Graba ajută treaba

Doar căutătorii de pete în soare şi de noduri în papură pot reproşa ceva Oltchimului după nivelarea Ladei Togliatti. A fost un meci simplu şi dens, un survol de rutină efectuat de un pilot fără variaţii de puls. Nimeni n-a avut emoţii. N-a existat nimic din presupusa încărcătură a egalului de la Nurnberg, nici o urmă de trac, nici un strop de îndoială. Oltchim a continuat meciul cum l-a început şi l-a sfîrşit cum l-a continuat. Rusoaicele au încasat o bătaie grea, iar la final singura nemulţumire a acestui public deprins cu succesele a fost că diferenţa de pe tabelă nu se rotunjise la zece goluri. Însă cine s-a uitat la Tadici (foto) a sesizat o îngîndurare pe care euforia izbînzii n-a izbutit s-o destrame. Întrebarea e, ce anume a săpat tranşee pe fruntea antrenorului?

De la televizor, văd un singur răspuns posibil: inexistenţa jocului pe contraatac al vîlcencelor. Consumatoare de înţelepciune latină, Oltchim a jucat tot meciul sub alibiul lui “festina lente”. Şi cum traducătorul nevăzut se simte obligat să prelucreze toate spusele vestite ale antichităţii, iată că alibiul a apărut în galantarul naţional sub forma “graba strică treaba”. Un îndemn la moderaţie util în multe domenii, dar caraghios în sport, unde se întîmplă frecvent ca iuţeala de mînă şi nebăgarea de seamă să rodească mai ceva ca la circ. Oltchim a snopit-o pe Lada, însă nu ştiu dacă a reuşit trei contraatacuri în tot meciul. Rusoaicele au fost cu două clase sub handbalistele din Vîlcea, dar au tocit la perfecţie partitura contraatacului. Evident, e preferabil să cîştigi per ansamblu şi să fii restanţier la un singur criteriu. Totul e să nu ai nevoie exact de criteriul acela la meciul viitor, cînd adversarul va fi peste Nurnberg şi peste Lada.

S-a făcut deja observaţia că Oltchim se confundă cu naţionala, ceea ce conferă o mare putere de răsfrîngere atît calităţilor, cît şi defectelor din joc. Dar mai e ceva. Inapetenţa pentru contraatac, lentoarea aproape obsedantă a fuleului, neputinţa de-a riposta tăios şi iute nu sînt simple caracteristici ale unei echipe. Oltchim nu e doar cvasinaţionala de handbal feminin a României, ci însăşi România. Există o atracţie a contratimpului care stă ca o pecete pe felul nostru de-a fi. Încetineala încetează să fie un dat sportiv şi devine o matrice fiinţială. Aşa sîntem: ticăiţi, temători să zvîcnim nervos, rezistenţi la seducţia riscului, dubitativi cînd nu e cazul, gata să contemplăm cînd e nevoie de acţiune. Oltchim a trecut peste Lada cu forţa unui compresor care striveşte alune, dar Tadici s-a bucurat mai puţin decît noi. N-ar fi exclus să se uite chiorîş la înţelepciunea populară şi, cu stilul lui bolovănos de-a contrazice, să încerce impunerea unui nou proverb cu circulaţie între semicercuri. Un proverb de răspuns la nehotărîrea funciară a fetelor lui. Proverbul din titlu.

8 comments ↓

# 8 Costy on 21.02.08 at 11:44 am

Daca Oltchim folosea contraatacul, castiga la o diferenta mai mare. Nu inteleg de ce pt. ca are jucatoare rapide cum e Maier si Nichita.! Dar Tadici e cam retrograd nitel !

# 7 www.cadouri-funny.ro on 20.02.08 at 4:46 pm

Vizitati noul magazin online de cadouri www.cadouri-funny.ro!

# 6 explorish on 20.02.08 at 3:36 am

ba emotii am avut. poate sunt corelate cu ridurile lui tadici. oltchim a stralucit abia dupa ce au cazut rusoaicele, in ultimele 5 minute. pana atunci, chin la 2-3 max 4 goluri diferenta (un fel de 2-0 la fotbal, scor periculos), cu cosmaruri recente pandind dupa usa.
dar rusoaicele au cazut, s-a terminat cu bine. ne bucuram pentru victorie, ridurile raman.
intr-adevar, oltchim nu prea are contraatac. da’ a propos de romania si viteza, jocul brasovului l-ati vazut?

# 5 www.desingsflash.com on 19.02.08 at 9:08 pm

website design flash www.desingsflash.com

# 4 nicu on 19.02.08 at 8:44 pm

ei, doar atat?

# 3 bloodline on 19.02.08 at 12:27 am

www . i-guide . ro

- business
- free time
- cultural
- medical
- blog
- news

www . i-guide . ro

# 2 BETFORCASH - click aici on 18.02.08 at 10:47 pm

CLICK SUS PE TITLU pentru a face parte din cea mai buna echipa de profil!!

- GALERII FOTO SEXY

- gama larga de sporturi in care suntem specializati

- discutii si meciuri LIVE

- fii castigator cu Betforcash

w w w . b e t f o r ca s h . b l o g s p o t . c o m

FA PARTE DIN CASTIG!!

# 1 Ana on 18.02.08 at 9:25 pm

www.lottodrawn.com - Loto 6/49, 5/40, Joker, strategii, planuri de castig.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.