Summit-ul flăcării

Ne plîngem ca nişte copii mici în faţa jucăriei stricate în faţa oraşului nostru blocat, bordurat, săpat, scufundat. Nu facem nimic, nu sîntem în stare să-i scoatem dintre noi pe cei care să gestioneze ţara netîlhăresc faţă de români şi vertebrat faţă de străini, dar ne plîngem. Şi zicem ceva care ni se pare epocal: nicăieri nu se întîmplă ca la noi. Serios? Uite că nu deţinem tricoul galben în transformarea statului într-un Robocop, poliţist fără limite. Summit-ul care ne crestează are măcar are justificarea unei aglomerări de băieţi cu stea în frunte sau pe umeri. La fel de rău, însă, s-a întîmplat duminică la Atena, oraşul ce poartă numele înţelepciunii. Senzaţia a fost că un criminal în serie e dus la eşafod, înconjurat de mii de poliţişti, cu elicoptere despicînd cerul, motociclişti fioroşi privind cu ochi de foc, trupe speciale cu glonţul pe ţeavă. Vă sună familiar ?

Forget Pasaris, bun găsit flăcării olimpice! Dacă ar fi putut, grecii ar fi predat-o chinezilor într-un adăpost antiatomic. De ce ? De frică. Tibetul răsculat a resetat lumea. În ciuda blocadei, cîţiva militanţi au reuşit să desfăşoare un banner tocmai cînd vestalele predau gazdelor de la Beijing focul sacru care le ardea palmele. Totul respira teroare. Teroarea chinezilor că un grăunte le-ar putea bloca impecabilul mecanism, teroarea gazdelor că zeii ar putea cădea în cap, teroarea lumii de a-şi vedea compromisă o plăcere de vară şi teroarea manifestanţilor de pe tot globul că nu sînt suficienţi auziţi. Între toţi, flacăra pîlpîia, debusolată să-i vadă pe inventatorii democraţiei transformaţi în cîini ai războiului şi pe propovăduitorii non-violenţei atacînd furioşi ambasadele şi reprezentanţele inamice. Flacăra prizonieră şi schingiuită va face înconjurul lumii. În jurul ei oamenii vor dansa şi vor scuipa ca într-un ritual al nebuniei generalizate. Iluzia a luat sfîrşit: sportul a ieşit din neutralitate. Pentru că sportul nu mai e demult sport.

Trebuie boicotate Jocurile ? Sarkozy a spus că se mai gîndeşte dacă să asiste sau nu la ceremonia de deschidere. Zeci de organizaţii, din Danemarca pînă în Australia, se agită. Peste tot zgomotul s-a aşternut însă o voce liniştită : “Susţin desfăşurarea Jocurilor”. Nu, nu era Hu Jin Tao. Era vocea lui Dalai Lama. Laşitate, trădare ? Dimpotrivă, compasiune. A acorda celuilalt exact ceea ce el îţi refuză: dreptul de a exista, de a visa. Diferenţa dintre a plînge şi a te plînge.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 marius on 03.04.08 at 4:29 pm

foarte bun articolul. si foarte bune si remarcile: “sportul nu mai e demult sport” si diferenta dintre a plange si a se plange.
in asteptarea urmatorului articol nu pot decat sa va multumesc pentru acesta

# 21 corneliu popa on 03.04.08 at 12:42 pm

Radule, frumos!! Bine ca nu faci parte din corul de bocitoare PRO Rapid!! Ai atins un subiect delicat si l-ai rezolvat elegant!! Marele popr chinez va stii cum sa-si rezove problema!! Caci este o problema!! Un model ar putea fi Taiwanul?

# 20 fane on 03.04.08 at 5:45 am

Te asteptam sa comentezi meciurile din Champions League incepand cu 2009. Felicitari pt. articol

# 19 lamasutra on 02.04.08 at 11:29 pm

si uite asa cei doi-trei care protesteaza si indraznesc -
o, suna asa frumos, pacat ca e doar o fabulatie fara nici o legatura cu realitatea.
brusc, cei mai periculosi teroristi sint niste indivizi care indraznesc - auzi tu! - sa afiseze un banner! iti dai seama soro?!
iar politistii si armata de 1000 de persoane sint in schimb niste ingeri care vor doar sa protejeze flacara olimpica. right.
despre Dalai Lama, d-le Naum, stiti ca a fost pe statele de plata ale CIA din 1957 in 1982, platit cu $180.000 pe an? nu e conspiratie, sint documente oficiale. dar ca fratii sai la fel de pasnici au primit $1.2 mil cind luptau in guerilla antichineza stiati?
dar ce conteaza toate astea cind ’se stie’ ca omu bun e tibetanu, si omu rau e chinezu.
mai cititi dom’le, mai cititi.

# 18 jules on 02.04.08 at 6:53 pm

Radu Naum acest Dalai Lama al gazetariei sportive romanesti.

# 17 anton on 01.04.08 at 7:11 pm

poate ii inveti si pe colegii tai ce inseamna profesionalismul, ce inseamna sa fii cu adevarat gazetar

# 16 Daniel Ababei on 01.04.08 at 12:10 pm

Suntem fardati de catre papusari atat de tare, incat nu mai vedem, cersetorii de pe marginea drumului, cainii vagabonzi, totul e acoperit de farduri.

# 15 stefan on 01.04.08 at 11:03 am

Radule, dupa ce am citit prima propozitie, am renuntat sa mai citesc intereg articolul. Cum vine chestia aia cu “copii mici”? Nu merge.

# 14 gabi petre on 01.04.08 at 8:37 am

Superb articol!
Pe de alta parte, nu vom bicota Jocurile, cum nu am facut-o nici in ‘80 la Moscova, in ‘84 la Los Angeles sau in ‘88 la Seul.

# 13 radu on 01.04.08 at 7:56 am

Refuzati sa priviti la tv jocurile olimpice.
2 tari importante sunt tinute in sclavie de criminalii de chinezi: Tibet si Burma. Daca ar avea omenie in ei si nu numai dorinta de bani si glorie sportivii ar refuza participarea care doar legitima regimul corupt si criminal chinez. Milioane de oameni din toata lumea vor refuza vizionarea. E singurul lucru ce putem face impotriva sponsorilor care calca pe morminte pentru reclamele si afacerile lor oneroase.

# 12 gaby on 01.04.08 at 6:57 am

Foarte inspirat Radu Naum, ca de obicei , dealtfel. Respect pentru dumneata, Radule si Memorie Eterna tatalui tau ,esti la fel de talentat ca dansul.

# 11 explorish on 01.04.08 at 4:37 am

respekt. il dau mai departe :)

# 10 pH on 01.04.08 at 3:16 am

Wow !
Mi-e greu sa cred ca exista ziaristi sa nu citeze din clasicii zilei (Porumboiu, Rada, Becali). Fostul arbitru s-a chinuit ore intregi pe la toate posturile sa-si demonstreze valoarea jucatorilor, si dumneavoastra va lasati impresionat de o singura fraza a unui ratacit prin munti…si ce munti.
Rusine D-le Naum ! Acum rusinea ramane la latitudinea d-voastra… Sa va fie rusine in fata colegilor pt. cititorii pe care ii aveti, sau in fata cititorilor pt. colegii care ..????

# 9 Cititor on 01.04.08 at 2:28 am

Mai, Radule, l-am admirat intotdeauna pe Dalai Lama. Chiar am avut sansa sa-l ascult , vorbind oamanilor, in direct, de doua ori. La fel de bine cum l-am auzit si deunazi spunand “Susţin desfăşurarea Jocurilor”. Dar, din pacate, a facut-o intr-un mod fatarnic! Iar tu, nu ai facut altceva, decat sa rupi dintr-un alt context, mai larg, declaratia “His Holiness”

# 8 TAViX on 01.04.08 at 2:22 am

@Vlad21
Copile esti un ‘baka’. Cauta in dictionarul japonez daca vrei sa afli ce inseamna…

Cat despre Articolul lui Radu, nota 11 cu felicitari. Sicer daca nu s-ar mai scrie NIMIC de fotbal as intra muuuult mai des pe aceste siteuri de sport de la noi. Asa decat sa citesc despre brichete, becali, turci, buteli, mai bine citesc un Radu Naum, un Cosasu, dupa care inchid siteul si ma apuc de lucruri serioase.
Numai bine.

# 7 george on 01.04.08 at 1:43 am

Radule, dupa ce voi reciti articolul tau voi inchide pagina, pentru ca sunt sigur ca nu gasesc nimic mai bun in ziarul asta. Vreau sa te felicit pt articolele si comentariile tale pentru ca au ceva diferit…nemonden…au tot ce trebuie…si au clasa; clasa unui adevarat jurnalist. Am crescut cu tine si cu victoriile lui Miguel Indurain (rezumatul de 10 minute seara tarziu pe TVR)… si pot spune ca si dupa 13-14 ani iti ascult comentariile cu placere, indiferent daca este un meci de handbal sau este Le Tour. BRAVO….

# 6 Vlad21 on 31.03.08 at 9:51 pm

Eu am impresia ka nu prea ati avut mult timp pt a-l redakta, dle. Naum :| parka e un artikol skris la galop.. Totusi, finalul, dar si subiektul in sine, mi-au plakut f mult. Si orikate astfel d artikole (nu tokmai extraordinare) ne-ati oferi, eu tot ku mare placere o sa vi le citesk, pt ka nu mai sunt asa multi ka dvs prin lumea asta a sportului.. Sper sa nu ne parasiti si dvs :-s

# 5 Radu on 31.03.08 at 9:37 pm

Mai Radule, mai tizule, spune-le mai si colegilor tai ce crezi despre ei, macar odata.

ps.cum poti fi prieten cu scarba aia nenorocita de Banciu, nu stiu…

# 4 Tudor(gt on 31.03.08 at 8:16 pm

Eu m-am tot saturat omule sa te felicit , pentru fiecare articol scris !
Salut , esti tare !
Ma bucur ca sint contemporan cu tine !
Asa cum ma bucur si de fiecare articol al mestrului Radu Coasasu pe care il citesc de la 12 ani !

# 3 florin on 31.03.08 at 7:37 pm

bv

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.