Exact invers

Haideţi să-i spunem adevărului pe nume: nu CFR-ul din Cluj a pierdut la Iaşi, ci Poli Iaşi a învins. Poli Iaşi a bătut-o pe bune şi pe Steaua, prin urmare e o echipă în stare de orice rezultat. Cred că talentul la Poli vine şi din faptul că lotul e mic şi fotbaliştii n-au încotro. Trebuie adică să fie şi talentaţi, nu doar motivaţi. Vorba asta, că devii talentat şi cînd n-ai încotro, mi-a spus-o pictorul Baba. Tot Baba mi-a mai spus că a descoperit cum devine uneori treaba cu talentul pe vremea cînd era profesor la Iaşi. E ceva mai de demult cu Iaşiul!

La Cluj, lotul e imens şi nu stimulează ambiţia titularului. Şi în materie de loturi, lucrurile stau tot invers. Jucătorii de bază ştiu că rămîn de bază şi dacă nu joacă. Doar trebuie să mai intre în teren şi ceilalţi. Cînd bagi atîţia bani în nişte străini, pe care nu prea poţi să-i rasoleşti la contract, e musai să-i foloseşti. Şi-i foloseşti ca să-ţi justifici cumva proasta investiţie, în ciuda faptului că nu-şi merită banii.

Misterul echipelor Unirea Urziceni, FC Vaslui şi Poli Iaşi stă în faptul că, neavînd încotro, trebuind să cîştige cu oamenii pe care-i au, nu cu aceia pe care i-ar vrea, antrenorii trebuie să fie de două ori mai buni decît sunt.

Aici am ajuns la cauza cauzelor: nu numai că Dan Petrescu, Dorinel Munteanu şi Ionuţ Popa - lot în care l-aş cuprinde cumva, în ciuda problemelor financiare pe care le are cu stăpînii indieni, şi pe Grigoraş - sunt buni, sunt antrenori foarte buni, dar ei sunt şi lăsaţi să se manifeste liber, fără constrîngeri prosteşti.

Andone, care, fiind mai deprins cu adevărul ca mulţi din colegii de generaţie, n-are nimic de pierdut, cînd le spune lucrurilor pe nume, a fost corect: la Iaşi,” Poli a jucat mai bine ca noi”. Am adunat notele date de Viorel Tudorache, cronicarul Gazetei, jucătorilor care au dus greul partidei şi am obţinut un total perfect edificator, de 75 la 57. Putem spune, cu vocea lui Pristanda, din O scrisoare pierdută, că e posibil să mai fi luat vîntul un punct sau două, dar altfel sunt 75 la 57 în cap!

Spuneam, într-un articol, că m-am cam dumirit cum stau treburile la CFR Cluj. Nu spun că nu-i posibil şi că n-ar merita să ia titlul, fiindcă nu sunt nici profet, nici procuror. Dar pot să observ că, atunci cînd întîlneşte adversari minimalizaţi, trataţi de sus de aşa numiţii granzi, CFR-ul se poticneşte. Străinii joacă de parcă s-ar mira că află împotrivire. Că li s-a garantat titlul la semnătura pe contract şi uite că unii se poartă de parcă nu li s-a comunicat asta.

Campionatul nu-i jucat şi nu neapărat din pricina aranjamentelor. Nimeni n-a împiedicat CFR-ul să dea două sau trei goluri la Iaşi. Dacă arbitrul Augus Constantin a dictat un penalty de protocol pentru gazde, e tot atît de lesne de dovedit că n-a dezavantajat semnificativ Clujul, că nu i-a oprit pe anonimii Peralta, Semedo şi Fabianni să înscrie, şi nici nu l-a obligat pe Trică să se poarte cum nu prea îi e obiceiul.

14 comments ↓

# 14 Jugaru Lucian on 02.04.08 at 1:56 am

Strainii astia au venit sa joace fotbal aci..si au mancat pamantul in tur.Dar in iarna au dat pe acasa.Nu stiu ce s-a intamplat dar acum vad cu totul alta echipa.Pestele insa tot de la cap se impute…Dorsin si alte miscari manageriale…

# 13 tucashow on 30.03.08 at 7:50 am

domnule dupa parerea mea ai cam festelit-o.te trezesti dupa atate etape sa spui despre cfr ca au in lot jucatori care sunt o investitie nereusita?domnii care au scris inaintea mea si matale chiar asa scurta memorie aveti?in pauza competitionala alte subiecte nu aveam decat ce bune investitie a facut cfr si cat profesionalism la cluj.acum dupa cateva meciuri nereusite va intoarceti si scrieti impotriva.parerea mea :dupa ploaie chepeneag.poate data viitoare ne spui ca pamintul e rotund

# 12 ciortanul on 27.03.08 at 12:33 pm

Excelent maestre ! Ca intotdeauna.

# 11 bogdan on 27.03.08 at 10:36 am

pentru ELIBERATI FOTBALUL.
du-te frate la Balaceanca, sau mai bine tai-o la Socola, ca ai mari probleme. Te dai si tu victima, dar a cui omule?
Esti semi-victima, adica te plangi dar nu te ataca nimeni.

# 10 dan on 27.03.08 at 1:18 am

Dl Octavian Tudor mai scrie si altceva in afara de sport, caci nu e facut ca multzi altzi jurnalisti la apelul de seara!
Excelent si pertinent articol ca de obicei.

# 9 andi on 26.03.08 at 3:01 pm

mult respect domnule tudor octavian.ar fi bine sa privim un alt fotbal ,sa traim alte stari,dar este greu pentru ca putini oameni au rafinamentul si valoarea domniei voastre,iar faptele si cuvintele lor le gasim pe la multi altii:pe strada, pe ecrane peste tot.

# 8 ELIBERATI FOTBALUL!!!! on 26.03.08 at 2:32 pm

FACETI SPAM PE GOOGLE. DATI LINKUL PE MESS…PUNETI-VA STATUSURI…

AAA….STIU…HAI SA NE UNIM CATIVA SI SA FLOODAM CU LINKUL ACESTEI PAGINI TOATE BLOGURILE SI ARTICOLELE GSP. SI PROSPORT.SI LIBERTATEA.SI ORICE AR FI. NU SE MAI POATE!!!!!! ESTE INCREDIBIL CEEA CE SE INTAMPLA. SUNTEM INDOBITOCITI PE ZI CE TRECE SI AJUNGEM SA CREDEM CA TOT CEEA CE SE INTAMPLA E NORMAL! NU ESTE!!!!!!!
mailul meu e bc29ads[at]yahoo[dot]com . astept propuneri…haideti sa facem ceva!!!

CLICK PE TITLU

# 7 Stelu on 26.03.08 at 12:33 pm

Poli a batut-o “pe bune” pe Steaua ? Credeam ca Banel a facut-o !

# 6 diana_cluj on 26.03.08 at 10:21 am

Perfect adevarat d-le Tudor Octavian,vina este exclusiva a echipei si a antrenorului.Cand visezi sa joci in CL,trebuie sa joci de o asemenea maniera in campionatul intern,incat,ORICINE ar fi arbitru,sa nu aiba cum sa iti conteste reusitele.Totusi,parca prea s-a furat,mai ales in Ghencea,a fost prea de tot…Si ar fi corect sa pomeniti de comportamentul scandalos al arbitrilor in meciul steaua-Unirea Urziceni.Bietii urzicenari au fost furati ca in Codrul Vlasiei de o brigada evident acontata de Oierul Suprem.

# 5 [D] [S] [N] on 26.03.08 at 9:41 am

Foarte putini au fost aceia care, neavand nici un pic de talent, au reusit sa devina mari fotbalisti.
In ce priveste pe CFR, nimeni nu a impiedicat’o sa castige pe teren propriu impotriva Timisoarei, a Stelei sau a lui Dinamo! Ba dimpotriva, as spune ca a fost chiar ajutata in mod subtil sa reuseasca acest lucru. Neputinta lor in respectivele partide ii pune acum in fata unei posibilitati reale de a pierde titlul. Ganditi’va unde era CFR acum in clasament, daca avea 6 puncte in plus - ma refer la cele pierdute in partidele cu echipele mentionate anterior!

# 4 cfr-ista on 26.03.08 at 9:33 am

da a batut-o cu arbitrii…oricum pe steaua a batut-o si fara arbitrii :)))deci totusi cfr-ul e mai tare :)

# 3 Memo on 26.03.08 at 7:46 am

Felicitari. Sunteti mai mult ca sigur printre putinii care probabil cred ca nu doar prin scandal se poate face jurnalism. Mocirla asta ce exista in sportul romanesc e in mare parte alimentata si de “profesionalismul” jurnalistilor:

Interviu luat lui X cand probabil era foarte dezamagit si nervos: “Domnu’ X, ce parere aveti de arbitraj? (nota bene, nu de “meci” ci de “arbitraj”), dar de felul in care a reactionat Y la penalty-ul neacordat”. Urmeaza nervi revarsati si inregistrati pe banda. Fuga fuguta la Y: “Domnu’ Y, uitati ce a zis X despre dvs., cum comentati?” Si Y, probabil la fel de nervos, isi ravarsa si el naduful pe banda. Si tzaca paca uite cum avem o stire. Halal.

GSP are ocazia de a face istorie in sportul romanesc. E cel mai citit site de stiri sportive. Are puterea de a schimba opinii, de a asana mocirla si a face un gazon curat si frumos cu care sa ne mandrim. In schimb, alege sa puna gaz pe foc, si ne trezim ca avem un teren sterp pe care nici scaiul nu mai creste.

# 2 MKro on 26.03.08 at 2:29 am

in sfarsit o analiza lucida a acestui campionat. Va felicit si eu pentru calitatea articolului.

# 1 ionut on 26.03.08 at 1:11 am

Felicitari Domnule Octavian, pentru articolele si luarile de cuvant reusite

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.