Diferenţa dintre optimism şi vorbe goale

La EURO, e posibil să trecem de grupe, dar mult mai probabil e să nu trecem

Cea mai bună soluţie - spun americanii - e aceea cu care obţii ce-ţi propui. E o definiţie a reuşitei care suferă de hollywoodizare. Conţine mult cinism şi foarte puţin europenism. În definiţiile europene ale succesului e întotdeauna şi loc de întors. Optimismul excesiv de la echipa naţională, în ciuda problemelor care se înmulţesc cu fiecare zi şi a faptului că ecuaţia grupei ne e în mai toate privinţele potrivnică, e de inspiraţie americană şi face o mare confuzie între posibil şi probabil.

E posibil să depăşim faza grupelor, dar e mai probabil să nu mergem mai departe. Nu-i imposibil să ocupăm unul din primele două locuri în grupă, însă e improbabil. Inconştienţa, plăcerea românească a vorbelor mari şi goale, dar şi o doză de mişto preventiv balcanic plusează în majoritatea declaraţiilor: Cîştigăm grupa! Sîntem mai buni ca ei! Adversarii se tem de noi! Putem să luăm titlul!

De aici încolo, optimismul dă direct în delir. Fenomenul - fiindcă rezolvarea prin gargară a momentelor de criză devine un fenomen, dovadă şi declaraţiile exagerat de optimiste din handbalul feminin înaintea tuturor ratărilor decisive, are mai multe cauze, una mai nouă derivînd din îndesirea anchetelor DNA-lui. E vorba de nădejdea împricinaţilor, cu funcţii şi rosturi mari în fotbalul nostru, că un succes, fie şi numai pe jumătate, combinat cu o presiune mediatică optimistă ar putea tempera zelul anchetatorilor, i-ar gîdila la organul patriotic, i-ar obliga pe şefii acestora să închidă măcar un ochi.

E resuscitat discret, dar cu subtilă tactică de învăluire, vechiul imperativ bolşevic: acum nu e momentul. Acum v-aţi găsit şi voi, mă, nenorociţilor, să ne tulburaţi sufleteşte Naţionala? Acum, cînd avem atîtea şanse să devenim campioni europeni, ca grecii, ne subminaţi la optimism?! Acum o faceţi pe prudenţii, cînd întregul nostru popor, de la mic la mare, de la civili la generali contribuie la o stare de spirit a lotului perfectă? Nu vă e ruşine, mă, vînduţilor, mă, bozgorizaţilor, să scrieţi urît despre tata Piţi c-ar fi putut semna în falş pe hîrtiile penale ale lui tata Gigi?

Partea proastă, în revărsările acestea de optimism triumfalist, e că, pînă la isterie, nu mai e decît un pas. Un pas de numai zece zile, pe care ar fi bine să nu-l facem. Cînd cazi uitîndu-te la vîrf, fie că eşti la poalele muntelui, fie niţel mai sus, nu te mai ridici singur. Trebuie să vină brancardierii.

6 comments ↓

# 6 Cornel on 29.05.08 at 12:37 pm

Oare ce sperante sa avem cu o echipa nationala formata cu jucatori anchetati de DNA sau cu un campionat in care totul pare putred de corupt?
Din pacate optimismul romanesc va fi domolit probabil de canicula si de primul meci din grupa.
Doar nu degeaba marile lanturi de electrocasnice au pariat pe insuccesul echipei nationale lansand oferte de genul “totul gratis daca Romania trece de grupe/sferturi/semifinale…”

# 5 CFRescu on 29.05.08 at 12:30 am

corect. cine are ceva idee despre fotbal stie ca va fi cel mai greu. cea mai grea grupa din istoria fotbalului romanesc, probabil vom suferi rau de tot. Franta e fizic de 2 ori mai tare, are o aparare de fier si jucatori de tehnica exceptionala. Oricat de bine ar gandi Piti defensiva, isi vor face 2-3 ocazii clare de gol. Iar noi vom avea 1 sau 2, probabil faze fixe… Cu Olanda va fi ceva mai usor, dar trebuie plecat tot de la aparare si pressing avansat… in mod normal 0-0. Cu Italia sper sa facem mai mult, ei au o combinatie total nefericita de tineri si batrani, sa-i invatam minte ce inseamna Romania, dar va fi greu de inscris. Concluzie: in mod normal 2 puncte, cu ceva bafta 3-4, cu bafta maxima 5. Cu ghinion 1 punct, cu ghinion rau sau cadere psihica, 0 puncte. Sanse de calificare, cam 25%. Francezii trebuie adormiti, evitati, iar olandezii si italienii trebuie anulati prin viteza, acoperire perfecta, pressing mortal. Mi-e tare frica la Contra, trebuie ajutat de Banel. Finala normala: Franta - Germania.

# 4 Lupul de Stepa on 28.05.08 at 8:16 pm

‘Putem sa luam titlul’ - este ‘misto preventiv balcanic’.
‘Castigam grupa’ - este ‘gargară a momentelor de criză’.
‘O să facem totul’ - este ‘limbaj de lemn bolsevic’.
‘Adversarii se tem de noi’ - sunt ‘declaratii de complezenta ale adversarilor’.
‘Sansele noastre sunt minime’ - sunt ‘declaratiile unor destabilizatori si ale ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat).
‘O sa pierdem toate meciurile’ - este ‘o dovada clara a spiritului nostru desprins din Miorita’.
Deci, pană la urmă; care sunt sansele Romaniei la Euro?
Cat despre finalul articolului; poate aveti dreptate!

# 3 vasim on 28.05.08 at 1:16 pm

Eu zic ca trebuie sa jucam inteligent indeferent ce inseamna asta.
Probabil ca defensiv cum am jucat si in SUA 94.
Sau cum au jucam grecii cand au luat europeanul.
EIn rest la lupta cu francezii cu italienii sau olandezii nu ne putem lua pt ca nu avem talentul lor sau cantitatea de insusirilor foobalistice a jucatorilor romani e limitata.
Corect avem 2-3 jucatori foarte buni si inca vreo 4-5 buni vreo 2-3 care o sa joace in primul 11 slabuti.
Acum eu zic daca cei 11 jucatori nu o sa greseasca flagrant pana la urma joaca o echipa si fiacare jucator il poate conpensa pe celalalt.
Eu zic ca o sa vedem un turneu frumos cum nu am mai vazut pana acum.
Sa fim seriosi ati crezut inainte ca o sa jucam improtriva acestor 3 fortze footbalistice din Europa ???
Nici vorba pt ca credeam ca o sa jucam impotriva unei echipe bune in grupe si ca sa mai prindem doua bune trebuia sa ne calificam in semifinale.
Pai cu alte vorbe noi deja cum meciurile ca si cum am fi in semifinale.
Si atunci ce avem de pierdut ?
Pierdem toate meciurile si ce daca ???
Ai atunci hai sa avem curaj hai sa credem in echipa noatra si sa ii incurajam tot timpul din primul pana un ultimul minut.
Eu zic ca pana la urma cel de sus vede si cel care isi doreste mai mult sa castige o sa si reuseasca.
Hai Romania!!!!!!!!!

# 2 fc barcelona on 27.05.08 at 11:59 pm

Isterie provoaca in primul presa care ne ofera zilnic un anumit numar de declaratii ale jucatorilor Frantei, Italiei si Olandei care ne spun ce echipa tare avem si cum o sa castigam noi toate meciurile in urmatorul cincinal indiferent de adversar. Romanul (optimist din fire) zice “da, domne, de ce sa nu-i batem ca doar si noi si ei tot 2 picioare avem”. Da, corect, dar fotbalul nu se joaca numai cu picioarele. Iti trebuie si cap (a se citi mentalitate) si experienta si talent si energie si lista ar putea continua. Eu cred ca mai bine am porni toti de la ideea ca “incercam marea cu degetul” decat sa traim o mare drama nationala cand o sa ne intoarcem cu zero puncte din Elvetia.

***(spam publicitar)

# 1 Jugaru Lucian on 27.05.08 at 11:43 pm

Din fericire Piti stie sa trateze obiectiv aceasta situatie si are solutii.Dincolo de naivitate,echipa nationala are forta sa treaca de grupa asta infernala.Insa in ecuatie intra multi factori.E drept ca nu suntem deloc favoriti,ba dimpotriva.Totusi e de preferat aceasta atitudine optimista uneia mioritice.Nu am auzit pana la acest turneu ca o echipa de fotbal romaneasca sa-si propuna sa mearga cat mai sus.De obicei ne propuneam doar sa facem o figura frumoasa.Repet,optimismul asta nu poate dauna cat timp este unul temperat si doar de natura sa ne creasca increderea.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.