Două echipe, în rest numai fani

Avem un campionat de pro şi contra Steaua sau CFR Cluj.

Uneori, observînd situaţiile anapoda, pe care nu le mai vede nimeni, mă întreb dacă nu cumva am înnebunit. Cum pot să cred că nimeni n-a băgat de seamă că în Liga întîi se înfruntă între ele doar două echipe - Steaua şi CFR Cluj- şi că toate celelalte, dar şi arbitrii, şi antrenorii, şi investitorii şi chiar oamenii Federaţiei au reacţii de fani. Nu de competitori, ci de simpatizanţi. Unii ţin cu Steaua, alţii cu CFR Cluj. Arbitrajele sînt aiurea tot din această cauză. Arbitrii sînt ori fani Steaua, ori CFR. Tîmpeniile lor nu-s pe bani, vin din exces de sentimente, din preaplinul inimii. Alexandru Tudor, ar fi trebuit s-o declare şi l-aş fi înţeles: Da, domnilor, eu ţin cu Steaua! Şi, vorba lui nea Gigi, care-i problema? Ce, nu-s şi eu om, n-am dreptul să iubesc?

De regulă, iubirea pentru una din cele două echipe se manifestă cotit. Vasluiul a  ţinut-o la Cluj numai în răutăcisme. Jucătorii Vasluiului n-au ambiţii personale, ei trag pentru Steaua. Arbitrul Ivan a tras pentru Vaslui, cu gîndul, mai bine zis cu inima bătînd pentru Steaua. Rapidul, ce mai încolo, încoace, i-ar da şi puncte CFR-ului, numai să nu ia Steaua campionatul. De altfel, i le-a şi dat. Medaliatul Deaconu trebuie înţeles. De supărare că Rapidul conducea Steaua, a început să primească brichete în cap. E vădit că şi brichetele zboară tot după simpatii. Tot ce mişcă-n ţara asta, rîul, ramul şi banul, mişcă ori spre Bucureşti, ori spre Ardeal.

Nu cred să mai existe încă un campionat în UE unde să se joace cu atîta ambiţie pentru alţii. Pasiunea mai nouă pentru Steaua a acţionarilor de la Dinamo se explică simplu: nemaiputînd fi campioană, Dinamo arbitrează lupta pentru titlu. Îşi face rezerve de simpatie şi adună datorii pentru la anul. Finalul campionatului e la mîna terţilor. Tot ce se întîmplă la noi, e de neimaginat la alţii. Jucătorii unor cluburi cu frustrări de tot felul sînt mai slobozi la gură decît purtătorii de cuvînt din politică. De fapt, şi campionatul pare în campanie electorală. Mijloacele seamă izbitor cu cele din politică. Partidele dau la gioale, iar echipele de la locul trei în jos dau la ficaţi. Avem un campionat de pro şi contra Steaua sau CFR Cluj.

Sînt eu nebun ori chiar aşa stau lucrurile? Să avem doar un singur lord englez şi acela la Urziceni?  Nu mai mai nasc în sportul cu mingea independenţi, ci numai feudali şi slugi? Ne îndreptăm spre Europa cu fundul înainte şi cu privirea tînjind la Evul Mediu? Se poate oare şi mai jos?

Răspunsul e la îndemîna fiecăruia. Se poate, dar nu mult mai jos.

34 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 34 cristi on 30.04.08 at 10:20 pm

citeam pe aici ,ca ,vezi doamne,echipele din BUCURESTI nu vor mai cistiga campionatul!?usurel cu afirmatii de astea,anul trecut DINAMO A FACUT LEGEA IN CAMPIONAT,si nimeni nu poate invinui DINAMO,de furt,ptr. ca s-a vazut pe teren!!!si inca ceva:cum draq se face ca ste(oaia) a pierdut din simpatizanti????ptr. ca lumea incepe sa priceapa cum a cisigat “steluta” campionatele ,pina acum….toata lumea arata cu degetul ,DINAMO(echipa militiei),dar refuza sa vada cum a cistigat “steluta” campionatele inainte de “revolutie”,cum le-a luat pe alea 6 la rind ,dupa,si cum l-ar putea lua pe asta!!!in rest ,TOATE BUNE,FORTA DINAMO BUCURESTI!!!

si acum sa-i raspund domnului ‘raptor’. vorbesti de steaua ca a trucat si trucheaza campionate :)) ma faci sa rad. macar steaua chiar daca a facut asa ceva a avut rezultate extraordinare in competitiile europene. Dinamo in afara de a castiga campionatu intern nu a facut nimic, deci rezulta ca numai dinamo a facut asa ceva deoarece cand a scos capu-n europa si l-a bagat in nisip. apropo 17 ani……………!!!!!

# 33 iulian on 30.04.08 at 7:00 pm

aveti dreptate cu o singura mentiune si anume ca toata presa este pro-cfr.

# 32 ice on 30.04.08 at 5:53 pm

Nu pot sa spun ca e un articol f bun, dar mi-a placut - nu credeam ca o sa il citesc pana la capat.

@dias: zici ca steaua a luat o cupa campionilor cu adversari de “2 lei”… Iti bati joc de cea mai mare performanta a fotbalului romanesc. E o realizare pt tot fotbalul romanesc nu numai pt steaua. Banuiesc ca esti fan cfr… voi ati fost eliminati anul trecut din europa de o “mare” echipa nu? Aia era echipa de 2 lei.. nu echipele pe care le-a eliminat steaua atunci. Ce sa faceti voi in CL? Voi nu ati fost capabili sa treceti de un tur de UEFA.. v-ati furat-o cu 3-0 acasa de la niste obositi… Cate puncte ati facut voi pentru romania de vreti sa jucati direct in CL? Mare echipa ce sunteti voi.. daca nu furati turul acum nici pe podium nu erati.

# 31 dias on 30.04.08 at 12:45 pm

stergeti stoia din memorie este timpul ca oricum ardealul sa castige campionate pentru a compensa magariile facute de ghencisti. oricum clujul a jucat mai mult timp fotbal decat jegurile lui fecali. desfintati steaua care ne toaca cu o cupa luata cu adversari de doi lei si in rest bafta si putin fotbal

# 30 doru on 30.04.08 at 4:02 am

nu mia tot confundati steaua cea iubita si galonata cu steOAIA lui bekali. chiar nu e acelasi lucru. steau a fost o echipa iubita, cea de acum e doar o jalnica imitatie a stelei, iar bekali, e rusinea bucurestilor, cioban***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)..rusine!!!

# 29 Adrian on 29.04.08 at 7:42 pm

Cred ca in campionatul acesta CFR Cluj a fost mult mai favorizata de greselile de arbitraj decat orice alta echipa. Astfel s-a ajuns ca ea sa fie mult timp pe locul I. Acest lucru, coroborat cu greselile de arbitraj in favoarea Stelei, a dus la aceasta lupta apriga impotriva Stelei. Cred ca Steaua a fost la fel de avantajata si/sau dezavantajata ca oricare alta echipa. S-a gresit si in favoarea Cfr-ului dar si in defavoarea Cfr-ului, sa nu uitam asta. Important este ca toti microbistii sa vada tot paharul nu numai partea care le convine. Analizati bine ce am precizat mai sus si chiar va rog sa verificati daca am dreptate(in numarul de luni 28.04 din Gazeta Sporturilor a fost un articol referitor la greselile de arbitraj si a reiesit ca CFR a fost mult mai avantajata de erorile de arbitraj decat Steaua). Multumesc si va rog fiti mai obiectivi cand incercati sa patati numele Steaua. Hai Steaua!

# 28 raptor on 29.04.08 at 6:15 pm

citeam pe aici ,ca ,vezi doamne,echipele din BUCURESTI nu vor mai cistiga campionatul!?usurel cu afirmatii de astea,anul trecut DINAMO A FACUT LEGEA IN CAMPIONAT,si nimeni nu poate invinui DINAMO,de furt,ptr. ca s-a vazut pe teren!!!si inca ceva:cum draq se face ca ste(oaia) a pierdut din simpatizanti????ptr. ca lumea incepe sa priceapa cum a cisigat “steluta” campionatele ,pina acum….toata lumea arata cu degetul ,DINAMO(echipa militiei),dar refuza sa vada cum a cistigat “steluta” campionatele inainte de “revolutie”,cum le-a luat pe alea 6 la rind ,dupa,si cum l-ar putea lua pe asta!!!in rest ,TOATE BUNE,FORTA DINAMO BUCURESTI!!!

# 27 puiu mordasan on 29.04.08 at 4:36 pm

Campionatul de fapt s-a impartit in “pro”Becali si “anti”Becali ,iar STEAUA este undeva la mijloc!!!
Iar adevaratul arbitru este media care are interese “pro”sau “anti”Becali…
Asa ca lasati praful in ochi….
Domnilor din media daca semanati vant culegeti furtuna….
Ce vina are STEAUA??? De ce doriti mereu sa asociati F.C.STEAUA cu F.C.BECALI????
Echipa de fotbal are in spate o traditie,o istorie si cele mai mari performante din fotbalul mioritic…
STEAUA nu este Becali,este o stare de spirit pe care o asociati voi presa cu patronul ei si incercati sa stirbiti ani de munca si de performante ale ros-albastrilor!!!
Cui foloseste sa demonizati STEAUA???

# 26 vgl on 29.04.08 at 1:21 pm

DanV-Asa este! Cu mentiunea ca cei mici, care traiesc numai pentru raul Stelei, pierd din vedere esenta existentei lor, respectiv marea performanta pentru ei si cluburile lor: campionat, calificare in LC, traseu european cat mai lung… Cu conducatori ca Borcea si Turcu, care declara ca singurul lor obiectiv este sa bata Steaua, cu asta salvandu-si intregul sezon (de loc 4), nu va reusi niciodata Dinamo sa ajunga la performantele internationale ale Stelei…
Ca sa nu fie mai prejos, Copos spune ca Rapid nu a vrut sa castige cu Dinamo ca sa-i bage-n mana pe caini si sa aiba moral cu Steaua..
Mare e frustrarea unora ca: Borcea, Turcu,Copos, Muresan…. Toti astia uita ca, chiar daca pierde cu Dinamo, Steaua a realizat ce si-a propus: sa continue cu sanse reale lupta pentru calificarea in LC, obiectiv interzis in acest an lui Dinamo si Rapid, “echipele cu cel mai bun lot, antrenori si conducatori din Romania” (sic)

# 25 dan on 29.04.08 at 12:16 pm

Sunteti jalnic d-le Octavian. sunt pre in de indignare sa mai scriu ceva

# 24 danilovivi on 28.04.08 at 10:14 pm

Rapid si Dinamo, prin meciurile vandute CFR-ului au facut un precedent periculos. De acum inainte va fi foarte greu ca o echipa din Bucuresti sa mai castige campionatul, doarece celelalte vor da meciurile adversarelor din provincie, indiferent ca se vor numi CFR, Poli ,Urziceni s.a.

# 23 al on 28.04.08 at 4:16 pm

nea todore lasa-te ca nu le ai cu fotbalul,mai bine scrie de base,taricenu sau scrii de fotbal ca e mai mare cascavalul

# 22 DanV on 28.04.08 at 2:16 pm

Ca idee, articolul este corect, cu o excepţie: nu există proCFR. Există doar proSteaua şi antiSteaua. Cei care sunt antiSteaua, în mod automat, vor ţine cu acea echipă care are şanse de a bloca drumul Stelei. În cazul de faţă, se întâmplă să fie CFR Cluj.
Întotdeauna cei mici, lipsiţi de valoare, vor simţi nevoia să se raporteze la un ideal, să se compare cu ceva de valoare. Steaua este echipa cea mai iubită, cea mai galonată, care ne-a umplut inimile de bucurie de cele mai multe ori. Cei care, din diferite motive legate de cartier, naţionalitate sau IQ scăzut nu înghit acest lucru au comportamentul specific balcanic de genul “să moară capra vecinului” şi devin antistelişti. Ei nu realizează că un simbol naţional nu se tratează în funcţie de ce inepţii spune un individ care se întâmplă să fie la un moment dat patron sau sponsor al acelei echipe. Felul în care au “jucat” Dinamo şi Rapid meciurile cu CFR arată cât se poate de clar cât de mici sunt. Ei nu sunt prodinamo sau prorapid, ei sunt doar o altă adunătură de frustraţi din grupul antiSteaua.

# 21 Stelistu on 28.04.08 at 2:14 pm

Sigur la noi nu e ca in occident, dar stiti de ce? Pt ca n-ati isesit in occident, Iar cand iesiti va loviti de o bariera lingvistica care va anuleaza toate sansele sa intelegeti ca peste tot este cam la fel. Am vazut romani care si dupa ce au trait un numar importatnt de ani in strainatate, tot nu inteleg ce se intampla in jurul lor, daramite un parlit de jurnalist, fie el si arhitect, care cum ajunge “afara” se repede spre cele mai ieftine magazine pt a-si umple scaosele.

# 20 methos on 27.04.08 at 10:36 pm

Perfect adevarat! Jos palaria, domnule Tudor Octavian!

# 19 suparatu' on 27.04.08 at 4:23 pm

tonomate tonomate
cum le mai stiti voi pe toate!
de ati tot inebunit..
definitiv!

# 18 bibanua on 27.04.08 at 9:43 am

da…si se vede de la o posta ca u esti in tabara cfr-ului

# 17 STAR on 27.04.08 at 2:11 am

or fi sau n-or fi suporteri pe te miri unde!! da’ un lucru stiu zigur: nu mai exista ziaristi! exista TONOMATE!!!

# 16 kOkO on 27.04.08 at 12:44 am

Mi-a placut parerea lui CFRescu.Am un singur amendament la cele spuse de el:Echipa favorita iti da de mancare sau iti ia din mancare,una spirituala,desigur,altfel nu ar fi “echipa ta favorita”.

# 15 sandu on 26.04.08 at 7:50 pm

Sărbători Fericite şi distracţie plăcută să fie, omule.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.