Scena balconului

Becali a fugit din Craiova ţinînd strîns victoria la piept

Cadrele par rupte din Afganistan. Cîmpie prăfuită, construcţii terne, mulţime informă. Sărăcanii, mulţi, amuşinează pe lîngă cordonul de bastoane. De partea cealaltă se înghesuie ochelari negri şi cefe groase încercînd să miroasă cu nasurile borcănate pericolul. Pericolul e peste tot. Apare Nr.1. Se huiduie cu sîrg, conştiincios, eliberator după nervii adunaţi în stadion. Nr.1 pluteşte. E în lumea lui. Dumnezeu îl ţine amical pe după gît. Se huiduie şi mai dihai. E momentul să intervină, să apese covorul de feţe cu talpa lui generoasă. Să-i lumineze, să-i supună. Se urcă pe maşină. Le face cu mîna. Le zîmbeşte. Realitatea se crapă. Zvîrrrr ! Zvîrrrr ! Proiectilele îl ratează de puţin. Nr.1 încremeneşte. Poporul nu-l iubeşte ? Lumea lui se face ţăndări. Dumnezeu îl apucă de guler. Ba nu, e un body-guard, îl trage de în jos şi îl vîră la adăpost. Atentat eşuat. Coloana maşinilor de lux obeze înaintează greu şi legănat. Extragerea. Stingerea. “O să te bată Dumnezeu !”, strigă o voce anonimă din colbul drumului. Dumnezeu? Credeam că Dumnezeu sînt eu!…

Becali n-a mai apucat să le promită o sută de lei în plus la salariu oltenilor. A fugit ţinînd victoria strîns la piept, a şters-o fără glorie din acest ghetou al pasiunii. Oameni care iubesc fără speranţă o himeră, oameni care urăsc fără viitor bogaţii strîmbi ai Capitalei. Craiova e ca imnul României, eroic deasupra unui popor de învinşi. Craiova care umple cu venin golul lăsat de performanţă. La interviuri jurnaliştii au asistat vinovaţi la întrebările nesimţite ale unui aşa-zis reporter local. V-aţi obişnuit să cîştigaţi cu gol din off-side? Furaţi campionatul? Ce mizerie! Indiferent ce ai crede despre Steaua n-ai voie să faci asta unor fotbalişti încă murdari de iarbă. Rădoi, din fericire, a dat-o pe glumă. Neaga a strîns din dinţi şi a plecat, nu înainte de a răspune la fel de rău, că nu contează cum a fost golul, importante sînt cele 3 puncte. Cîteodată meseria asta e cu adevărat grea.

Există totuşi o perlă în mijlocul bălegarului. S-a jucat pe bune. Aşa ne zice bunul simţ. Copos zice altceva. Acuză o regie. Perla ar fi sticlă chioară. De fapt, aici pierdem: pînă să ajungem la bijuterie ne murdărim cu toţii pe mîini şi totul duhneşte. Mirosim şi în somn, în vis, în gînd. Puţim fabulos, istoric.

27 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 27 Nelu DRAGNEA-TULCEA on 01.05.08 at 12:58 pm

Articolul “Scena balconului” este bun dar prea fin, pentru puterea de intelegere a lui Gheorghe berBecali. Ar trebui ignorat, de toata mas media, acest rebut al ei.
“Specialistii” (doream sa scriu pupincuristii) din mas media (una intrata cu “japca” in cartile de istorie) l-au facut mare, dar el “saracu” este MIC, mic, spre pitic.

# 26 CVUCS on 01.05.08 at 8:31 am

Stalin si Poporul Rus
Pe stelutza ne-au Adus.
…si de’atunci se tot fura si se minte si se falsifica in Romanica noastra draga…

# 25 iulian on 30.04.08 at 6:44 pm

nu stiu de ce dar unii tineri gazetari cred ca sunt mai la moda daca in articolele lor critica tot .indiferent ce.directia vantului,ziua de 10mai,ziua regelui,mingea cu care se joaca un derby.iar daca se intampla sa cada o bura de ploaie peste praful unor evenimente sportive neaparat ca se transforma in mocirla!este totusi un punct de vedere din cauza caruia nu vom mai vedea competitia ci doar vom simti mereu ca transpiratia jucatorilor pute.

# 24 mark on 30.04.08 at 6:38 pm

Ba,cine comenteaza la pozitia nr.17?N-o fi Bin Laden?

# 23 Nesimtit esti tu, Naume! on 30.04.08 at 4:11 pm

De ce esti ma nea asa ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)? Adica sunt intrebari nesimtite apropo de golul din ofsaid? Da’ cu bricheta si cu atatea alte blaturi si magarii (penaltiuri pentru Steaua si nimic pentru oponenti) cum este? Nu te gandesti si tu un pic la context?

Te credeam mai obiectiv, dar se pare ca esti varza… cu carne!

Asta e mizeria? Intrebarile reporterului? Nu bataia de joc de pe teren pe care o vedem cand joaca Steaua! Nu, aia nu e mizerie… pentru tine o fi chiar vreo perla de joc!

Slab, foarte slab… mi-ar fi rushine, sincer! Macar de-ai recunoaste ca esti stelist… Ca daca nici macar nu esti, atunci e mult mai grav: inseamna ca esti si ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) (tu si cu Bond, James Bond)!

# 22 mujotutun on 30.04.08 at 2:39 pm

Bei stelistule care sunteti! Cum mai simtiti, dvoastra si Tolontan, cand un meci e “pa bune”! La dvoastra ironia ar trebui tiparita cu italice.
Halal!

# 21 extreme on 29.04.08 at 9:09 pm

radule,scrii frumos,dar eu tot nu inteleg de ce tot tii partea stelei. de ce esti partas la mocirla din fotbalul romanesc?

# 20 puiu mordasan on 29.04.08 at 4:57 pm

Pai asta-i Romanica noastra……si sant doar cateva instantanee….

# 19 andrei90 on 29.04.08 at 1:14 pm

bravo, esti bun.

# 18 Antipaste on 29.04.08 at 12:05 pm

Un articol de bun simt. Felicitari!

# 17 Gogu on 29.04.08 at 11:19 am

Pentru dawid:sa stii ca l-ai jignit pe domnul Naum cand ai spus ca e cu 1000 de clase peste Buzarin;e cu 1 milion de clase peste Buzarin:)

# 16 Dany on 29.04.08 at 9:14 am

Hristos a inviat!
Nu-l mai amestecati pe Dumnezeu in fotbal petru ca din pacate acest sport nu are nimic de a face cu El.

***(spam publicitar)

# 15 deco on 29.04.08 at 8:56 am

superb, am o singura obiectie, chiar daca a fost partea care mi-a placut cel mai mult - cea cu luatul de guler, nu cred ca e bine sa il implicati pe Dumnezeu atat in articole, e adevarat ca Gigi vorbeste mult despre El, dar nu trebuie sa faceti si voi la fel, e pacat, in sensul biblic. oricum el nu se prinde daca citeste articolul ca trebuie sa fie mai smerit. ba dimpotriva…in rest beton

# 14 jules on 28.04.08 at 10:30 pm

Foarte bine domnule Naum. Cu mult respect.

# 13 io7 on 28.04.08 at 9:43 pm

mitica la puscarie

# 12 diana_cluj on 28.04.08 at 8:42 pm

Excelent articol,felicitari!

# 11 MM on 28.04.08 at 8:41 pm

Penbilu asta de jiji si cei care-l pupa ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)ma tin departe de tara…Multumesc….Campionat penibil aveti acolo in romaia.Isi bate joc de voi un albanez analfabet:))

# 10 Bogdan on 28.04.08 at 8:26 pm

Cum era si normal ….ce sa le cerem.

# 9 bach on 28.04.08 at 7:35 pm

Realist.

# 8 mugursaw on 28.04.08 at 7:29 pm

grozav articolul d-le naum.
va saluta un invins din germania
cele bune

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.