Supra, para şi Tolo

Sîntem sub divizia a patra la spectatori şi egali cu trei divizii engleze de-o dată la bani

Port 43 la pantof. Nimeni nu mă va convinge că mi se cuvine sau că mi-ar sta mai bine cu 47. Revin, deci, la aberaţia care nu-mi dă pace: cum adică 100 de milioane pentru televizarea campionatului? Dacă ar fi vorba doar de prostia cizmarului, n-ar fi o noutate.

Am mai trecut prin aşa ceva. Însă aici e vorba de o supradimenisonare sfruntată, de o ficţiune, în care o mînă de vreascuri produce o rază laser, iar un anumit produs organic se face bici.

Ruptura între valoare şi monedă se cheamă inflaţie. Lumea care începe să se autoestimeze superlativ e o lume în inflaţie. Iar asta se plăteşte, pînă la urmă, crunt. Nu avem oare voie să ne preţuim? De ce noi nu şi alţii da? Nici o grijă, avem voie orice: avem voie să inventăm preţuri şi avem voie să dăm faliment.

Am în faţă măsura exactă a fotbalului englez, după etapa din seara zilei de 20 aprilile 2008. Premiership: medie de spectatori 40000 pe meci. Divizia B( Championship, cum i se spune oficial): medie de spectatori, puţin sub 25000. Divizia C: medie spectatori,15000. Divizia a patra: medie de spectatori, 6000.

Aici apare şi Liga noastră de 100 de milioane: cu o medie sub 5000 de spectatori pe meci, sîntem sub divizia a patra engleză. Aşa cum se ştie, englezii sînt o naţie fără simţul afacerilor. Nu e, deci, de mirare că suma drepturilor tv pentru toate cele trei divizii de sub Premiership abia atinge 150 de milioane de euro. Noi, infinit mai ageri şi mercantili, ne-am evaluat prima ligă naţională la 100 milioane. Sîntem sub divizia a patra engleză la spectatori şi egali cu trei divizii engleze, de-o dată, la bani. Cineva a decis aşa. Piaţa? Da, piaţa de iluzii. Aceaşi piaţă care a hotărît că, oficial, sîntem europeni şi stat de drept cu legi bune scrise de bărbaţi drepţi care, fireşte, nu pot fi anchetaţi. Pe această piaţă, avem un fotbal inestimabil. Atenţie!

Ştiu că milioanele şi imperiile mediatice pot da senzaţia de măreţie. E uman. Însă nu reuşesc să înţeleg cum poate un ziarist de talia lui Cătălin Tolontan, omul care a creat media-fenomenul Blogontan, să comenteze această farsă cu gravitatea cuvenită evenimentelor istorice. E piaţa noastră şi trebuie să o ajutăm? De acord. Să-i spunem adevărul.

38 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 38 ioana on 29.04.08 at 2:38 pm

Da, da.. e chiar buna asta: piata de iluzii. Mare dreptate. Dar totusi sa-i spunem adevarul? O sa doara pe cineva? Sau va face pe cineva sa realizeze adevarata valoare a acestei confuzii sportive denumita generic si trist la romani fotbal?
Asa.. sa-i spunem adevarul? Ce prostie. Nu ii pasa nimanui de asta.
Si stii ce e o prostie si mai mare? Sa nu facem nimic legat de asta. Ma contrazic? Stiu si eu..
Oare merita ca un suporter infocat al unei echipe sa plateasca abonamentul pentru a merge in fiecare etapa sa-si sustina echipa, iar jucatorii, adevaratele vedete (dupa cum cred ei) sa se lafaie in mii de euro? Joaca de mii de euro? Pentru ce, oameni buni, sunt platiti in zeci de milioane de lei pentru a marca din 10 in 10 partide?
Nu e corect! Nu a fost niciodata. Oare va fi candva?

# 37 Banciu relu on 28.04.08 at 12:30 pm

Ba, s-a calificat Anglia la Europene??? Ca TRU zicea ca vedetele din Premiership nu vor face nimic la Europene!

Si el chiar se pricepe! :)

# 36 stel brosnan on 28.04.08 at 10:57 am

Ca sa nu inducem in eroare asa cum o faci tu in articolul de mai sus,iti reamintesc ca pretul transmiisilor celor 3 divizii de fotbal din Anglia este de 150 mil euro anual fara TVA,iar in Romania este 102 mil euro cu TVA inclus pe 3 ani,asa ca mai nea CAISA diferenta de pret este cam de 4 ori net mai mare in Anglia.Televiziunea cumpara transmisii nu pentru cei din trbuna ci pentru audienta TV care dupa cum se stie este mai mare ca in Anglia.
P.S.Noroc ca romanul a invatat sa foloseasca internetul ca deh cu TONOMATII ne ducem la puscarie.

# 35 daf on 27.04.08 at 1:04 pm

tru tu ori esti ***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat) ai ramas asa. legile din romania nu sint scrise de romani deoarece ca mare ziarist ce te crezi ar fi trebuit sa stii ca de ani de zile si mai ales acum legile vin gata facute de la u.e. si asta pt 181 de sectoare ale vietii politice economice sociale etc.deci legi vestice si este corect ca “oamenii mari” nu pot fi anchetati din simplul motiv ca democratia vestica n-a fost facute pt catei ci pt dulai.piata sistemului vestic a functionat numai pe baza de iluzii.vezi criza actuala si cele trecute care sint la fel.in privinta inflatiei ai dreptate pt ca se va plati crunt.principala problema este inflatia de prosti care isi pot inchipui ca stiinta vine pe calea aerului sau din povestile unuia sau altuia.

# 34 xx on 27.04.08 at 12:51 pm

Pancho-”Oare imperiul pe ce si l-au facut?”

poate o sa inveti si tu ca imperiul lor s-a facut pe baza de jaf, furturi fara sfirsit si crime.Astea nu sint “afaceri” decit in mintea unui om sarit de pa fix.deci mai gindeste un pic inainte sa scrii timpenii

# 33 Benitez on 27.04.08 at 12:02 pm

Un club din EPL primeste, anual, 30 de milioane de lire din drepturi TV. Toate cluburile primesc aceeasi suma, indiferent de valoarea lotului, pozitie in clasament samd.

# 32 h on 26.04.08 at 7:29 pm

manager league
online multiplayer football management

peste 30.000 manageri, multi romani, o comunitate haioasa si unita. vei fi ajutat la tot pasul de cate ori ai nevoie (ghidul utilizatorului, manualul, faq, quick start guide, ghid despre tactici, …….., si in special forumurile, unde sunt online o multime de manageri la orice ora).

managerleague.com?ref=79165

se apropie returul campionatului. grabeste-te si fii managerul echipei favorite!!!

manager league
online multiplayer football management

peste 30.000 manageri, multi romani, o comunitate haioasa si unita. vei fi ajutat la tot pasul de cate ori ai nevoie (ghidul utilizatorului, manualul, faq, quick start guide, ghid despre tactici, …….., si in special forumurile, unde sunt online o multime de manageri la orice ora).

managerleague.com?ref=79165

se apropie returul campionatului. grabeste-te si fii managerul echipei favorite!!!

manager league
online multiplayer football management

peste 30.000 manageri, multi romani, o comunitate haioasa si unita. vei fi ajutat la tot pasul de cate ori ai nevoie (ghidul utilizatorului, manualul, faq, quick start guide, ghid despre tactici, …….., si in special forumurile, unde sunt online o multime de manageri la orice ora).

managerleague.com?ref=79165

se apropie returul campionatului. grabeste-te si fii managerul echipei favorite!!!

# 31 borne on 26.04.08 at 2:57 am

” Pentru ca si la noi in Romania sa existe aceeasi pasiune pentru fotbal ca in Anglia trebuie ca blaturile sa nu se mai produca. Cum naiba poti sa te uiti la un meci cum a fost Buzaul cu Otelul? Putea a blat de la o posta si putin a cooperativa, adica Otelul a dat 3 puncte Stelei iar Otelul si-a recuperat punctele pierdute de la Buzau. Ce sa vezi la un astfel de fotbal? De ce nu se joaca cum s-a jucat la CFR cu Vaslui? Si de ce Vasluiul nu a jucat la fel de tare cu Steaua acasa? Nu a fost blat? Aveam o parere buna despre Dorinel Munteanu dar m-a dezamagit mult de tot. Este o pata urata pe cariera lui.

doamne ca prost maie ste asta mah.. care a putut sa scrie asemenea mesaj.. blat la otelul cu steaua..?
prost mai esti mah.. du-te si spanzura-te..

si alsa tu meciurile corecte alea cfr-ului.. cu vasluiul.. si spune-ne ce a fost cu dinamo si cu rapid.. si la uta.. ?

# 30 Pancho on 25.04.08 at 6:16 pm

Tot prost te incapatanezi sa scrijelesti hartia. Si aia-i buna, ca englezii nu se pricep la afaceri. Oare imperiul pe ce si l-au facut? Iar huliganismul parca vine tot de la ei. Mai du-te-n ma-ta, nenorocitule!

# 29 Cornel on 25.04.08 at 3:37 pm

Pentru ca si la noi in Romania sa existe aceeasi pasiune pentru fotbal ca in Anglia trebuie ca blaturile sa nu se mai produca. Cum naiba poti sa te uiti la un meci cum a fost Buzaul cu Otelul? Putea a blat de la o posta si putin a cooperativa, adica Otelul a dat 3 puncte Stelei iar Otelul si-a recuperat punctele pierdute de la Buzau. Ce sa vezi la un astfel de fotbal? De ce nu se joaca cum s-a jucat la CFR cu Vaslui? Si de ce Vasluiul nu a jucat la fel de tare cu Steaua acasa? Nu a fost blat? Aveam o parere buna despre Dorinel Munteanu dar m-a dezamagit mult de tot. Este o pata urata pe cariera lui.

# 28 carbunaru on 25.04.08 at 2:26 pm

bre mestre TRU , TI-A LUAT CINEVA BANII AIA TIE?
acum 8 ani investeam in actiuni cotate la Bursa din Bucuresti si prietenii radeau de mine (ei isi bagau banii la FNI):NU MERITA SA INVESTESTI LA BURSA (imi ziceau), uite ce destepti suntem noi! Asa e si cu banii platiti pe drepturile de televizare din liga intai: primul an pe pierdere, al doilea pe zero si din al treilea an profit! Daca nu , nici un bai, de aia se fac investitii :unii castiga, altii mai pierd!

# 27 pt hrisostomake on 25.04.08 at 2:13 pm

bravo domnule! ai spus lucrurilor pe nume! ai pus punctul pe i felicitari

# 26 halilulu on 25.04.08 at 11:26 am

iar se da tru specialist in fotbalul britanic si-si etaleaza aerele de inventator al fotbalului…baaaa, l-au descoperit englezii sadea, nu tu, un pripasit nestiut de nimeni pe acolo..lasa-ne, ia-ti un job frate.

# 25 roach on 25.04.08 at 2:17 am

PS: Si numai pt. PL. Pt. celelalte divizii, ne spuneti Dvs. cand aveti timp.

# 24 roach on 25.04.08 at 2:16 am

“Nu e, deci, de mirare că suma drepturilor tv pentru toate cele trei divizii de sub Premiership abia atinge 150 de milioane de euro.”

Cred ca n-aveti cifrele corecte.

£625 milioane pt. 3 (TREI) sezoane (2007-2010) si asta NUMAI pt. transmiterea in strainatate.

In plus: “The money adds to income from domestic broadcast and internet contracts”. Adica, pt. televizarea in Anglia: “The domestic TV rights auction generated £1.7bn ($3.1bn) for the Premier League, with BSkyB paying £1.3bn for its four packages of games and Setanta £392m for its two.”

Deci, 2 MILIARDE LIRE STERLINE pentru 3 sezoane. Faceti Dvs. calculul in EURO.

# 23 bhuttu on 25.04.08 at 2:07 am

Domnule TRU, stiu de mult timp ca sunteti autorul cartii “Tehnica neputintei la romani”. Banuiesc de ceva vreme ca sunteti si unul din cei mai de seama exponenti ai conceptului. Dar abia azi am realizat ca de fapt e o carte autobiografica.

La stilul scriituri dumneavoastra… eu m-as apuca de balet.

# 22 cristip9 on 24.04.08 at 7:09 pm

Domnule tru v ati pregatiti inainte sa scrieti acest articol?Pe cati ani s-au vandut drepturile tv ale ligii 1 cu aproximativ 100 de milioane?Pentru ca nu e tot una ca sa fii ambasador la londra un mandat sau trei mandate.

p. s. despre basescu numai de bine :))

# 21 pleonasticul on 24.04.08 at 5:57 pm

las’ ca l-a pupat pe tolo, care se autoocaraste de unul singur (hehe) pe blogul lui media-fenomenal.

# 20 ioan plischi on 24.04.08 at 5:07 pm

daca exista clienti idioti, negustorul trebuie sa fie la fel de idiot si sa scada pretul?!

# 19 name on 24.04.08 at 4:58 pm

vezi ca azi ai uitat sa-l pupi pe base acolo unde-l pupa numai udrea.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.