Pentru că mai există sport

Un bine care nu e dezinteresat e rău

Pentru că mai există sport şi în afara “campionatului supercorect” al domnului Dumitru Dragomir, vreau să-mi exprim entuziasmul, da, entuziasmul, în faţa fotbalului practicat de Zenit Sankt Petersburg miercuri noaptea la Manchester. Esticii lui Advocaat au făcut un mare bine soccerului european, spulberîndu-i pe acei scoţieni exasperanţi în sistemul lor defensiv, care, vorba lui Van Gaal, ar duce la dispariţia acestui joc. Pentru că mai există sport în afara blaturilor noastre tot mai impecabile, ţin să subliniez (iertaţi-mi expresia…) că m-au înfiorat aplauzele de pe Camp Nou adresate lui Rijkaard, numai lui, antrenorului, la capătul ultimei nenorociri a Barcelonei, la un 2-3 cu Mallorca, după ce a avut 2-0.

Pentru că mai există sport şi în afara convieţuirii noastre pe cît de paşnice, pe atît de mizerabile, cu fel de fel de escroci sentimentali şi materiali, ţin să-mi iau, cu un dulce nod în gît, “rămas bun” de la Justine Henin, pe care am admirat-o atît de mult încît, vă jur, cînd am văzut-o la Berlin, la 5-0 pentru Safina în al doilea set, m-am gîndit că se va lăsa de tenis. Totodată, nu pot să “ascund” că am stat la toate cele patru meciuri ale acestei Dinara Safina - din optimi pînă la finală - convins tot mai mult că, după ce le-a învins pe Henin şi Serena Williams, avem în faţă o nouă stea; de la serviciu la forţa psihică plus o mamă de o sobrietate a zîmbetului rar întîlnită, sora lui Marat Safin s-ar putea să ajungă şi mai sus decît fratele ei. Şi aici sînt pregătit pentru o deziluzie. C-aşa-i (nu numai) în tenis.

Pentru că mai există încă ceva sport şi prin ograda noastră, trebuie să recunoaştem că finala Cupei României la fotbal a fost mai plăcută decît alte “minuni” din acest campionat supercorect. Oricîte valize, genţi şi butoane ne-ar influenţa gîndirea, totuşi aceste două echipe - CFR Cluj şi Unirea Urziceni, poate şi Pandurii - au fost revelaţiile mai mult sau mai puţin oneste, că tot ce e românesc şi nu piere; nu văd de ce zvăpăiatul ăsta de Dan Petrescu şi ciufutul de MM se declară trişti; nu au multe motive. Echipa - să nu spun vorbă mare - are un grăunte de englezism în vîrtoşenia ei, iar un antrenor care îşi felicită adversarii şi-l numeşte pe portarul lor “omul meciului”, aşa cum a şi fost, merită o vacanţă liniştită. Neliniştiţii să fie azi: acei care, superşmecheri, ne bat la cap zi şi noapte că o sponsorizare “pentru ca o echipă să joace şi mai corect decît e normal” e legală şi morală şi nu e mită; nu e cît timp nu se răspunde la întrebarea fundamentală: cui foloseşte? Mai nimeni nu o pune. De pe vremea romanilor, asta e the question: qui prodest? Un bine pe care îl faci evident în folosul tău, un bine care nu e dezinteresat, e rău, foarte rău. C-aşa-i (nu numai) în fotbal!

14 comments ↓

# 14 ioan plischi on 20.05.08 at 6:33 am

la acel turneu safina a fost un fluture pe lampa

# 13 nevermind on 18.05.08 at 12:14 am

Sper ca nu numai mie sa mi se para ca fiind cel mai frumos imn pe care il poate avea o echipa:

“When you walk through a storm
hold your head up high
And don’t be afraid of the dark.
At the end of a storm is a golden sky

And the sweet silver song of a lark.
Walk on through the wind,
Walk on through the rain,
Tho’ your dreams be tossed and blown.

Walk on, walk on with hope in your heart
And you’ll never walk alone,
You’ll never, ever walk alone.
Walk on, walk on with hope in your heart”

Nu vi se pare mai frumos decat toate injuraturile si huiduielile de pe stadioanele noastre?

And you’ll never walk alone,
You’ll never, ever walk alone.

# 12 nevermind on 18.05.08 at 12:07 am

Da aveti dreptate, exista sport, si in afara de fotbal. Dar exista si altfel de fotbal decat al nostru, si as dori ca toti suporterii romani, fie ca sunt ai stelei, ai lui dinamo, rapid cfr sau u cluj, sa priveasca cum se sutine o echipa si a fucut pe cineva sa spuna:”If someone ever asks you to tell him what football is all about, just show him this video…….pure quality..cheers “, in rest numai bine.http://www.youtube.com/watch?v=Y7xvegPH_Lw

# 11 Florin Cutzitoi on 16.05.08 at 1:39 pm

Cu tot respectul si toata consideratia,daca s-ar putea face tot timpul bine, chiar cointeresat,nu cred c-ar fi prea rau.Macar de s-ar putea.Evit sa concretizez pentru a nu pomeni de cine stie ce accident genetic mizerabil,caz in care ar trebui sa va dau dreptate.

# 10 ionica on 16.05.08 at 1:38 pm

toata stima, maestre!

# 9 romeo on 16.05.08 at 9:22 am

Urziceniu a murit frumos.

# 8 danig on 16.05.08 at 8:55 am

ca de obicei ne-ati mai lamurit o dilema

# 7 gicu on 16.05.08 at 2:57 am

Sanatate, maestre!

# 6 ssb1916 on 16.05.08 at 12:12 am

NO COMMENT!!! Respect celor doua finaliste. Felicit pandurii pentru acest retur, dar nu pot sa ii respect dupa frauda din 2006, it’s personal, sorry! Respect celor doi antrenori care s-au format pentru aceasta cariera la Sportul Studentesc 1916 Bucuresti; au fost cei mai buni. Daca Ando a avut meritul de a reveni si a castiga un campionat aparent pierdut in “butoanele”, spagile, “sponsorizarile” si marlaniile fecaliste, “Mister” a pus pe picioare o echipa de-a dreptul incantatoare. Felicitari Ando pentru rezultat, multumim Sir pentru spectacol. Va doresc un parcurs cat mai lung in Europa si va rog doar sa nu uitati unde ati facut ucenicia ca antrenori.

# 5 caineleelectronic on 15.05.08 at 11:57 pm

frumos domnule Cosasu, o incantare sa va citim

# 4 sut bara gol on 15.05.08 at 11:26 pm

felicitari domnule Cosasu! am si eu o dilema…becali oare v-a silabisit cumva vreun articol?

# 3 cipopescu on 15.05.08 at 7:31 pm

frumos, cineva mai scrie cu idee si stil; pacat ca sunteti coled cu ioanitoaia sau decebal radulescu - imi aminteste de vremea cand manolescu era coleg cu neti sandu la pro tv, sau paler cu cristi brancu la antena

# 2 cepanamea on 15.05.08 at 5:54 pm

Eu cred ca si derby-ul Dinamo - Steaua a fost un meci excelent, jucat pe bune si la tensiune maxima. Da, revelatiile acestui retur se pot numi Unirea si Pandurii, mai putin CFR Cluj, care a pierdut cam pulte puncte in acest an. Dar si ei merita felicitati, pentru prima parte a campionatului.

# 1 bhuttu on 15.05.08 at 4:13 pm

Frumos, domnu’ Cosasu. E trist ca pareti singurul gazetar al carpetei care pareti sa fi auzit de finala UEFA de aseara.

Dumneavoastra si domnii aia care-au scris ca Lenin s-a nascut la Leningrad, da’ ei nu cred c-au vazut meciu’.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.