Aici a jucat şi nu va antrena

Într-adevăr, locul lui Mircea Lucescu e la Dinamo, dar aduce mai mult a placă memorială decît a cabină de pilotaj. “Aici a jucat Lucescu M.!” - spune inscripţia, rezumînd strict o istorie sportivă adevărată. Şi postumă. Doar legătura sentimentală a supravieţuit şi ea explică de ce recentele declaraţii filo-dinamoviste ale lui Lucescu ţin de nostalgia jucătorului, nu de planurile viitoare ale antrenorului.

Iluziile conducerii dinamoviste sugerează un grad scăzut de percepţie, dar asta nu e de mirare pentru o echipă de manageri străini de logica internă a fotbalului. Nici asta nu poate fi o surpriză, într-o lume comandată de la un cap la altul de oameni lăuntric incapabili de cultul fotbalului.

Episodul Lucescu poate fi de folos trupei de pe Dinamo (nu din şi nu de la) doar în măsura în care ar putea să o ajute să priceapă ce anume a păţit clubul în ultimii 20 de ani. Ideea de recrutare a lui Lucescu e apogeul unei despărţiri de realitae care a devenit, între timp, separaţie totală. Dinamo şi celelalte cluburi clasice româneşti au fondat o lume care valorizează scandalos de mult pe p piaţa închisă şi nimic în afară. De aici tensiunea de mucava a derby-urilor locale care pîrjolesc naţiunea dar îşi pierd flama şi relevanţa, undeva înainte de Ruse.

Lucescu şi ceilalţi fugari au confirmat, prin negaţie externă, regula internă: valoarea fotbalului românesc nu se mai stabileşte acasă. Cluburile au rămas să consume închipuiri fără conţinut şi s-au adîncit în această iluzie pînă la degradarea completă a performanţei. Lucescu a intrat, în schimb, pe o orbită de performanţă reală. Cele două planuri au devenit incompatibile. Situaţia e cu atît mai gravă cu cît Lucescu a devenit un bun european, dar nu un un european de lux, ci una din valorile solide, de plan secund ale fotbalului continental.

Dealtfel, e ceva trist în lipa de desăvîrşire a unui antrenor confiscat de naveta turco-ucrainiană dar, pînă şi asta, e prea mult pentru nivelul de performanţă al cluburilor noastre. Lucescu e inaccesibil pentru că Dinamo nu are o platforma valorică minimă. Abia apoi vine limita de salariu.

16 comments ↓

# 16 Bogdan P on 24.03.08 at 5:50 pm

Nu cred ca se intoarce in mizeria asta.

# 15 Coca Vasile on 24.03.08 at 5:44 pm

Mircea Lucescu,prin abilitati de baiat “istet printre fotbalisti”si cu ajutorul prietenilor din presa scrisa si audio video,a reusit sa-si faca o imagine de antrenor mare.Parerea mea e ca nu e chiar asa si aduc doua argumente care chiar daca pot parea simpliste sunt totusi simplu de “verificat” :activitatea lui total nereusita la nationala si esecul lamentabil de la “Inter”.Citiva oameni de la Dinamo au reusit pina acum sa-l tina departe de club si bine au facut.De ce? Pentru ca nu ne lipsesc intrigantii in fotbal pentru a mai avea nevoie de un “maestru”.

# 14 gaby on 24.03.08 at 12:52 pm

tru, jenant ca de obicei..omul asta e complexat ca nu l-a facut mama sa mai aratos. ,,apogeul unei despărţiri de realitate care a devenit, între timp, separaţie totală” ti se potriveste de minune, omule de nea cu lentila cat mingea.si un,, bun european dar nu european de lux” , hehehe iar tee-ai descris cum esti…vezi ca te dai de gol, mumosule, inteligentule…vai mama noastra care ne inchinam la idoli prefabricati gen tru

# 13 gaby on 24.03.08 at 12:52 pm

tru, jenant ca de obicei..omul asta e complexat ca nu l-a facut mama sa mai aratos. ,,apogeul unei despărţiri de realitate care a devenit, între timp, separaţie totală” ti se potriveste de minune, omule de nea cu lentila cat mingea.si un,, bun european dar nu european de lux” , hehehe iar tee-ai descris cum esti…vezi ca te dai de gol, mumosule, inteligentule…vai mama noastra care ne inchinam la idoli prefabricati gen tru.prostul clasei ce esti, te crezi mare gazetar? esti un imigrant frustrat de viata si de aspectul tau care tinde spre diformitate.cine comenteaza e vai steaua lui. publicitate

# 12 mujotutun on 20.03.08 at 11:02 am

Nu cred ca Lucescu este mai putin decat un Benitez - sa zicem. Ceea ce i-a barat cariera internationala a fost pasaportul. Van Gaal ori Advokaat au facut proasca prin enspe mari echipe, dar deh, ei sunt olandezi! N-are oricine bafta lui Pisti Covacs. Iar cand vezi mutra schimonosita a lui Dinu, unde sa mai incapa bietul Mircica? Dinamo ar trebui, oricat m-ar durea sa spun asta, sa-si asume destinul marilor saurieni. Au disparut ele Ripensia si Chinezul! Caci de reforma, cu indivizi ca Borcea, Turcu, “Walter” ori Netoiu - din jena nu l-am insirat pe rhinogogul Badea - nici pomeneala!

# 11 andrei on 20.03.08 at 9:57 am

***Comentariul a fost sters din cauza limbajului necivilizat.Va rugam sa aveti bun simt altfel veti fi blocati sa mai postati comentarii pe acest blog.Va multumesc.

# 10 auras bz on 20.03.08 at 9:10 am

domnule TRU Dinamo ca si intregul fotbal rominesc e in crestere. au aparut mai multe echipe bune din provincie iar trendul e ascensiv. Dinamo va fi si ea luata de val inainte. se va crea emulatia care a avut loc de exemplu la turci in urma cu 15 ani. peste 4-5 ani Lucescu se va autopropune la Dinamo. Puneti pariu ?

# 9 [D] [S] [N] on 20.03.08 at 8:29 am

Dupa ce ne spune ca “Într-adevăr, locul lui Mircea Lucescu e la Dinamo…”, autorul ne mai spune si ca “Lucescu e inaccesibil pentru că Dinamo nu are o platforma valorică minimă…”! Pai fii mai coerent data viitoare, “maestre” T.R.U.! Cum poti afirma ca locul unui om de un anumit nivel este intr’o societate care nu ii poate pune la dispozitie logistica necesara pentru a se exprima la adevarata sa valoare? De ce scrieti domnule la un ziar de sport daca nu va pricepeti, si, mai grav, nici macar nu aveti talent?

# 8 ec. de piata!??? on 20.03.08 at 6:35 am

de ce sa vina? sa incheie un contract cu acesti d-ni binevoitori care conduc astazi clubul? Trebuie sa fii nebun sa te bagi intr-o asemenea afacere. ar fi o iesire pe usa din dos pentru lucescu si nu merita asta.

# 7 PRO FOOT on 20.03.08 at 5:24 am

mircea a fost si va ramane un mare domn!

# 6 Mr Schweppes on 20.03.08 at 1:04 am

domnul lucescu s-a mai fript o data in romania in ultimii ani cand a fost dus la faliment de “prietenii” lui din afaceri (ma refer la fabrica de incaltaminte) si nu cred ca este dispus sa mai riste timp, faima si bani pentru a incerca sa realizeze performante notabile in mocirla din fotbalul romanesc. nu cred intr-o revenire a domnului lucescu la nicio echipa romaneasca, singura revenire cred ca va fi atunci cand isi va ajuta din umbra fiul (razvan).
domnul lucescu cred ca prefera axa turcia-ucraina pentru ca aici sunt banii, puterea, influenta, respectul si este aproape de fotbalul romanesc implicit si de fiul sau. cred ca acesta este una dintre prioritatile sale in acest moment, ca fiul sau sa ajunga un mare antrenor si sunt de parere ca proiectul inceput la brasov ne va confirma acest lucru.

# 5 PureSport.wordpress.com on 19.03.08 at 11:32 pm

Oricum, daca vine, nu rezista 3 luni.

# 4 groparu on 19.03.08 at 7:30 pm

comentariul este eronat.lucescu a jucat dar a si antrenat pe dinamo.uiti ca el a reusit sa puna pe linia de plutire cea mai tare echipa care a avut-o dinamo vreodata.o echipa care daca nu ar fi fost dezmembrata prin vinzarile de jucatori din spatele usilor inchise care a facut din bisnitari milionari,ar fi putut sa se bata de la egal la egal cu orice putere fotbalistica a europei.lucrul acesta la facut sa plece din romania. dar pe unde afost afacut lucruri bune,altfel nu ar fi fost apreciat.sa spui ca este un antrenor de esalon secund e o prostie. ce sa zicem de actualii “mari ” antrenori care conduc echipe de divizia 1.la dinamo se vor petrece schimbari majore la nivel de conducere.asta cu prima marire de capital.si asta deoarece copilul cu multe moase nu mai asculta de nimeni.iar cind apele se vor limpezi se poate intoarce si lucescu.

# 3 nicu v on 19.03.08 at 5:40 pm

nu vad de unde provine cultul acesta al lui lucescu, imi pare rau pentru articolul dvs.

# 2 explorish on 19.03.08 at 4:59 pm

aiurea. anul trecut dinamo a rupt tot, echipa buna, antrenor bun, liniste la echipa, proiect aparent solid, fara vanzare de jucatori ca in trecut. s-au rupt in stil romanesc, la prima groapa majora din drum, dar asta e altceva si nu tine nici de dinamo, nici de ultimii 20 de ani, ci poate de balcani, si de ultimii 2000.

nu e nimic trist, si nici lipsa de desavarsire. fiecare valoare isi gaseste locul, pana la urma, dupa merit, si lucescu l-a gasit, cum ziceati, o valoare solida a esalonului secund. la fel ca bolini, sau irureta, poftim, ca tot i-a aparut numele.

s-a visat cateva luni antrenor mare, am visat si noi, dar n-a facut fatza la inter. asta e, a atins apogeul si de atunci a stiut unde ii e locul. nu a fost confiscat de naveta, el a ales-o cu buna stiinta, si din anumite puncte de vedere a ales bine.

in atari conditii, ar avea loc la dinamo sau orice echipa romaneasca cu pretentii. ca bani sunt. mai bine dai un milion unui antrenor si-ti face din ce rahat ai bici, decat sa-i arunci aiurea pe jucatori la intamplare.

# 1 Balonul Digital - Un super blog de sport on 19.03.08 at 4:18 pm

Cred ca va mai trece timp pana sa vina Lucescu la Dinamo..

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.