Getafe, la miez de noapte

Şi în fotbal există knock-out-uri care te omoară pe nu ştii cît timp

…Iar am stat pînă după miezul nopţii ca să o văd pe Getafe în finala Cupei Spaniei; prea mă urmărea, de atîtea zile, meciul lor dureros cu Bayern, cînd, în final, mergînd pe pereţi, m-am auzit murmurînd: “Nu se poate, nu se poate!”, cum n-o mai făcusem de la Copenhaga aia, cu 2-2 în ultima secundă. Săptămîna trecută, la acel 3-3 în ultimele secunde ale minutelor 119 şi 120, după acele două oribile gafe ale mult păţitului Pato, care i-au fericit impudic pe Toni şi pe toţi oamenii lui Hitzfeld, deplin resemnaţi la 3-1 pentru Getafe, atunci, în memoria mea, a apărut cumplita întrebare a lui Gentile către Giresse, după Germania-Franţa, la Mondialul din Spania în ‘82: “Cum, aţi avut 3-1 în minutul 75 şi v-au egalat? Noi eram de mult la casierie!”. Aşa că nu mi-am permis să nu stau şi miercuri să văd ce face Contra cu Valencia, în faţa regelui şi a reginei, cum va ridica la cer, precum Gică Popescu altădată, Cupa Majestăţii sale.

Aiurea! În minutul 4 era deja 0-1, în minutul 12, 0-2, Getafe juca paralizată şi comentatorii noştri, în mare vervă de şut, ziceau că golurile au fost ca două lovituri de măciucă. Nu cred că golurile astea îi doborîseră, ci tot amintirea celor două din meciul cu Bayern. Oricît te asigurau că le-ar fi uitat, şi în fotbal sînt knock-out-uri care te omoară pe nu ştiu cît timp; îmi ziceam că dacă la pauză rămîne 2-0 pentru Valencia, mă duc la culcare. Ei, nu, Contra - după minunile lui precedente - le-a mai scos un penalty, a fost 2-1 şi nu-mi puteam îngădui un somn infidel. Nici o mare bucurie - departe de a fi “un meci nebun”, cum ne anunţaseră comentatorii - repriza a doua a degenerat uşurel în ratări de pase şi idei banale, ba chiar în urîţenii violente şi chiar dacă Getafe a noastră a dominat, în final, a apărut din nou acest prea nedrept ignorat Morientes, pentru un 3-1 care i-a lăsat muţi pe suporterii lui Getafe, cu lacrimi decente în ochi. Şi tot nu am închis aparatul; fiindcă l-am văzut pe Guriţă, la felicitări, trecînd prin faţa regelui şi a reginei, l-am văzut pe suveran îmbrăţişîndu-l pe Laudrup, l-am văzut pe Koeman nefiresc de sobru şi pe toţi învinşii şi învingătorii fraternizînd politicos. Acesta a fost spectacolul cel mai reconfortant al unei finale nu prea reuşite: nici un gest fals solemn din partea Majestăţilor şi nici din partea supuşilor. O stare de bună cuviinţă şi bună dispoziţie, un protocol fără plecăciuni din care să ţi se aplece. Să nu conteze asta la miez de noapte şi început de mileniu III?

Aud, desigur, obiecţia: Dom’ne, nu Getafe e durerea noastră. Aşa e. Nu e. Dar s-a întîmplat ceva epocal. Preşedintele Ligii, cel care s-a mîndrit permanent cu frumuseţea fotbalului nostru, a spus-o clar alaltăieri: “Campionatul nostru s-a cam nenorocit de la Steaua-CFR Cluj încoace”. E cam prea exact. E cam indiscutabil. Eu, unul, nu am puterea azi să adaug ceva. Ar însemna să-mi pierd minţile mai ceva decît cu primele de la Mioveni. Nu am chef.

17 comments ↓

# 17 ceva extraordinar on 21.04.08 at 9:04 pm

@tiq e preferabil, in loc sa faci un rezumat al meciuliu, sa descrii mai practic un pic situatia tactica, pozitionarea in teren, etc. eu personal as fi foarte interesat de lucrul asta.

# 16 Tiq on 21.04.08 at 1:20 pm

E adevărat că nu mi-a ieşit grozav… nu am recitit textul şi l-am scris la grabă. Recunosc, am cam dat-o în bară!
Merci pentru critici, pe viitor tre să am mai mare grijă… ;)

# 15 ceva extraordinar on 21.04.08 at 3:32 am

@unukarestie buna observatie, de fapt daca erai mai atent gaseai si un al treilea “trofee” pe’acolo. dar sa nu fim rai, omul a pierdut timp pretios incercand sa delecteze pe cineva.

# 14 samir on 20.04.08 at 10:18 am

un articol de calitate , mi-ar face placere sa citesc astfel de articole mult mai des!!

# 13 unukarestie on 20.04.08 at 8:51 am

pt tiq: vocabularul limbii romane are mai mult de 300 de cuvinte pe care le cunosti(dintre care folosesti 100). Te repeti exagerat de mult, construiesti fraze foarte lungi si proaste : <<<<>>>>. Daca puneai punct dupa”Valencia si Getafe” erai mare, monser. Cuvantul TROFEU apare de 2 ori intr-o fraza la o distanta de 3 cuvinte. Lasa-i pe aia care se pricep sa-si faca treaba, nu ne mai chinui si tu

# 12 Tudor(gt) on 19.04.08 at 3:44 pm

Maestre , cam rara, cam rara !
Regretul serii pierdute !(:(:(
Despre ai nostrii cu mucii pe piept , nici nu se merita amintit ! SINTEM PENIBILI !

# 11 nicu on 19.04.08 at 2:03 pm

Felicitari…sunt unul dintre suporterii echipei din oraselul-suburbie a Madridului,si asta nu numai din “cauza” lui Cosmin,ci ,mai ales,datorita marelui OM si fotbalist Gica Craioveanu…datorita lui echipa din Getafe este unde este acum…asa a facut peste tot pe unde a fost(ex. la San Sebastian).Pacat ca de ceva timp a iesit din lumea publica…dar nici ziaristii nu prea-l cauta(ma refer la romani).Aici,in Spania,este respectat nu numai de romani,ci,mai ales de spanioli…la San Sebastian inca se mai ofteaza la auzul numelui sau,iar in Getafe a fost ales chiar consilier local anul trecut,s-a retras insa din modestia nemarginita care il caracterizeaza,lasand politicienii sa isi vada de treaba lor,el ocupandu-se de ceea ce stie…de fotbal(este consilier la un post de televiziune cu acoperire nationala).
Oricum,felicitari echipei madrilene,care chiar daca este renumita ca echipa cu cei mai putini suporteri din liga spaniola,ne-a incantat(chiar si cand a pierdut)cu fotbalul sau frumos si cu atitudinea sa.

# 10 gicu on 19.04.08 at 3:34 am

Sanatate, maestre!

# 9 Lupul de Stepa on 19.04.08 at 1:44 am

D-le Cosasu vreu sa spun doar atat; urasc din tot sufletul echipa steua din ziua de azi (a nu se confunda cu marea Steua din ‘86), dar, daca ati fi scris in acelasi ton despre bezmeticii de azi ce au pe pieptul lor emblema purtata de idolii de ieri, deveneam pe loc fanul stelei de azi si chiar si a lui becali.
Un articol adevarat, de la unul dintre putinii jurnalisti de sport adevarati. Felicitari!

# 8 roach on 19.04.08 at 12:08 am

Frumos, de la cap la coada… Ca de obicei.

Morientes, unul din marii atacanti ai Europei in ultimii 20 de ani.

# 7 Tiq on 18.04.08 at 3:46 pm

Respecte domnule Radu Cosaşu pentru tot ce faceţi pentru presa sportivă românească…
Am încercat să scriu şi eu a doua zi câteva rânduri referitor la meciul de miercuri seară din “Copa del Rey” pe care l-am postat pe blogul meu… Redau mai jos ceea ce am gândit despre acea finala:

Azi noapte pe stadionul Vicente Calderon din Madrid s-a desfăşurat finala Cupei Spaniei denumită “Copa del Rey”, ce a opus echipele Valencia şi Getafe, cele mai multe trofee ale acestei competiţii le au Barcelona şi Bilbao, “catalanii” au în vitrină 24 de cupe în timp ce “bascii” se mândresc cu 23 de succese.
“Liliecii” câştigaseră de 6 ori trofeul până la această partidă (1940-41, 1948-49, 1953-54, 1966-67, 1978-79, 1998-99) în timp ce Getafe nu a câştigat niciodată acest trofeu însă se afla pentru al doilea an consecutiv în finala acestei competiţiei după ce anul trecut a cedat cu 1-0 în faţa celor de la Sevilla.
În faţa a 55.000 specatori cele două echipe au oferit un spectacol agreabil demn de o finală de cupă, un meci animat şi pe alocuri foarte spectaculos …
Valencia începe tare acest joc şi în doar 11 minute conducea cu 2-0 prin punctele lui Marta (3`) şi Alexis (11`), ambii au înscris cu capul taxând astfel apărarea visătoare a celor din Getafe. Până la pauză aceştia revin la joc şi marchează prin Granero dintr-un penalty scos de Contra în minutul 44.
După pauză jocul rămâne echilibrat, cei de la Getafe forţează egalarea în timp ce jucătorii lui Koeman contra-atacă periculos ori de câte ori au ocazia, ratangiul de serviuciu din tabăra Valenciei s-a numit David Villa, acesta având câteva bune oportunităţi de a marca… De cealaltă parte Granero este foarte aproape de egalare în minutul 60 însă nimereşte doar bara.
Baraja executa în forţă o lovitură liberă de la 30 de metri, portarul Ustari respinge greşit în faţă şi noul intrat Morientes marcheză tot cu capul în minutul 85. Se pare că blestemul portarilor continua la Getafe după ce Abbondanzieri a comis-o săptămâna trecută în cupa UEFA…
Aşadar a fost Valencia - Getafe 3-1, băieţii lui Laudrup au dat din nou mâna cu dezamăgirea, au fost ucişi pentru a doua oară în nicio săptămână după ce Bayern Munchen a înfipt paloşul letal după acel halucinant 3-3 de pe pământ madrilen iată că şi Valencia le-a dat o lovitură, impactul a fost la fel de tragic ca şi joia trecută, cifra 3 se pare că este cu ghinion pentru Getafe…
O perioadă neagră pentru mica formaţie de la metropolele Madridului, agonia i-a cuprins pe suporteri dar şi pe antrenorul Laudrup ce se pare că s-a născut într-o zodie cu ghinion sau… poate că vor veni şi vremuri mai bune pentru danez şi echipa sa.
De cealaltă parte, Valencia chiar dacă se află pe un loc deloc de invidiat în Primera Division (poziţia a 16-a) a reuşit aseară să strângă rândurile şi să facă o partidă perfectă, totul culminând cu ridicarea deasupra capului a mult-râvnitului trofeu!
Au evoluat:
Valencia: Hildebrand; Miguel, Albiol (Caneira, m.57), Alexis, Moretti (Edu, m.67); Arizmendi, Baraja, Marchena; Mata; Silva; Villa (Morientes, m.74).
Getafe: Ustari, Cortés, Tena (Braulio, m.76), “Cata” Díaz, Licht; C, Casquero (Celestini, m.64), De la Red, Granero; Manu şi Albín.

# 6 NESTA13 on 18.04.08 at 11:29 am

Un mare jurnalist nu poate scrie decat un articol frumos.
RESPECT MAESTRE.

# 5 ceva extraordinar on 18.04.08 at 3:24 am

va rog, scrieti mai des!
felicitari pentru articol, este exact ce le spun prietenilor microbisti.. meciul ala a taiat campionatul.

cat despre getafe, ei bine fotbalul este un sport la care castiga intotdeauna nemtii :) de altfel, chiar daca golul lui contra merita sa ii duca pe baieti mai departe, sunt bucuros ca vad un duel germano-italian macar in uefa, pentru ca anglia sau spania sunt omniprezente mai nou.

# 4 dj_fresh14_22 on 18.04.08 at 2:22 am

Intra pe
http://bestvideosakin1985.blogspot.com/2008/04/steaua-bucuresti-motorul-de-cautare.html
si vezi cum motorul de cautare GOOGLE a aflat deja cine e campioana Romaniei=))! CFR Cluj campioana Romaniei — Did you mean: Steaua Bucuresti=))

# 3 cepanamea on 17.04.08 at 10:51 pm

Nu putea fi mare bucurie, mai ales ca Valencia se zbate in subsolul clasamentului si trebuie sa lupte din greu, pentru a scapa de retrogradare. Si oricum, Ronald Koeman si Michael Laudrup n-au fost niciodata circari in fotbalul mare, asa si-au invatat, probabil, si elevii, sa trateze cu respect fotbalul si adversarii.

# 2 marius on 17.04.08 at 7:58 pm

din nou ma simt nevoit sa sa felicit si sa va multumesc!
a meritat asteptarea

# 1 dj_fresh14_22 on 17.04.08 at 7:42 pm

Google tine cu STEAUA in duelul cu CFR Cluj http://bestvideosakin1985.blogspot.com/2008/04/steaua-bucuresti-motorul-de-cautare.html
DA-TI MAI DEPARTE LINKU:D!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.