 pm

Victoria lui M.U. reprezinta continuarea bulanului pe care l-au avut si in finala cu Bayern cand nu a jucat nimic, a fost dominata tot meciul si a inscris 2 goluri din corner in ultimile minute !!! Desi pana atunci putea fi lejer 3-0 pt Bayern care s-a jucat cu ocaziile…

# 16 Victor_B on 02.06.08 at 3:17 pm

Ca sa vezi la ce concluzie a ajuns d-l T.R.U.S-a uitat d-lui nedumerit ca echipele din capitala Angliei n-au castigat niciodata Cupa Campionilor si a trantit un articol plin de substanta. Pai la fel stau lucrurile si un Italia de exemplu.Iar la Roma nu se poate spune ca exista mai putina pasiune ca in nordul Italiei.

# 15 Je on 02.06.08 at 2:25 pm

“Undeva, între cele patru reprize ale finalei Ligii Campinilor se se află ceva de înţeles, un mesaj care trece dincolo de aglomerarea multinaţională a echipelor şi pune în lumină naivitatea exorbitantă a abramovismului. E simplu: centrul nu cîştigă. Liga Campinilor circulă, obliagtă de o lege care scapă antrepenriolor, pe o rută care ocoleşte cu grijă Londra. Încă o dată, cîştigătoarea engleză a Ligii Campionilor e o echipă din afara Londrei, o provincială care infirmă, în fotbal, supremaţia politică, economică şi financiară a Capitalei.”

Ba tu ai***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)cand ai scris asa ceva?***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

# 14 adi on 01.06.08 at 1:50 pm

daca una din cele 2 bare ale lui Chelsea era gol sau nu aluneca terrz se alegea praful de traditia nordului..hai sa fim seriosi.

# 13 ceva extraordinar on 31.05.08 at 2:38 am

eu tin sa te contrazic un pic pe partea west ham sau pe partea arsenal, care au condus fotbalul englez o buna perioada de timp. iar arsenal au fost liderii fotbalului englez recent.. deci nu vad cum nu iti aduci aminte seria lor de succese consecutive, pe care nu au reusit’o vreodata chelsea, liverpool sau manchester si mi’e greu sa cred ca or sa o reuseasca, greu sa mai aduni asemenea fotbalisti cum avea arsenal atunci.
cat despre united, ma refer la WH bineinteles, ma minunez cum un mare admirator al fotbalului englezesc nu le cunoaste impresionantul palmares.

# 12 Adrian on 31.05.08 at 1:43 am

Domnu’ Ungureanu,
Chiar ati dat sent fara sa cititi ce ati scris. Greseli peste greseli. Tocmai pentru ca va apreciez prea mult, nu cred ca meritam un asemenea text nerevazut.
Cat despre fotbalul englez…a fost anul lui Manchester, asa cum acum doi ani a fost anul Barcelonei. Chelsea e marea perdanta, dar exista viata dupa Mourinho.

# 11 simi on 30.05.08 at 5:32 pm

moama, cate greseli de ortografie ! du-te la baselu’ poate stie el marinareasca mai bine ! :))

# 10 ingenuu on 30.05.08 at 12:30 pm

tru, hai mai linge si tu ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

# 9 tatal vostru on 30.05.08 at 3:58 am

Un ziarst acre n,/.;u sutie sa srcrie c00rect.

Hai UNITED !!

# 8 explorish on 29.05.08 at 7:39 pm

aiurea. o sa castige chelsea la anu.

# 7 Tudor(gt) on 29.05.08 at 1:22 pm

Rerzumate la marinarul tau iubit si lasa fotbalu pentru cunoscatori ! Blah ! Blah !

# 6 montezuma on 29.05.08 at 10:52 am

tru ce zici despre numarul de cititori pe care ii ai? iti arata adevarata valoare? hai mai scrie tu ceva scandalos ca o ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) internet ce esti poate asa ai mai mult succes.
ia zi de barcelona care a facut blat in 86 pentru ca presedintele lor avea afaceri cu ceausescu? sau zi de dinamo, distrusii aia din 83, cand i-au batut pe hamburg cu arbitrul si cu presiunea securitatii…
stiu ca poti. daca nu gasesti subiecte scandaloase si care sfideaza bunul simt te poti intoarce la textele care te-au facut celebru ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)

# 5 UP THE HAMMERS on 29.05.08 at 3:11 am

I M FOREVER BLOWING BUBBLEEEES

# 4 rosso blu on 29.05.08 at 12:12 am

fanita, tata, poate ai norocul si vezi tu un meci jucat de milwall acasa

# 3 fyfyx on 28.05.08 at 11:08 pm

fanita-clubul millwall este un club cu o reputatie crincena.suporteri lor sunt printre cei mai violenti si imbecili din UK.Caracterizarea apartine britanicilor.
Cartierul unde evolueza echipa este la fel de rau famat.In plus de-a lungul timpului echipa a avut parte de conducatori catastrofali care chiar si in momentele favorabile au transformat totul in praf si pulbere.

# 2 făniţă on 28.05.08 at 8:59 pm

“şi, Doamne fereşte!, Milwall”

dar ce ai cu millwall? ai văzut cam multe filme, nu-i aşa?

în primul rând, e millwall, nu milwall, mill însemnând moară! millwall f.c. e un club de fotbal ca oricare altul, nu vă de ce îl discriminezi în felul acesta?

# 1 www.romania-inedit.ro on 28.05.08 at 7:14 pm

Victoria echipei Mancester United arata cat de importanta este traditia si ca banii nu sunt tot !
Trebuie sa ai suflet de campion ca sa fi invingator !

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.