Rîpă şi regenerare

Ceva în violenţa neprovocată din Giuleşti vorbeşte despre altceva. Ceva pretextat de fotbal nu are nici o legătură cu fotbalul şi are  rădăcini înfipte într-o tragedie. În căderea necontenită a unei societăţi încîntate de propria dezinvoltură obscenă. România a învăţat să fie josnică, să lovească de la distanţă şi pe la spate, să se relaxeze în troacă şi să se destindă în crize agresive de nervi. Nimic nou. Nu ne-am stricat dintr-o dată, anume pentru Rapid - Steaua, etapa a 24-a. Însă entuziasmul care dă atîtor oameni slobozenia la mîrşăvie în public, e tînăr. Abia va împlini 20 de ani.Moartea buneicuviinţe
Mitocănia nevrotică e istorică, acceleraţia e proaspătă. Ce e stricat s-a stricat demult, dar asta nu înseamnă că avem iar dreptul la discuţii savante şi vagi. E simplu. Autoînjosirea putea fi oprită. A fost sporită. Bunacuviinţă, nevoia de curăţenie şi curajul, inclusiv curajul de a merge la fotbal din dragoste de fotbal, se sting în regim de urgenţă. În aceste condiţii, un Preşedinte poate, findcă e obligat, să decoreze un arbitru, în regim de urgenţă. Orice arbitru şi orice act care trag linie şi stăvilesc: judecători cinstiţi, trenuri punctuale, învăţători harnici şi alte deaconisme care se bat cu starea de fapt. Iată starea de fapt: generaţiile post-C au primit la cheie dreptul de a fi o ruşine şi, în acelaşi pachet, s-au ales cu un amplificator de barbarie. Furnizorii sînt printre noi şi sînt vinovaţi.

Elita maidanelor 
Nicăieri n-a reuşit mai vîrtos eşecul instituţiilor decît în justiţie şi în fotbal. Justiţia a înălţat drojdia română în scaunul cuvenit unei burghezii absente. Noua elită de maidan trebuia să se distreze, să-şi plimbe banii, să gîdile vulgul, să se simtă şefă de sală peste norod. Şi a descoperit fotbalul. Asta explică de ce s-au lipit în fotbal atît de repede şi de ermetic toate nenorocirile care au cerut timp şi răbdare în politică: mineriade, parlament, bănci comerciale cărate cu targa, televiziuni de prostituţie publică, ziarişti proprietari de păduri şi castele la mijloc de păduri. În fotbal, totul s-a făcut iute şi solid. Sandu Mircea îl va învinge la ani în funcţie şi puncte de pensie pe Isărescu Mugur. Vreţi să demolăm Casa Poporului? Mă prind. Dar Sandu nu e de doborît. Sub mantaua şi rînjetul lui din ce în ce mai tehnocrat, o galerie de deşeuri umane şi-a pus la punct parcul de distracţii: Copos, Becali, Iancu, Pazskany. Nici unul n-a intrat în fotbal venind din fotbal. Restul a căzut în caietul de sarcini al plebei jurnalistice. Amplificatorul de barbarie: agramaţi şi şmecheri, copii ai rahitismului cerebral ceauşist sau pramatii născute după 89 din libertatea de a fi remarcaţi de gagici. Ei au luat în braţe, uneori contra cost, alteori din simpatie fraternă, fotbalul lui Sandu, mîrlănia lui Becali, reptilismul candid al lui Copos şi ciobănismul lui Dragomir. Dar, mai ales, ei au decretat măreţia unui fotbal mizer. Ei au inventat derby-urile scăpărătoare cu fotbal de cherhana şi miza cosmică într-un campionat de bîlci. Acum, comentează  indignaţi “deriva” şi apără dreptul la un “spectacol civilizat”. Pe banii cui, de data asta?

Fotbal ca formă de subcultură
Ce s-a întîmplat în Giuleşti şi în creştetul lui Deaconu nu e o invenţie românească: un meci strangulat de brichete-meteorit şi de cretini care cred că se pricep la fotbal doar pentru că îşi iubesc la nebunie hormonii. Se întîmplă şi la Sevilla, Manchester şi, mai des, la Roma. Nu incidentul e important, ci oglindirea fără cusur a fotbalului în întunericul lumii sociale româneşti. Radu Paraschivscu ştie bine de ce a plecat. Ar trebui să ştie însă că le va fi şi mai uşor. Se va mai juca fotbal şi se va juca degeaba în România, aşa cum parlamentarismul va mai fi simulat mult şi bine de ignoranţi autohtoni. Nu e imposibil ca ţara care va organiza summit-ul NATO să fie în stare să pregătească o finală de Cupa UEFA. Inutil. Senzaţia finală după Rapid-Steaua, e că s-a terminat. Ne-am desăvîrşit. Am devenit o subcultură vie, naţională şi fidelă sieşi. O rîpă care se regenerează. Zilnic.

30 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 30 Jugaru Lucian on 02.04.08 at 1:48 am

Huuuuooooo…mai animalule..***(cuvinte banate din cauza limbajului necivilizat)..
Tara de..ma abtin..pai cum il cheama pe cel mai iubit fiu al popo(r)ului? Basescu? Ia,sa si-la-bi-sim.
Insa T.R.U. taticule,cei ca tine,din presa sau alt domeniu au inteles demult,uscheala…aici sunt doar mlastini si nisipuri miscatoare.Ori pe astea nu se poate construi.Io abia la 30 de ani m-am prins.Ce sa fac,is mai greu de cap,in cateva luni imi iau talpasita.

# 29 cristi on 31.03.08 at 3:32 pm

pacat ca romania e locuita de romani….dar pana la urma e vina politicienilor,in frunte cu eminentele cenusii iliescu si basescu,care nu au nici un pic de mandrie,,,mandru ca am plecat din romania….pe vecie…hai rapidu

# 28 Potentat on 31.03.08 at 12:06 pm

Domnul Ungureanu trateaza problema ca un lord. Mie mi-a placut articolul, nu neaparat subiectul sau :)

# 27 ipse50 on 30.03.08 at 5:29 pm

Citesc si eu un articol bun de foarte mult timp care are o directie clara si ataca cum trebuie crema fotbalului corupt din RO.Si deodata apar criticile din toate partile.Am impresia ca nu mai pricep nimic .De aceia intreb >ce sa intimplat pina acum in fotbal a fost pentru uni O.K.???? trebuiau numiti si ceilalti bun!din acesta cauza acest articol nu poate sa fie rau.Ce am mai observat pe forumurile Romanesti,jignirea autorilor DE CE? nu jurnalisti trebuie sa fie analizati ,ci ce sa scris acest articol.Pe mine nu ma intereseaza cu cine voteaza ie-l ci numai ce scrie si acest jurnalist a scris ce a scris foarte bine si la obiect.Foarte bine si pe mai departe tot asa.

# 26 victor L on 29.03.08 at 7:43 pm

@23 roach,
m-am corectat– raspuns la o intrebare.
Ai impresia ca inteligenta si eruditia dlui Ungureanu sint gresit folosite, zici. Posibil, dar dupa ce criteriu apreciezi? Aprecierile tale nu sint tot in alb si negru? ba cum sa nu, pentru ca a ta e alba si neagra a dlui Ungureanu, ca nu se potriveste cu a ta.
Admira-i scrisul, daca poti, si lasa-i si lui dreptul la opinie.

# 25 observator on 29.03.08 at 7:15 pm

din momentul in care ati devenit total lipsit de obiectivism, fata de basescu, am evitat sa va mai citesc. eram curios cum veti interpreta ultima marsavie, a besecuristului, chiar eram optimist, sperind ca ii veti arata si dvs ca a sarit calul. M-ati dezamagit definitiv. este incredibil ca puteti sa-l laudati pentru ultimul derapaj. imi parerau ca am pierdut, definitiv un gazetar pretuit.

# 24 roach on 29.03.08 at 4:52 pm

Doar o precizare: citesc articolele lui T.R.U. in fiecare saptamana, si in gsp, si in Cotidianul. Nu neg inteligenta si eruditia Domniei sale. Insa am impresia ca sunt gresit folosite. Tot ce face Presedintele e OK (ar gasi argumente logice si daca ar ucide pe cineva, probabil), tot ce fac adversarii sai e imoral. Traim intr-o lume de alb-negru, fara nici o nuanta.

Asta am vrut sa spun cu postul meu.

# 23 roach on 29.03.08 at 4:48 pm

@victor L

Despre ce vocabular e vorba? Ce anatema am aruncat asupra presedintelui? Unde e numele D-lui Cosasu in postul meu?

Poate raspunzi macar la una din intrebarile acestea.

# 22 jim on 29.03.08 at 12:11 pm

dincolo de bricheta de care m-am saturat, citi ziaristi au curaj sa spuna verde despre breasla ? fotbalul e o prostituata, dar uitati-va cine ridica piatra : boanchis, ivanovici, ioanitzoaia, si mai toti ceilalti din fatza, cu totii mari specialisti ai celei mai vechi meserii din lume - deci, traiane, nu plebea presei da tonul ci virfurile santajului si coruptiei de presa

# 21 victor L on 29.03.08 at 10:30 am

Dlui Ungureanu, corect

# 20 victor L on 29.03.08 at 10:29 am

@ roach– @scorilo,
domnilor, explicati, va rog, dece trebuie aruncata anatema asupra presedintelui si chiar a dlui Cosasu?!
Tot ei sa fie de vina pentru vocbularul vostru?
Dovediti ca nu va deosebiti de cei din tribuna.

# 19 scorillo on 29.03.08 at 9:57 am

Ca de obicei ai obsesia de a arunca cu noroi in toti si-n toate mai putin in Presedinte,mai mult,el trebuie sa iasa din articolele tale demne de Scanteia precum un nufar alb dintr-o mlastina cu noroi.Ce mult i-ai lipsit lui Ceausescu,n-a stiut sa te descopere la timp.

# 18 roach on 28.03.08 at 11:38 pm

2006. Derby Rapid-Steaua. In tribune e dezastru, se rup scaune, se arunca cu ele in teren. Nu e lovit nimeni in cap, ce usurare!… Altfel, Presedintele s-ar fi simtit “obligat” sa decoreze pe cineva. In schimb, in tribuna, Presedintele sta impasibil si continua sa se uite la meciul care NU e intrerupt. Dupa meci, nici un comentariu la adresa violentelor, nici un apel la curaj, la normalitate. Alegerile sunt ataaaaaaaat de departe…..

2008. Rapid-Steaua. Derby, bricheta, stop meci. Presedintele TUTUROR romanilor premiaza “curajul, normalitatea”. Alegerile sunt ataaaaaaaat de aproape…..

# 17 victor L on 28.03.08 at 9:19 pm

Ce de intrebari incuietoare, dle Ungureanu.
Lupul de Stepa i-a ” dat o lectie” si dlui Cosasu. Bintuie ca un veritabil de stepa.
Vorbitul in pustie face bine la singuratate.
Va rog sa nu-i mai indemnati pe suporteri sa injure cind merge lupul pe stadion.

# 16 Lupul de Stepa on 28.03.08 at 2:11 am

T.R.U., nu sunt decat un banal cititor. Dar, din aceasta pozitie privilegiata, am dreptul sa pun cateva intrebari punctuale vis a vis de acest articol. De ce a 4a putere in stat a ajuns doar sa se lamenteze? Cati dintr-e voi jurnalistii, puteti spune cu mana pe inima ca sunteti si formatorii de opinie (ai unei opinii sanatoase)? Cati dintr-e voi au creeat aceasta ‘elita a maidanelor’? In ideea ca am o sotie si o fiica, poti crede ca au inceput sa indrageasca fotbal-ul datorita pasiunii mele ptr acest sport, dar (dupa ce am reusit sa le duc pe stadion, unde chiar le-a placut), de o luna nu mai vor sa auda de acest sport datorita balacarelilor pe care le aud zilnic la tv sau le citesc in gazete? Cine propaga subcultura din fotbal?
Cu speranta ca o sa poti sa raspunzi, iti multumesc!

# 15 LUCS on 28.03.08 at 12:13 am

Cel mai bun articol pe care l-am citit vreodata in Gazeta Sporturilor. Felicitari domnule TRU!

Toate cele bune si celor carte au raspuns indignati si au confirmat spusele d-lui TRU: it’s true: sunteti un popor de manelisti retardati.

# 14 leo on 27.03.08 at 11:10 pm

Grozav text! E atat de mult adevar in ce scrie TRU…

# 13 pisic_la_ibric on 27.03.08 at 10:58 pm

Ciudata impartirea asta, ante si post C…… Si debusolanta etichetarea dreptului la libera exprimare drept “moartea buneicuviinte’…. Fara decesul asta violent, al fricii de opresiune, nu mai apucai tu sa publici abjectiile astea prin vreo fituica din Romania.

PS: “maitre”, tu in care categorie te regasesti: copii ai rahitismului cerebral ceausisit sau pramatii nascute dupa 89 din libertatea de a fi remarcati de gagici?!?!

# 12 stef on 27.03.08 at 5:33 pm

este ceva curios dar sa intamlat ceva foarte curios comisia si cu sandu(care a fost cu deaconu)au decis sa ceara la patroni de cluburi pe cine dintre arbitri ii suspecteaza?intrebarea este de ce ?ce au descoperit?ce ia facut dela a suporta arbitri la a banui arbitri?ce infornati au?iata intrebari care ar trebui sa si le buna reporteri nu eu un cititor?o sa incerce sa musamalizeze sau o sa ajunga la adevar?

# 11 deandom on 27.03.08 at 4:38 pm

Nu pot sa va sufar de cata dreptate aveti. Eu am renuntat sa mai merg la meciurile de fotbal, dar poate ca era mai bine sa fiu acolo si sa opresc macar un ins violent.
Din pacate, asa cum spuneti si dumneavoastra, cauzele nu sunt numai pe arene ci in societatea care nu da semne ca s’ar putea repara, iar aici e deja alta treaba.
Oricum, continuati, poate se aude si se … face

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.