La revedere

Radu Paraschivescu renunţă deocamdată să mai scrie despre sport.

Prefer să plec, dar cu mîhnire pentru despărţirea de cititorii Gazetei Sporturilor.

Boicot prin ignorare
Am hotărît să nu mai scriu şi să nu mai vorbesc despre sport. E o măsură de igienă personală într-o vreme cînd mizeria din fotbalul românesc se întinde galopant. Unii se retrag fiindcă au ars sau fiindcă nu mai au nimic de spus. Eu o fac fiindcă mă simt inundat de silă. Laşitate? Abandon comod? Cedare pripită? Nu-mi dau seama, dar nu mai pot. Am tot încercat să mă uit în altă parte. Am scris despre finala Europeanului de handbal masculin, despre Lavinia Miloşovici, Ian Thorpe, Roger Federer, Jean-Pierre Rives, Constantin Popovici, Sorana Cîrstea sau Adriana Ţăcălie. Mi-am impus să nu cauţionez prin nici un cuvînt al meu apariţiile toxice din lojele fotbalului. Am îndemnat într-o emisiune TV să le boicotăm în cel mai simplu şi paşnic mod: prin ignorare. Am mizat pe solidarizarea breslei, pe instinctul ei sanitar, şi am crezut, naivul de mine, că voi convinge măcar un ziarist sau un realizator de emisiuni. Evident, nu s-a întîmplat nimic.

Fotbal bolnav, manifestări papuaşe
Cum la anumite vîrste candoarea seamănă cu altceva, fac pasul înapoi. Nu joc rolul mimozei, n-am nevoie de săruri trecute pe la nas. Lucrul pe care-l regret cel mai tare e că mi-am pierdut plăcerea de a scrie despre sport. Cu peste cinci ani în urmă, la debut, mi se părea că-l prinsesem pe Dumnezeu de o jambieră. Acum, ziua cînd trebuie să predau articolul mă găseşte cu bila urcată sub mărul lui Adam. Prin urmare, e preferabil să plec, cu toată mîhnirea pe care o încerc despărţindu-mă de echipa şi cititorii Gazetei. Fotbalul bolnav din România şi manifestările papuaşe din jurul lui nu-mi dau voie să rămîn. Nu mai vreau intervenţii telefonice în care se împroaşcă insanităţi. Nu mai vreau victimizări ieftine, insulte birjăreşti, minciuni sfruntate, suspiciuni, schimburi de flegme, mojicii şi ameninţări. Nu mai vreau stadioane unde argumentul cîştigător e ranga. M-am săturat de pistoale, brichete, bîte şi scaune smulse. M-am săturat de fotbalul tribal.

Noi i-am creat, ei ne distrug
Am spus de mai multe ori un lucru de domeniul evidenţei: că noxele bipede care sufocă fotbalul pot fi făcute să dispară doar de cei care le-au înlesnit accesul pe scenă. Degeaba. Mi s-a împins sub nas trioul de alibiuri care justifică şi stimulează compromisul: interes-rating-concurenţă. “Noi am renunţa la circ, dar ce să-i faci, asta vrea publicul.” Am spus, de asemenea, că publicul a fost dresat după metode pavloviene, ajungînd acum să aştepte circul fiindcă nu ştie (sau a fost silit să uite) că există şi altceva. Cît despre meciuri, ele au devenit forme de legitimare a fraudei, abuzului, bunului-plac şi şmecheriei. Iar noi, falşii tenori ai celei de-a patra puteri, alimentăm dezastrul, în loc să încercăm îndiguirea lui. Titrăm “SCANDAL! SCANDAL! SCANDAL!” pe ecran şi facem genuflexiuni în faţa agenţilor poluanţi care abia aşteaptă microfonul. Vorbim întruna de război şi pe urmă ne mirăm că spectatorii scot pietre din pavaj şi recompun Intifada. Regret, dar nu particip la farsa asta grotescă. Vă mulţumesc pentru atenţie şi mă retrag. La revedere.

229 comments ↓

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

# 229 Vladimir B. on 30.01.10 at 1:28 pm

Frumoasă atitudine, subscriu, și mă solidarizez!

# 228 florin on 21.09.09 at 12:16 pm

bravo un om cu ,coloana vertebrala felicitari domnule paraschivescu pentru mine nu exista televiziuni de sport sa-u stiri din sport in romania.

# 227 So it goes « Aberez, deci exist on 08.04.09 at 4:12 am

[…] care să facă gura mare și să-l facă să-i fie silă de tot (pentru o comparație vagă, vezi cazul Radu Paraschivescu). Și nesimțiții câștigă. They always do that, […]

# 226 acsmf on 24.02.09 at 2:28 pm

Astept o noua carte cu semnatura d-voastra.
viata linistita :)

# 225 gabriela on 24.01.09 at 1:33 pm

Felicitari omnule Paraschivescu!Toti ar trebui sa va urmam exemplul,sa boicotam ziarele si stirile sportive.

# 224 guesswho on 27.08.08 at 1:13 pm

felicitarile mele domnu’ Paraschivescu ! in sfarsit un om care are puterea si luciditatea de a infrunta fenomenul asta odios ! cu siguranta gestul d-voastra , nu va avea efecte prea grave , dar e de admirat getsul ! va felicit cu toata sinceritatea !

# 223 Vali_X on 07.04.08 at 7:45 pm

Simultan mă ustură anticipativ nostalgia evului in care dantelaţi cu acribie si luciditate în marginea agonului autohton şi de aiurea şi ma încîntă emanciparea dvs. de ceea ce tindea să ia forma unui martiraj de prisos…

# 222 denieru on 30.03.08 at 8:21 pm

imi pare nespus de rau… jurnalismul sportiv ramane fara cel mai bun scriitor… mare pacat dar in acelasi timp de inteles

# 221 vali b on 30.03.08 at 1:40 pm

Domnule Radu Paraschivescu aveti dreptate si e pacat ca cei din breasla nu au urechi sa auda. Cum ramane cu presa care face educatie??!!! O sa o lasam pe mana “raitingului” care nu mai are limite… daca inainte ti se punea pumnul in gura azi ti se arata cu degetul ratingul si deja esti mai interesat de orice altceva decat de valoarea si evaluarea sportiva … si va mai spun ceva sunt convins ca ziarele sau show-rile tv s-ar vinde la fel de bine daca ne-am limita la valoarea sportiva la strategii de joc la greseli nefortate si daca atunci cand se ia un interviu ne-am referi la joc si nu la “ce v-a spus patronul … bla bla…
Si eu acum ce-o sa mai citesc sau de ce sa-mi iau ziarul??
Caut in presa sportiva (ca la ea ma refer) de orice fel, echilibrul unui comentariu care se refera la eveniment in sine si nu la circul dimprejurul lui de care neam saturat!
Va inteleg …sper totusi candva sa va mai citesc comentariile sportive! Dragi ziaristi sa ne intoarcem la SPORT CA SPECTACOL!

# 220 fotbalul vazut de radu paraschivescu « poet. poet publicat in volum on 29.03.08 at 6:55 pm

[…] vazut de radu paraschivescu radu paraschivescu a spus la revedere croncii sportive. cred ca interviul pe care i l-am luat (feat. cristian delcea) la inceputul lui […]

# 219 iulia on 27.03.08 at 11:33 pm

Domnule, eu o să mai rămân să mă plimb prin acest bazar bizar, dar o să-mi lipsească mercurialul dumitale!
http://www.iuliafratila.ro/2008/03/27/adio-fotbal/

# 218 Rd on 27.03.08 at 2:00 am

felicitari domnule paraschivescu pentru decizia luata. sunteti un ziarist exceptional si un om de cultura. am luat si eu intr-un fel aceeasi hotarare, evitand sa mai cumpar/accesez ziarele de sport din romania. articolul l`am gasit printr-un link intamplator. va voi citi/asculta cu interes in continuare.

# 217 Lereter on 26.03.08 at 7:06 pm

Deci orice ne dezgusta are un leac-fuga si sictirul. Nu e in regula.Dl MRP pleaca nu din cauza sictirului,veti vedea ca va aparea altundeva,nu vom fi privati nici de aparitiile Dsale la TV,mai ale la unii. Dle MRP ,Dv v-ati facut admiratori practicand un stil echilibrat,fara jigniri,dar nici nu ati facut dovada ca aveti fotbalul in “madulare”,ca il iubiti si il cunoasteti profund. A fost ceva spre o diversitate. De aceea va si putet rupe,dar nu spuneti ca o faceti “din protest”,sau din motive elitiste,de limbaj sau comportament.O faceti pentru ca fotbalul,sportul au fost ,pentru Dv,doar o varianta spre popularitate,spre a fi cunoscut.Acum sinteti “un Copos”,satutat de multe lucruri.Asa ca eu nu va regret,dar sint sigur ,ca butonand canale TV,nu veti disparea,ci doar va veti transforma in altceva si spre altceva. Parerea mea !

# 216 andrei on 26.03.08 at 6:40 pm

oameni buni nu-mi vine sa cred ce incompetenti sunt unii cum sa te iei de un om care pur si simplu a zis ca vrea sa se retragra??na si ce are daca a ziso intrun mod mai elevat???ce sa-ti spun ,tu cititor care altcva decat sa tragi concluzii nu stii,te dai mare critic!!sincer mi-e greata de canaliile astea care si acum reproseaza!sunteti niste misei niste derbedei niste golani de 2 lei sa va fie rusine!dar ce stiti voi ce e aia rusine??rusine e pentru oameni cu creier

# 215 Dante on 26.03.08 at 3:13 pm

Mai exista si oameni cu coloana vertebrala.

# 214 Vasile on 26.03.08 at 11:38 am

Exact aşa gândesc şi eu. Presa sportivă a luato razna. Inventează scandaluri ca să se justifice că există. Eu am început să schimb canalele.

# 213 Niculae Checea on 26.03.08 at 8:41 am

Imi pare rau sincer D-le Paraschivescu.Asteptam ca painea calda articolul D-voastra indiferent de tematica atinsa.Articole de bun simt si totdeauna corecte si fara patima.Stiu ca un adevarat ziarist”FORMATOR DE OPINII”nu se lasa batjocorit.Nu vreau sa fac politica nu este acum cazul dar gestul D-lui Basescu este greu de digerat indiferent de opinia politica.Avem deja un campionat ratat.Care este adevarata valoare a campionatului nostru cel de toate zilele!?Am totusi o intrebare :Acest gest al D-lui Basescu se datoreaza ziaristilor “TONOMAT”!?Cum a avut curajul sa se pronunte inaintea unei comisii chiar daca a invocat”CURAJUL”. “CURAJ” sau”MASCARADA”!?VA ROG SA REVANITI CAT MAI CURAND POSIBIL.PLECAREA d-VOASTRA LASA UN GOL IMENS.VA DORESC MULTA SANATATE.

# 212 solaris on 26.03.08 at 3:21 am

Don Paraschivescu sunteti o gena pe cale de disparitie si care poate vorbi in locul meu,in locul lui,in locul ei,in locul celor care cred intr-un offside corect si intr-o lovitura libera acordata just.Dupa umila mea parere sunteti un capitan de echipa,marginalizat cu privirea si evitat pe alocuri,dar eu va garantez ca ar conta foarte mult ca sunteti acolo cu pliciul si schimbati macazul in viziunea oamenilor cand va asculta sau va parcurge cele scrise.De multe ori m-am regasit ascultandu-va,m-am gandit ca nu sunt sigur,ca poate exista o lanterna in acest intuneric.Traim o drama interioara ca avem un caracter directionat spre armonie si perfectionare,desi stim ca suntem pe o corabie gaurita de tunurile comuniste si mai nou de acesti pirati de carton.Meritati sa ramaneti acolo si sa spuneti exact ce simtit si noi,e important,ce sens ar mai avea Don Paraschivescu sacrificiul suprem al celor cazuti in ‘89?
Aveti in mina de creion si in neuron un spirit cald si plin de sens si adevar,credeti-ma ca ne reprezentati pe noi,cei care suntem in tribuna,sunteti un model de urmat si sper sa treaca toti de partea dumneavoastra.Va rog din suflet sa va intoarceti si sa va asezati comod pe umeri celor din FRF a caror picioare sunt in mlastina si sa nu-i mai vedem decat la calendele grecesti.Va multumesc ca existati!Cu tot respectul si admiratia!

# 211 o studenta la jurnalism on 25.03.08 at 9:07 pm

” Nu uita niciodata ca pielea se increteste, parul incarunteste, iar zilele se aduna in ani…Dar ce e mai important se conserva; forta si determinarea ta nu au varsta. Spiritul tau e cel care indeparteaza panzele de paianjen. Dincolo de orice reusita e o alta incercare. Cat timp traiesti, simte-te vie! Daca ti-e dor de ce faceai, fa-o din nou. Nu te trimite printre fotografii ingalbenite de timp…Mergi mai departe atunci cand toti se asteapta sa renunti! Nu lasa sa se toceasca taria pe care o ai in tine! Fa astfel ca in loc de mila, sa impui respect! Cand nu mai poti sa alergi, ia-o la trap! Cand nu mai poti nici asta, ia-o la pas! Cand nu mai poti sa mergi, ia bastonul! Insa NU TE OPRI NICIODATA!”
Madre Teresa de Calcutta

# 210 Ovidiu Miron on 25.03.08 at 8:49 pm

Aveti parte de tot respectul meu, domnule Paraschivescu!

Pagini: [12] 11 10 9 81 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.