Vieri şi antilopele

O sumă de oameni egali între ei la conducere e un dezastru

Un lucru e sigur despre români: le lipseşte organul autentic al democraţiei. Cultul tătucului respiră liber, nu performăm decît sub varii forme de autocraţie, democraţia o desublimăm în haos. Ne plac lucrurile impuse, dintr-o lenevie a participării şi asumării, şi sîntem bine serviţi: preţul carburantului e curată nesimţire, bordurile devin o sfidare publică, autostrăzile virează în banc. Dar lipsa de coagulare între indivizii acestui spaţiu geografic e mai ales vizibilă atunci cînd unu şi cu unu nu fac doi, ci zero. Ciudata ecuaţie se verifică simplu în fotbal. Unde e un singur şef suprem, fie că e Becali, Paszkany sau Iancu, lucrurile merg, bine sau prost, dar merg. Există o idee. Pe cînd la Dinamo, de exemplu, există o încremenire în clasicul şi etno-folcloricul «hăis-cea». Asta, şi nu cei 60 de ani de istorie-neistorie pe care se bat amical sufletele candide, e marea dramă actuală a clubului, şi a orice înseamnă în România a te însoţi cu aproapele tău. O sumă de oameni egali între ei la conducere e un dezastru. O experienţă sub care Rapidul stă ca sub drobul de sare.

Rapid însemna pînă mai deunăzi Copos. Astăzi înseamnă Copos şi Taher sau Taher şi Copos, nu se ştie cît la sută Copos şi cît la sută Taher. Procentele sînt mereu precum fluxul şi refluxul la noi. Cert e însă că Giuleştiul a început să vorbească pe două limbi concomitent, ceea ce înseamnă cacofonie. Boloni e proiectul lui Taher, Răzvan Lucescu e permanentul paradis pierdut al lui Copos. Între timp, Steaua şi CFR transferă. Intră în scenă Malesani înjurînd ca la uşa cortului, murdar încă de sîngele lui Empoli. Vieri, cu creasta lui de adolescent întîrziat, gata să-şi mai asigure şmechereşte o rentă grasă pe spatele unui jucător îngropat de mult, se iţeşte şi el de după şinele de tren. Moment de ilaritate, speculat din vole de Balaci: ‘În România cluburile interesante pentru Vieri pot fi doar Bamboo şi Fratelli!’.

Atmosfera e veselă. Singurul care nu rîde e Rada, care a dus echipa pe 3 deşi a fost lăsat să se descurce singur în jungla sacoşelor. El nu e interesant pentru nimeni, prins în coabitarea celor doi patroni. Cine reuşeşte primul să convingă pe cine şi cine pescuieşte balena mediatică? Iată cum, deocamdată discretă, de nuanţă, lupta externă, cu alţii, se transformă în luptă internă, cu sine. Nu trebuie să fii rapidist, stelist sau dinamovist ca să te îngrijorezi. Dar să nu dramatizăm. Poate că vierii se vor transforma în antilope. Poate ca miracolul înţelegerii dintre doi bogătaşi e posibil. În fond la noi miracolul e cel mai trainic proiect.

8 comments ↓

# 8 o fata simpatica on 20.05.08 at 5:35 pm

te pup radu

# 7 explorish on 20.05.08 at 1:05 pm

aceiasi conducatori mutual anulatori din stefan cel mare au reusit sa domine campionatul trecut in modul probabil cel mai categoric dupa Revolutie. in orice caz din acest mileniu.

s-ar putea insa, intr-adevar, sa fi fost exceptia care confirma regula.

# 6 Ikea Dog on 20.05.08 at 12:29 pm

Ai dreptate;)! In Romania, si mai ales in fotbal, tre sa existe un singur sef la club, insa seful respectiv tre sa aiba capul pe umeri! Cine e cel mai bun conducator de club din tara?!? Nu cred ca se poate face un astfel de clasament decat daca intrebarea e formulata astfel: “Cine e cel mai putin rau sef de club din Romania?”…

# 5 ioan plischi on 20.05.08 at 6:30 am

proiect - a proiecta (brichete, scaune rupte)… nu scriu mai mult pentru ca sunt sub amenintatorul “awaiting moderation”.

# 4 Jugaru Lucian on 20.05.08 at 2:25 am

Rapid e in prag de desfiintare dupa ca a fost cumparat de Taher..care dupa cum se misca nu m-ar mira sa-i schimbe numele intr-unul arab..
Cat despre Vieri,el mai lipsea langa Dorsin…daca il aduc si pe Blay si joaca astia 3 titulari pun pariu ca termina pe ultimul loc detasat..

Astea sunt mondenitati..nu vreti sa tratati lucruri cu adevarat importante..tocmai s-a decis in cazul Vaslui-Otelul..dar ceimportanta are faptul ca comisiile decid totul si nu jucatorii,cat timp cluburile accepta situatia chiar si din postura de victime..

# 3 adi_stelistul on 19.05.08 at 10:57 pm

@ pesimistul

Pai unde s-a inventat Gerovitalul ? Nu era normal sa vina la noi cand au inceput problemele cu spondiloza si reumatismul? :-)

# 2 nikoleta ,18 ani, Braila on 19.05.08 at 10:35 pm

bravo

# 1 pesimistul on 19.05.08 at 7:31 pm

vieri trebuia sa vina macar acum 3 ani…el si cu rolling stones…au venit si astia cand Ii lovise spondiloza si-i durea genunchii de la reumatism!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.